Seuraa 
Viestejä45973

Tuli hankittua heräteostoksena SilverCrest ”maailmanradio”. Ohjekirjaa selatessani hokasin kohdan taajuusalueet jälkeen tekstin: ”..Ota tällöin huomioon, ettei sallitun radiotaajuusalueen ulkopuolella vastaanotettuja tietoja saa käyttää hyväksi..”

Kysymys, voiko tällaisella ”maailmanradiolla” noin yleisesti saada kuulumaan mitään mielenkiintoisia radioasemia mm. Raidio -Virve, -M5, -CIA, -Mossad, jne..? Oikeammin löytyykö maailmalta tällaiselle uutisfriikille (Radio Suomi 24 h/vrk auki) ja klassisen musan ystävälle kuunneltavia taajuuksia tai muita huumorikanavia?

Googlailin jo ”Radio broadcasting,” yms vastaavilla sanoilla, mutta haku tuottaa niin vietävän määrän tuloksia, että josko tämän foorumin tietäjillä olisi tietoa radioasemista joita suositella.

Kommentit (20)

Vierailija

Virvet sun muut ovat digitaalisia ja kryptattuja, joten niitä ei ihan maailmanradiolla salakuunnella. Radioamatöörien jutteluja saatat saada kuuluviin, varsinkin jos vempaimesi tukee SSB-modulaatiota.

Tuota taidettiin ennen kutsua liikennevastaanottimeksi.

Pitkään oli voimassa radiolaki jostain vuodelta -30, jonka mukaan yleiseen jakeluun tarkoittamatonta radiolähetystä ei saanut tallentaa, käyttää hyväksi, tai ilmaista. Uuden lain mukaan toiselle tarkoitettua radioviestintää ei saa kuunnella.

Tämän rajauksen ulkopuolella ovat radio- ja tv-lähetykset (salaamattomat), radioamatööriliikenne, sekä hätäliikenne.

Jos kuuntelet, poliisisetä tulee ja vie pahan pojan. Soosoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
Electric shadow
Tuota taidettiin ennen kutsua liikennevastaanottimeksi.

Liikennevastaanotin on kalliimpi ja hienompi laite harraste- ja ammattikäytttöön. Maailmanradio on edullisempi ja tarkoitettu tavallisille kuluttajille.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Tämä voisi aloittajaa kiinnostaa:

http://www.sdxl.org/

ja tarkemmin vielä

http://www.sdxl.org/linkit.html

Aikanaan on ollut tapana katsoa asemien lähetysajat ja taajuudet viimeisimmästä WRTH:sta (World Radio Tv Handbook). Nykyään listauksia löytynee myös harrastajien omilta kotisivuilta. Hakkuripowerien (energiansäästölamput, tietokoneet, telkkarit) häiriöiden vuoksi heikompien asemien kuuleminen kaupunkiolosuhteissa on aika haasteellista.

Electric shadow
Tuota taidettiin ennen kutsua liikennevastaanottimeksi.

Pitkään oli voimassa radiolaki jostain vuodelta -30, jonka mukaan yleiseen jakeluun tarkoittamatonta radiolähetystä ei saanut tallentaa, käyttää hyväksi, tai ilmaista. Uuden lain mukaan toiselle tarkoitettua radioviestintää ei saa kuunnella.

Tämän rajauksen ulkopuolella ovat radio- ja tv-lähetykset (salaamattomat), radioamatööriliikenne, sekä hätäliikenne.

Jos kuuntelet, poliisisetä tulee ja vie pahan pojan. Soosoo.
Passiivista kuunteluasemaa on vaan idioottimahdoton löytää, ellei sillä sitten mene mölyämään linjoille tai muilla tavoin paljasta itseään. Kryptatun liikenteenkin saa auki, jos sen altistaa tarpeeksi suurelle laskentateholle. Virve-verkon kryptaus ei kuitenkaan ole AES-luokkaa, joten normaali klusteri kykenisi luultavasti murtamaan sellaisen varsin nopeastikin. VIRVE-verkosta olisi pirunmoinen hyöty alueella operoiville rikollisille, sillä he saisivat riittävällä ennakolla tietoonsa kaikki viranomaisten havainnot ja toteuttamat liikekannallepanot ja ehtisivät ns. korjata luunsa ennen sheriffien paikalle kaartamista.

Bushmaster
Electric shadow
Tuota taidettiin ennen kutsua liikennevastaanottimeksi.

Passiivista kuunteluasemaa on vaan idioottimahdoton löytää,
Kirjoitat vähän mutta asiaa, näin tuo taitaa olla.

Bushmaster

Virve-verkon kryptaus ei kuitenkaan ole AES-luokkaa, joten normaali klusteri kykenisi luultavasti murtamaan sellaisen varsin nopeastikin. VIRVE-verkosta olisi pirunmoinen hyöty alueella operoiville rikollisille, sillä he saisivat riittävällä ennakolla tietoonsa kaikki viranomaisten havainnot ja toteuttamat liikekannallepanot ja ehtisivät ns. korjata luunsa ennen sheriffien paikalle kaartamista.OT, Virveä mainostettiin (ja kuntia painostettiin kovasti) 1990 -lopulla, ottamaan Virve -verkko käyttöön (Nokian lobbaus silloiselle sisäasianministeriölle?), mutta mikäköhän mahtaa todellinen käyttöaste olla em. tuotteen osalta tällä hetkellä? Tahtoo kysyä, paljonko paloi veronmaksajien rahoja tuotekehittelyyn josta viime aikoina ei juurikaan julkisuudessa ole keskusteltu.

Sinällään en ole tuotekehittelyä vastustamassa jos lopputulemma on kansantalouttamme hyödyntävä innovaatio. Olkootkin, että oppirahat maksettava..

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Bushmaster

Passiivista kuunteluasemaa on vaan idioottimahdoton löytää, ellei sillä sitten mene mölyämään linjoille tai muilla tavoin paljasta itseään. Kryptatun liikenteenkin saa auki, jos sen altistaa tarpeeksi suurelle laskentateholle. Virve-verkon kryptaus ei kuitenkaan ole AES-luokkaa, joten normaali klusteri kykenisi luultavasti murtamaan sellaisen varsin nopeastikin. VIRVE-verkosta olisi pirunmoinen hyöty alueella operoiville rikollisille, sillä he saisivat riittävällä ennakolla tietoonsa kaikki viranomaisten havainnot ja toteuttamat liikekannallepanot ja ehtisivät ns. korjata luunsa ennen sheriffien paikalle kaartamista.Yleistapauksessa olet oikeassa varsinkin nykyään, kun rf - signaalilähteitä on joka paikka täynnä. Aiemmin tilanne oli toinen ja tuolla alikehittyneen maailman puolella sama pätee edelleen. Vain harvat laitteet käyttivät radiotaajuista energiaa.

Radioissa kidekonetta lukuunottamatta on yleensä oskillaattori, jonka signaali vuotaa antenniin. Tuon oskillaattorin teho on luokkaa milliwatteja ... kymmenen milliwattia ja sen taajuus on välitaajuuden verran sivussa kuunneltavasta taajuudesta. Kun radiovastaanottimissa välitaajuudet ovat yleensä varsin hyvin tiedossa niin oskillaattorin signaalia etsimällä pystyy passiivisenkin kuunteluaseman havaitsemaan. Itse olen pitänyt radioyhteyden kymmenien kilometrien päähän lyhytaaltoalueella yhden milliwatin teholla eli kyllä se pienempikin signaali hyvissä olosuhteissa kuuluu satojen metrien päähän.

Mitä huonompi vastaanotin sitä enemmän se vuotaa. Militäärivehkeiden vuoto voi olla olemattoman ja käsittämättömän pienen välimaastossa mutta tavalliset halvemman luokan liikennevastaanottimet ja erityisesti "maailmanradiot" vuotavat kuin usein kuin seula.

Kun oskillaattori on löydetty niin sitten lähdetään katsomaan tarkemmin. Kuunnellaan tuota oskillaattoria omalla vastaanottimella ja pamautetaan samalla hetkellä oletetulla luvattoman kuuntelijan taajuudella erittäin voimakas pulssi. Jos radio on taajuudella niin oskillaattorista vuotava signaali hypähtää amplitudiltaan ja joskus jopa taajuudeltaan tuon pulssin tahdissa. Samalla lailla tv - lupatarkastajasetä näkee ikkunan välkkeestä mille kanavalle telkkari on viritetty suoraa lähetystä seurattaessa.

Helpompikin tapa bongata kuuntelija on olemassa. Kerrotaan radiossa joku sellainen tieto, joka saa passiivisen kuuntelijan aktivoitumaan. Navetan taakse laskeutunutta ufoa töllistelemään tuleva nuoriso saa sitten kotietsinnän jälkeen sakot poliisiradion kuuntelusta...

Salatun Virven onnistuneesta dekryptauksesta amatöörivoimin en ole vielä kuullut. TETRA itsessään ei kai ole muuta kuin salattu kommunikaatiolinkki. Sen linkkikerroksen salauksen lisäksi varsinainen end-to-end salausalgoritmi on sitten käyttäjän valittavissa ja myös muutettavissa päivittämällä laitteiden softat. http://www.tetramou.com/tetramou.aspx?&id=1192

Jyde
Seuraa 
Viestejä594

Pikaisesti googlaamalla vaikuttaisi siltä ettei vieläkään ole rangaistusta säädetty kuuntelusta, vaan sitä pidetään ainoastaan moitittavana. Vasta siinä vaiheessa kun kuuntelemalla saatua tietoa ruvetaan jakamaan eteenpäin on luvassa jonkinasteista rangaistusta.

Erinäiset säännökset
37 §
Radioviestinnän luottamuksellisuus

Radioviestintä on luottamuksellista ja sitä saa vastaanottaa vain se, jolle se on tarkoitettu. (28.1.2005/46)

Se, joka on ottanut vastaan tai muutoin saanut tiedon luottamuksellisesta radiolähetyksestä, jota ei ole hänelle tarkoitettu, ei saa oikeudettomasti ilmaista eikä käyttää hyväksi tietoa lähetyksen sisällöstä tai olemassaolosta.

Luottamuksellisena radioviestintänä ei pidetä:

1) televisio- ja ääniradio-ohjelmistojen alkuperäisiä lähetyksiä;

2) hätäkutsuja;

3) yleisellä kutsukanavalla harjoitettavaa radioviestintää;

4) radioamatööriviestintää;

5) lyhytaaltoradioviestintää 27 megahertsin taajuusalueella;

eikä muuta sellaista radioviestintää, joka on tarkoitettu yleisesti vastaanotettavaksi.
(28.1.2005/46)

Mitä 1 ja 2 momentissa säädetään, ei estä tiedon antamista Viestintävirastolle luottamuksellisen radiolähetyksen olemassaolosta ja tunnistamistiedoista, jos se on tarpeen radioviestinnän häiriön tunnistamiseksi ja paikantamiseksi, häiriön poistamiseksi tai rajoittamiseksi taikka häiriön aiheuttajan syytteeseen saattamiseksi. Tietoja luottamuksellisen radiolähetyksen sisällöstä saa antaa vain, jos se on välttämätöntä turvallisuusradioviestinnän häiriön tunnistamiseksi, paikantamiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi taikka häiriön aiheuttajan syytteeseen saattamiseksi. (28.1.2005/46)

Rangaistus 2 momentissa säädetyn vaitiolovelvollisuuden rikkomisesta tuomitaan rikoslain 38 luvun 2 §:n 2 momentin mukaan, jollei teko ole rangaistava rikoslain 40 luvun 5 §:n mukaan tai jollei siitä muualla kuin rikoslain 38 luvun 1 §:ssä säädetä ankarampaa rangaistusta.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20011015

Kunhan yritän joskus olla asiallinen...

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Kun sais edes nuo maksulliset taivas- kaapeli- ja antennikanavat
avattua. Jokus aikoinaan niitä alan jätkät sai näkymään, mutta onkohan
tehty mahdottomaksi, kun ei ole aikoihin kuulunut asiasta mitään korviini.
Vai liekö nuoremmat sukupolvet muuttuneet entisiä kädettömämmiksi.

- Ubi bene, ibi patria -

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Pacanus Rusticanus
Kun sais edes nuo maksulliset taivas- kaapeli- ja antennikanavat
avattua. Jokus aikoinaan niitä alan jätkät sai näkymään, mutta onkohan
tehty mahdottomaksi, kun ei ole aikoihin kuulunut asiasta mitään korviini.
Vai liekö nuoremmat sukupolvet muuttuneet entisiä kädettömämmiksi.

On tehty käytännössä mahdottomaksi eli salauksen purkuun kuluisi enemmän rahaa kuin mitä samojen kanavien katselu luvan kanssa maksaisi. Aiemmin kaapelikanavat olivat analogisesti "salattuja", jolloin salauksen poisto onnistui varsin yksinkertaisella laitteistolla. Sittemmin salaukseen tuli mukaan kuvan kääntäminen negatiiviksi satunnaisesta kohdasta lukien, joka kohdan paikka oli kerrottu koodilla lähetyksen joukossa. Sekin vielä aukesi kohtuuvaivalla mikroprosessoripohjaisesti.

Nykyään salaus on kaikilla kanavilla digitaalinen, jolloin sen kiertäminen edellyttää joko salausalgoritmissa olevaa vikaa, salauksessa käytetyn pääavaimen selvittämistä (kuten kävi blueray dekryptauksessa) tai luvallisen salauksen purkuun käytetyn laitteen laitonta jakamista verkon yli useamman käytäjän kesken http://en.wikipedia.org/wiki/Card_sharing.

Kokonaan eri asia on sitten se, mitä kanavien salauksen purusta hyötyisi. Ohjelmien laatu kun yleensä on sitä tunnettua ö-tasoa, joka ilmenee esimerkiksi katsomalla ohjelmatietojen mukaan elokuvakanavilla näytettävien "elokuvien" arvostelut IMDB:ssä. Pisteet ovat samaa luokkaa kuin mitä Suomella oli tapana saada muilta mailta euroviisuäänestyksissä...

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Mulla on wanha ajoneuvo WHF, PMR kapula ja LA ajoneuvoasema konttorissa. Joskus huvikseni päivystän niillä, mutta hiljaiseksi on mennyt. Voi mennä viikko ilman pihahdustakaan. Kun löytäisi alan jätkän, antaisin modata ajoneuvo-WHF.iin meri-, metsästys-, yms. taajuudet. Kun ostin ne huutokaupasta, oli niistä nipsaistu antennit poikki, joten nekin pitäisi mitastaa SWR.n kuriin saamiseksi. Onkohan Louna-Suomessa vielä alan ammattimiehiä?

- Ubi bene, ibi patria -

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Jyde
Pikaisesti googlaamalla vaikuttaisi siltä ettei vieläkään ole rangaistusta säädetty kuuntelusta, vaan sitä pidetään ainoastaan moitittavana. Vasta siinä vaiheessa kun kuuntelemalla saatua tietoa ruvetaan jakamaan eteenpäin on luvassa jonkinasteista rangaistusta.Miten voisikaan nykyaikana? Nykyään viestit on mahdollista salata, jos niitä ei halua muille jakaa.

ovolo
Seuraa 
Viestejä8123
kfa
Pacanus Rusticanus
Kun sais edes nuo maksulliset taivas- kaapeli- ja antennikanavat
avattua. Jokus aikoinaan niitä alan jätkät sai näkymään, mutta onkohan
tehty mahdottomaksi, kun ei ole aikoihin kuulunut asiasta mitään korviini.
Vai liekö nuoremmat sukupolvet muuttuneet entisiä kädettömämmiksi.

On tehty käytännössä mahdottomaksi eli salauksen purkuun kuluisi enemmän rahaa kuin mitä samojen kanavien katselu luvan kanssa maksaisi....
....Nykyään salaus on kaikilla kanavilla digitaalinen, jolloin sen kiertäminen edellyttää joko salausalgoritmissa olevaa vikaa, salauksessa käytetyn pääavaimen selvittämistä (kuten kävi blueray dekryptauksessa) tai luvallisen salauksen purkuun käytetyn laitteen laitonta jakamista verkon yli useamman käytäjän kesken http://en.wikipedia.org/wiki/Card_sharing.Tuolla kaverilla näyttäis salauksen ohitus Reverse engineering-tekniikalla onnistuvan:
http://www.youtube.com/watch?v=tnY7UVyaFiQ

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
ovolo
kfa
....Nykyään salaus on kaikilla kanavilla digitaalinen, jolloin sen kiertäminen edellyttää joko salausalgoritmissa olevaa vikaa, salauksessa käytetyn pääavaimen selvittämistä (kuten kävi blueray dekryptauksessa) tai luvallisen salauksen purkuun käytetyn laitteen laitonta jakamista verkon yli useamman käytäjän kesken http://en.wikipedia.org/wiki/Card_sharing.

Tuolla kaverilla näyttäis salauksen ohitus Reverse engineering-tekniikalla onnistuvan:
http://www.youtube.com/watch?v=tnY7UVyaFiQ

Ottaen huomioon ko. henkilön työhistorian (Black Sunday Kill) en yhtään ihmettele:

http://www.codinghorror.com/blog/2008/0 ... -hack.html

http://rdist.root.org/2008/05/30/chris- ... d-hacking/

Temppu on toki komea. Kannattaa kuitenkin huomata, että kohteena oli noin 10 vuotta vanha yleiskäyttöinen ja mahdollisimman huokea smart card prosessori. Tuon jälkeen komponenttitiheydet piireissä ovat kasvaneet ja yleiskäyttöisen prosessorin sijaan kortilla saattaakin vastassa olla nimenomaan krypto-käyttöä varten suunniteltu ja erittäin vaikeasti sorkittavaksi rakennettu mikrosiru.

Maksutv - firmat kyllä hyvin tietävät, että he ovat reverse engineering - hyökkäysten kohteena. He yrittävät pitää murroista saatavissa olevan hyödyn pienenä tarvittavaan vaivannäköön verrattuna. Tärkein menetelmä näyttää valitettavasti olevan se, että maksutv - järjestelmissä välitettävän ohjelman taso pidetään riittävän matalana eli murtamisesta olisi murtomiehelle lähinnä haittaa.

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161

Mitä ketjun aloittaja tarkoittaa maailmanradiolla? Itse ymmärrän sen radiona, jossa on (lähes) kaikki maailmankanavat. Muistelen tälläisen laitteen olleen testissäkin joskus 2000-luvun alkupuolella TM:ssä. Kytkettiin isdn-piuhat kiinni laitteeseen ja laite kytkeytyi johonkin tietokantaan jossa "kaikki" maailman radiokanavat. Siitä sitten vain rullailemaan. Ihmettelen miksei näitä laitteita ole näkynyt oikeastaan ollenkaan. Tainnut tietokone korvata kyseisen radion. Autossa tämmönen olisi kullanarvoinen! Myydäänkö näitä vielä?

Ueberweg
Seuraa 
Viestejä1322
Äemänkäki
Mitä ketjun aloittaja tarkoittaa maailmanradiolla? Itse ymmärrän sen radiona, jossa on (lähes) kaikki maailmankanavat. Muistelen tälläisen laitteen olleen testissäkin joskus 2000-luvun alkupuolella TM:ssä. Kytkettiin isdn-piuhat kiinni laitteeseen ja laite kytkeytyi johonkin tietokantaan jossa "kaikki" maailman radiokanavat. Siitä sitten vain rullailemaan. Ihmettelen miksei näitä laitteita ole näkynyt oikeastaan ollenkaan. Tainnut tietokone korvata kyseisen radion. Autossa tämmönen olisi kullanarvoinen! Myydäänkö näitä vielä?

Minulla on Logitechin SqueezeBox radio, ja mielestäni se on todellinen tämän päivän maailmanradio ainakin jos ohjelmien sisältö kiinnostaa eikä vain asemien bongaaminen. Samaa fiilistä siinä ei ehkä kuitenkaan ole kuin dx-kuuntelussa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat