Seuraa 
Viestejä45973

Olin ajamassa ystäväni kanssa Lahdesta Helsinkiin tuossa 17 aikaan. Huomasimme taivaalla pylväsmäisen, valkoisen valoilmiön. Ensin luulimme sitä savujuovaksi, joka nousi kohti taivasta. Hylkäsimme selityksen, kun näimme kolme muuta "puikkoa". Ne eivät kai olleet revontulia, sillä ne eivät liikkuneet, kuten revontulet.
Tapasin helsingissä nuorukaisen, joka oli kiinnittänyt eilen samankaltaiseen valoilmiöön huomiota.
Mistä on kyse?
Muita havaintoja?
Jäi vaivaamaan..

  • ylös 2
  • alas 0

Kommentit (11)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valopylväs on niitä yleisimpiä ilmakehän "haloilmiöitä" ja ne johtuvat nimenomaan jostakin maassa olevasta valolähteestä sopivan "paksun" ilmakehän aikana ylöspäin suuntautuvista valonsäteistä. Sen valonlähteen ei tarvitse olla voimakaskaan, jos muutoin olosuhteet ovat otolliset - ihan fikkari voi riittää, katulampuista tai autojen valonheittimistä puhumattakaan.

Se oli stratosfääriä tms. ilmakehän osia tutkivan laitteiston pallo, joka oli menettänyt kaasua ja siis nostovoiman. Ilmatieteeen laitoksen mukaan se ei ollut suomalainen laite. Tämä kerrottiin Ylen uutisissa radiossa.

Kuullostaapi haloilmiöltä. Kovalla pakkasella alailmakehässä oleva vesihöyry kiteytyy ja kiteistä heijastuu erinäisiä valoilmiöitä. Olen useana talvena peräkkäin ihaillut kovien pakkasten aikaan kirkkaalla auringon paisteelle (etenkin auringon noustessa tai laskiessa) vastaavan kaltaisia ilmiöitä. Varmasti olisin näitä aikaisemminkin nähnyt,mutta en edes tiennyt moisia olevan, enkä siten kiinnittänyt niihin aikaisemmin mitään huomiota. Myös kuun ympärillä olevaa ympyränmuotoista haloa tiirailemme ystäväni kanssa jokunen vuosi sitten n. 25 asteen pakkasessa (sijaitsi n. 10 kuun säteen etäisyydellä kuun ympärillä).

Täältä saattaisi löytyä kunnon selitys havaitsemallesi ilmiölle:

http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/halot/h ... pyrsiv.pdf

edit.
Puhuit revontulista! oliko ilmiö yöllä! No, saman efektin voi saadaa aikaan varmasti myös muukin valonlähde, kuten Snaut totesikin jo

Puhuin broidini kanssa tästä valomiekat taivaalla -aiheesta ja se kertoi pyöräilleensä joskus tuollaisen ilmiön perässä. Se oli juurikin paljastunut joksikin huoltoaseman spotiksi - että ehkä selitys tosiaan on noin yksinkertainen..

ei ne sattunu olee valonheittimien valoja. jos niitä oli kolme, ne saattoivet kuulua johonkin näytökseen, jossa taivasta valaistaa valonheittimillä. valo pysyy yleesä melko suorana, jos valonheittimet ovat tietynlaiset.

tietäjä
valo pysyy yleesä melko suorana, jos valonheittimet ovat tietynlaiset.
Minkäslaisilla heittimillä niitä vinoja tai melko epäsuoria valokiiloja saadaan

En ole aivan varma, minkälaisen olet nähnyt, mutta Lahdessa näkyy taivaalle nousevia valopatsaita usein. Syynä on lumitykit Messilässä ja urheilukeskuksessa. Oikeanlaisella säällä ilmaan nousee paljon pieniä jääkiteitä ja ne heijastavat sellaisen valopatsaan suoraan lampusta ylöspäin.

Se on hienon näköistä kun kaupungin kaikkien valojen päällä on tuollainen valopatsas.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat