Seuraa 
Viestejä49

Suorakaiverrus oli ensimmäisiä tapoja tallettaa analogista ääntä. Siinä ääniaallot suoraan ohjasivat kaiverrusneulaa. Neula raapi tasaisesti pyörivän rullan pinnalle kapean tallennusuran. Sama ajatus oli nauhurissa. Nyt vain ääni tallennettiin pitkälle nauhalle magneettikentän vaihteluina. Ensimmäisissä kokeiluissa nauhana taisi olla pyöreä rautalanka. Tarvitaan siis tasaisesti etenevä pitkä taltioväline jonka ominaisuuksia voidaan pituussuunnassa pysyvästi asettaa.

Joskus on spekuloitu sillä, että voisiko savenvalajan pöydällä pyörivä astia toimia tallennusrullana. Astian muotoilussa käytettävään lastaan osuva ääniaalto piirtäisi saviruukun kylkeen suorakaiverrusuran. Yhtään sellaista ruukkua ei tietääkseni ole löydetty.

Mutta voisiko ajatella, että hämähäkin seitti toimisi paremmin. Mitä todennäköisimmin seitin syntyminen on kemiallinen tapahtuma jossa nestemäiset lähtöaineet yhdistyessään kovettuvat langaksi. Prosessin täytyy olla melko nopea, koska syntynyt seitti kestää heti ainakin kutovan hämähäkin painon. Niin – siis, jos ääniaallot pääsisivät ohjaamaan tuota kovettumistapahtumaa, tavalla tai toisella, saattaisi nurkistamme löytyä yhtä ja toista mielenkiintoista.

Kommentit (12)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Kyllä CSI-sarjassa ne selvitti jonkun murhan juurikin tuolla menetelmällä että savenvalajan ruukkuun oli tallentunut "äänite" keskustelusta joka siellä sillä hetkellä käytiin. Tietenkin se oli hyvin epäselvää kohinaa aluksi mutta tietokonesäädöillä siitä erotettiin sanoja.. on niillä niin hyvät laitteet siellä. Ja koko tietokonesäätö vei puoli minuuttia jos sitäkään. Ja ne tietokoneet osaa luoda valvontakameroiden kuviin tyhjästä lisää informaatiota.. joo offtopic muttakun vituttaa niin paljon tuollainen epäaitous.

くそっ!

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Ronron
Kyllä CSI-sarjassa ne selvitti jonkun murhan juurikin tuolla menetelmällä että savenvalajan ruukkuun oli tallentunut "äänite" keskustelusta joka siellä sillä hetkellä käytiin. Tietenkin se oli hyvin epäselvää kohinaa aluksi mutta tietokonesäädöillä siitä erotettiin sanoja.. on niillä niin hyvät laitteet siellä. Ja koko tietokonesäätö vei puoli minuuttia jos sitäkään. Ja ne tietokoneet osaa luoda valvontakameroiden kuviin tyhjästä lisää informaatiota.. joo offtopic muttakun vituttaa niin paljon tuollainen epäaitous.Eihän siinä mitään epäaitoa ollut. Sinähän näit telkkarista omin silmin, että se onnistui.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Piha6
Seuraa 
Viestejä996
Vatkain
Ääntä seitistä. Mietin että kelle pakastekala juttelee. Että pitäskö tulla tuonne psykoterapiaketjuun. Mutta tää olikin hämähäkin seitistä.

No hyhm. Ihan sattumalta söin just tänään seitiä, eikä se jutellut mitään, jos nyt ei omaa maiskutustani tähän lasketa.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Mielenkiintoinen ajatus tuo seittijuttu. Harmi vain, että hämiäisen seitit eivät kestä vuosisatoja tai edes viikkoja joten historiantutkimuksessa tästä innovaatiosta ei ole paljoakaan iloa.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
Vatkain
Ääntä seitistä. Mietin että kelle pakastekala juttelee. Että pitäskö tulla tuonne psykoterapiaketjuun. Mutta tää olikin hämähäkin seitistä.Tämä oli ihan hyvä.

Mutta vastaan aloittajalle. Kun eläin sitä seittiään tekee, niin kyllä se koko elukka värähtelee kaikesta äänestä. Ja varsinkin värähtelee se seitti. Pursotukseen ja salamannopeaan kovettumiseen tallentuu aivan varmasti jotain. Ei kun tutkimaan. Ääni on joko seitin ohentumina (pitkittäisen aaltoliikkeen tallentuma) tai sitten molekyylien keskinäisinä kulmahäiriöinä (poikittaisen aaltoliikkeen aiheuttamaa). Joku tunnelointimikroskooppi voisi olla sopiva väline ohentumien ja paksunnoksien tunnistamiseen.

Aloittaja on voinut oivaltaa ainutlaatuisen tutkimiskohteen.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

EV+
Seuraa 
Viestejä770

Mielestäni on ilman muuta selvää että seittiin tallentuu jotain. Kuvitelkaa nyt itse paskantavanne jotain narua jonka paksuus vaihtelee spagetista lenkkimakkaraan. Roikutte tuotoksenne varassa. Jööti on hiljakseen jähmettyvää laatua ts. se kannattaa elopainonne vaikka onkin sulaa heti tullessaan ulos teistä. Nyt kun suurella paineella aletaan soittaa musiikkia vieressänne niin että te seittiä luovana yksilönä heilutte kuin haavanlehti tuulessa on aivan varmaa että mikroskoopilla voidaan myöhemmin erottaa milloin soitettiin Motörheadin Ace of spades ja milloin Vivaldin neljän vuodenajan kevättä.

Mutta onko tästä mitään hyötyä? Jätetään sen arviointi jälkipolville... jos niitä nyt tulee kun maailmanloppukin kolkuttaa ovella.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Vatkain
Ääntä seitistä. Mietin että kelle pakastekala juttelee. Että pitäskö tulla tuonne psykoterapiaketjuun. Mutta tää olikin hämähäkin seitistä.Samaa mäkin ajattelin. En olis muuten tätä ketjua avannukkaan.

edit. Norjasta kajahtaa...

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
CE-hyväksytty
Vatkain
Ääntä seitistä. Mietin että kelle pakastekala juttelee. Että pitäskö tulla tuonne psykoterapiaketjuun. Mutta tää olikin hämähäkin seitistä.Samaa mäkin ajattelin. En olis muuten tätä ketjua avannukkaan.

Emmäkää.

Hämmentää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat