Seuraa 
Viestejä45973

Tuli äskettäin katsottua loistava dokumentti joka kertoi talouskriisistä, "Inside Job"

http://www.imdb.com/title/tt1645089/board/flat/178992765

Oli erittäin mielenkiintoista juttua juurikin talouskriisin syistä ja dokumentti antaa ymmärtää ettei nykytilanne ole juurikaan parempi.

Esimerkeiksi otettiin islanti ja yhdysvallat. Kummassakin maassa (islannissa vasta äskettäin) on ajettu todella kovaa sääntelyn vastaista politiikkaa, ja ajettu absoluuttista rahamarkkinoiden liberalisointia (eli ei haluta, että viranomaiset sekaantuvat rahamarkkinoihin millään tavalla).

Tämän seurauksena Islannin pankkitappioksi on kirjattu yli 100 miljardia dollaria talouskriisin yhteydessä kun maan bruttokansantuote on vain 13 miljardia dollaria. Yhdysvalloissa luvut lienevät paljon korkeammat.

Hienointa dokumentissa on kuitenkin se, miten se kykenee selittämään hyvin yksinkertaisilla esimerkeillä miten raivostuttavan hullua meininki on ollut näissä maissa joissa minkäänlaista sääntelyä ei ole - ja ennen kaikkea mikä korruption taso on näissä maissa.

Ohjaaja on myös päässyt haastattelemaan suhteellisen isokenkäisiä tekijöitä yhdysvaltojen rahamarkkinoilla, ja pitää sanoa että tapa jolla hän saa nämäkin herrat suoraan haastattelussa kiinni niin sanotusti "housut nilkoissa" on melko viihdyttävää katsottavaa.

Esille tulee muun muassa :

-luottoluokitusyhtiöiden käsittämätön toiminta uudelleenpakattujen subprime lainojen kanssa (CDO:t), ja ennen kaikkea AA tai AAA luottoluokitukset jotka pysyivät voimassa suurten pankkien, vakuutusyhtiöiden ja lainottajien kohdalla päiviä ennen kuin ne menivät nurin ja vaativat valtion rahoitusta pysyäkseen pystyssä. Luottoluokitusyhtiöt painottivat kongressin kyselyissä että luottoluokituksethan ovat vain "mielipiteitä". Ilmeisesti luokitusyhtiöt tekevät enemmän rahaa kun antavat paljon hyviä luokituksia (rahaa vastaan).

-mammuttimaiset bonukset joita on maksettu näiden rahoituslaitosten pomoille ennen finanssikriisiä - ja vielä shokeeraavammin mitä ilmeisimmin valtion pelastusrahoillakin

-finanssivalvontaviranomaisten systemaattinen aseistariisuminen (CFTC, SEC), ja tapa jolla toimintaa on suoraan estetty poliittisilla yhteyksillä, josta pääsemmekin kenties tärkeimpään kohtaan :

-Poliittisen järjestelmän täysi korruptointi jenkeissä (sitten reaganin hallinnon löytyy ilmeisesti runsaasti henkilöitä jotka ovat olleet näiden rahoituslaitosten johtajia ennen siirtymistään hallitukseen) ja tämän vaikutus kaikkeen sääntelyyn (tämä tulee todella karulla tavalla esille ja on mielestäni ehkä huolestuttavin asia)

-Kun pankit itse huomasivat että subprime-lainoihin perustuville CDO:ille käy huonosti, rupesivat ne pistämään rahaa likoon johdannaisiin jotka tekivät voittoja päinvastaisella kehityksellä, mutta jatkoivat silti CDO-tuotteiden markkinointia muille

-Rahoituslaitosten intressien ulottaminen myös akateemiseen maailmaan (lehtoreilla ja rehtoreilla vahvoja rahallisia kytkentöjä suuriin finanssialan tekijöihin - monilla suurin osa palkasta tulee finanssilaitoksilta)

-----

Kokonaisuudessaan on melko järkyttävää minkälaisen kuvan dokumentti maalaa maailman johtavasta talousveturista. Itseäni ainakin huolettaa että maailmantalouden kehitys vaikuttaisi laajalti olevan täysin hullunkurisen järjestelmän käsissä.

Toisaalta taas pitää sanoa että vaikka eurooppalaisinakin kuulumme keskeisesti globaalitalouteen ja varmasti osa kritiikistä pätee eurooppaankin, niin uskoisin korruption olevan hieman eri tasolla täällä. Ylipäätään muutkin dokumentit jotka koskevat jenkkilää joita olen viime aikoina nähnyt antavat täysin uskomattoman kuvan siitä lobbausvoimasta joka on suuryritysten käsissä (tässä oli kyseessä finanssiala, mutta sama tilanne on ilmeisesti myös esim ruoantuotannossa - ruokateollisuusjäteillä on omat edustajansa niillä viranomaispaikoilla jotka asioista määräävät).

---------

Kuulisinkin mielellään mitä käsityksiä palstalaisilla on talouskriisistä ja sen syistä, korruptiosta jenkeissä ja sen seurauksista tulevaisuuden kehitykseen.

Suosittelen joka tapauksessa ko dokkaria!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat