Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Miksi kaikki maailman väitöskirja ja muut akateemiset työt eivät ole internetissä ilmaiseksi ladattavina? Eikö ainakin julkisten yliopistojen artikkelit ja akateemiset työt pitäisi olla kaikkien saatavilla?

Mikä motiivi ja oikeutus on pihtaamisella?

Sivut

Kommentit (35)

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Yksi olennainen syy on, että oppilaitos ja työn kirjoittaja eivät ole tyytyväisiä julkaisun tasoon. Väikkärit ja muut opinnäytteet tehdään monasti vain siksi, että se on tehtävä. Ei siksi, että haluttaisiin edistää jotain.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5363
Liittynyt9.1.2011

Erittäin hyvä kysymys. En ymmärrä muutoinkaan miksi ihmiset ovat niin nihkeitä kirjojen digitalisoimiseen. Onhan sähkökirja lukukokemuksena paljon parempi kuin paperikirja ja sen lisäksi, ne ei kuluta ympäristöä juuri nimeksikään eikä jakelukustannuksia ole juuri ollenkaan.

Samoin ihmiset ei anna juuri mitään arvoa sille minkälaisen työn Google on tehnyt ihmiskunnalle, kun on pyrkinyt digitalisoimaan maailmankirjallisuuden. Päinvastoin monet suuret kirjastot ovat pyrkineet parhaansa mukaan estämään Googlea skannaamasta kokoelmiaan.

Ehkä ihmiset näkevät digitaalisen kirjan paperisen kirjan uhkana, koska tosiaankin se tuhoaa kyllä paperisen formaatin. Mutta se ole ollenkaan huono asia – paitsi niille suurille kustantajille, jotka ylläpitää paperiin perustuvaa valta-asemaa markkinoilla, esimerkiksi Sanoma-WSOY. On surullista nähdä kun Sanoma-WSOY tekee hidasta itsemurhaa kun se on alkanut hitaasti digitalisoimaan esimerkiksi Hesaria. Sama pätee kirjojen kustantajille, koska kirjailijat voivat julkaista kirjansa itse ja hoitaa markkinoinnin muuta kautta.

Ei siinä jää kustantajille käytännössä mitään leivänsyrjää, samalla kun kirjailijat voivat nostaa 10-100 kertaisia voittoja mitä he nykyisin saavat, koska saavat kaikki myynti ja vuokraustulot itselleen. Esimerkiksi nettikirjasto voitaisiin hoitaa niin, että jokaisesta lainatusta kirjasta kilahtaisi valtion kassasta 2 euroa kirjailijan tilille. Tämä tulisi halvemmaksi kuin nykyinen kirjasto, ja lisäisi kirjailijoiden tuloja erittäin paljon.

Mutta miksei sitten ole netissä? No siksi ettei ihmiset halua lukea digikirjallisuutta, mikä on surullista. Koska digikirjallisuus tarkoittaa sitä, että kaikilla maailman ihmisillä on koko maailmankirjallisuus kirjahyllyssään! Voiko tämä olla huono asia?

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Puuhevonen
Onhan sähkökirja lukukokemuksena paljon parempi kuin paperikirjaTässä kohtaa kannattaa tiedostaa että kirjoitat perustavanlaatuisesta mielipideasiasta. Käsittääkseni enemmistö edelleen kuitenkin suosii paperikirjaa.

Ja itse aiheeseen: eikös esim. Helsingin yliopistossa kaikki väitöskirjat ole saatavissa myös netistä ilmaisessa pdf-muodossa? Näin ainakin kaikki itse lukemani ja etsimäni ovat olleet.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Mitäpä olette mieltä paperien maksullisuudesta lukijalle? Varsinkin jenkeissä näyttää olevan tapana vaatia Visa-kortin vingutusta, ennen kuin pääsee lukemaan paperia PDF-muodossa. Eikä mitään pari dollaria pyydetä, vaan kymmeniä taikka sitten satojen eurojen julkaisusarjamaksu.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Häh?

Tiedehän on täysin siirtynyt verkkoon. Tieteellisistä kausijulkaisuistakaan paperipainosta ei tilata edes yliopistokirjastoihin kuin kaikkein tärkeimmät. Useimpiin ostetaan vain verkkolukuoikeus. Mutta ne lukuoikeudet ovat siis maksullisia muille kuin kirjaston asiakkaille. Vaatii siis jalkautumisen yliopiston kirjastoon, joka niistä on maksanut.

Opinnäytteistä tulee ainakin oman tiedekunnan kirjastoon paperikopio, mutta ne usein ovat lainausoikeuden ulkopuolella. Niitä saa siis käydä vain lukemassa ja valokopioimassa. Joissakin oppiaineissa edes lukea ei saa ilman erikoislupaa. Näin esim. omassa oppiaineessani.

Opinnäytteen tekijä luultavasti voi laittaa työnsä avoimesti luettavaksi niin halutessaan. Mutta se lienee omasta aktiivisuudesta kiinni. Olen joitakin lukenut.

Täytyypä kysellä tarkemmin.

Simplex
Seuraa 
Viestejä3025
Liittynyt26.1.2010

Aihetta sivuten muokkaan kysymystä seuraavasti:

Miksi peruskoulujen ja lukioiden oppimateriaalia ei julkaista netissä GPL-lisenssillä.

Tällä voisi olla merkittäviä säästövaikutuksia opetuksessa. Samoin oppimateriaali pysyisi aina ajantasalla (tyyliin Wikipedia). Netissä olevasta materiaalista voidaan tehdä sitten paperiversioita, jos ja kun siihen on tarvetta.

Lisäys: Tällöin voidaan luoda oppilaskohtaisesti kohdennettua materiaalia esim. perusmateriaalia ja helpompia tehtäviä niille, joilla on vaikeuksia oppimisessa ja haastavampaa ja laajempaa materiaalia/tehtäviä niille, jotka ovat asiasta kiinnostuneita jne.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005
Simplex
Aihetta sivuten muokkaan kysymystä seuraavasti:

Miksi peruskoulujen ja lukioiden oppimateriaalia ei julkaista netissä GPL-lisenssillä.
Se olisi huonoa bisnestä.

Mitä tulee väitöskirjoihin, kyllä ne laitetaan nykyään oletusarvoisesti nettiin (ei kai se pakko ole, mutta se pitää varta vasten kieltää, enkä tiedä että kukaan niin tekisi). Vanhojen laittaminen vaatisi kirjastoilta jonkin verran resursseja, kun pitäisi kerätä tekijöiltä luvat ja digitoida materiaalit. Se lienee keskeinen este, ottaen huomioon että varmaan väitöskirjoja kuitenkin luetaan aika vähän.

Jotkut yliopistot eivät jostain syystä pistä kirjoja nettiin. Mun kirjan itse "väitösosio" on luettavissa netissä kokonaan, mutta yksittäiset julkaisusarjan osatyöt ei. Niiden tekijänoikeudet on julkaisusopimuksessa siirretty mm. Taylor&Francisille.

Vierailija
Neutroni
Vanhojen laittaminen vaatisi kirjastoilta jonkin verran resursseja, kun pitäisi kerätä tekijöiltä luvat ja digitoida materiaalit. Se lienee keskeinen este, ottaen huomioon että varmaan väitöskirjoja kuitenkin luetaan aika vähän.Se olisikin periaatteellinen teko johon vaikka Suomen akateemikot voisivat oman kantani mukaan ottaa osuutta. Digitoimalla väitöskirjat saatetaan tieto ja osaaminen kansan omaisuudeksi ja samalla kyettäisiin valvomaan paremmin plagiointia. Jaottelua oikeuksiin voidaan toki tehdä.

Simplex
Seuraa 
Viestejä3025
Liittynyt26.1.2010
Neutroni
Simplex
Aihetta sivuten muokkaan kysymystä seuraavasti:
Miksi peruskoulujen ja lukioiden oppimateriaalia ei julkaista netissä GPL-lisenssillä.

Se olisi huonoa bisnestä.Tiedän. Mutta jos opetushallitus haluaisi, niin kyseinen materiaali olisi netissä. Ilmeisesti opetushallitus on kuitenkin rähmällään kustantajien edessä, ja näin ollen täysin kykenemätön tekemään asialle mitään. Sinänsä mielenkiintoista, että pienen tahon kaupalliset intressit ajavat ohitse koko yhteiskunnan intressit. Ja eihän tämä materiaalin nettiin laittaminen suinkaan tarkoita sitä, että materiaalin tuottamisen tulisi olla palkatonta työtä, vaan että lopputulos on vapaasti saatavissa. Rahoitusratkaisuja löytyy aivan varmasti, jos vain poliittista tahtoa löytyy. Lopputuloksena olisi kuitenkin merkittävät säästöt.

Vierailija

Kyllä. Suomi opiskelun maksaessaan on mielestäni oikeutettu tekijänoikeuksiin. Toki yritykselle tehtyjä töitä ei voisi näyttää julkisesti, mutta tietokantaan ajettaessa ne kyettäisiin algoritmillä tarkastamaan samalla plagioinnin varalta automaattisesti tietyin varauksin.

En näe siinä mitään moraalitonta, että jokainen Suomen kansalainen voi tarvittaessa hyödyntää omassa työssään tätä rakennettua tietokantaa parantaen oman yrityksensä kilpailukykyä suhteessa muuhun maailmaan. Lisäksi eri tiedekuntien välinen kuilu kyettäisiin tältä osalta kuromaan umpeen, kun ei tarvitsisi valita eri luentojen väliltä, vaan voisi keskittyä omaan alaansa ja halutessaan täydentää muilta aloilta.

Sille, että niitä luetaan vähän tulisi tehdä jotain. Ja jos siten kyetään valjastamaan kommunismi ajamaan kapitalistisia tarkoitusperiä, on se mielestäni mitä mainioin pohja Suomen kilpailukyvn edistämiseksi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat