Seuraa 
Viestejä5463

Kuinka nopeasti ihmiselle tulee paleltumia (aikuisten oikeesti) esim. paljaisiin käsiin suuruusluokkaa -25 asteen pakkasessa? Mistä voi tunnistaa onko henkilöllä paleltumia käsissään, vs. muuten vaan näpit kohmeessa?

Kysymys heräsi siitä, kun jouduin toissapäivänä pelastamaan lumihangesta äärimmäisen juopuneen henkilön, joka ei pysynyt tolpillaan. Ilman takkia, päähinettä ja hanskoja ryömi hangessa, pakkasta oli -25 astetta. Oli aikamoinen projekti saada se kikkailtua kotiinsa, kun piti ensin löytää se koti ja päästä sisään, kun avaimet olivat hukassa. Soitin hätäkeskukseen, mutta lähinnä käskivät soittamaan huoltoyhtiöön ja "katsomaan ettei sillä ole paleltumia". Olin jokseenkin tyrmistynyt, sillä omasta mielestäni kompetenssini lääketieteellisellä alalla on sangen rajoittunut. Projektiin kului ehkä puoli tuntia.

Kommentit (7)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
thedude
saatoit pelastaa sen hengen.Pidän tätä itsekin todennäköisenä, missä valossa hätäkeskuksen välinpitämätön asenne sääolosuhteet huomioon ottaen tuntui kovin oudolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Paleltumat ovat yleensä valkeita läiskiä nenänpäässä, korvissa, poskissa jne. Varpaista ja käsistä niitä on hankalampi löytää, jos kohdehenkilö ei ole yhteistyöhaluinen/kykyinen. Itseltään tai puhetaitoiselta kumppanilta ne tunnistaa siitä, että tunto häviää.

Riippuu hyvin paljon henkilön kunnosta ja mielentilasta, mutta -25 asteessa paleltumia voi ilman vaatteita saada muutamassa minuutissa. Veikkaisin, että 10 minuutissa niitä on kaikilla ja 15-30 minuutin kohdalla alkaa olla henki löyhässä.

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683

Jotenkin tuntuis, että se eilispäiväinen kuolemaan johtanut paleltuminen johtui myös hätäkeskuksen hätäilemättömyydestä. Lopetetaan vain tk:t, lakkautetaan poliisit ja vpk:t ja muut lähipalvelut. Sitten kun etäisyyttä on 200 km, niin voidaan huoleti kertoa, ettei ehdittäis muutenkaan, joten "kuole sitten sinne missä olet". Ja kukaan ei joudu vastuuseen. simppeliä ja halpaa.

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

EV+
Seuraa 
Viestejä770
rcislandlake
Jotenkin tuntuis, että se eilispäiväinen kuolemaan johtanut paleltuminen johtui myös hätäkeskuksen hätäilemättömyydestä.Siis oliko tuo se tapaus josta Ilta-sanomat uutisoi netissä: "Mies kadotti itsensä" ?

Hätäkeskushan on kunnostautunut asiakaspalvelussa ympäri maata aiemminkin. Kun vanhus sanoi että jalat ei kanna taksiin ja toivoi ambulanssia häkestä sanottiin että voi sinne taksiin kontatakin. Kun mies soitti kotona riehuvasta väkivaltaisesta vaimosta häke-päivystäjä tiedusteli vaimon ja soittajan painoa ja tiedot saatuaan sanoi että kyllä varmaan pärjäät ilman poliisiakin (kun ilmoittaja oli vaimoaan painavampi...)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat