Seuraa 
Viestejä45973

Tätä aihetta on täällä toistuvasti käsitelty, mutta mielestäni otsikon kysymykseen olen itse asiaa tiedustellesani saanut vastauksia, jotka eivät minusta kestä kriittistä tarkastelua.

Muutama vuosi sitten taisin itse avata vastaavan ketjun ja silloin syyksi Golfvirran olemassa ololle annettiin kaksi syytä.

1. Tuulet

2. Coriolisvoimat

Minusta kumpikaan selitys ei ole pätevä.

1. Golfvirran päävirtaus on noin 200 metrin syvyydessä, joten tuulten vaikutus siihen vaikuttaa tuulesta temmatulta. Ei selitä asiaa.

2. Golfvirta sykkii. Toisin ajoin se on voimakkaampi, toisin ajoin se taas on melkein kokonaan tyrehdyksissä. Coriolisvoimat vaikuttavat aina samalla voimakkuudella, sillä voimakkuudella, millä maapallomme pyörii. Koska Maa pyörii vakaalla nopeudella, niin Golfvirrankin pitäisi virrata tasaisesti. Näin se ei tee, joten Coriolisvoimatkaan eivät Golfvirtaa selitä

Mistä siis selitys Golfvirralle?

Sivut

Kommentit (284)

Golfvirta on, koska auringon säteilylämpöä absorboituu enemmän päiväntasaajan tienoille kuin napa-alueille.

Jollei esim. Golfvirtaa tai tuulia olisi, maapallo jakaantuisi jyrkkiin lämpötilaerovyöhykkeisiin - ja näiden vyöhykkeiden energiaerojen tasaantuminen on ajava voima.

Eli Golfvirta johtuu auringon säteilyeroista eri vyöhykkeille ja siitä, että maapallolla on sulaa vettä.
Tuulet johtuvat auringon säteilyeroista eri vyöhykkeille ja siitä, että maapallolla on ilmakehä.

Coriolisvoimien ohjailu näille virtaaville aineille on seurausta edellisestä, ei syy.
Veden suolapitoisuus-, tiheys- ja kaasujen liuotuskykyero johtuu lämpötilaeroista, joka johtuu auringon säteilyn erosta eri vyöhykkeillä.

Luonnossa energiaerot tasoittuvat, käyttäen hyväkseen käytettävissäolevia
keinoja.

Eilen vierailin lastenlapsieni kanssa Heurekassa. Sen mielenkiintoisen perusnäyttelyn parhaita kohteita on savolaismallisen soutuveneen muotoinen metalliesine. Kun sen panee pyörimään kivialustallaan vastapäivään, niin se pyörii normaalisti ja rauhallisesti.
Kun sen panee pyörimään myötäpäivään, se kohta vaihtaa pyörimissuuntansa vastapäivään.
Ehdoton värkki tarkasteltavaksi sellaiselle henkilölle, joka miettii energiaa, sen esiintymismuotoja, virtauksia ja muuntumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Golfvirran toimintaan liittyy mainittujen tekijöiden ohella myös veden suolapitoisuuden muutokset sen jäätyessä.

Ihanko totta? Sinulla ei sitten muuta ollutkaan. Noiden ohella liittyy muitakin tekijöitä?

Mutta kun minusta nuo (1. ja 2.) eivät edes ole mitään tekijöitä Golfvirran syntyyn.

Neutroni
http://fi.wikipedia.org/wiki/Termohaliini[/quote]


Linkkisota on kivaa, mutta onkos sulla jotain sanottavaa itselläsikin asiaan? Luonnollisesti olen tuonkin linkin lukenut monta kertaa, ja jo vuosia sitten. Siinä muuten on osa asian ihmeellisyydestä, jota en ole ymmärtänyt. Tuonkin linkin sisältö kun on vuosien mittaan muuttunut, paljonkin!

Kenelläkään muulla ei ollut asiaan sitten yhtään mitään sanottavaa! Vai?

Edit. TPa kirjoitti tässä välissä. Mutta ei vastaa kysymykseen. Golfvirta on, ja sen seuraukset ovat ilmeisiä, mutta miksi se ylipäänsä on olemassa. Mikä voima saa aikaan sen, että vesi Meksikonlahdelta kiertyy pohjoiseen? Tottakai se lämmittää, mutta ei kai se sen takia pohjoiseen ryntää? Eihän?

Selitin, miksi Golfvirta on.

Poista muuttujat esittämästäni mallista, niin Golfvirtaa ei ole.

Jälkiseuraukset ja niiden muutokset eivät poista alkuperäistä aiheuttajaa.

Olisiko sinun pitänyt muotoilla kysymys erilailla? Kysyä eri asiaa?

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Phony
Neutroni
Golfvirran toimintaan liittyy mainittujen tekijöiden ohella myös veden suolapitoisuuden muutokset sen jäätyessä.

Ihanko totta? Sinulla ei sitten muuta ollutkaan. Noiden ohella liittyy muitakin tekijöitä?

Mutta kun minusta nuo (1. ja 2.) eivät edes ole mitään tekijöitä Golfvirran syntyyn.

NeutroniLinkkisota on kivaa, mutta onkos sulla jotain sanottavaa itselläsikin asiaan?

Kenelläkään muulla ei ollut asiaan sitten yhtään mitään sanottavaa! Vai?
[/quote]


Halokliini, samoin kuin termokliini ovat suolaisuuden- ja vastaavasti lämpötilan harppauskerroksia, jotka vaikuttavat veden tiheyteen ja samalla toimivat erottavina kerroksina Golf -virran n. koilliseen pinnalla virtaavan lämpimän kerroksen ja n. lounaaseen syvällä virtaavan kylmän kerroksen välillä.


Edit. TPa kirjoitti tässä välissä. Mutta ei vastaa kysymykseen. Golfvirta on, ja sen seuraukset ovat ilmeisiä, mutta miksi se ylipäänsä on olemassa. Mikä voima saa aikaan sen, että vesi Meksikonlahdelta kiertyy pohjoiseen? Tottakai se lämmittää, mutta ei kai se sen takia pohjoiseen ryntää? Eihän?Eiköhän kyseessä ole Coriolis-vaikutus joka aikaansaa nuo virtaukset.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Phony

1. Tuulet

1. Golfvirran päävirtaus on noin 200 metrin syvyydessä, joten tuulten vaikutus siihen vaikuttaa tuulesta temmatulta. Ei selitä asiaa.
Wiki väittää edelleen, että tuulista johtuu. Korjaamaan.

The trade winds blow westward in the tropics,[11] and the westerlies blow eastward at mid-latitudes.[12] This wind pattern applies a stress to the subtropical ocean surface with negative curl across the north Atlantic ocean.[13] The resulting Sverdrup transport is equatorward.[14] Because of conservation of potential vorticity caused by the northward-moving winds on the subtropical ridge's western periphery and the increased relative vorticity of northward moving water, transport is balanced by a narrow, accelerating poleward current, which flows along the western boundary of the ocean basin, outweighing the effects of friction with the western boundary current known as the Labrador current.[15] The conservation of potential vorticity also causes bends along the Gulf Stream, which occasionally break off due to a shift in the Gulf Stream's position, forming separate warm and cold eddies.[16] This overall process, known as western intensification, causes currents on the western boundary of an ocean basin, such as the Gulf Stream, to be stronger than those on the eastern boundary.[17]

Seppo_Pietikainen
Eiköhän kyseessä ole Coriolis-vaikutus joka aikaansaa nuo virtaukset.Niin.

Onkohan

vaiko

Eiköhän...

Siinähän se kysymys just luuraa. Olet siis sitä mieltä, että Coriolisvoimat jyllää aina samaa tahtia, jookos?

Golfvirta ei!

Mistä tämä ero johtuu? Looginen selitys, kiitos.

Denzil Dexter
Wiki väittää edelleen, että tuulista johtuu. Korjaamaan.Luonnollisesti ymmärrän tuon enkkuwikin kirjoituksen (mielipiteen). En sitä usko. Uskotko sinä? Jos uskot, tarkista suomiwikistä.

Phony kirjaoitti minua osittain lainaten:

"Edit. TPa kirjoitti tässä välissä. Mutta ei vastaa kysymykseen. Golfvirta on, ja sen seuraukset ovat ilmeisiä, mutta miksi se ylipäänsä on olemassa. Mikä voima saa aikaan sen, että vesi Meksikonlahdelta kiertyy pohjoiseen? Tottakai se lämmittää, mutta ei kai se sen takia pohjoiseen ryntää? Eihän?"

Miksi luulet, etten vastannut kysymykseen. Fysiikkaa lukeneille asia on selvä.
Jos haluat selvittää energiansiirtomekanismeja, esitä oikea kysymys.
Elä vittuile minulle, että vastasin, että Golfvirta on, nosta keskustelun tasoa.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

No onko Phonylla itsellään mitään varteenotettavaa teoriaa?

Eikös golf-virta voi olla useamman eri tekijän summa?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Kehittäkää vaihtoehtoinen teoria: isoa pataa lämmitetään, pyöritetään ja siihen puhalletaan ja lisätään suolaa/makeaa vettä eri kohtiin. Jos vesi padassa ei liiku, niin hyvä.

Jorma
Seuraa 
Viestejä2351
TPa
Selitin, miksi Golfvirta on.

Poista muuttujat esittämästäni mallista, niin Golfvirtaa ei ole.

Jälkiseuraukset ja niiden muutokset eivät poista alkuperäistä aiheuttajaa.

Olisiko sinun pitänyt muotoilla kysymys erilailla? Kysyä eri asiaa?


Se lie selvää, että kylmä painava vesi navoilta virtaa pohjavirtauksena etelään ja lämmintä kevyempää pintavettä virtaa tilalle. Mutta miksi vesi virtaa "virran" muodossa? Miksi se ei leviä sekavaksi laajaksi pintavirtaukseksi?

Atlantin ja varsinkin Pohjois-Atlantin merenpohjan muodot vaikuttavat virtaukseen. Niistä johtuvat myös ne alueet, joissa kylmä vesi lähtee alaspäin kohti syvänteitä, niissä syvänteissä ne ohjautuvat ajavan voiman vaikutuksesta etelään.
Ajava voima on auringon lämmittämä merivesi Karibian alueella, siellä lämpötila nostaa meriveden pintaa tiheyseron takia. Karibian lämmin pintavesi on "ylempänä" kuin pohjoisen kylmä vesi. Se lämmin vesi alkaa siis siirtyä alaspäin, kohti pohjoista. Siellä on tilaa, koska "lämpöpumppu" painaa siellä kylmää pintavettä alaspäin ja kevyemmälle (ja lämpimämmälle) pintavedelle on sosiaalinen tilaus.

Virtaukset toimivat normaalien lakien mukaisesti. Suolapitoisuuserot aiheuttavat kerrostumista, eniten vaikuttaa tähän Golfvirtaan kitka. Tällä lämpimällä pohjoiseen suuntaavalla Golfvirralla on siis rasitteena alapuolella olevan vastakkaisen kylmän virran vaikutus. Onneksi tiheysero ja suolapitoisuusero pitävät kerrokset erillään, kitkajarrutus ei siis toimi tehokkaasti siirtymäkerrosten välillä, ei myös sekoittuminen.

Samoin ilmakehän kitka jarruttaa Golfvirtaa. Tuulten suunta tietenkin saattaa vaihdella, se vaikuttaa kuitenkin vain pintaveden virtaussuuntaan.
Joka tapauksessa, pintakerros ei "virtaa", se aaltoilee paikoillaan. Tuuli ja aallokko hidastaa suoraa virtausta. Ajava voima pinnan alapuolella ajaa kuitenkin paljon lämmintä pintavettä kohti pohjoista, siis kohti sitä pistettä, missä kylmä arktisen vesi painuu alaspäin lämpimämmän ja kevyemmän pinta-Golfvirran kohdatessaan.

Lämmin pohjoiseen suuntaava Golfvirta ei leviä viuhkamaiseksi, koska siellä pohjoisessa on se nielu, jossa kylmä merivesi painuu pohjavirtaukseksi, siis imuri.

Coriolisvoimilla on pienempi vaikutus Pohjois-Atlantille matkaavalle Golfviralle, kuin
tällä imurilla. Ne korkeintaan kaarreuttavat virtausta.

Mutta: Alkuperäinen kysymys oli: Miksi Golf-virta on? Miksi kysyä väärin? Haluatko vastauksen veden tiheydenmuutoksiin suolapitoisuuden tai lämpötilan funktiona?
Näitä asioita opetetaan yliopistossa ja muuallakin. Siellä opetetaan myös, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. On vain tyhmiä vastauksia. En ole varma, mutta luulen, että jos kysyy väärin, niin saa väärän vastauksen.

kse
Seuraa 
Viestejä1308
TPa
Lämmin pohjoiseen suuntaava Golfvirta ei leviä viuhkamaiseksi, koska siellä pohjoisessa on se nielu, jossa kylmä merivesi painuu pohjavirtaukseksi, siis imuri.Eikös nämä nielu/imuri -teoriat ole viimeaikoina hylätty - jos nyt ei aivan virheellisinä - niin ainakin turhan karkeina yksinkertaistuksina.

Suurimpana syynä on alettu tosiaankin pitää vallitsevia tuulten suuntia. Mekanismi, jolla tuulet synnyttävät Golf-virran ei vain ole niin ilmeinen, että se olisi aiemmin hoksattu. Käytännössä systeemi toimii niin, että tuulet synnyttävät pyörteitä ja näiden pyörteiden summana syntyy eräällä tavalla näennäinen merivirta.

Näin minä ainakin olen nykytietämyksen tilan ymmärtänyt.

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

Valio
Seuraa 
Viestejä1691
kse
TPa
Lämmin pohjoiseen suuntaava Golfvirta ei leviä viuhkamaiseksi, koska siellä pohjoisessa on se nielu, jossa kylmä merivesi painuu pohjavirtaukseksi, siis imuri.Eikös nämä nielu/imuri -teoriat ole viimeaikoina hylätty - jos nyt ei aivan virheellisinä - niin ainakin turhan karkeina yksinkertaistuksina.

Suurimpana syynä on alettu tosiaankin pitää vallitsevia tuulten suuntia. Mekanismi, jolla tuulet synnyttävät Golf-virran ei vain ole niin ilmeinen, että se olisi aiemmin hoksattu. Käytännössä systeemi toimii niin, että tuulet synnyttävät pyörteitä ja näiden pyörteiden summana syntyy eräällä tavalla näennäinen merivirta.

Näin minä ainakin olen nykytietämyksen tilan ymmärtänyt.


Nykytietämys on tuossa yhtä väärässä, kuin siinä, että hiilidioksidi aiheuttaa lämpenemistä. Kyllä tuo TPa:n vastaus on oikea siihen kysymykseen: mikä mekaniikka ja mitkä voimat saavat aikaan Golf virran ja suuren osan muistakin merivirroista. Malli on karkea, mutta oikea. Suomenlahdellakin on muutamia virtoja joiden suuntaan eivät tuulet vaikuta.

On paljon parempi tietää kaikesta jotakin, kuin jostakin kaikki. Pascal

Ja muutoin olen sitä mieltä, että Petteri Taalas pitää erottaa!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat