Seuraa 
Viestejä45973

Eli.

Jos makkaran sijoittaisi auringon ytimeen (15m celkkuu) niin edes sekunnin triljoonan ajan olisiko se kauniin ruskettunut ja syötävä?

Kommentit (10)

Ottaen huomioon, että auringon ytimessä on ainakin 15 miljoonan asteen lämpötila, makkara höyrystyisi ja muuttuisi plasmaksi liki räjähdysmäisessä reaktiossa. Jos tarkastelijat kuitenkin pystyisivät havainnoimaan femtosekuntien ajanjaksoja, lämpö johtuisi makkaran ulkoreunalta kohti keskusta, ja koska lämpötilaero on rajalla niin suuri, makkara ei luultavasti ehtisi juuri muuttaa väriään ennen plasmaksi muuttumista. Rintama etenisi luultavasti lämmönjohtumisen tavoin ulkokehältä sisälle.

YTHOTHA
Eli.

Jos makkaran sijoittaisi auringon ytimeen (15m celkkuu) niin edes sekunnin triljoonan ajan olisiko se kauniin ruskettunut ja syötävä?
Oli toisessa lehdessä tiedetoimittaja laskeskellut että kun aurigon sisuksista otetaan tuollainen 2cm halkaisijaltaan oleva pallo niin se tappaa ihmisen heti lämpösäteilyllään 200km päästä. Aika kuumaa tavaraa siis.

Makkaran molekyylit hajoaisivat alkuaineksi aika nopsaan ja mahdollisesti ne vielä aiheuttaisivat jotain ydinreaktioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä31320
Lyde
Oli toisessa lehdessä tiedetoimittaja laskeskellut että kun aurigon sisuksista otetaan tuollainen 2cm halkaisijaltaan oleva pallo niin se tappaa ihmisen heti lämpösäteilyllään 200km päästä. Aika kuumaa tavaraa siis.Tuon väitteen yhteydessä unohdetaan usein mainita, että tappoefekti vaatisi jonkun järeän energianlähteen pitämään se pallo siinä 15 miljoonan asteen lämpötilassa. Ei sen oma lämpöenergia riittäisi kuin sekunnin häviävän murto-osan välähdykseen. Eikä fuusiostakaan ole apua, se tuottaa kiloa kohti paljon vähemmän kuin ihmisen lepoaineenvaihdunta.

Makkaran molekyylit hajoaisivat alkuaineksi aika nopsaan ja mahdollisesti ne vielä aiheuttaisivat jotain ydinreaktioita.Makkara olisi varmaankin käytännössä sama kuin tyhjä ontelo. Muistaakseni tiheys Auringon sisällä oli jotain 100000 kg/m^3 tai sitä luokkaa. Se puristuisi sadanteen osaan tilavuudestaan, molekyylit hajoaisivat ja leviäisivät ympäröivään aineeseen. Mitä tulee syötävyyteen, pinta olisi palanut ennen kuin sisäosille tapahtuisi mitään. Niin kuin yleensäkin liiallisella kuumuudella kypsennettäessä.

Säteily etenisi makkaran pinnalta sisäänpäin valonnopeudella muuttaen makkaramateriaa plasmaksi käytännössä samalla vauhdilla. Makkara ei kuitenkaan räjähtäisi ulospäin vaan syntyvä plasma puristuisi räjähdysmäisesti kokoon ympäröivän paineen vaikutuksesta (imploosio). Jos sen makkarapyörylän säde on jotain 1-2 cm niin siihen matkaan (ja makkaran katoamiseen) ei valon nopeudella kauaa mene.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Lyde

Oli toisessa lehdessä tiedetoimittaja laskeskellut että kun aurigon sisuksista otetaan tuollainen 2cm halkaisijaltaan oleva pallo niin se tappaa ihmisen heti lämpösäteilyllään 200km päästä. Aika kuumaa tavaraa siis.Jos nyt kuitenkin 200m olisi tuo matka..

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

vihertaapero
Lyde

Oli toisessa lehdessä tiedetoimittaja laskeskellut että kun aurigon sisuksista otetaan tuollainen 2cm halkaisijaltaan oleva pallo niin se tappaa ihmisen heti lämpösäteilyllään 200km päästä. Aika kuumaa tavaraa siis.Jos nyt kuitenkin 200m olisi tuo matka..Ei kun 200km.

http://www.tekniikkatalous.fi/tk/tiede/ ... 561714.ece

20 000km päästä vielä lämmittäisi kuten aurinko normaalisti.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31320
vihertaapero
Jos nyt kuitenkin 200m olisi tuo matka..Terminen säteilyteho P = sigma*A*T^4, jossa sigma on Stefanin ja Boltzmannin vakio (5,67E-8 W/(m^2*K^4), A on ala ja T lämpötila. 2 sentin pallo 15 MK:n lämpötilassa säteilisi siten 1,2E16 W:n teholla. 200 km:n päästä se tekisi vain 0,3 W/m^2. En tiedä röntgensäteilyn vaarallisuutta, mutta ainkaan nopeasti tuollainen intensiteetti ei tappaisi. Ilmakehässä se muuttuisi näkyväksi säteilyksi tuolla matkalla.

200 m: päässä tehoa olisi miljoonakertaisesti, reilut 300 kertaa se mitä Aurinko säteilee Suomessa kesällä kohtisuoraan. Se olisi varmasti hyvin nopeasti tappavaa. Järkevä raja-arvo lienee tuolla välillä, lähempänä 200 metriä kuin kilometriä.

http://www.wolframalpha.com/input/?i=5.67E-8+W/(m^2*K^4)*4*pi*(1cm)^2*(15e6K)^4

Kyllä sanoo tehoa lähtevän 2cm halkaisijan pallosta 3.6 * 10^18 W

Ja edelleen vastausta klikastessa kertoo että teho on noin 21 kertaa auringosta maahan tuleva teho.

Kun tuo vastaus jaetaan 4*pi*200km^2 (=pallon ala 200km etäisyydellä) niin saadaan 7.17MW per neliömetri. Tuo on sama teho joka säteilisi 3300K asteen mustasta kappaleesta. Eli riittää siis kuumentamaan ihmisen ja makkaran 3000 asteeseen joten kuuma tulee.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat