Seuraa 
Viestejä848

On tullut viime aikoina venyteltyä melko ahkerasti. Olen kiinnittänyt huomiota tuntemukseen, joka lukemieni juttujen mukaan liittyy hermoihin kohdistuvaan venytykseen. Tietyissä venytyksissä tunne on enemmänkin pistävä tai melkeinpä vihlova, eikä sellainen kuin miltä tavanomainen lihasvenytys tuntuu.

Kun venyttelen perinteisessä "aitajuoksijan asennossa" ja nimenomaan kun eteen päin ensin tarpeeksi nojattuani painan leuan rintaan, muuttuu venytyksen tunne alaselässä tuolla tavalla pistäväksi. Onko tämä nyt sitä hermovenytystä? Samoin joissakin muissa liikkeissä tuntee samantapaista pistävää venytystä kaulassa tai takareisissä.

Onko hermojen venyttelystä hyötyä? Miten niitä oikeaoppisesti venytellään? Voisi olettaa, että hermojen venyttelyyn olisi tarvetta, jos tuntuu että esimerkiksi takareisien ja alaselän venyvyyttä rajoittavat hermot enemmän kuin lihakset.

  • ylös 3
  • alas 0

Kommentit (6)

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Kyseessä ei varsinaisesti ole hermojen venytys vaan siinä kohtaa on lihaksen senhetkisen venyvyyden kipuraja, joka ilmoittaa että tätä pidemmälle ei kannata venyttää. Nimenomaan tuo kihelmöinti on se indikaattori, joka sanoo miten pitkälle voi venytellä - normaali venytyksestä tuleva kipu ei ole haitallista, mutta tuon kihelmöivän kipurajan ylittäminen voi aiheuttaa kudosvaurioita minun tietääkseni.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

iisakka
Seuraa 
Viestejä848

Ainakin Method Putkisto -kirjallisuudessa on puhuttu hermovenytyksestä, ja miten sen tunteen voi itselleen demonstroida.

Lainaus: "Istu tai seiso suorana selkä tuettuna, ojenna kaulasi ja kallista pääsi vasemmalle. Koukista oikea kätesi kyynärpäästä ja ranteesta, koukista myös sormesi taaksepäin.* Ojenna oikea käsivartesi vartalosta pois niin, että käsivartesi suoristuu. Jatka sormien koukistamista taaksepäin, kunnes liike tuntuu koko käsivarressa jatkuen aina niskaan asti. Lihasten hermot saattavat aiheuttaa tämän epämääräisen 'kivun' tunteen kun aloitat uuden venytyksen."

* oma selvennys: "taakse päin" eli kämmenselkää kohti kyynärvartta. Käden suoristamisvaiheessa tulee tuollainen jännä tunne. Tosin se kyllä tuntuu vähän erilaiselta kuin nuo alaselän pistävät tunteet joita edellä kuvasin.

Täällä puhutaan myös hermojen venyttämisestä: "Itse tunnen iskiashermojen kiristyvän varsinkin niissä takareiden venytyksissä, joissa jalat ovat yhdessä ja nilkat koukussa. Siis vihlontaa lähinnä reiden taka- ja sivuosissa, varsinkin silloin kun jalkalihakset ovat valmiiksi jumissa. Hermot eivät venyt tavallisissa, lihaksia venyttävissä venytyksissä vaan päinvastoin saattavat ärtyä ja alkaa vaivata muutenkin.

Hermoja voi venyttää pumppaavalla liikkeellä. Makaa vaikka selällään ja ojenna toinen jalka, käsillä kiinni nilkasta. Itse mieluiten istun toinen jalka ojennettuna eteen, toinen taitettuna sen alle niin että kantapää on suunnilleen ojennetun jalan nilkan alla. Sitten takareiden venytys ja nilkan koukistus niin että hermoissa tuntuu pieni vihlaisu, pito korkeintaan kaksi sekuntia, sitten nilkan rentoutus. Toista 15-25 kertaa. Jo muutamassa viikossa hermot venyvät sen verran etteivät haittaa lihasten venyttelyä."

Mitä mieltä tällaisesta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Kyse on siis Neutronia mukaillen venytysrefleksistä, joka on luonnon keino varoittaa ylivenytyksestä.

Yleisesti ottaen pumppaavaa venytystä ei suositella lihaksille, koska se voi venyttää lihasta yli venytysrefleksin. Tiedä sitten miten "venyttää hermoja" venyttämättä lihaksia.

Esimerkiksi spagaatiin treenaamisessa on kyse hermoston treenaamisesta, mikään lihas ei varsinaisesti voi estää ihmistä pääsemästä spagaatiin. Joillain ihmisillä voi tosin olla coxa vara-niminen lonkkien liikkuvuutta rajoittava synnynnäinen "rakennevaurio", joka tekee spagaatiin pääsemisestä mahdotonta.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Itse asiassa tietyssä tilassa oleva tukielimistö ei voi venyä spagaattiin vaurioitumatta.

Treenaamattomalla henkilöllä lihasten venyvyys ja elastisuus (eri asia muuten...) ovat täysin eri luokkaa kuin henkilöllä, joka venyttelee säännöllisesti. Tällöin itse asiassa on mahdollista, että jos treenaamaton henkilö vakuuttuneena siitä, että pääsee spagaattiin koska sitä ei mikään estä, voi ylittää tukielimistön elastisen rajan, jolloin jonkin lihaksen tai jänteen käyttäytyminen saattaakin yllättäen muuttua elastisesta plastiseksi, mikä ei ole kovin hyvä juttu koska käytännössä se tarkoittaa sitä, että tapahtuu revähdys tai jopa jänteen katkeaminen. Venyttelemällä juurikin lisätään lihaksiston venyvyyttä ja elastisuutta, jolloin laajemmat liikeradat tulevat mahdollisiksi tuottamatta lihaksistolle ja jänteistölle vaurioita. Lisäksi ennen spagaattia tai mitä tahansa ääriliikeratoja vaativaa liikuntaa on kunnolla lämmiteltävä... kylmiltään tehtynä huippuvoimistelijakin saattaa revähdyttää itsensä spagaatissa tai vastaavassa laajoja liikeratoja vaativassa hässäkässä.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Asiaan utuisesti liittyen. Kerran kansan kanavalta Yleltä katsellessani sattui eteen vallan douloureux näky. Kiinalaisissa luostareissa munkkioppilaat pakotettiin spagatiin voimalla. Kyyneliähän nämä pikkuchienit tihrustivat, mutta ääntäkään eivät päästäneet.

Oh, cette détermination!

Vierailija
Herra Tohtori
... kylmiltään tehtynä huippuvoimistelijakin saattaa revähdyttää itsensä spagaatissa tai vastaavassa laajoja liikeratoja vaativassa hässäkässä.

No joo, ainakin jos tekee sen liian nopeasti... Minullakin jalat venyi spagaattiin vielä ainakin vuosi sitten, eikä mitään pitkää sessiota lämmittelyyn tarvinnut. Vain riittävän hidas venytys. Tietysti, jos on ollut edellisenä päivänä kova lihaskuntoharjoitus, niin jäykkyyttä on hieman enemmän.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat