Seuraa 
Viestejä45973

Kun taitoluistelija piruettia tehdessään vetää kätensä lähelle kroppaa, hän joutuu tekemään työtä. Aloin tässä miettiä, että mitä vastaan hän tässä tapauksessa sitten tekee työtä?

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (5)

tupakka
Keskipakoisvoimaa.

Ei keskipakoisvoimaa ole olemassakaan. Käsiä sisään vedettäessä pyörimismäärä säilyy, jolloin luistelija tekee työtä saadakseen lisää liike-energiaa pyörimiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Joo. Teron vastaus on tarkin, mutta kyllä Tupakkakin on oikeassa.

Kun luistelija pyörii kädet levällään, niin käsien molekyylit liikkuvat etäisyydestä keskipisteeseen riippuvalla nopeudella ympyräradalla. Jos kättä koossa pitävät molekyylien väliset voimat lakkaisivat vaikuttamasta, molekyylit jatkaisivat suoraan eteenpäin eivätkä ympyrärataa. Ympyräradalla pysyminen vaatii molekyylien poikkeuttammista suoralta radalta, mikä vaatii voimaa joka taas saa aikaan kiihtyvyyden. Poikkeuttava voima ja massan*kiihtyvyys ovat tasapainossa. Poikkeuttava voima vetää molekyyliä kohti keskipistettä. Nämä molekyylien väliset voimat summautuvat nivelissä ja lihaksissa tuntuvaksi voimaksi eli ihminen tuntee vastustavansa ulospäin vetävää voimaa, joka yleisesti tunnetaan keskipakoisvoimana.

DI
tupakka
Keskipakoisvoimaa.

Ei keskipakoisvoimaa ole olemassakaan.

Vähän turhan jyrkästi sanottu. Todellinen voima se ei ole, myönnettäkööt, mutta hyvin käyttökelpoinen pseudovoima silti.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat