Perunan kuoriminen

Seuraa 
Viestejä19
Liittynyt2.3.2009

Tulin tuossa viikonloppuna miettineeksi ruokapöydässä, että miksi perunoita kuoritaan? Onko kuorimiselle terveydelliset perusteet vai onko tapa vaan lähtöisin jostain entisaikojen ylimystöltä, jotka vaan halusivat syödä kauniimpaa ruokaa? Joissain ravintoloissahan perunan kuoria tarjoillaan myös alkupaloina friteerattuna tms.

Jos perunat pesee kunnolla ja keittää niin ei ainakaan multa- tai muu lika voi olla selitys?

Itse en ole mitään perunoita kuorinut pariin vuoteen, enkä myöskään maun puolesta ole tässä huomannut mitään negatiivista. Usein ruokapöydässä jossa on useampi ihminen ja nuorempiakin mukana kehkeytyy kuorimisesta melkoinen show, jonka mielestäni voisi välttää syömällä perunat kuorineen.

Löytyykö tietoa?

Kommentit (7)

Vierailija

Löytyyhän sitä. Perunan vähäiset hyötyaineet ovat kuorissa ja välittömästi niiden alla, mutta niin myös perunan haitta-aineet. Riippuu siis, kumpaa korostaa enemmän. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on aiempaa enemmän huolestuttu noista haitta-aineita, ne perunan hyötyaineet kun saa ketterästi kasaan muistakin kasviksista.

Optimaalisinta luultavasti olisi keittää perunat kuorineen ja sitten kuoria pöydässä kypsinä. Silloin saa poistettua vain ohuen varsinaisen kuoren, raakana kuoriminen kun poistaa myös kuoren alla olevan ravinteikkaan kerroksen. Tämä onkin normaali käytäntö ollut Saksassa.

Vierailija

Itse syön kuorineen jopa hiukan multaisemmat perunat.

Mitä ne haitta-aineet ovat? Torjunta-ainejäämiä vai jotain muuta?

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Pikakuukkeloinnilla solaniinia, jota muodostuu kun pottu stressaantuu. Kolhut, taudit, liika valo, itäminen jne. lisäävät solaniininmuodostusta, ja se on hermomyrkky isoina annoksina. Ei hyvä siis. Onneksi maistuu kuulemma sen verran kitkerältä ettei sitä ihan vaistomaisesti syö paljon, mutta silti. Ja enimmäkseen sitä tulee myös heti kuoren alle.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Solaniini

(Toisen lähteen mikaan se vihreä osa on pelkkää klorofylliä, eikä sinällään vaarallista, mutta se vain ilmoittaa että solaniinia on tapahtunut.)

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Vierailija

No, eivät ne perunat nyt yleensä niin multaisia ole, jos ne on huolella pessyt. Jonkin verran mullalle maistuvia kohtia saattaa olla.

Miksi ne tuhoaisivat kiilteen? Ei sitä perunankuorta minuuttitolkulla suussa mässytetä. Enemmän olisin huolissani siitä, että Suomessakin jopa hammaslääkärit suosittelevat, että hampaat pestään heti iltapalan jälkeen. Kyllähän siinä kiilteet lähtevät, kun suu on sopivasti "happohyökkäyksen" kohteena.

jepajee
Seuraa 
Viestejä22001
Liittynyt29.12.2009

Hammaslääkärit kyllä suosittelevat puolen tunnin taukoa syömisen ja hampaiden harjaamisen välillä happohyökkäyksen vuoksi.

Ei kiveä tarvitse montaa kertaa puraista, jotta se vaurioittaa kiillettä. Jos pureskelet vaikkapa 24 kertaa suupalaa, niin silloin siitä kertyy huomattavasti minuutteja vuosien varrella, eikä kiillevauriot korjaannu siinä samalla, joten seurauksena on väistämättä hammaseroosio.

Vierailija

Vaarallisia nuo perunat. Onneksi ei juuri koskaan tule kotona keitettyä ja muualla saa valmiiksi kuorittuja.

Uusimmat

Suosituimmat