Seuraa 
Viestejä45973

USAssa, Briteissä (esim. Wales, Skotlanti), Australiassa ja uudessa Seelanissa puhutaan englantia eri aksenteilla. Olen miettinyt tätä jo jonkun aikaa. Valaiskaa minua, kertokaa jotain, jos tiedätte tästä jotain.

Kommentit (5)

Japetus
Seuraa 
Viestejä12478

Miksi suomea puhutaan eri murteilla? Tuskinpa sille mitään erityistä syytä löytyy. Aksentit vaihtelevat myös lokaalimmin. Itselläni esimerkiksi eteläinen jenkkiaksentti särähtää korvaan tosi ilkeästi, vaikka "standardi" amerikkalainen ei mitenkään vastenmieliseltä kuulostakaan.

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
Sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%... eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

Irlantilaiset puhuvat melko samalla korostuksella kuin jenkit. No, jenkeissäkin on tietty hurjasti alueellisia eroja.

Mutta siis selkeästi irlantilaisvaikutus kuuluu.

Australiaan lähti paljon rangaistussiirtolaisia Englannista, Skotlannista, Walesista. Ehkä näiden aksenttien sekoitus on saanut osaltaan aikaan aussimurteen aikaiseksi?

Uudessa-Seelannissa sitä vastoin tunnutaan puhuttavan melkein yläluokkaista englantia. Olisiko sinne sitten mennyt lammasfamramreiksi paljon yläkuokkalähtöisiä brittejä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yks australialainen sanoi et aussit alkoi puhua sellasta englantia ettei muut (Britit ja Amerikkalaiset) sitä ymmärtäis. Tos vois olla kyl oikeestikki järkeä vaikka luulen että tuo oli vain vitsi.. senverta outoja sanoja ne käyttää. Tais olla niin et ankle biter tarkotti lapsia ja barbie tarkotti grillausta jne..

Nykyään lontoossa varmaan vähä sama juttu muodostumassa ku "apples and pears" tais tarkottaa portaita.

Brittiaksentti on jotenkin ylevä ja se tulee varmaanki aika vahvasti siitä et niil oli niin korkea hovikulttuuri. Amerikkaan aikoinaan paenneet olivat alempaa kastia ja puhuivat vähemmän ylevästi ja kun jokseenkin erillään asuivat (monien muiden kulttuurien, murteiden ja kielien kanssa) niin kieli muuttui hitusen.. eripuolilla rannikkoa asui eripuolilta tulleita kansoja ja täten esim texasilaiset puhuvat erilailla ku nykkiläiset.

-----

Ja mitä tulee suomeen ni puhuuhan esim suomenruotsalaiset erilailla (tulee mieleen vähän sama 'ylevyys' ku brittiaksentis, joka juontuu varmaan suomenruotsalaisesta hovikulttuurista) ku esim itäsuomalaiset. Luulen että savossa ja karjalassa tämä "mie" ja "sie" on hyvinki pitkälti venäläistä perukkaa sikäli et siellä on paljon sanoi jois i ja e kirjaimet ovat vierekkäin (esim "njet" lausutaan vähänku "njiet")..

Murteet muodostuu alueittain vaikutteista joita historiassa on tapahtunu ja joihinki murteisiin on vaikuttanu todnäk myös se naapurin nälviminen (on puhuttu tahallaan siten, että se ärsyttää toista.. vrt aiemmin mainittu ylevyys).

------

Mitään varmaa tietoa mikään edellämainittu ei ole. Nää on vain näitä miu pohdintoja asiasta. Ihan tyhjäst en kuitenkaa mitää heittäny vaan muistelin mitä esim yhteiskuntaopin ja hissan tunneil puhuttiin. Aiheesta kiinnostuneet vois kuluttaa googlen (wikipedian) kanssa aikaa ja tutustua asiaan. Miua itseä aihe ei just nyt tän enempää kiinnosta. Palaan tähän mikäli keskustelu muutuu kiinnostavaksi tai jostain syystä innostun taas enemmän kielistä ja historiasta.

En usko savoon vaikuttaneen venäjä, itäkarjalaisiin murteisiin kyllä. Viäntämisen astehan kasvaa Virosta pohjoiseen. Suomen yleiskieli jo viäntää viroa enemmän (Soome, Suomi). Meille koulussa opetettiin, että jenkkienglanti on periaatteessa puhtaampaa, kun brittienglanti, varsinkin yläluokkainen, sai voimakkaasti vaikutteita ranskasta.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
kummostain
Nykyään lontoossa varmaan vähä sama juttu muodostumassa ku "apples and pears" tais tarkottaa portaita.

Tuollainen salakielisyys on Lontoon cockney-slangia, joka on kyllä vanhaa perua. Australiaan meni paljon lontoolaisia aikoinaan tietysti.

kummostain
Brittiaksentti on jotenkin ylevä ja se tulee varmaanki aika vahvasti siitä et niil oli niin korkea hovikulttuuri. Amerikkaan aikoinaan paenneet olivat alempaa kastia ja puhuivat vähemmän ylevästi ja kun jokseenkin erillään asuivat (monien muiden kulttuurien, murteiden ja kielien kanssa) niin kieli muuttui hitusen..

Amerikkalaiset ovat säilyttäneet alkuperäisemmän englannin ääntämyksen kuin nykyenglantilaiset. Kuningashuoneen puhetapa on Englannissa levinnyt nykyisin aika laajalle, mutta ennen radion aikakautta se oli tietääkseni tavallisille englantilaisillekin aika oudon kuuloista.

Kielialueen eri osien ääntämiset erkaantuivat omiin suuntiinsa usein ihan vain sattumaltakin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat