Seuraa 
Viestejä45973

En nyt tiedä tuliko tämä oikeaan luokkaan, no moderaattorit voi siirtää tarpeen tullessa.
Asiaan. Tässä kun värkkäsin tänään pyörän kanssa haittasi kovasti vasemman eli heikomman käden hallittavuus. Käden toiminta ei ollut yhtä tarkasti hallittua kuin oikean vahvemman käden toiminta, pyörän korjaaminen olisi käynyt paljon helpommin jos kummatkin kädet olisi yhtä hyviä kuin oikea käsi eli vahvempi.

Kysymys kuuluu voi heikompaa kättä kehittää paremmaksi että siittä saataisiin tarkempi hallittavana. Jos pystyy niin miten?

  • ylös 2
  • alas 0

Sivut

Kommentit (41)

Voiha se olla että tarkkuutta voi parantaa. Itse en ole siihen pystynyt vaikka olen muutaman kuukauden harjoitellu. Kaikenlaista pikkusta näpertämistä oon yrittäny tehä. Isosisko viisaampana osaa kirjottaa molemmilla käsillä lähes yhtä taitavasti ja ilman sen suurempaa harjoitusta. En tiedä mistä moinen johtuu.

Totta kai kumpaakin kättä voi harjoittaa... harjoittelemalla. Sen kuin vain alat tekemään vasemmalla kädelläsi aiemmin oikealla tehtyjä asioita, kuten kirjoittamista, mikä tosin vasemmalta oikealle kulkevana on oma temppunsa; siksi vasenkätinen Leonardo da Vinci käytti peilikirjoitusta. Ensimmäisenä ei kuitenkaan välttämättä kannata alkaa esim. miekkailuliikkeitä kokeilemaan, ainakaan kovin ahtaissa tiloissa (nimim. ovenkarmi puoliksi halki)...

Pianistit käyttävät tasapuolisesti molempia käsiään (eikä sitä nuotteja lukiessa ajattele, että pahus, tässä pitää käyttää vasenta) ja urkurit lisäksi jalkojaan yhtäaikaisesti käsien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja taasen minulla vasen on selvästi oikeaa vahvempi, oletettavasti syynä oikean parempi koordinaatio, jolloin voimaa tarvitaan vähemmän samaan suoritukseen.

Olen vähän aikaa harjoitellut ja tuloksena oppinut syömään ym. vasemmalla kädellä mutta kirjoittaminen on yllättävän vaativaa puuhaa.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Mie tunsin kerran yhen miehen joka vasaroi kummallaki käellä.
Kirjottiki molemmilla, ja jopa molemmilla yhtäaikaa.
Tiijjä sitte oliko harjotellu , vai oliko luonthaista nuo taijjot.
No meikäläisellä semmosia taitoja ei ole.
Oikea käpälä se kyllä , mutta vasen on pöljä, ja tuntuu ku se olis jotensaki kehitysvammanen.

DominusEtDeus
Olen vähän aikaa harjoitellut ja tuloksena oppinut syömään ym. vasemmalla kädellä mutta kirjoittaminen on yllättävän vaativaa puuhaa. :? :evil:

Harvapa hyvän käsialan oppii oikeallakaan kädellä parissa päivässä. Kyllä sitä yleensä vuosia harjoitellaan koulussa.

Meillä kulkee suvussa kaksikätisyys. Kirjoitan huonosti vasemmalla kädellä, oikealla en ollenkaan. Pingistä pelaan vasemmalla, sulkapalloa molemmilla yhtä hyvin, ja tennistä oikealla (kulkee vasurillakin, mutta huonommin). Vasaroin ja sahaan molemmilla yhtä hyvin, samaten lapioin ja haravoin molemmilta puolilta.

Isälläni on sama "vika", eli puolisatunnaisesti tekee molemmilla käsillä eri asioita, joiden pitäisi olla ns. paremman käden taitoja.
Tarkkuutta vaativat pikkunäpertelyt tuntuu olevan vasemmalle kädelle luontaisempia, mutta oikea käsi on vahvempi.
Kynää voi pyöritellä molemmissa käsissä sormien ympäri kohtuullisella nopeudella, joten sellaista selkeää "karkeampi käsi"-vikaa ei ole.

Sulkapallo on kuulemma hassua hommaa minun kanssa, kun aloitukset lähtee aina vasemmalla, ja juuri kun vastustaja siihen tottuu, niin lyönti lähteekin oikealla:) Täysin tiedostamaton vaihto vielä itsellä.

Käsittääkseni aika harvinaista kuitenkin, en muita tunne joilla olisi näin "sekavat" kädet (päästä puhumattakaan).

Tuohon 'käsien hallintaan' vaikuttaa tietääkseni muukin asia kuin lihakset ja motoriikka, tai ns. selkärangasta tuleva lihasmuisti.. nimittäin aivojen hallitseva puoli, jos tuollainen sanonta minulle suodaan. Joillekin tuo huonommalla kädellä tekeminen, tai sen oppiminen on helpompaa kuin toisille.

Näin muistan jostain lukeneeni. Saatan olla väärässäkin, en ole lääkäri - tai tutustunut anatomiaan sen enempää. Olette vapaat todistamaan väitteeni vääräksi jos parempaa tietoa löytyy.

Sitten omia kokemuksia - itse olen vasenkätinen, mutta olin vanhempieni mukaan pienempänä (noin 3-6-vuotiaana) molempikätinen, eli onnistui samat askareet lähes yhtä hyvin kummalla kädellä tahansa.. Nykyäänkin vielä yllätän joskus itseni tekemästä asioita 'väärällä' eli oikealla kädellä. Johtunee varmaan siitä että aivoni molemmat puolet ovat yhtä tyhmät. Kirjoittaa sen sijaan osaan vain vasemmalla kädellä.

Edit: Korjasin kirjotusvirheitä. Niin, ja nimim. Hakulle - kuulostaa erittäin tutulle nuo mainitsemasi 'oireet', taisit löytää yhden kaltaisesi.

Itse olen vasenkätinen. Kirjoittaminen ja esimerkiksi pallon heittäminen onnistuu vain vasemmalla. Poikkeuksena tästä säännöstä on sulkapallo, jota jostain kumman syystä pelaan oikealla. Myöskin kitaraa soitan oikeakätisesti, mutta se varmaan johtuu siitä, ettei ollut aikoinaan vasenkätisten kitaraa saatavana.

Mutta sitten olen kyllä oikeajalkainen, ei onnistu vasurilla kunnon potku jalkapallossa.

Tässä juuri eilen koitin soittaa kitaraa toisin päin. No, eihän siitä mitään tullut, oikealla se otelaudan painaminen ei onnistunut ollenkaan, yritti koko ajan näpätä, vasen taas näppäili miten sattuu, vääriä kieliä ym. Ja kyseessä oli kappale, jonka pystyn oikein päin soittamaan vaikka silmät kiinni, jos niikseen tulee. Kyllä sitä vasentakin kättä pystyy harjoittamaan, kun vain harjoittelee muutaman kuukauden jatkuvasti. Itselläni vasen on hyvä käsi, jolla pystyn tekemään kaiken vähemmän vaativan yhtä hyvin kuin oikealla, esim. sahaamaan ym. Lisäksi kymmensormi järjestelmä on tullut minulle luontevasti alusta lähtien. Usein myös teen asioita vasemmalla kädellä luontevasti, esim. siirrän nappulaa shakissa ym. Kirjoittaminenkin vasemmalla onnistuu, joskin käsiala on huonoa ja kirjoitus on hidasta, mutta ainakin siitä saa selvää.

jostain olen kuullut, että jos on oikea kätinen, niin oikeassa kädessä on se voima ja vasemmassa tarkkuus. Eli ihminen on kehittänyt itsensä ampumaan jousipyssyllä. Tämän pitäisi olla ihan tosi, mutta korjatkaa, jos ei ole.

Juoni
Seuraa 
Viestejä1461
Andúril

Pianistit käyttävät tasapuolisesti molempia käsiään (eikä sitä nuotteja lukiessa ajattele, että pahus, tässä pitää käyttää vasenta) ja urkurit lisäksi jalkojaan yhtäaikaisesti käsien kanssa.

Puhumattakaan rumpaleista, jotka soittavat eri kuvioita kaikilla raajoilla yht'aikaa. Ja ainankin rumpujensoitossa joutuu tosissaan sitä heikompaa kättä ja/tai jalkaa treenamaan että toimisi vahvemman kanssa yhteen ja erikseen, mutta kyllä kaiken voi opetella suht' hyvin molemmille käsille. Vaadittu motoriikka tosin on pääasiassa huomattavasti karkeampaa kuin vaikka kirjoittamiseen vaadittava.

Voi harjoittaa ja kehittyy varmasti. Esimerkkinä vaikka pianonsoitto, jossa ensin opetellaan toisen käden kuviot ja sitten toisen käden kuviot. Sitten koitetaan saada vasen ja oikea toimimaan yhdessä. Rytmitys siihen mukaan ja homma tuntuu alkuun mahdottomalta, mutta harjoitus tekee mestarin. Vuosien harjoituksen myötä. Mutta senkin voi unohtaa

Sama homma kitaran soitossa. Vasemmalla kädellä otat otteita kaulasta ja alkuun osaat vain ne soinnut. Vuosien myötä toinen käsi oppii komppaamaan musiikin vaatimassa tahdissa.

Nuo edelliset hoituu, mutta sinni ei ole rittänyt opettelemaan kunnolla käyttämään tietokoneen hiirtä vasemmalla kädellä, vaikka oikea reistailee

Sen verran pakko oikaista, että pianon soittamisessa eivät molemmat kädet ole yhtä 'taitavia', eikä soittamisesta suoranaisesti saa sellaista etua, joka näkyisi esim. kirjoittamisessa tms. (Muuten kuin yleisenä harjaantumisena, tietenkin.)

Yleensä ottaen pianonsoitossa vasenta kättä pidetään 'hankalampana' hallita kuin oikeaa. Monet luulevat, että vasenkätinen on tästä syystä automaattisesti vahvemmilla vesillä pianistina, mutta korrelaatio ei ole niin yksioikoinen. (Toki vasenkätisiä on ainakin joidenkin tutkimusten mukaan suhdettaan enemmän pianisteina, mutta samassa suhteessa kuin muillakin 'taiteellisilla' aloilla..) Lähes poikkeuksetta myös vasenkätisillä vaikeudet teknisissä kappaleissa ovat vasemman käden puolella

Vasen ja oikea käsi suorittavat juoksutukset ylös ja alas erilaisella tekniikalla, minkä lisäksi oikea käsi on määräävässä asemassa 90%:ssa kappaleista, koska melodia on lähes poikkeuksetta sävelletty oikean käden soitettavaksi. Itse olen soittanut pianoa enemmän tai vähemmän vakavasti nyt lähes 20 vuotta, mutta vasemmalla kädellä kirjoittaminen - tai hiiren käyttäminen - on täysin toivoton urakka. Tämä johtunee siitä, että pianoa soittaessa _sormet_ tekevät suurimman osan työstä. Toki opin selkeästi yleistä laaja-alaista liikettä vaativat motoriset tehtävät normaalia helpommin myös vasemmalla, mutta tämä ei päde kirjoitukseen, piirtämiseen tms.

Liekkö asiaa on sitten tutkimalla tutkittu, että miten vaikka pianistit oppivat sitten tuommoisia taitoja. Oma käsitykseni perustuu omaan kokemukseeni itsestäni ja tuntemistani pianisteista..

pepe+
Seuraa 
Viestejä264
veepee
jostain olen kuullut, että jos on oikea kätinen, niin oikeassa kädessä on se voima ja vasemmassa tarkkuus. Eli ihminen on kehittänyt itsensä ampumaan jousipyssyllä.

Ainakin jaappanilaisen jousen gurut sanovat että voima tulee vasemmasta ja tarkkuus oikeasta, mutta kyseesä on käsittääkseni vaan mielikuva. Alkujousen ampujalla oli oman mielen mukaan mahdollisuus ampua kumpikätisesti tahansa( japanilaista ammutaan ainoastaan yhdeltäpuolelta), joten tuskin ensin ihminen alkaisi ampua ja vasta sitten kädet geneettisesti kehittyisivät erilailla.

Itse kysymykseen vastaisin että pystyyhän niille käsille opettamaan mitä vaan. Oikea kätisenä jouduin harrastellessa opettelemaan käyttämään enemmän vasenta kättä. Nyt toistakymmenen vuoden jälkeen huomaan että osaan käyttää erikseen vasemman käden nimetöntä ja pikkurilliä kun taas en oikean käden.

yst. pn

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Sama homma tuon nimettömän ja pikkurillin kanssa. Vasemman käden pikkurilli taipuu ensimmäisestä nivelestä 90 astetta alaspäin häiritsemättä nimetöntä, oikealla kädellä samaa yrittäessä nimetön taipuu siinä mukana väistämättä. Muuten tarkkuutta vaativat yleiset hommat kyllä pitää hoitaa oikealla kädellä. Tosin esimerkiksi selloa soittaessa tietenkin vasen käsi tekee tehtävänsä kuten kuuluukin, ja samoin näppäimistöä käyttäessä tulee käytettyä melko lailla yhtä paljon molempia. vaikken virallista kymmensormijärjestelmää osaakaan.

Mielenkiintoinen juttu sinänsä, että esimerkiksi jalkapalloa pelatessa potkaisen kyllä paremmin oikealla jalalla, mutta esimerkiksi pituutta hypätessä (tai ojan yli hypätessä, tai miten vain hypätessä) ponnistus menee luonnostaan vasemmalle jalalle. Kumma juttu.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Pitääpi siis alkaa tekemään erillaisia töitä vasemmalla kädelllä, jos sen hallinta kyky vaikkapa paranisi.
Mitä nyt tuohon jalkajen hallitsemiseen niin itellä oikea jalka hallitsee selvästi, hirveän vaikeaa potkia jalkapalloa vasemmalla jalalla.

Aslak
Mie tunsin kerran yhen miehen joka vasaroi kummallaki käellä.
Kirjottiki molemmilla, ja jopa molemmilla yhtäaikaa.
Tiijjä sitte oliko harjotellu , vai oliko luonthaista nuo taijjot.
No meikäläisellä semmosia taitoja ei ole.
Oikea käpälä se kyllä , mutta vasen on pöljä, ja tuntuu ku se olis jotensaki kehitysvammanen.

Oli molempikätinen, englanniksi lienee ambidextrous.

mskomu
Seuraa 
Viestejä672

Peruskoulussa opetettiin, että niillä ihmisillä, jotka ovat molempikätisiä, on tavallista kehittyneempi aivokurkiainen. Eli se "silta", joka yhdistää oikean ja vasemman aivopuoliskon. Tulokseen oli muistaakseni johtanut tutkimus, jossa tutkittiin lähinnä taidemaalareita, joista ilmeisesti on suhteellisen suuri osa molempikätisiä.

"Väärällä" kädellä kirjoittamisen opettelu taitaa kysyä aika paljon aikaa, mutta hieman yksinkertaisemmat asiat oppii suhteellisen nopeasti. Esim. sulkapallossa väärällä kädellä lyöminen tai jalkapallossa väärällä jalalla potkaiseminen, ainakin näin omakohtaisten kokemusten perusteella.

Eeei, kun hetkinen.
Korjaan väitteeni. Asia oli toisinpäin.
Jos olet oikeakätinen, tarkuus on oikeassa, voima vasemmassa.
Näin se piti mennä. Eli siis jousipyssyä pitäisi ampua juuri sillätavalla, mikä tuntuu kaikista huonoimmalta vaihtoehdolta. Mutta totta se vaan on, että oikea käsi edessä, eli oikealla tähtäät paljon paremmin kuin vasemmalla. Voimaa vasemmasta kyllä löytyy, vaikket heti niin uskoisi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat