Seuraa 
Viestejä2802

Intiaa pidetään paitsi vanhana hienona sivistysmaana myös kelvollisena länsimaisten yritysten yhteistyökumppanina. Yli miljardin asukkaan jättiläisvaltion ihmisoikeustilanne on kuitenkin katastrofi. Kastittomat eivät eivät saa asioida kylän kaupassa, he eivät saa ottaa vettä kylän hanasta, eivätkä matkustaa julkisilla liikennevälineillä. Miksi tästä vaietaan, miksi Intia on säästyynyt kansainvälisiltä boikoteilta? Hesarin Etelä-Aasian kirjeenvaihtaja Tommi Nieminen kirjoittaa 14.2.2011:

Intiassa vallitsee apartheid — aivan kuten syvästi paheksutussa Etelä-Afrikassa 1990-luvun alkuun asti. Apartheid ei ole kuvaannollista vaan kirjaimellista: satoja miljoonia ihmisiä erotellaan Intiassa yhä syntyperänsä perusteella orjiin ja herroihin.

Kastilaitos on ainakin noin 3 000 vuotta vanha työnjaon järjestelmä, ja se määrää edelleen elämänkulkua kehdosta hautaan. Sen vaikutus ei vuonna 2011 näy yhtä räikeästi Delhin, Mumbain tai Chennain kaltaisissa metropoleissa kuin maaseudulla, jossa asuu noin 865 miljoonaa ihmistä eli 72 prosenttia intialaisista.

Syrjintä kastien perusteella kriminalisoitiin vuoden 1950 perustuslaissa. Lainmuutos ei ole tehonnut. Kahden viime vuosikymmenen ajan kastilaitos on vain vahvistunut.

Kielteinen kehitys johtuu intialaisten tutkijoiden mukaan siitä, että kun 1990-luvulla kastittomat ensimmäisen kerran mobilisoitiin poliittisiksi massaliikkeiksi, Intiaan nousi merkittäviä kastittomia poliitikkoja ja kastittomille annettiin kiintiöpaikkoja esimerkiksi korkeakouluihin ja valtion virkoihin.

Kauhistuneet ylemmät kastiluokat ovat vastanneet tiukentamalla otettaan kastisyrjinnästä.

Millainen on Deorin kylä Madhya Pradeshin osavaltiossa?

Kastittomat on eristetty pääkylästä. Heidän tehtäväkseen on langennut esimerkiksi kuolleiden eläinten ruhojen hakeminen kylästä. He eivät saa asioida kylän kaupassa, ottaa vettä kylän julkisesta hanasta, matkustaa julkisilla liikennevälineillä, käyttää kylän myllyä maissin jauhamiseen eivätkä astua kyläkokouksen istuntoon. Kastittomat hoitavat saastaisiksi luokitellut työt – ja heidät itsensäkin on luokiteltu saastaisiksi.

Kasteihin kuuluva ei myöskään saa syödä kastittomien kanssa, läheisemmistä kontakteista puhumattakaan.

Sellainen on Deorin kylä.

Entä kastittomien betonilähiö Kannagi Nagar bisnesmetropoli Chennain laidalla? Kävin tammikuussa 2011 tekemässä sieltä reportaasin, ja se oli ankeimpia paikkoja, mitä voi kuvitella.

Action Aid -järjestön mukaan Kannagi Nagarissa tehdään murhia ja tappoja, joita ei koskaan tutkita. Kun lähiön tyttöjä on siepattu ihmiskauppaan eli seksiorjiksi jonnekin päin maailmaa, perheet ovat häpeissään vaienneet tai väittäneet tyttärensä kuolleen.

Vielä muutama oleellinen tieto monikasvoisesta Intiasta vientiteollisuudelle, joka maahan halajaa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch listaa tuoreessa raportissaan Intian ihmisoikeusrikkomuksia vuodelta 2010: kovaa poliisiväkivaltaa, kunniamurhia, tyttölasten tappamista, kastittomien, etnisten, uskonnollisten ja seksuaalisten vähemmistöjen vainoa, köyhyysongelman laiminlyöntiä, armeijan tekemiä siviilien murhia ja rehottavaa lapsityövoiman käyttöä.

Miksi Intia on säästynyt kansainvälisiltä boikoteilta? Siksi, että maassa on käytössä näennäisen demokraattinen monipuoluejärjestelmä ja se on iso markkina-alue. Intiaan myös yhdistetään edelleen humanistista perintöä, joka kuului Intian itsenäisyysliikkeen johtajan Mahatma Gandhin väkivallattomaan yhteiskuntafilosofiaan.

Se on kangastus. Gandhilainen Intia ei toteutunut edes Gandhin elinaikana.

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

Sivut

Kommentit (77)

mirab
Seuraa 
Viestejä3017
Chair
Intiaa pidetään paitsi vanhana hienona sivistysmaana myös kelvollisena länsimaisten yritysten yhteistyökumppanina. Yli miljardin asukkaan jättiläisvaltion ihmisoikeustilanne on kuitenkin katastrofi. Kastittomat eivät eivät saa asioida kylän kaupassa, he eivät saa ottaa vettä kylän hanasta, eivätkä matkustaa julkisilla liikennevälineillä. Miksi tästä vaietaan, miksi Intia on säästyynyt kansainvälisiltä boikoteilta?On totta, että kastijärjestelmä näyttää monilta osin apartheidilta. Apartheid kuitenkin liittyy käsitteenä moderniin kolonialismiin, jossa eurooppalaisperäinen siirtolaisväestö syrjäyttää alkuperäisasukkaat pyrkien samaan maan luonnonvarat ja resursit yksinomaiseen käyttöönsä. Siis se kuvaa mennyttä E-Afrikkaa ja nykyistä Israelia, ehkä myös jotain Boliviaa ja vastaavia maita.

On myös totta että Intian demokratia on aivan liian hyvässä maineessa. Sehän on ihna kauheeta sotkua toimii oiekastaan siksi, että maa on niin monietninen ja pirstaleinen, ettei mitään dominoiva diktatuuria pääse syntymään.

Ei Intiaa kuitenkaan kannata yksioikoisesti boikotoida, se estäisi maan modernisoitumisen ja takaisi vain 3000 vuotta vanhan "apartheidin" jatkumisen. On hyvä muistaa, ettei omaa kastihistoriaamme tarvitse etsiä kovin kaukaa historiasta. Juutalaisethan olivat toisenmaailmansodan päättymiseen asti eräänlainen kastittomien joukko suuressa osassa Eurooppaa.

Pitäisi kuitenkin kehittää järjestelmiä, jotka ohjaisivat kehitystä päinvastaiseen suuntaan kun tässä tapauksessa. Nythän investoinnit alueelle johtivat kastittomien pahempaan sortoon ja slummiutumiseen.

Rere väittää: Israel on rasistinen ja ihmisoikeuksien vastainen
"vihapuhetta saa tehdä kunhan kohde on juutalainen"
Sianliha on Israelissa kielletty
Maailmanpankki kirjoitti: MENA-maiden non-oil-vienti on paljon suurempi kuin Suomen.

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602

Ei Intia ole apartheidvaltio - valkoiset eivät siellä syrji muunvärisiä.

Syrjiminen tai muu kaltoinkohtelu on uutinen silloin kun syrjijänä ovat valkoiset länsimaalaiset. Muuten intialaiset saavat syrjiä rauhassa intialaisia, afrikkalaiset raiskata ja murhata afrikkalaisia jne. Länsimaat saavat puhua niistä kulttuurisina eroavaisuuksina

Too many protest singers, not enough protest songs...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
mirab
Seuraa 
Viestejä3017
T-Bolt
Ei Intia ole apartheidvaltio - valkoiset eivät siellä syrji muunvärisiä.

Syrjiminen tai muu kaltoinkohtelu on uutinen silloin kun syrjintä ovat valkoiset länsimaalaiset.
Apartheidin iso kuvio on syrjäyttäminen - resurssien ja maan haltuunotto kantaväestöltä.

Syrjimimistä, sitä ettei kantaväestöä tarvitse juuri katsella on ns. pikkuaparheidia.

Intian kastittomila ei ole paljon mitään mistä heidät voisi syrjäyttää ja mitä heiltä voisi ottaa pois. samoin oli USA:n mustilla. Ei siitäkään järjestelmästä käytetty nimeä apartheid, vaan rotusyrjintä.

Kastijärjestelmä viittaa esimoderneihin käytäntöihin. Intiassa se on osa perinteistä uskontoa. Aparheid on moderniin maailmaan kuuluva yhteiskunnallinen järjestäymisperiaate, silloin kantaväestöä ei pysytyyä tuhoamaan (käytännössä) kokonaan. Näinhän on käynyt mm. USA:ssa ja Australiassa, jolloin apartheidyhteiskuntaan ei ole ollut tarvetta siirtyä.

Tässä Hesarin jutussa tosin on modernin apartheidin piirteitä, kastittomilla on jotain poisotettavaa: heidän asuinalueensa. Tässä apartheidin tulo ei perustunut erooppalaisperäiseen väestön vaan pääoman tuloon. Yritysten yhteiskuntavastuuttomuutena kyse on eräänlaisesta uuskolonialismista.

Rere väittää: Israel on rasistinen ja ihmisoikeuksien vastainen
"vihapuhetta saa tehdä kunhan kohde on juutalainen"
Sianliha on Israelissa kielletty
Maailmanpankki kirjoitti: MENA-maiden non-oil-vienti on paljon suurempi kuin Suomen.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
T-Bolt
Ei Intia ole apartheidvaltio - valkoiset eivät siellä syrji muunvärisiä.Jaa jaa, mutta minä kun muistelisin että kastittomista valtaosa ON ihonväriltään tummempaa ja tämä sen vuoksi että he kuuluvat Intian alkuperäisasukkaisiin. Niihin jotka olivat alueella jo siinä vaiheessa kun myöhemmin pohjoisesta käsin tulvi alueelle hevosmiehiä, niitä joita vanhakantaisesti nimitetään "arjalaisiksi".

Siinä samalla sitten tulokkaiden miespuoliset sotajumalat "ottivat vaimoikseen ja tyttärikseen" alkuperäiset jumalattaret. Näin ainakin Barbara G. Walkerin mukaan.

Tutkikaa asiaa jos kiinnostaa, itse en nyt jaksa mihinkään linkkisulkeisiin lähteä. Oletin jälleen kerran että porukat kyllä tietävät etteivät Intian asukkaat ole todellakaan mikään homogeeninen lössi. Miksi kuvittelette että joku kastittomien paarioiden luokka alunperin on olemassa? Ai sen takia että kun joku kasti hoitaa sellaiset duunit kuin teurastus ja paskahuusin putsaus? No, miksiköhän hoitaa? Siksi että ei kuulu samaan poppooseen kuin nokka pystyssä steppailevat bramiinit. Jonkinlaista sekoittumista lienee tapahtunut, mutta pääosin pohjoisesta käsin tullut väki ei siis todellakaan ole samaa väkeä.

Italiassakin taitaa olla tällaista samankaltaista geneettistä erillisyyttä, eli pohjoisen vaaleampi väki ei ole todellakaan samaa kuin Sisilian tummapintainen väki. Eiköhän tämä oikeastaan koske aika montaa maata että kansa ei ole yksi eikä yhtenäinen.

***

Mielestäni pöyristyttävyyden huippu oli kun "hienommista" kasteista olevat opiskelijat marssivat Intiassa yliopistoista ulos kun kastittomatkin otettiin mukaan lääketieteelliseen koulutukseen. Missään maassa tuskin on koskaan liikaa lääkäreitä. Olisihan se hienoa jos kastittomillakin olisi näitä, mutta kovasydämiset kusipäät eivät tietenkään voi sellaista sallia että nämä saisivat samat mahdollisuudet kuin bättre folkilla on. Olkoot sitten itse kouluttautumatta jos ne yliopistot ovat kerta "saastuneet" kastittomista.

Mikäänhän ei ole niin typerää ja vastenmielistä kuin ihmisarvon kieltäminen toiselta ihmiseltä. Ihmisten tekoja voi kyllä kritisoida, mutta syntyperän perusteella ei kannattaisi paljon päätänsä aukoa. Samanlaisena alleen paskovana lihamöykkynä tänne jokainen tulee.

Toope
Seuraa 
Viestejä27104
mirab
On totta, että kastijärjestelmä näyttää monilta osin apartheidilta. Apartheid kuitenkin liittyy käsitteenä moderniin kolonialismiin, jossa eurooppalaisperäinen siirtolaisväestö syrjäyttää alkuperäisasukkaat pyrkien samaan maan luonnonvarat ja resursit yksinomaiseen käyttöönsä.

Tuo on lähinnä saivartelua. Hindulaisuuteen on sisäänrakennettu epäoikeudenmukainen järjestelmä, joka toteutuu käytännön yhteiskunnassakin. Se on täysin verrattavissa apartheidiin.

Tässä Hesarin jutussa tosin on modernin apartheidin piirteitä, kastittomilla on jotain poisotettavaa: heidän asuinalueensa. Tässä apartheidin tulo ei perustunut erooppalaisperäiseen väestön vaan pääoman tuloon. Yritysten yhteiskuntavastuuttomuutena kyse on eräänlaisesta uuskolonialismista.

Turha tuosta ongelmasta on sinänsä globaalia markkinataloutta syyttää. Syrjintä oli olemassa ennen pääoman tuloa.

Itse nostaisin esille saman asian kuin islamilaisissa yhteiskunnissa. Vallitseva perinteinen yhteiskuntajärjestelmä aiheuttaa ongelmia, kun halutaan sopeuttaa yhteiskuntaa 2000-luvun talouteen. Vaikka Intiassakin on paljon potentiaalia ja halua nostaa maa pois köyhyydestä ja taantumuksesta, uuteen tilanteeseen sopimattomat omat perinteet pitävät yhteiskuntaa takapajuisena. Kulttuuriarvot ovat tietenkin tärkeitä, mutta on olemassa hyviä ja huonoja perinteitä. Huonot eivät ole säilyttämisen arvoisia.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää, pommi-iskut ja jengit ovat sitä monikulttuurista Ruotsia, se on kehitystä." Liian monien mielestä"!"
http://tinyurl.com/jbs6kqp

Toope
Kulttuuriarvot ovat tietenkin tärkeitä, mutta on olemassa hyviä ja huonoja perinteitä. Huonot eivät ole säilyttämisen arvoisia.Iloisetko siitä, että kebab on syrjäyttänyt läskisoosin? Iloitsetko siitä, että muslimiväestön kasvaessa päihdeongelmat vähenevät?

Palm Beach
Toope
Kulttuuriarvot ovat tietenkin tärkeitä, mutta on olemassa hyviä ja huonoja perinteitä. Huonot eivät ole säilyttämisen arvoisia.Iloisetko siitä, että kebab on syrjäyttänyt läskisoosin? Iloitsetko siitä, että muslimiväestön kasvaessa päihdeongelmat vähenevät?Hyviä pointteja. Vaikka läskisoosi on hyvää, on kebab ehdottomasti parempaa ja ravinteikkaampaa runsaine vihanneksineen ja tomaatti-jugurttikastikkeineen.

Turha tuosta ongelmasta on sinänsä globaalia markkinataloutta syyttää. Syrjintä oli olemassa ennen pääoman tuloa.HÄH? Eiköhän bramiineilla ollut melkoiset pääomat maustekaupan seurauksena jo Rooman vallan aikana? Keralahan oli super rikas.

(Marx ei keksinyt pääomaa vaikka aiheesta kirjoittikin.)

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Palm Beach

Iloisetko siitä, että kebab on syrjäyttänyt läskisoosin? Iloitsetko siitä, että muslimiväestön kasvaessa päihdeongelmat vähenevät?Käytännössähän suomalaiset kiskovat jo entuudestaan huomattavasti enemmän napaansa vaikkapa pizzaa kuin läskisoosia, tai näin ainakin olettaisin sen perusteella millaiselta erinäisissä kerrostaloissa on tuoksunut varsinkin perjantai-iltaisin. Pizzahan ei ole suomalainen ruoka. Sitä en tiedä onko se välttämättä edes italialainenkaan, sillä epäilen että nykypizzat ovat jotain ihan muuta kuin alkuperäiset italialaiset.

Voihan se olla että kebabistakin tulee vielä uusia versioita. Mutta tuli tahi ei, niin erilaiset etniset keittiöt ovat eri kulttuurien melkeinpä kiinnostavin ja paras puoli.

Muslimiväestön lisääntyminen EI vähennä päihdeongelmien määrää ellei suomalaisten aboriginaalien määrä siinä samalla vähene. Lisäksi on todennäköistä että osa muslimeista alkaa vetämään viinaa siinä missä ei-muslimitkin. On se humalakulttuuri sen verran maahamme juurtunut että kun muualta tulevatkin miten lapsellisen, idioottimaisen virneen ihmiset pusertavat turvalleen aina kun tulee viinasta ja sen kittaamisesta kyse, niin juurikin ne jotka haluavat tulla hyväksytyiksi aloittavat tismalleen siitä asiasta ensimmäiseksi.

Islamilaisessa maailmassa tunnetaan kyllä muitakin päihteitä kuin alkoholi. Minun puolestani viina voisi jäädä vähemmälle vaikka tilalle tulisi esim. lisääntynyt kannabiksen tai khatin käyttö, mutta en toisaalta ole mikään asiantuntija noiden juttujen suhteen, joten en tiedä olisiko asiasta lopulta enemmän hyötyä vaiko haittaa.

Mutta mitäköhän nämä muslimijutut taas oikeastaan tähän mitenkään kuuluvat, Intiastahan oli puhe...

Vierailija

En minäkään ollut tyytyväinen sukulaisteni raahatessa kastittomia huoneeseemme ilman yhteistä suostumusta. He eivät olleet edes kuulleet leprasta, joka paljastui kun serkkuni meni antamaan miltei torsolle almuja suoraan käteen. He eivät olleet kuulleet muistakaan Mumbaissa vellovista sairauksista, kuten suolinkaisista tms.
He olivat syy, miksen halunnut olla heidän kanssaan tekemisissä. He eivät ymmärtäneet tilannetta ja se altisti minut vakaville seuraksille, joka onkin yksi niistä syistä jonka seurauksena en ole heidän kanssaan tekemisisssä (olin sydämmetön mulkku ja minusta he harrastivat sosiaalipornoa)
Ymmärrän siis aivan hyvin miksi syvästi uskovainen kansa ei halua heitä lähelleen, mutten kyllä ymmärrä miksi epäkohta hyväksytään laajemmin poliittisessa merkityksessä.

eteenpäin
Seuraa 
Viestejä1591

Olisiko jonkin sortin kauppaboikotti Intiaa vastaan sitten se oikea ratkaisu? Muuttaisiko se intialaisen bramiinin tai vaikka tavallisen työläisen mielipidettä ja maailmankatsomusta pitkällä tähtäimellä? Joka tapauksessa sen muutoksen on lähdettävä Intian sisältä ja se ei tule olemaan helppoa eikä nopeaa.

Toi kebabjuttu on ny ihan väärässä säikeessä.

Boikotista kärsisivät pahiten tavalliset köyhät työläiset.

Minäkään en näe muuta mahdollisuutta kuin intialaisten oman ratkaisun. Mutta sen voimme tehdä, että lakkaamme vaikenemasta maan epäkohdista.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Taudit pitää hoitaa eikä taivastella että voi voi kun kuppaista väkeä. Mutta jos taikausko rehottaa sen lisäksi että köyhiä ei hoida kukaan, niin huonosti on asiat. En muista kuvittelevatko Intiassa että pyhään virtaan kuten Gangesiin loikkaava paranee, mutta ainakin he uskovat ettei siellä rypiessä voi saada mitään (uusia) sairauksia koska virta on pyhä. Mitäs siitä että seassa killuu paskaa ja huonosti palaneiden ruumiiden osia.

Näin kerran telkasta että köyhä intialaisnainen piteli postikorttia jossa oli kuva jostakin jumaluudesta. Piirretty tottakai, mutta eukkopa huokaili onnessaan kuinka hänellä on valokuva jumalasta.

Tällaiseen hömpötykseen tehoaisi ehkä koulutus? Ainakin joku Intian osavaltioista on onnistunut laskemaan syntyvyyttä juurikin tyttöjen koulutukseen panostamalla. Vähemmän väkeä, vähemmän tauteja, olettaisin...?

Sterilisaatiosta annettua hyvitysmaksuakin on kokeiltu, mutta ei ole tainnut olla mikään valtava suksee. Ihmisillä ei siellä olisi niin vimmaista tarvetta tehdä lapsia läjäpäin mikäli vanhustenhuolto olisi järjestetty toisin kuin ikivanhalla perheen poika hoitaa vanhempansa -menetelmällä, jolloin sitä poikaa yritetään tehdä vielä siinäkin vaiheessa kun on jo saatu 10 tytärtä (joista osa on tapettu mm. tukahduttamalla).

Itsestäänselvyyksiähän nämä kaikki toki on ja kaikkihan nämä tietää, tai pitäisi tietää... Enivei olettaisin että kastijärjestelmä ei lepäisi kovin kummoisellakaan pohjalla jos väkeä olisi huomattavasti vähemmän. Korjatkoon joku jos olen väärässä, mutta vaikuttaisi siltä että kastiutumista (rotusortoa tms.) tapahtuu aina jos maassa on aivan helkutisti väkeä ja varsinkin köyhää sellaista???

Kiinassa varsin vähän. Jahtaavat lähinnä yksittäisiä toimittajia, mutta eri kansallisuuksien välit ovat yleisesti suhteellisen hyvät (niin kauan kuin eivät yritä itsenäistyä) eikä syntyperä estä hakeutumasta yhtään mihinkään. Köyhyyttä on sielläkin, mutta sentään koulut löytyy ja jonkin moinen terveydenhuoto. Kiinassa on pakollinen peruskoulu englanninopetuksineen kaikille, kun Intiassa on kokonaisia kyliä ja alueita joilta kaikki peruspalvelut on lopetettu. Ei siis ole edes koulua mitä käydä. Silloin esim. jeesustelu lapsityövoiman käytöstä on lähinnä nälkään tappamista.

Kun vielä vertaa tilastotietoon, jonka mukaan 49 % maailman aliravituista lapsista on Intiassa, niin ero maiden välillä on todella huomattava. Intiasta Pekingiin saapuneen ruotsalaisnaisen sanoin: "Jag kenner (här) precis som hemma i Stockholm."

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Hm. Minulla on mielikuva että joitakin Kiinan etnisiä vähemmistöjä olisi kuitenkin poljettu vuosikymmenten varrella. Ainakin Tiibetiin änkee näitä oliko ne nyt mandariinikiinalaisia, vai han-kiinalaisia, sitä sakkia kumminkin mitä on riesaksi asti (=eniten).

Mutta asiaan pitäisi tutustua tarkemmin. Ja nykyään voi tietty olla jo toisinkin (poislukien Tiibet). Mutta itse kokisin kyllä jos esim. venäläiset alkaisivat pilvin pimein tunkemaan tähän maahan ja omimaan itselleen tonttimaata vähän kaikkialta että jatkossa me suomalaiset olemme pelkkä passarikansa kun ylivoima rulettaa.

Ei hemmetti, minähän kerran katselin telkasta pätkän jotain dokua jossa jonkun etnisen vähemmistön porukat tulivat vähän noin niin kuin mieltään osoittamaan johonkin kiinalaiseen suurkaupunkiin. Osa vissiin loikkasi jopa junan alle saadakseen huomiota osakseen. Eivät kai nuo oikuttelisi jos asiansa olisivat ihan hyvin. Jokatapauksessa dokussa poimittiin niitä ruumiinpalasia raiteilta siinä vaiheessa kun kanavaa vilkaisin. Jos muistan väärin niin se homma ei mennytkään niin että olisivat mielenosoitusmielessä loikkineet junan alle, vaan heidän päälleen ajettiin tahallaan. Vaikea enää sanoa kun en koko juttua katsonut kokonaan.

Kuvittelisin, että junalla on melko vaikeaa ajaa kenenkään päälle tahallaan. Tai ainakin edellyttää, että väkeä on tönitty raiteille ulkopuolisten toimesta.

Tiibetin tilanne on hyvin monimutkainen. Lännessä siitä on yksipuolisen romantisoitu kuva, ennen kiinalaisia se voidaan nähdä takapajuisena, teokraattisena feodalismina, jopa orja-yhteiskuntana. Itsenäisyyspyrkimyksiin Kiina suhtautuu ankarasti, mutta toisaalta se on investoinut infrastuktuurin aivan uuteen kuntoon. Siellä on mm. maailman edistynein, aurinkopaneeleihin perustuva sähköjärjestelmä, koulut, jne. jotka aikaisemmin puuttuivat.

Muut vähemmistöt nauttivat monia etuoikeuksia, joita valtaväestöllä ei ole. Mm. kiintiöpaikkoja kansankongressiin, oikeus useampiin lapsiin jne. Eturistiriitaa ei myösdään ruoki se, että useimmat vähemmistöt asuvat melko eristyksissä vaikeakulkuisilla vuoristoalueilla.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Mimei
Eturistiriitaa ei myösdään ruoki se, että useimmat vähemmistöt asuvat melko eristyksissä vaikeakulkuisilla vuoristoalueilla.Indeed.

Itse vain olen erittäin epäluuloinen ihminen ja mietityttää että mikä tarve Kiinalla on noita kaikkia syrjäseutuja pitää juurikin ominaan, jos eivät jotenkin hyödy niistä itse. Rajavyöhykkeiksikö lie tarvinnevat, kun entiseen malliin olettavat että rajan yli on tulossa porukkaa (kuten muinoin mongooleja)?

eteenpäin
Seuraa 
Viestejä1591

Jep + Ne on aina kuuluneet Kiinaan ja tulevat aina kuulumaan. Kiinaa ei ole koskaan pahemmin kinnostanut laajentuminen, mutta on tarkka siitä, mikä on historiallisesti meitin maata ja mikä barbaarien. Taiwanin alueenkin menettäminen ottaa jo ihan tarpeeksi päähän. Tiibetin pitäminen on siis käytännön syiden lisäksi ihan arvokysymyskin.

Toope
Seuraa 
Viestejä27104
eteenpäin
Jep + Ne on aina kuuluneet Kiinaan ja tulevat aina kuulumaan. Kiinaa ei ole koskaan pahemmin kinnostanut laajentuminen, mutta on tarkka siitä, mikä on historiallisesti meitin maata ja mikä barbaarien. Taiwanin alueenkin menettäminen ottaa jo ihan tarpeeksi päähän. Tiibetin pitäminen on siis käytännön syiden lisäksi ihan arvokysymyskin.

Harvassa ovat valtiot, jotka ovat vapaaehtoisesti maa-alueista luopuneet...

Pari linkkiä daliteista, eli kastittomista:
http://news.nationalgeographic.com/news/2003/06/0602_030602_untouchables...
http://www.siliconindia.com/shownews/India_accused_of_discrimination_aga...
http://www.hrw.org/legacy/english/docs/2007/02/13/india15303.htm
Ei ainoastaan Intiassa:
http://www.expressindia.com/latest-news/Dalits-facing-caste-discriminati...

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää, pommi-iskut ja jengit ovat sitä monikulttuurista Ruotsia, se on kehitystä." Liian monien mielestä"!"
http://tinyurl.com/jbs6kqp

Mimei
Toki Intia ja Pakistan ovat todellinen uhka.

Kenelle, muille kuin toisilleen?

Kiina taitaa olla melkoinen uhka sekä Intialla että Pakistanille. Sinänsä omituista, kun Intian itsenäistyessä ja jakautuessa Intiaan ja Pakistaniin Kashmirista osa "joutui" Kiinalle. Kiinan Kashmirista ei juuri puhuta, taitaa olla, että eivät paljon pysty "ilmaisemaan" itseään. Eikä Kashmir ole niin "media seksikäs" kuin Tiibet tai sillä ei ole niin vahvoja tukijoita kuin uiguureilla ( maailman muslimit).

Intian ja Pakistanin mielenkiinto on omassa Kashmirin kriisissä, joten Kiina on siinäkin päässyt kuin koira veräjästä. Kai oikeudenmukaisin ratkaisu olisi itsenäinen Kashmir johon yhdistetään Intian, Pakistanin ja Kiinan Kashmiriin kuuluvat alueet.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat