Seuraa 
Viestejä165
Liittynyt15.11.2007

Joo otetaan kestävä rautaputki mihin laitetaan vettä jonkun verran ja aletaan lämmittämään nuotiossa... missä lämpötilassa tai paineessa paine ei enään kasva?

Kommentit (6)

kohe
Seuraa 
Viestejä1257
Liittynyt30.8.2009

Puun palamislämpötila voi parhaimmillaan olla selvästi yli tuhat astetta. Kaipa putki ja sen sisus lämpenevät käytännössä samaan, jos ovat siellä riittävän kauan ja putki kestää.
Nuotiossa lämpö ei käytännössä nouse niin ylös. Joku varmaan kertoo mikä paine olisi 1000 asteessa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29581
Liittynyt16.3.2005
Gunner
Joo otetaan kestävä rautaputki mihin laitetaan vettä jonkun verran ja aletaan lämmittämään nuotiossa... missä lämpötilassa tai paineessa paine ei enään kasva?Siinä paineessa, kun putki hajoaa. Se tapahtuu paljon ennen termistä tasapainoa. Jos se putki oletetaan tehdyksi jostain äärettömän vahvasta unobtaniumista, paine kasvaa kunnes se on termisessä tasapainossa ympärisönsä kanssa. Normaaleissa oloissa nuotion lämpö lienee selvästi vajaa tuhat astetta, hyvällä puhalluksella päästään selvästi yli tuhannen asteen.

Jonkinlaisen kertaluokka-arvion paineelle saat ideaalikaasun tilanyhtälöstä, vaikka tosiasiassa tuollainen superkuuma ja -tiheä vesihöyry ei ole erityisen ideaalista. Sen tarkemmalla laskulla ei ole väliä, koska kaikki todelliset materiaalit joko hajoavat tai venyvät niissä oloissa niin, että ontelon tilavuus kasvaa oleellisesti.

myl
Seuraa 
Viestejä224
Liittynyt18.11.2010

Kriittisen lämpötilan yläpuolella (vedellä 374 C) kaikki vesi on kaasuna paineesta riippumatta. Jonkinlaisen likiarvon paineelle saa ideaalikaasun tilanyhtälöstä; sen tarkkuus paranee lämpötilan noustessa. Tuhannen asteen tienoilla tulos lienee jo hyvinkin tarkka.

Käytännössä rauta reagoi kuuman vesihöyryn kanssa ja tässä koetilanteessa rautaputki ruostunee puhki ennenkuin lämpötila ehtii saavuttaa tasapainotilaa.

-myl

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat