Seuraa 
Viestejä8825

Venäjältä lisää sähköä, uusi ydinvoimala rakenteille. Tavallinen kansa vastustaa uutta ydinvoimaa. Uutiset kertovat vain koko ajan lisääntyvästä energiankäytöstä. Länsimaalainen kulutuskäyttäytyminen on opetettu jo äidinmaidosta alkaen kasvun hierarkiaan. Voisimmeko oppia säästämään?

Oletuksemme on jatkuva kasvu, kuten luonnonvalintoina muinoiset dinosaurukset, jotka paisuivat sellaisiin mittoihin, että tapahtui konkreettinen romahdus.
...

17032006 - Energiaa on tarjolla "loputtomasti", mutta sen "kaappaaminen" luonnosta ei onnistu pienin ponnisteluin. Lisääntyvä energiankäyttö aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia luonnon-kiertoon materiamuutoksina, josta ei ole enää paluuta.

[size=85:dj4abdnn]KUVATEKSTI - Maaseudulle haikaileva uusavuttomuus-kaupunkilainen (kirjoittaja - kuva) sahaamassa ruismoottorilla luonnon säilömää kasvuenergiaa makkarangrillaukseen Espoon Nuuksiossa 24. syyskuuta 2005, klo 13:52. DSC_9096.JPG.1/200s, f7.1, 105mm, 3MB, 3003x2000. Nikon D70.Photo by Irmu 2005.[/size:dj4abdnn]
….

Markkinamekanismi on aivopessyt kuluttajansa jatkuvaan kasvuun ja jo lapsetkin ymmärtävät karkkiaskien jatkuvan "maxistumisen". Autot isän ja äidin ympärillä suurenevat kilpaa elopainomme kanssa. Jokainen uusi ja jatkuvasti lisääntyvä materiamuutos tuotannon kierrossa raaka-aineista hyödykkeiksi ja kerskakulutukseksi lisää energian tarvetta.

Jokainen kierrätystapahtuma lisää energian tarvetta

Jokainen uusi standby-valolla varustettu lisäelektroniikkalaite kotona tarvitsee uutta sähköntuotantoa. Nyt teollisuutemme haluaa "halvempaa" energiaa Venäjältä. Kiina ja Intia ottavat osansa rajallisesta kokonaisuudestamme. Voisiko kierrätys/purun suorittaa osaltaan mekaanisesti ihmiskäsin – luoden työtä sellaisillekin, joille ei insinöörien ja sairaanhoitajien hommat parhaalla tavalla sovellu?

Kulutus on luotu mittariksi elintasosta ja työllisyydestä

Laskemme työllisyyden syntyvän kulutuksesta. Voivottelemme otsonikatoa ja hiilidioksidipäästöjä voimattomina ymmärtäen, mistä ne johtuvat, mutta kykenemättöminä tekemään ratkaisevaa päätöstä vähentää kulutusta.

Markkina- ja näyttötaloutemme kirosana on tuotannon lasku

Irvikuva uljaalle kasvun hegemonialle on kulutuksen hillitseminen, energian säästäminen ja ymmärryksen syntyminen, ettei tyhjästä voida nyhjästä. Rajallisuus on tosiasia; se voidaan ottaa vastaan nyt vapaaehtoisella luopumisella tai sitten se on pakko ottaa vastaan totaalisena romahduksena, kun markkinamekanistinen järjestelmämme huomaa yksi kaunis kulutusaamu1] niukkuuden oikeasti alkaneen.

World Watch 2006 tyynen amerikkalaisella esitystavalla huomaa vihdoin, että noin 2,4 miljardia ihmista on tullut lopullisesti jakamaan sitä, mikä oli mielikuvituksessamme varattu vain meille pohjoisille elintaso-valkoisille. Kiina siirtyy vuonna 2009 maailman suurimmaksi energiankäyttäjäksi 2]

Maailman poliisin, USA:n massiivinen energian nälkä![Viisi kiinalaista = yksi amerikkalainen]

USA:ssa on kulutusmaista ylivoimaisesti halvin polttoaine, amerikkalainen syntyy jo peltikuori ympärillään. Autoilu on yhtä pyhä lehmä kuin sen lihallinen muoto Intiassa. George DoubleW, eikä myöhemmin Barack O. edes uskalla ajatella vaihtoehtoa, että bensiini pannaan veroilla maksamaan, kuten kuluttajakollegat siitä maksavat hiukan valveutuneemmassa Euroopassa. USA ajaa tavallansa energiayhtälöä mahdottomaan umpikujaan. Energiasodan siemenet kypsyvät hyvää vauhtia.

Kiina ja Intia pyrkivät samoille apajille, missä me valkoiset olemme olleet herroina

Kiina ja Intia ovat suhteutetulla väkiluvullansa oikeutetut vapailla markkinoilla osuutensa mukaiseen määrään. Missä vaiheessa "rakennamme" tälle kulutushysterisoinnille sen toisen ja kolmannen maapallon? Missä viipyvät todelliset ratkaisut ymmärryksen lisäämiselle, että tapojemme mukainen tie on kuljettu loppuun.

Milloin äidinmaidossa saamme arvostuksen ja ymmärryksen, että luontoa ei voi loputtomiin ryöstää, kupata ja sotkea. Miksi säästämisestä ei makseta, miksi säästämistä ei kannusteta? Miksi vain kasvuntavoittelu on ylevää ja välttämätöntä? Herääkö uusi valveutuneempi sukupolvi huomaamaan, että emme voi enää lihoa enempää, emme voi tuhlata muiden resursseja, emme voi ryöstää muille kuuluvia osuuksia.

Onko rohkeutta kertoa äänestäjille totuus?

Valtiovallan ja edustuslaitoksemme velvollisuus on lopettaa poliittinen hymistely loputtomasta riittävyydestä kaikille. Poliittista vastuuta osoittaa tosiasioiden tunnustus. Poliittista silmää on kertoa nyt materiaalisen kasvun mahdottomuus.

Vastuullinen hyväksyy tosiasiat ja kertoo sen uskottavasti ja kannustavasti edelleen. Maailma on muuttunut. Maapallo on "pienempi" kuin ennen. Samoille viljelyhehtaareille ja samoille vesi- ja öljylähteille pyrkii nyt useampi suu kuin koskaan aikaisemmin. Maailmanlaajuisen kriisin siemenet on jo kylvetty.

Miksi on niin vaikeaa opetella säästämään energiaa?
...

[size=85:dj4abdnn]1]

Japanin maanjäristys ja tsunami - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi ... -kuunneltu ---[/size:dj4abdnn]

[size=85:dj4abdnn]2]

Suomen Pankki – BOFIT - http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuran ... 201110.pdf ---[/size:dj4abdnn]

[size=85:dj4abdnn]LAINAUS – ” Kiinan tilastoviranomaisten ennakkotietojen mukaan maan energiankulutus kasvoi liki 6 % vuonna 2010. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n alustavien tietojen mukaan Kiina ohitti Yhdysvallat ja siitä tuli maailman suurin energiankuluttaja vuonna 2009.

Kiinan tilastoitu energiankulutus on kasvanut vuosittain keskimäärin 6 % viimeiset 30 vuotta. Energian kulutuksen ja tuotannon kasvu oli erityisen nopeaa vuosina 2003–2004, jolloin energiankulutus poikkeuksellisesti kasvoi talouden kokonaistuotantoa nopeammin. Vuoden 2004 jälkeen energiankulutuksen kasvuvauhti on vähitellen hidastunut mutta pysynyt silti hyvin nopeana. Nopean talouskasvun ansiosta Kiinan talouden energiaintensiteetti (talouden energiakulutuksen ja kokonaistuotannon suhde) on laskenut, mutta tästä huolimatta maa on energiatehokkuudeltaan edelleen maailman 30 huonoimman maan joukossa. Kaikkiaan Kiinan energiankulutus on noin viidennes globaalista energiankulutuksesta, mikä vastaa maan asukaslukua suhteessa maapallon koko väestöön. Yhdysvalloissa energiankulutus asukasta kohden on viisinkertainen Kiinaan verrattuna”[/size:dj4abdnn]

Ilkka Luoma

http://www.facebook.com/first.ilkka

KUVALINKKI --- http://photos1.blogger.com/blogger/4810 ... 9096.0.jpg ---

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Kommentit (57)

Lippa Luke
Seuraa 
Viestejä484

Kuten vanha sananlasku sanoo etta "joukossa tyhmyys tiivistyy" sen todella nakee tuolla "maen paalla" jotka toppaavat kaiken kivan ja lisaavat vain veroja.

Pudotetaan "joukkion" maaraa ja ehkapa saataisiin tulosta aikkaan

Ihminen kuolee muutenkin… Miksi siis tapamme toisiamme? Me kuolemme ennemmin tai myöhemmin kuitenkin. Maa jää, mutta me poistumme. Miksi siis sotia maan vuoksi,..

Diam
Seuraa 
Viestejä2727

Mitä tuossakin laulussa kaikkea luetellaan, niin mikään ei säästä energiaa. Säästämme energiaamme aina, kun otamme auton polkupyörän sijaan, mitä sitten. Ydinvoima säästää meidät katselemasta rankakasoja tienvarsilla. Rankakasojen tutkimisessa on puuhaa MS.net ohjelmointitaidottomille tutkijoille. Voidaan todeta, että säästäminen on lailla kiellettyä, kun tutkii määräyksiä. Ota tuloslaskelma esiin, niin näet, että säästäminen on sille täysin vastakkainen oppi. Säästäminen ja voitto ovat vähän kuin piru ja enkeli käsi kädessä.

Money, get away.
Get a good job with good pay and you're okay.
Money, it's a gas.
Grab that cash with both hands and make a stash.
New car, caviar, four star daydream,
Think I'll buy me a football team.

Money, get back.
I'm all right Jack keep your hands off of my stack.
Money, it's a hit.
Don't give me that do goody good bullshit.
I'm in the high-fidelity first class traveling set
And I think I need a Lear jet.

Money, it's a crime.
Share it fairly but don't take a slice of my pie.
Money, so they say
Is the root of all evil today.
But if you ask for a raise it's no surprise that they're
giving none away.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

I work all night, I work all day, to pay the bills I have to pay
Ain't it sad
And still there never seems to be a single penny left for me
That's too bad
In my dreams I have a plan...

Jokainenhan osaa tuosta jo jatkaakin:)

Ei vaan. Juuri tuossa tein tutkivaa journalismia kiertovesipumpuista ja siellä oli jossain väite et jos kaikki Euroopan kiertovesipumput vaihdettaisiin A-luokan vehkeisiin, niin se olisi muutaman ydinvoimalan tuotanto pois. Kovia väitteitä

Luultavasti on ihan luotettavaa tietoa, koska kiertovesipumppu toimii keskipako-periaatteella niin sen nopeuden puolittaminen tiputtaa tehon kahdeksasosaan. Eli jos tarvitsee pumpata vaikka astiaan X nestettä kuutio kahdessa tunnissa ja pumpun tuotto on 1000l/h niin suorakäytöllä pumppu ja moottori käyvät tunnin. Taajuusmuuttajalla pumppua voi ajaa puolinopeudella niin kahdessa tunnissa saadaan sama kuutio pumpattua, puolella energia määrällä.

Sama homma pätee myös tuulettimiin.

Diam
Seuraa 
Viestejä2727

Halvemmalla pääsee, kun kasvattaa johdon halkaisijaa, ja tarkistaa sallitun painehäviön (tekniikan alan alkeisopetuksen mukaan verkon toimintapiste). Alimitoitus oli yleistä ajalla ennen CADiä.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Paras keino säästää energiaa on valmistaa tuotteita, jotka kestävät pitkään. Energiankulutus kasvaa, koska meille valmistetaan paskoja tuotteita, jotka ovat nimenomaan suuniteltu lyhytikäisiksi.

Ihmettelen myös suomen sähkönkulutuksen jatkuvaa kasvua. Suomesta on teollinen tuotanto siirretty kohta kokonaisuudessaan pois, silti sähkönkulutus vain jatkaa kasvuaan?! Ero tuskin selittyy televisioiden standby toiminnolla.

Tässä esimerkiksi 1 tehtaan lopettamisen vaikutus sähkönkulutukseen:

UPM:n päätös lopettaa paperin teko Kajaanissa ei näy vielä tämän vuoden tilastoissa, sillä tehdas suljetaan vuoden vaihteessa. Lopettaminen vähentää Suomen sähkön kulutusta runsaalla terawattitunnilla vuodessa.

Voinemme kaikki myöntää, että tämä ei ole yksittäistapaus, vaan tehtaita on lopetettu viimeisen 10 vuoden aikana lukuisia.

Tästä huolimatta sähkönkulutus vaan mystisesti jatkaa kasvuaan, ihmettelen.

emme säästä sähköä yksinkertaisesti siksi että sähkö on liian halpaa. ei motivoi sammutella valoja jos päivät pitkät valoja polttamalla ja kaikella muulla sähkön kulutuksella sähkölasku on 30e/kk eli euron päivässä. se on naurettavan halpaa suhteessa sähön hyödyllisyyteen. hinta kolminkertaisesti niin eiköhän suorasähkölämmittäminen vähentyisi muutaman ydinvoimalan verran mut ei se toki normi kansalle passaa sitähän joutuisi hieman tinkimään elintasosta.
maalämpöpumput on energiatehokkaita niitä lisää niin energiaa säästyy

tassuttaja
Seuraa 
Viestejä171

Tuulivoiman ja risusähkön kannattajat ajavat lisäksi energian säästöä tapana tyydyttään tulevaisuuden sähkön tarve.

Vaaditaan yhteiskuntaa maksamaan tukea tuulivoiman ja risusähkön tuotantoon jotta saatu energia voitaisiin myydä kilpailukykyisellä hinnalla markkinoilla.

Miksi minun pitäisi mahdollisimman vähän nauttia yhteiskunnan minulle antamasta vastikkeettomasta tuesta?

Parhaiten saan käytettyä yhteiskunnan tuen kun pidän kesämökkini sähköllä talvilämpimänä ja asun sähkölämmitetyssä omakotitalossa.

Tähän tuettuun halpaan sähköenergiaan olen oikeutettu täysimääräisesti minäkin vaikka olenkin vain hyvinansaitseva kansalainen!

Sossuntädit hoitavat tarvittavat energiansäästöt toimeentulotukia jakaessaan!

hoffe:

UPM:n päätös lopettaa paperin teko Kajaanissa ei näy vielä tämän vuoden tilastoissa, sillä tehdas suljetaan vuoden vaihteessa. Lopettaminen vähentää Suomen sähkön kulutusta runsaalla terawattitunnilla vuodessa.

Voinemme kaikki myöntää, että tämä ei ole yksittäistapaus, vaan tehtaita on lopetettu viimeisen 10 vuoden aikana lukuisia.

Tästä huolimatta sähkönkulutus vaan mystisesti jatkaa kasvuaan, ihmettelen.
Olen ihmetellyt samaa. Ei ole Suomen väkilukukaan kasvanut ja väestöennuste on laskusuuntainen. Oikeasti mistä saisi laskelmia siitä, mikä täällä koko ajan kasvattaa sähkön tarvetta?

Keskustelu ydinvoimasta jää aina siihen " tarvitsemme lisää sähköä, onko hiilivoima sitten parempi" -argumentointiin. Voisi tosiaan joskus keskustella siitäkin, mihin ja miksi tarvitsemme niin paljon lisää sähköä, että vielä kaksi uutta ydinvoimalaa pitää rakentaa.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Mites nuo valohommelit? Vuonna 2008 oli noin 800k katulamppua, käsittääkseni 125 wattisia, ja noiden lisäksi on aika paljon kaikenlaisia mainosvaloja ja muita pihavaloja ja jne, jotka hehkuu läpi yön ja joskus päivälläkin ja lisää tulee kokoajan. Lisäksi aika monissa toimistoissakin näkyy palavan valot yölläkin ja tietokoneet sekä muut härpättimet olevan päällä, joten kaippa siellä sitten jotkut tekee vaan pitkää päivää.

X

Suurin osa energiankulutuksesta menee sihen kun tuotetaan sellaista paskaa, jonka tarve on luotu markkinoinnin avulla, ja jota oikeasti ei tarvita, tai sitten siihen kun korjataan sitä paskaa, joka on tarkoituksella tehty hajoamaan aikaisemmin kuin tarvis olisi.

Tänään keksin hyvän lauseen ruokapöytädebatin päätteeksi: "Talous tarvitsee kasvua, mutta ihmiskunta ei sitä tarvitse."

Ihmiskunta tarvitsee luonnonvarojen ja hyvinvoinnin tasaisempaa globaalia jakoa.

Plasmatelkkarit ja sieltä nähtävät salkkarit tuntuu huonolta valinnalta siinä vaiheessa, kun tajuaa olevansa yhtä toisien kanssa.

Sähkön hinnan noususta ja sen tuotantotavoista on niin helppo vikistä, vaikka samalla ei tehdä edes perusjuttuja kulutuksen laskemiseksi. Kahvinkeitin pysyy päällä 3 tuntia, televisio huutaa vaikkei sitä katsota, koko kämpässä on valot, mukaanlukien olohuoneen 5-6 -lamppuinen kattokruunu. Tietokoneita pidetään standbyssa jotta saadaan pari sekuntia nopeammin takaisin käyttötilaan.. Eihän noista asioista mikään "maailmaa pelasta" mutta jos jokainen ottaisi nuo perusjutut huomioon laskisi tehontarve huomattavasti.

Toki tämä pätee vain kotitalouksiin, kun kokonaisenergiankulutuksesta Suomessa teollisuus hörppää yli 40% ja liikenne yli 15%. Joka tapauksessa..

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6984

Ihmisiä kehotetaan sammuttamaan kodin valoja ja stand-by -laitteita, mutta liikenteessä on kuitenkin pakko polttaa ajovaloja päivällä ja yöllä. Mitä jos säädettäisiin laki, että etuparkkilamput saisivat olla jotain kirkkaita led-valoja ja niitä saisi käyttää valoisan aikana?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat