Seuraa 
Viestejä45973

miksi joidenkin valtioiden rajat on jumalattomia vänkyröitä ja joidenkin tikkusuoria?

Kommentit (2)

Mielenkiintoinen kysymys, ja joskus voisi kysyä, miksi rajaa ei ole ollenkaan, kuten taisi käydä engelsmanneille Kasmirissa, jossa raja Intian ja Pakistanin välille jäi määrittelemättä tarkasti vuoristossa, josta sitten on jaksettu taitaa peistä pitkän aikaa.

Vänkyrä rajoille on ainakin yhtenä syynä joet. Rajoja on monasti määritelty joen keskikohdalle, jolloin rajassa on yhtä monta mutkaa kuin joessakin. Jos raja on määritelty maalle, on ne yleensä määritelty rajapisteiden kautta, joilla saattaa olla hyvinkin pitkä historia.Periaatteessa kuitenkin raja on näissä tapauksissa kulkenut suoraan rajapyykistä toiselle.

Kun karttoja katselee, niin suoria rajoja on yleensä siellä, missä ei ole juurikaan maastomerkkejä ja toisaalta aika monasti entisissä alusmaissa, joissa entinen kehitysmaa isäntä piirsi rajat tuleville itsenäisille valtioille.

Joskus vuosia takaperin Lappiin menessäni, pysähdyin Kolarissa huoltoasemalle, jossa oli joitakin paikallislehtiä pöydällä. Yhdessä lehdessä oli artikkeli Venäjän ja Ruotsin rauhansopimuksesta, jolloin raja sovittiin Tornion jokeen. Tämä raja jakoi suomenkielisen alueen jotakuinkin keinotekoisesti ja asukkaille annettiin tuolloin kirjoituksen mukaan viikko aikaa päättää kummalla puolella rajaa halusi asua.

Ne vänkyrät rajat yleensä seuraavat maantieteellisiä "rajatekijöitä", kuten jokia ja vuoristoja. Viivasuoria rajoja taitaa löytyä vain entisistä siirtomaista, joissa ulkopuolelta tulleet miehittäjävallat ovat jakaneet alueita keskenään viivottimella rajoja kartalle piirtäen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat