Seuraa 
Viestejä45973

Luettuani fysiikan yo-kirjoituksiin (huomenna) mieltäni ovat jääneet vaivaamaan pari asiaa, kirjoituksia ajatellen eivät ehkä (= todellakaan) välttämättömiä. Ainakin Physica-kirjasarjassa jotkin asiat vain todetaan niitä sen kummemmin selittämättä (tietenkin hyvä asia joissain tapauksissa, johtuen niiden liiallisesta monimutkaisuudesta ym.), ja koska luonteeni vuoksi pyrin ajattelemaan asiat juurta jaksain, aivoni saattavat mennä solmuun.

Otsikossa mainitsemani ovat jääneet jostain syystä eniten kaivelemaan, vaikkeivät periaatteiltaan monimutkaisia olekaan.

1. Kun atomi absorboi fotonin, elektroni virittyy. Ilmeisesti atomi saa tässä kohti lisää massaa? Emittoidessaan fotonin eli viritystilan purkautuessa atomi menettää saamansa massan, jonka suuruus saadaan fotonin energiasta. Mikä osa atomista saa lisää massaa ja menettää massan? Ydin?

2. Tästä tilanteesta luonnostelin silmiä hivelevän taideteoksen. Kuinka kyseiseen tilanteeseen piirretään summamagneettikenttä?

Kommentit (2)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31280
Devast
1. Kun atomi absorboi fotonin, elektroni virittyy. Ilmeisesti atomi saa tässä kohti lisää massaa? Emittoidessaan fotonin eli viritystilan purkautuessa atomi menettää saamansa massan, jonka suuruus saadaan fotonin energiasta. Mikä osa atomista saa lisää massaa ja menettää massan? Ydin?Ei sitä massaa voi jakaa noin. Massa koostuu ytimen ja elektronien massoista ja sidosenergiasta, joka on negatiivinen. Virittymisessä sidosenergia muuttuu.

2. Tästä tilanteesta luonnostelin silmiä hivelevän taideteoksen. Kuinka kyseiseen tilanteeseen piirretään summamagneettikenttä?Magneettikenttävektorit summataan joka pisteessä. Varmaan kirjasta näen matemaattisen muodon johdon ja dipolin kentille. Summakenttä lienee helpoin hahmottaa tekemällä tietokoneohjelma, joka piirtää nuolia kentän suunnan ja voimakkuuden mukaan. Voihan sitä tuosta perstuntumaltakin koittaa piirtää, mutta helposti siinä jättää jotain huomioimatta.

myl
Seuraa 
Viestejä224

Neutroni tuossa antoikin jo hyvän vastauksen.

Magneettikentän piirtämisessä täytyy lisäksi muistaa, että ympäristö vaikuttaa magneettikenttään. Kun kuparijohdin tuodaan kestomagneetin viereen, niin jälkimmäisen magneettikenttä ei juuri muutu, koska kupari ei ole merkittävän magneettista. Kun kestomagneetti tuodaan sähköjohtimen viereen, niin johtimen magneettikenttä muuttuu radikaalisti; rauta vetää magneettikenttää puoleensa. Käytännössä olisi ratkaistava Maxwellin yhtälöt rot H = J ja div B = 0 tässä tilanteessa. H on magneettikentän voimakkuus, B sen tiheys ja J virrrantiheys.

-myl

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat