Seuraa 
Viestejä45973

Päivän HS miettii voiko opettaja olla oppilaan FB ystävä. Tässä preimmäinen syy koko hämmennykseen:

Pseudo-sosiaalisen median, kuten Facebook, suurimpana ongelmana on sosiaalinen rajoittuneisuus, joka näkyy hyvin tekstuaalisen kommunikaation rajoittuneisuutena. Vitsit voidaan tulkita väärin, koska tekstimuodossa ei saada (hymiöidenkään avulla) mukaan sitä tapaa jolla vitsi esitetään. Täten kaiken kommentoinnin voi tulkita väärin. Tästä syystä kutsun FB:n kaltaisia systeemejä pseudo-sosiaalisiksi, koska ne eivät vastaa aitoa sosiaalista kommunikointia.

Toiseksi, Facebook käyttää sanaa "ystävä", "friend", harhaanjohtavasti. Kyseessä on pikemminkin kontakti valtaosassa ihmisten ystäviä. Osa facebook-ystävistä on ystäviä, loput kontakteja.

Ilman tätä jaottelua sanan "ystävä" merkitys kärsii inflaation, ja hämmentää samalla käyttäjiä.

Jos "ystävä" olisi korvattu sanalla "kontakti", ei tarvitsisi miettiä voiko opettaja olla oppilaan kontakti, eikö niin?

Tulee mieleen erään kadunmiehen tokaisu korvaani vuosikausia sitten, joka silloin pisti miettimään sanan "ystävä" merkitystä: "Ei ne ystävät mitään ystäviä ole.", virkkoi kadunmies, ja jatkoi matkaansa...

Kommentit (9)

ID10T
Seuraa 
Viestejä3583

Itselleni tulee sanasta "kontakti" mieleen vastarintaliikkeen soluttautuja, huumediileri tai poliisin tiedonantaja

Sanan "ystävä" varaisin kyllä itsekin niitä varten, joiden kanssa on muutakin yhteistä kuin koululuokka, työpaikka tai jokin harrastus. Heidän kanssaan voi keskustella lähes kaikesta ja heidän apuunsa voi luottaa hädän hetkellä. Ystäviä on yleensä vain muutama ja muut ovat sitten tuttuja tai kavereita ja heitä voi olla vaikka kuinka paljon.

Facebookin amerikkalaisesta alkuperästä johtuen "friend" on valikoitunut kaikenkattavaksi ystävä/kaveri/tuttu -nimikkeeksi, koska tuttua vastaava "acquaintance" on melko mahdoton kirjoitettava tai edes lausuttava suurimmalle osalle amerikkalaisista ja sana "buddy" kaiketi assosioituu liiaksi siihen f*ckbuddyyn, joka ei tietenkään sovi tekosiveään amerikkalaiseen kahvipöytäkeskusteluun, saati sitten vakavasti otettavan yrityksen perusjargoniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielestäni ystävä-sanan merkitys tulisi huomioida myös nykymediassa, eikä antaa sen kärsiä inflaatiota tuttavan tasolle. Tulevat sukupolvet eivät kohta ymmärrä mitä ystävä tarkoittaa:

"Hädässä ystävä tutaan." = "A friend in need is a friend indeed."

Kyllä tämä pitäisi jenkkilässäkin tajuta. Miettikää vaikka Frendit (Friends)-sarjaa. Montako "frendiä" sarjassa näytteli? 6? Vähemmän?

Sanojen todellinen sisältö kuihtuu kun niitä viljellään vääriin yhteyksiin.

Ihmiset luulevat että ystävä on se jonka kanssa on yhteinen harrastus, tai työ, tai sama sukunimi.

Joku on varmasti sitä mieltä että otan turhan tosissaan, sillä jokainen tajuaa että FB on vaan sellainen hassu sivusto, mutta itse olen sitä mieltä että kyseessä on degeneroiva vaikutus, sanan yleistäminen, ja sitä myöten haitallinen vaikutus ihmisten ymmärryksen tasoon.

20 vuoden päästä on rikollista nähdä ketään face-to-face tätä menoa, ellei kyseessä ole työ- tai opiskelutapaaminen. Niissäkin kaikki hoidetaan etänä jos vain suinkin mahdollista.

Ihmiskunnan veljeys karkaa kohti isolaatioyhteiskuntaa, jota valtiovallan on ah, niin helppo kontrolloida, sillä voima piilee joukoissa, ei yksilöissä.

Kun jokainen on yksin (perheineen tai ilman), vailla vahvaa sosiaalista kanssakäyvää yhteisöä, totalitarismin toteutuminen on äärimmäisen helppoa, ja riski sille kasvaa suureksi että niin voi tapahtua. Jos joku toisiaan päivittäin tapaavasta kaveriporukasta katoaa, aletaan kysellä perään. Mutta entä jos kaveri katoaa facebookista, tai ei edes katoa, vaan ei vaan ole linjoilla? Kuka alkaa kyselemään perään?

Etäkoulut joista valmistutaan tekemään etätöitä. Kukaan ei näe elämänsä aika ketään ihmistä perheensä lisäksi (jos sellaisen sattuu omistamaan). Ensimmäinen kontakti toiseen on patologi. Siinä niitä uhkakuvia jotka tulevat nykytrendeistä mieleen.

Toivon että FB pysyy lestissään, eikä ala kasvattamaan suosiotaan sosiaalisena yhteydenpitovälineenä, sillä tosiasiassa kyse on pseudo-sosiaalisuudesta.

Ihmiset isoloituvat kauheata vauhtia ja jos FB:n kaltaiset systeemit alkavat määritellä mitä saa sanoa ja mitä ei saa sanoa, putoaa kommunikaatiosta kokonaan pois se SÄVY, jolla asiat esitetään.

Esimerkkinä jätin kommentoimatta erään toista kaveria muistuttavan tuttavan kuvaa, sillä pelkäsin loukkaavani jompaa kumpaa.

Kommenttini olisi ollut tyyliin "näytät ihan laihalta X:ltä" tai "näytät ihan X:ltä, mutta X on lihavampi." Jos olisin nähnyt tyypit face-to-face kuvaa katsoessa, ei olisi mitään vaikeutta heittää tuota kommenttia, koska se sävy, jolla esittäisin asian sisältäisi sen tiedon etten sano sitä loukkaamistarkoituksessa. Mutta kirjoitettuna jompi kumpi voi luulla että haukun heidän ulkonäköään. Totta kai olisin voinut kirjoittaa että "näytät ihan X:ltä", mutta sekin on rajoittunut ilmaisu. Rajoittaa, sitä FB tekee ihmisten sosiaaliselle kommunikaatiolle.

Sitten ihmetellään kun kasvaa sosiaalisesti rajoittuneita yhä enemmän. Mistäköhän se johtuu? Ei varmaankaan siitä että kaveria halataan netissä hymiöllä?

Petri Riikonen
Seuraa 
Viestejä245
Armitage
Toiseksi, Facebook käyttää sanaa "ystävä", "friend", harhaanjohtavasti. Kyseessä on pikemminkin kontakti valtaosassa ihmisten ystäviä. Osa facebook-ystävistä on ystäviä, loput kontakteja.Suomenkielinen Facebook ei kylläkään käytä termiä "ystävä" vaan "kaveri". Englanninkielisen version terminologiaa en tunne.

Mulla on FB tili, ja jonossa kymmeniä "kaveri" pyyntöjä. No en edes tunne näitä kavereita. Toi tili tuli joskus aikojen alussa perustettua, mutta en käytä, enkä oikein hyväksykään noita kaverin, kaverin tuttujen tunkeamista mun "kaveriksi".

Jo täytyy olla suppea ystäväpiiri, jos tuollaisen "sosialisen median" kautta pitää haalia "kavereita". Pidän yksityisyyttä tärkeämpänä, kuin valtavan isoa tuntemattomien "kaveripiiriä", joista joku sitten levittää taas tietoja omille "kavereripiirilleen" FB tulee kaatumaan ihan omaan mahdottomuukseensa. Ei kaikki maailman ihmiset voi olla "kavereita" keskenään.

Joskus tulee tuosta FB jutusta mieleen tämä -60 luvun hippiliike uudessa muodossaan http://fi.wikipedia.org/wiki/Woodstock

biologi
Armitage
Toiseksi, Facebook käyttää sanaa "ystävä", "friend", harhaanjohtavasti. Kyseessä on pikemminkin kontakti valtaosassa ihmisten ystäviä. Osa facebook-ystävistä on ystäviä, loput kontakteja.Suomenkielinen Facebook ei kylläkään käytä termiä "ystävä" vaan "kaveri". Englanninkielisen version terminologiaa en tunne.Ok, pitää ehkä alkaa valittamaan Atlantin toisella puolella.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
JiiPeeKoo
Jo täytyy olla suppea ystäväpiiri, jos tuollaisen "sosialisen median" kautta pitää haalia "kavereita". Pidän yksityisyyttä tärkeämpänä, kuin valtavan isoa tuntemattomien "kaveripiiriä", joista joku sitten levittää taas tietoja omille "kavereripiirilleen" FB tulee kaatumaan ihan omaan mahdottomuukseensa. Ei kaikki maailman ihmiset voi olla "kavereita" keskenään.
Yrittäjänä toimintasi varmasti on vaikuttanut tuohon yksityisyyden tarpeeseen. Liiketoimet ovat usein luottamuksellisia, varsinkin kun projektit ovat kesken. Lisäksi liiketoimissa on kyse bisnespuolesta ja sitten erikseen ihmissuhteista.

On mielestäni myös tarpeen, että yrittäjällä on kontakteja kuin ässiä hihassa. Kaikkia yhteistyösuhteita ei ole järkevää julkistaa kaverilistoin koko maailmalle. Keski-Suomen mittakaavassa pitempään yrittäjyyttä harjoittanut tuntee valtaosan alueen muista yrittäjistä. Kaikkien kanssa joutuu tulemaan toimeen jollain tavalla. Osan kanssa lämpimämmin, osan kanssa sitten viileämmin. Kerran kun mokaa, ja menettää luottamuksen - siitä kuulee kyllä koko kylä. Facebook ja muut lörpöttelyalustat ovat omiaan mokailulle.

Oman hyväveliverkoston ylläpitoon sosiaalinen media on loistojuttu, kunhan pitää huolen että keskustelut pysyvät verkoston sisäisinä. Yrittäjille tunnusomainen kiire ja satunnainen siitä johtuva lipsuilua on vaikea välttää. "Menin vähän kertomaan sellaista mitä ei olisi pitänyt..." Mokailu firman piikkiin voi koitua ikäväksi. Ei kärsi pelkät kaverisuhteet, vaan lähipiirin toimeentulo voi olla vaarassa... vaimo ja lapset kärsii...

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Kaveripyynnöistä minunki Facebook puhuu, ja niitä ne kyllä ovatkin. Ystäviä ei itellä löydy kuin muutama. Enkussa kun ei löydy termiä erikseen ystävälle ja kaverille.

Itse pidän facebookkia ihan vain kontaktien vuoksi, paljon tulee esim. harrastusten kautta yhteyksiä joita voi myöhemmin vaikkapa ammatissa käyttää. Oma kaveriraja on suunilleen 300, vähän menee tuon yli mutta silloin yleensä alkaa ns. siivoustalkoot.

EDIT: Pakko tyynnytellä Armia etteivät ihmiset nyt ole, ainakaan normaalisti sosiaalisoivat ihmiset, vaihtaneet ystäviään facebook kavereihin... Eivät edes nuoret jotka ovat lähestulkoon syntyneet facebookin keskelle. Omalla kohdalla enemmänkin lisännyt kanssakäymistä niiden ihmisten kanssa jota ei tule yleensä edes nähtyä / asuu kauempana.

Säästää myös puhelinkuluissa kun asioista voi sopia mesessä tai fb:ssä. Myös joukkokeskusteluja on paljon helpompi pitää ja sopia asioista. Ei tarvitse turvautua hitaaseen sekä epäluotettavaan puskaradioon.

Armitagelle vakava varoitus: Naamakirja on myös "erääseen etniseen ryhmään" kuuluvan perustama kuten Googlekin. Älä ihmeessä käytä kumpaakaan, salaliittovaroitus!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat