Seuraa 
Viestejä45973

Lueskelin Tieteen Kuvalehteä marraskuu 1988 ja siellä on pitkä juttu superjousista. Kirjoitan pienen pätkän tänne johdantona, koska tietoa asiasta ei löydy netistä ainakaan suomenkielellä.

Tieteen Kuvalehti nro. 11 v. 1988

[size=85:1xtyaxzp]Uusi teoria yhdistää neljä perusvoimaa[/size:1xtyaxzp]

[size=150:1xtyaxzp]Superjousia on kaikessa[/size:1xtyaxzp]

Kaikki -pienimmästä atomista koko universumiin - mahtuu nyt ensi kertaa yhteen ainoaan teoriaan. Teoriaan superjousista. Superjouset selittävät kaikki tunnetut fysiikan ilmiöt ja yhdistävät neljä luonnonvoimaa, jotka tähän saakka ovat pysyneet erillisinä. Jousiteoria osoittaa nyt, että niillä on yhteinen perusta.
...


Kysynkin nyt, että mitä kuuluu tälle teorialle? Onko teoria jo hylätty? Aihe kiehtoo, sillä tuo teoria mahdollistaisi rinnakkaiset maailmankaikkeudet, ja toimisi samalla yhteisenä nimittäjänä luonnon neljälle perusvoimalle.

Tämä kyllä sivuaa aihetta, mutta eri sanoin http://fi.wikipedia.org/wiki/Maailmankaikkeus

Kommentit (8)

creep
Seuraa 
Viestejä292

Eiköhän kyseessä tosiaan ole superstring theory, joka siis nykyään käännetään supersäieteoriaksi. Enpä tuohon jousi-käännökseen ole aiemmin törmännytkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielenkiintoista lukea näitä vanhoja tiede-lehtiä, ja sitten kysyä täältä tarkennuksia, onko sen ajan kirjoituksilla, väittämillä vielä perustaa. Kiitos tarkennuksista. Jotekin mietinkin, että miksi "Superjousesta" ei löytynyt juttua.

Tieteen Kuvalehti nro 11 v. 1988
Fyysikot John Schwarts ja Michael Green tunsivat tiettyä helpostusta elokuussa 1984 nähdessään laskelmiensa ihmeellisesti lohsahtavan paikoilleen.
...
Tieteen Kuvalehden ao. numeron sivulta 54 löytyy tämä scannaamani kuva Superjousesta

[size=85:1s42xnwl]Eli näin sitä kuvattiin vielä 1980 -luvulla[/size:1s42xnwl]

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161

Lueskelin tuon saman jutun tässä muutama kuukausi takaperin ja jäi myöskin mietityttämään tuo homman juju. Itse en ainakaan ymmärtänyt että olisi sama kuin säie-teoria (kuin kuminauha joka värähtelee, suljettu rinkula). Pitääpä ehkä lukasta juttu uudestaan ennenkuin alan höpöjä puhumaan.

Äemänkäki
Lueskelin tuon saman jutun tässä muutama kuukausi takaperin ja jäi myöskin mietityttämään tuo homman juju. Itse en ainakaan ymmärtänyt että olisi sama kuin säie-teoria (kuin kuminauha joka värähtelee, suljettu rinkula). Pitääpä ehkä lukasta juttu uudestaan ennenkuin alan höpöjä puhumaan.

Ilmeisesti kyseessä on sama asia, mutta eri termein, ja tarkasteltuna. Stephen Hawking http://fi.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking on pohtinut paljonkin näitä asioita pyörätuolissaan. Jos asia on sama, niin vaikeuttaa kyllä asioitten selvittelemisiä, jos noita käsitteitä muutetaan. Vaan selvitellään asiaa.

Säieteoria (engl. string theory) on 1900-luvun lopun fysiikan tutkimushanke, jossa pyritään luomaan uudenlaisia fysiikan teorioita. Säieteoria syntyi, kun tarvittiin kattava yhtenäisteoria kuvaamaan eri hiukkasten vuorovaikutuksia: sähkömagneettinen, kvarkkien välinen vahva vuorovaikutus, heikko vuorovaikutus ja gravitaatio.
Näistä gravitaatio on ollut erityisenä ongelmana, koska gravitonihiukkasta ei ole pystytty havaitsemaan. Lisäksi säieteorioilla voitaneen päästä alkuräjähdyksen singulariteetin ongelmasta.
Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4ieteoria

Tämä sitten Superjousi lehtijutusta, ja näitä neljää perusvoimaa yhdistämään tarkoittavat varmaankin molemmat käsitteet. Yhtenäisteoria.

Lähde scannattuna: Tieteen Kuvalehti 11/1988

Vierailija

Yhen popularisoidun teoksen olen Brian Greeneltä lukenut ja hänellä oli ehkäpä vähän turhankin eeppinen tapa julistaa tieteen kaiken teoriaa ja vihjasi jopa epäsuorasti fysiikan kuolemaa ja matematiikan voittoa kaikesta muusta, joka nyt on jo itsessään sellaista paskanjauhamista jottei tosikaan, kun jo sosiaalinen kanssakäyminen on aivan liian monimutkaista matematiikalla esitettäväksi.

En sitten tiedä mitä halutaan tiedää, noista lähes yksiulotteisista säikeistä, vai mistä?
Hänen kirjassa ainakin on paljolti asiasta. Toisaalta minua viehättää kyllä M-teoriassa sen ennakkoluulottomuus.

*SS-teorioitsijat voinevat falsifioida minua (mutuni kera) pätevämmin teoriaa.

(*Supersymmetria ..Joka nyt sekin vaikuttaa aikamoiselta paskalta kun on selvästi havaittavissa, ettei universumi ole symmetrinen, ja jos on, vaatii se systeemin ulkopuolista energiaa pysyäkseen sellaisena. Kvasi-hiukkasia ja sen sellaisia. Lyhyemmin sanottuna en ainakaan ole löytänyt yhtään symmetriaa joka selittäisi itse itsensä. Miksei ole yksinäisiä kvarkkeja? Koska ne eivät tarvitse tilaa ts. 'z' on nolla. Onko se sitten 'impedanssi', vai dimensio, voinee kuka tahansa pohtia. ..Jos luvan saa. 3/, 2/, i ja jeejee)

BlackKnight
Seuraa 
Viestejä320

Toivottavasti kukaan ei tulkitse tätä nuorison turmelemiseksi . Jousista puhuminen kvanttimekaanikan yhteydessä taitaa olla yhtä vanhanaikaista kuin keskipakovoimasta puhuminen.

Historiallinen tosiaisia kuitenkin on, että Hamiltonin yhtälö on aikanaan johdettu klassisesta harmonisen värähtelijän yhtälöstä. Tunnetuin esimerkki harmonisesta väreähtelijästä on jouseen kiinnitetty paino.

Wikipedia: Harmoninen värähtelijä

Kvanttimekaanisen harmonisen värähtelijän yhtälö johdetaan nykyään ratkaisemalla Schrödingerin yhtälö., joka poikkeaa hieman klassisen värähtelijän yhtälöstä. Asiaa paremmin tuntevat voi selittää miten.

Wikipedia: Kvanttimekaaninen harmoninen värähtelijä

Toisaalta voi ihmetellä, miksi populaarikirjallisuudessa puhutaan kaikenlaisista jousista ja säikeista, kun kuitenkin tarkoitetaan harmonista värähtelijää. Matemaattisestihan kaikki perustuu vain värähtelevien systeemien tilojen tutkimiseen.

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
BlackKnight
Toisaalta voi ihmetellä, miksi populaarikirjallisuudessa puhutaan kaikenlaisista jousista ja säikeista, kun kuitenkin tarkoitetaan harmonista värähtelijää. Matemaattisestihan kaikki perustuu vain värähtelevien systeemien tilojen tutkimiseen.Ei säeteoriat tarkoita tavallisen kvanttimekaniikan harmonista värähtelijää. Säieteoriat on ihan omat teoriansa.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat