Seuraa 
Viestejä45973

Miten paistetaan jauheliha niin, että mahdollisiman vähän lihasnestettä lähtee?

Sivut

Kommentit (53)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31269

Pienissä erissä kohtalaisen kuumalla valurautapannulla. Hellassa on hyvä olla tehoa. Puuhellassa on todellista vääntöä, kun polttaa kunnon roihulla ison teräslevyn (ei pannua) punahehkuun. Sillä paistaa 400 g:n lihapaketin kerralla ilman, että lihasta tulee keitettyä.

Ei punahehkuun! Eieiei! Puuhella menee pilalle kerrasta, jos päästää hehkuvaksi! Kuuma saa olla niin että savuaa, mutta ei saa hehkua!

Muuten ok, riittävän kuuma (savuava) pannu ja pienin erin, huoneenlämpöisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
Neutroni
Pienissä erissä kohtalaisen kuumalla valurautapannulla. Hellassa on hyvä olla tehoa. Puuhellassa on todellista vääntöä, kun polttaa kunnon roihulla ison teräslevyn (ei pannua) punahehkuun. Sillä paistaa 400 g:n lihapaketin kerralla ilman, että lihasta tulee keitettyä.

Juuri näin!! Hyvä kun joku tietää tämän. Suurin virhe on laittaa jauheliha muka "paistumaan" kylmälle pannulle, silloin kaikki lihasnesteet valuvat pannun pohjalle ja sieltä taivaan tuuliin ja lopputuloksena on läjä kuivia kikkareita tai harmaa mössö. Pitää muistaa myös että ottaa jauhelihan lämpenemään huoneenlämpöön tarpeeksi ajoissa ennen paistamista. Tämä pätee myös pihveille, riippumatta elukasta mistä ne on leikattu.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31269
Mimei
Ei punahehkuun! Eieiei! Puuhella menee pilalle kerrasta, jos päästää hehkuvaksi! Kuuma saa olla niin että savuaa, mutta ei saa hehkua!

Muuten ok, riittävän kuuma (savuava) pannu ja pienin erin, huoneenlämpöisenä.
Puuhella lämpenee hämärässä näkyvään punahehkuun aina, kun siinä polttaa normaalisti puita. Kitupoltto tervaa hormit, tuottaa järjettömät hiukkas- ja kemikaalipäästöt ja on hyötysuhteeltaan heikkoa.

En minä kitupolttoa suositellut, enkä suosittele. Mutta tuo näkyvä punahehku on tavallisin ja melkein ainoakin tapa pilata kallis hella. Valurautainen hellan kansi kun siinä vääntyy pilalle. Nuohooja siitä ankarasti varoitti. (Oma keittiöni on vissiin sen verran hyvin valaistu, että en ole mitään hehkua huomannut hyvälläkään tulella.)

Eli reilu tuli kyllä, pannu ajoissa kuumenemaan varsinkin jos on raskasta valurautaa. Vasta sitten kun pannun päällä näkyy savukiehkuraa, saa ajatellakaan rasvan lisäämistä. Sitten rasvan jälkeen heti lihaa. Siis kuuma pannu, viileä rasva on hyvän paistamisen nyrkkisääntö.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä44920
Sahrah
Miten paistetaan jauheliha niin, että mahdollisiman vähän lihasnestettä lähtee?Koostan tähän luvallanne sanotut:

- Liha ennen paistoa 15-20 astetta c
- Kuuma pannu, materiaali joka johtaa hyvin lämpoä, teräs/valurauta. paksu pohja jotta varaa riittävästi lämpoä ettei paistaminen tipahda keittämiseksi kun liha asetetaan pannulle.
- Ei liikaa tavaraa pannulle kerralla
- Kunnolla paistaminen paistopinnat kiinni jotta proteiini ja sokerit pinnassa karamellisoituu. Kerta käänto jauhelihapihville riittää. Ei jatkuvaa paistettavan kohteen liikuttelua/painelua pannulla.
- Ei liikaa suolaa lihaan ennen paistoa, irrottaa nestettä. Maustaminen lopussa paiston jälkeen.
- Paiston jäkeen pihvit vetäytyyn vaikka voipaperin sisään (pysyy hoyryt sisässä) puualustalle, vetäytymisaika min puolet paistoajasta.

Saa ampua alas jos eri mieltä.

Ei ollenkaan, jos paistaa pihviä. Jos paistaa irtojauhelihaa, niin sitä pitää kyllä sekoitella siinä paistamisen aikana.

Hyvä vaihtoehto valuraudalle on hiiliteräs. Myös paljon edullisempi jos uutena ostaa, ja kestää yhtä kovat lämmöt.

Jos puuhellaa käyttää, niin mahtipaisto syntyy myös niin, että poistaa niitä renkaita lieden levyltä ja upottaa siihen reikään pyöreäpohjaisen, kiinalaisen hiiliteräsvokin. Vokin pohja tulee silloin suoraan palotilaan. Palotilaan hiilloksen päälle kuivaa kuusenrisua kunnon nippu, niin ruoka paistuu mahtavasti parissa kymmenessä sekunnissa!

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31269
SakkeTNT
Onko nyt siis kyse lihan ravintoarvojen säilyttämisestä vai jostain muusta?Ei, vaan hyvänmakuisen paistopinnan aikansaamisesta ilman, että lihan mehevyys kärsii. Gurmeehommia, ei terveysterroria.

Mimei
Mutta tuo näkyvä punahehku on tavallisin ja melkein ainoakin tapa pilata kallis hella. Valurautainen hellan kansi kun siinä vääntyy pilalle.No ei ole vielä vastaan tullut vääntynyttä hellaa, vaikka olen asunut melkein koko ikäni kämpässä, jossa on puuhella (yli vuosikymmenen pääasiallinen lämmönlähde). En sitten tiedä terästävätkö jotkut tulta imeyttämällä puihin nestehappea ennen polttoa, jos saavat puuhellan päällisen pehmenemään. Ihan peruspolttopuilla en usko sen onnistuvan (ainakaan ilman erityistä tarkoitusta pilata hella).

Ei se hehku hyvässä valossa näy, mutta hämärällä mökillä (jossa olen paistanut puuhellalla, kotona ei voi kun se sotkee tiilimuurin ja käryää tolkuttomasti) näkyy hyvinkin. Olisiko jotain luokkaa 500 astetta se lämpötila silloin.

Järkeä käyttämällä ehkä riski ei toteudu, mutta olen kuullut muualtakin, että noin juuri on niitä helloja pilattu. Punahehkuun ei siis kannata kovasti ainakaan pyrkiä, ellei ole hämärää.

(Pari vuosikymmentä itekin puuhelloja käytellyt. Paljon mm. kiinalaista, jos katsoit edellisen viestini. Nykyään kyllä tuo induktio on enimmäkseen vienyt voiton.)

---
Seuraa 
Viestejä3539

Vaikea käsittää että jauhelihan lihasneste ei pääsisi paistamisen yhteydessä ulos jauhetusta lihasta? Tietenkin kuuma pannu siksi, että se neste ei jää siihen lillumaan jolloin jauheliha kiehuisi, mutta ei kai kuumakaan pannu lihasnestettä jauhelihan sisällä pidä? Pihvihän on eri asia tietenkin. Olen väärässä, mutta perustelkaa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31269
Mimei
Järkeä käyttämällä ehkä riski ei toteudu, mutta olen kuullut muualtakin, että noin juuri on niitä helloja pilattu. Punahehkuun ei siis kannata kovasti ainakaan pyrkiä, ellei ole hämärää.No pitää varoa käyttämästä termiittiä tulisijoissa. En tosiaan tarkoittanut, että se pitäisi päivänvalossa punaiseksi päästää (eli 600-700 asteeseen). Sillä jo pilaa lihat eikä hellan vieressäkään voi olla säteilyn takia. Tolkku toki pitää olla mukana, kun tulella leikitään.

(Pari vuosikymmentä itekin puuhelloja käytellyt. Paljon mm. kiinalaista, jos katsoit edellisen viestini. Nykyään kyllä tuo induktio on enimmäkseen vienyt voiton.)Olisiko sitten jotkut tuollaiset risut tai epäasiallinen polttoaine (muovi) syyllisiä noihin hellojen vääntymisiin. Ehkä hellojakin on erilaisia, jos ilma ei pääse vapaasti kiertämään kuuman tason päältä, se kuumenee herkemmin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31269
Jäärä
Vaikea käsittää että jauhelihan lihasneste ei pääsisi paistamisen yhteydessä ulos jauhetusta lihasta? Tietenkin kuuma pannu siksi, että se neste ei jää siihen lillumaan jolloin jauheliha kiehuisi, mutta ei kai kuumakaan pannu lihasnestettä jauhelihan sisällä pidä? Pihvihän on eri asia tietenkin. Olen väärässä, mutta perustelkaa.Tietenkin jauheliha menettää nestettä suhteessa enemmän kuin pihvi, koska omaa tilavuuteensa nähden valtavan pinta-alan, mutta sitäkin menetystä kannattaa yrittää minimoida.

En minä ole risuleiskautuksillani pilannut yhtäkään hellaa. Tuo kuvaamani on perus tekniikka, jota kiinalaiset ovat käyttäneet vuosituhansia. Vokki kuumennetaan siis risuilla pariksi kymmeneksi sekunniksi, siinä ajassa ei valurautakansi ehdi kuumentua juurikaan. Säästää suunnattomasti polttopuuta tilanteessa, jossa lämmittämistä ei tarvita ja polttopuu on niukkuustekijä.

Tarkoitus on siis saada jauhelihaan nopeasti ruskistuspinta ennenkuin se ehtii kiehua kuiviin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat