Osa masennuksesta selittyy suklaan vieroitusoireilla?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Voisiko osa masennuksesta selittyä suklaasta johtuvalla vieroitusreaktiolla?

Suklaapapu, kahvipapu ja vaikka kokan lehti vaikuttavat kaikki aivoihin piristävästi, mutta myös koukuttavasti.

Niinpä olen useampaan otteeseen huomannut, että kun järki ei oikein luista, masentaa hieman ja on väsynyt olo, niin suklaan syönnin jälkeen ei enää olekaan samanlainen olo.

En tarkoita, että kaikki masennuksen alatyypit johtuisivat suklaasta tai muista riippuvuutta aiheuttavista piristävistä aineista.

Sivut

Kommentit (55)

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009

riippuu siitä millaista suklaata nautit. en usko, että teollisen suklaan nauttiminen vaikuttaa masennukseen suuntaan, tai toiseen enempää kuin placebon voimin. jaa miksikö en usko, koska teollinen suklaa pilataan kuumentamalla, jolloin ne raakakaakaon terveyttä edistävät ominaisuudet kutistuvat murto-osaan, tai olemattomiin.

raakasuklaan osalta voi osittain pitääkkin paikkaansa.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18367
Liittynyt16.3.2005

Vai olisiko nyt kuitenkin niin päin, että suklaa (tumma suklaa eritoten) vapauttelee endorfiineja ja sitä kautta hiukka helppaa masarioireita?

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Vierailija

Lisäksi kaakaon/suklaan nauttiminen parantaa verisuonten toimintaa seuraavat 23 h. Toki parantunut verenkierto voi vaikuttaa aivoihinkin.

Japetus
Seuraa 
Viestejä9017
Liittynyt20.6.2009

Suklaassa on tryptofaania, joka on serotoniinin esiaste. Masentuneen henkilön serotoniinitasot ovat lähes poikkeuksetta hyvin alhaiset, jolloin suklaan tryptofaani voi serotoniiniksi muututtuaan auttaa masennuksessa. En kuitenkaan oikein usko, että alhainen serotoniinitaso voisi johtua suklaan puutteesta. Sillä saattaisi olla merkitystä, jos on tottunut vetämään kilon verran päivässä ja lopettaa sitten kerralla, mutta tämä menee vähän samaan sarjaan kuin syövän saaminen sipseistä.

jussipussi: "Ennusteeni: Japetus esittää kunnolliset perustelut ja vastapuoli esittää 'mutta kun minusta tuntuu siltä että'."
o_turunen: "Kun kerran suoraan väität, niin turhaa on tuosta minun on ruveta väittelemään."
Think: "Helvetin urpo. Osoitin vain jälleen yhden ristiriidan omista sekoiluistani."
sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%.. eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"

μOR
Seuraa 
Viestejä373
Liittynyt4.1.2010

Hyvinkin mahdollista. Oon ollut huomaavinani jotain tollasta ku käyttäny enemmän raakakaakaota, ja kelannu että teobromiinilla vois olla osaa siihen, sillä ihan sama muidenkin piristeiden kanssa.
Suklaassa nyt on usein tyyliin puolet sokeria, joten ei ihme senkään takia.
Ja jos on tottunu rutiininomaisesti mässäileen ja sit ei yhtäkkiä ookkaan sitä mässyä siinä, niin psykologistakin reittiä voi ruveta häiritsemään.

Vierailija

Teobromiini on kofeiiniakin heikompi piriste ja sitä ei ole suklaassa juuri nimeksikään. Tryptofaania todella vähän, joten ei siitä ole serotoniiniksi. Suklaan hyvä maku on ainut syy suklaan masennusta helpoittavaan vaikutukseen. Suklaan syönnistä johtuva huono omatunto sitten aiheuttaa masennusta.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14029
Liittynyt23.6.2005

Suurin osa myytävästä suklaastahan on kaakaolla makeutettua sokeria. Sokeri nostaa väliaikaisesti serotoniinitasoja.

Lisäksi kaakaopavuissa on koko joukko aivoihin vaikuttavia kemikaaleja, jotka näyttävät jostain syystä toimivan naisilla voimakkaammin.

Niin ja tietenkin suklaa on kovaa plaseboa -efektiä on vaikeaa koskaan kokonaan laskea pois etenkin kun suklaan maineen ottaa huomioon.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Vierailija

Tarkoitat kai noceboa? Suklaaseen suhtaudutaan Suomessa käsittämättömän kielteisesti. Sitä pidetään turmilloisena ja epäterveellisenä eikä sen terveysvaikutuksia tunneta.

Esim. Fasun sinisessä on sentään 30 % suklaata. Rivi sitä vastaa siis hyvin kahta palaa prosenttisuklaata, joten ei tuo mikään huono eväs ole lapsille. Suurin osa lasten syömisistä on paljon pahempaa skeidaa.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009
Mimei
Tarkoitat kai noceboa? Suklaaseen suhtaudutaan Suomessa käsittämättömän kielteisesti. Sitä pidetään turmilloisena ja epäterveellisenä eikä sen terveysvaikutuksia tunneta.

Esim. Fasun sinisessä on sentään 30 % suklaata. Rivi sitä vastaa siis hyvin kahta palaa prosenttisuklaata, joten ei tuo mikään huono eväs ole lapsille. Suurin osa lasten syömisistä on paljon pahempaa skeidaa.


ongelma onkin siinä, että kuumentamalla pilataan hyvät raaka-aineet. miksei tekisi itse oikeasti terveyttä edistävää suklaata hyvistä raaka-aineista kuumentamatta niitä pilalle ?

teollisesti pilattuun suklaaseen kuuluukin suhtautua kielteisesti

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Japetus
Seuraa 
Viestejä9017
Liittynyt20.6.2009
kabus
Teobromiini on kofeiiniakin heikompi piriste ja sitä ei ole suklaassa juuri nimeksikään. Tryptofaania todella vähän, joten ei siitä ole serotoniiniksi.

Kyllä siinä on tryptofaania melko runsaasti:

http://www.vitamins-supplements.org/amino-acids/tryptophan.php

The best sources of tryptophan are chocolate, oats, bananas, dried dates, milk, cottage cheese, meat, fish, turkey, and peanuts.

Suklaasta saatu absoluuttinen tryptofaanin määrä ei tavallisesti nouse kovin korkeaksi, koska se käsittää vain pienen osan ruokavaliosta. Vaikutus voi kuitenkin olla toinen, jos sitä mättää levykaupalla päivittäin.

jussipussi: "Ennusteeni: Japetus esittää kunnolliset perustelut ja vastapuoli esittää 'mutta kun minusta tuntuu siltä että'."
o_turunen: "Kun kerran suoraan väität, niin turhaa on tuosta minun on ruveta väittelemään."
Think: "Helvetin urpo. Osoitin vain jälleen yhden ristiriidan omista sekoiluistani."
sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%.. eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"

Vierailija

Kuitenkin se teollinenkin suklaa yhdistyy hollantilaisessa tutkimuksessa merktisevästi vähäisempään sydäntautikuolleisuuteen, aivohalvauksiin ja kokonaiskuolleisuuteen. "Pilaaminen" on siis jokseenkin liioiteltua.

μOR
Seuraa 
Viestejä373
Liittynyt4.1.2010
Mimei
... joten ei tuo mikään huono eväs ole lapsille.... Suurin osa lasten syömisistä on paljon pahempaa skeidaa.

Tää? Tollasta sokerimössöä evääksi? Luulis että lasten keskittymiskyky menis ihan persiilleen.

Onko kukaan nähnyt semmoista englantilaista dokkaria missä tutkittiin väitteen paikkaansapitävyyttä, että lapset tulee sokerista ylivilkkaiksi? Siinä järjestettiin parit juhlat, joissa toisessa tarjoiltiin sokerittomia, ja toisessa sokeripitoisia juomia, kakkuja ym. Sen jälkeen kotiinajomatkalla autossa lasten käyttäytymistä tarkkailtiin.
Kun lapset eivät olleetkaan enegisiä ja vänkääviä hulttioita sokeripartyjen jälkeen, tutkijat päätyivät siihen että väite on väärä, ja lapsille voi hyvin syöttää sokeria ilman haittavaikutuksia.
Huoh. Kyllähän siitä nyt väsyneeksi ennemmin tulee, jos syö sokeria muutaman tunnin. Jos lapsi on kuin kastroitu koira vaikka on juuri astunut sosiaalisesti stimuloivista juhlista ulos, niin onko se jotenkin normaalimpaa kuin se, että pieni sinkoilu jää päälle? Eihän siinä nyt psyyken pitäis naksahtaa sekunnissa pois siitä juhlafiiliksestä kun istahdetaan autonpenkille.

Vierailija

Useimmat lapset syövät paljon sokeria pahemman aamiaisen. Kuten puuroa tai leipää, tai muroja. Ne nostavat verensokerin kattoon paaaaaljon pöytäsokeria nopeammin, lisäksi suklaan rasva, proteiini ja kuitu hidastavat sokerin imeytymistä.

Tosin meillä suklaa ei ole aamiainen. Aamulla syödään munakasta tai lihaa.

Vierailija
Japetus
kabus
Teobromiini on kofeiiniakin heikompi piriste ja sitä ei ole suklaassa juuri nimeksikään. Tryptofaania todella vähän, joten ei siitä ole serotoniiniksi.

Kyllä siinä on tryptofaania melko runsaasti:

http://www.vitamins-supplements.org/amino-acids/tryptophan.php

The best sources of tryptophan are chocolate, oats, bananas, dried dates, milk, cottage cheese, meat, fish, turkey, and peanuts.

Suklaasta saatu absoluuttinen tryptofaanin määrä ei tavallisesti nouse kovin korkeaksi, koska se käsittää vain pienen osan ruokavaliosta. Vaikutus voi kuitenkin olla toinen, jos sitä mättää levykaupalla päivittäin.




Tryptofaania myydään ihan puhtaanakin ja silloinkin sen vaikutus on lähinnä placeboa. Käsittääkseni suurin osa trupstofaanista muuttuu melatoniiniksi ennemmin kuin serotoniiniksi. Jos suklaata syö kilokaupalla päivittäin, tulee oloja jo pelkästään rasvan ja sokerin vaikutuksesta. Ne peittävät alleen kaikki mahdolliset tryptofaanin vaikutukset.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5298
Liittynyt9.1.2011

Onko tumma suklaa yhdistetty päänsärkyy? Onko tämänsuuntaisia havaintoja?

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat