Seuraa 
Viestejä49

Mannerlaattojen törmätessä valtavat määrät liike-energiaa muuttuu hetkessä muodosta toiseen. Ennalta arvaamattomana se voi aiheuttaa suurtakin tuhoa. Mannerlaattojen törmäyskohtien sijainnit tunnetaan jo melko tarkkaan. Törmäysvyöhykkeet voivat olla melko kapeitakin. Onkohan missään tutkittu voitaisiinko mannerlaattojen keskinäinen liike valjastaa saasteettomaksi energialähteeksi.

Kommentit (12)

Tässä taitaa tulla se klassinen ongelma: liian paljon energiaa vapautuu kerralla. Sitä on erittäin hankalaa ellei peräti mahdotonta saada talteen millään tekniikalla. Vertaa esimerkiksi salamaan, se olisi sentään kätevästi jo sähkövirran muodossa itsessään, mutta sitäkään ei nykytekniikalla ja tuskin edes ihan lähitulevaisuudessakaan saada talteenotettua mitenkään turvallisesti eteenpäin jaettavaksi. Epäilen, että vähemmänkään turvallisesti.

Mannerlaattojen kanssa tulee ongelma jo siinäkin kohtaa, että puhutaan liike-energiasta, joka pitäisi ensin muuntaa sähköenergiaksi, jotta sillä jotain tekisi. Ja puhutaan kertaluokkia suuremmasta energiamäärästä kuin esimerkiksi salamassa. En kyllä ihan helpolla usko, että siihen ihan äkkiä mitään patenttiratkaisua keksitään.

FLC
Vertaa esimerkiksi salamaan,
Voiko salaman energian varastoida?

Ei voi nykytekniikalla, mutta toisaalta salaman energiaa ei edes kannata valjastaa. Vaikka salama on näyttävä sähköpurkaus, se on kuitenkin kestoltaan niin lyhyt, että energiamäärä jää vähäiseksi.

Tavallisen maahan iskevän salaman energia on keskimäärin 500 kilowattituntia. Sähkölaitokselta saman verran energiaa saa runsaalla 200 markalla.

Kokonaisen ukkospilvenkään valjastaminen ei oikein kannata, vaikka siitä voikin teoriassa saada sähköä parin kolmen sadan megawatin teholla eli pikkukaupungin sähkönkulutuksen verran. Pian pilvi kuitenkin ehtyisi, ja kaupunki jäisi ilman sähköä.

Koko maapallon mitassa lukemat ovat yhtä lohduttomat. Maanpinnan ja ilmakehän yläosien välillä kulkee jatkuva sähkövirta, jonka suuruus on tuhat ampeeria. Koska jännite on noin 300 kilovolttia, tehoa tällä virralla on 300 megawattia eli vähemmän kuin keskikokoisessa ydinvoimalassa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/2000

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
hi3
A) Puristuvaan liitokseen laitetaan mäntä.
B) Erkanevaan liitokseen jousi.
Humoristista, mutta jotenkin näinhän se menisi ja vähentäisi vielä mannerlaattojen liikehdinnästä aiheutuvia haittoja. Aika ja maailma eivät taida olla vielä kypsiä edistykselliselle ideallesi, ehkäpä haudan takaa saat Nobelin.

EV+
Seuraa 
Viestejä770

Periaatteessa toimivia ideoita. Samoin voitaisiin porata syviä reikiä maankuoreen ja kaataa sinne vettä. Höyryllä voitaisiin pyörittää generaattoria. "Ilmaista" energiaa.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
fenomenologi
FLC
Vertaa esimerkiksi salamaan,
Voiko salaman energian varastoida?

Ei voi nykytekniikalla, mutta toisaalta salaman energiaa ei edes kannata valjastaa. Vaikka salama on näyttävä sähköpurkaus, se on kuitenkin kestoltaan niin lyhyt, että energiamäärä jää vähäiseksi.
Salaman energian voi varastoida helposti, tosin lämpöenergiaksi, antamalla salaman iskeä sopivan kokoiseen, vedellä täytttyyn putkeen.

Mannerlaattojen liikkeestä voisi saada jollain pietsosähkövempeleellä ja vipuvarsilla jonkin verran energiaa, mutta liike on niin hidasta, ettei juuri kannata.
Periaatteessa liitosalueet kannattasi porata ja räjäyttää säännöllisesti, niin kimmoenergiaa ei pääsisi varastoitimaan liikaa kriittisiin paikkoihin. Vähän työlästä tosin..

bothnicum
Seuraa 
Viestejä49

Alkuperäisessä viestissäni en niinkään kysynyt valmista ratkaisua, vaan linkkejä mahdollisiin aiempiin selvityksiin asiasta. Turhempiakin keskusteluja löytyy. Ja onhan asia ajankohtainen. Vertailu salamaniskuun on oivallinen. Joskin energiamäärät ovat kokonaan eri luokkaa. Joten mannerlaattojen liikkeelle kannattanee vielä muutama ajatus uhrata.
Kysymys joka saattaisi valaista asiaa:
- mikä ja missä on mannerlaattojen välinen suurin suhteellinen liikkumisnopeus?

Vai onko niin, että ratkaisu maailman energiaongelmiin on lähempänä, kuin uskommekaan. Matkaa on vain vajaat parikymmentä kilometriä - alaspäin?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat