Seuraa 
Viestejä3164
Liittynyt16.3.2005

Ykskaks yllättäen tuo termi pulpahti pintaan elimellisen keskusyksikköni syövereistä ja aloin pohtia, mikä toimitus se tarkalleen on...
Suomenkielisten Internet-sivujen tutkaili lentäjänlasein palautti runsaana pulppuavan näkymän, josta en kohtuuajassa löytänyt tarkalleen etsimmäni eli yksinkertaisenkoa kaaviota. (Luontaistuotealaan, yliopiston pääsykokeisiin ja biotiteiden opiskeluun liittyvää materiaalia putkahti seulottavaksi väsyttävä ryöppy!)
Kuinkahan tuo soluelämän perusta sujuvasti selittyy?

Kommentit (2)

creep
Seuraa 
Viestejä292
Liittynyt10.9.2009

Fenomenologin linkki tarjoaa varsin näppärän pelkistetyn ja yksinkertaistetun kaavion ilmiöstä. Tätä kai haettiinkin. Hieman täydennettynä reaktiossa (ravinnosta saadut) lähtöaineet, kuten sokerit ja rasvat, hajotetaan, ja ne tuottavat solun käyttöön energiaa ATP:n, NADH:n ja vetyionien muodossa. Wikipediasta löytyy aiheesta enemmän, myös suomenkielisellä sivulla on hyvä kaavio.

Ilmiö tunnetaan varsin yksityiskohtaisesti, mutta "ravinnosta energiaa" lienee pätevä tiivistelmä. Kyseessä on kuitenkin kokonaisuutena hyvin monimutkainen tapahtumaketju, ja sen tarkempi ymmärtäminen (valitettavasti) vaatii aineistoon perehtymistä, lukemista ja opiskelua.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat