Seuraa 
Viestejä123

Olen Mimein postausten innoittamana miettinyt soijan fytoestrogeeneja. Soijassa siis pääasiassa kaksi ainetta, genisteiini ja daitseiini, jotka toimivat kehossa kuten naissukuhormoni estradioli.

G sitoutuu e-reseptoriin tehokkaammin, mutta silti paaaaljon heikommin kuin estradioli.

Ajattelin itse mahdollisuutta manipuloida uroskoirani aggressiivisuutta ja ennaltaehkäistä eturauhasen liikakasvua, joka on melkein sääntö pitkään elävillä uroksilla.

Mutta: tutkimustulokset näyttävätkin yllättäviltä. Sekä rotilla että yhdellä hamsterilajilla että apinoilla soija lisää aggressiivista käyttäytymistä.

N.G. Simon, J.R. Kaplan, S. Hu, T.C. Register, M.R. Adams. Increased aggressive
behavior and decreased affiliative behaviour in adult male monkeys after long-term
consumption of diets rich in soy protein and isoflavones. Horm. Behav.45(4): 278–84
(2004).

Samoin soijan vaikutus on sukupuolittunut kognitiivisissa testeissä. Rotilla soijaa syövät naaraat paransivat visuospatiaalisissa tehtävissä taitojaan samalle tasolle soijaa syömättömien urosrottien kanssa.

Uroksille annettu soija huononsi tehtävien tuloksia soijaa syömättömien naaraiden tasolle.

Ja sitten vielä seurantaa ihmisissä. "Long-term data (30+ years) from 7,000 men in a prospective epidemiological study in Hawaii showed an association between consistently high levels of tofu consumption in mid-life with low cognitive test scores and (independently) with Alzheimer's disease in late life. Persons who reported eating tofu at least twice weekly had a 2.4 fold greater risk for development of Alzheimer's disease compared with persons reporting little tofu consumption."

Voisiko selittävänä tekijänä olla soijan kolesterolia alentava vaikutus?

Siitähän on viitteitä, että alhaiset tasot korreloisivat Alzheimerin dementian ja yleisenkin kognitiivisen tehon hekkenemisen kanssa vanhuksilla.

Sama selittäisi aggressiivisuuden. Alhaiset kolesterolitasot ovat selkeästi yhteydessä lisääntyneeseen vitutukseen eläimillä.

Eli tuntuu siltä että joudun valitsemaan joko mahdollisesti paisuvan prostatan tai vanhemmiten todella äksyn ja tyhmän koiran välillä.

Kommentit (14)

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Andogeeneilla tai estrogeeneilla ei ole yhteyttä agressiiviseen käytökseen. Jos miesten ja naisten välillä on eroja agressiivisuudessa, niin se selittyy muilla tekijöillä. Ilmeisesti tutkimuksissa se ero johtuu psykologisista eroista. Jos nainen tietää saavansa mieshormonia, niin se saa hänet käyttäytymään erilailla kuin tietämättä.

Tuo Hawaijitutkimus on tietääkseni ainoa jossa tuommoinen tulos on saatu. Esim. Aasiassa en ole nähnyt yhteyttä (voin yrittää etsiskellä ensi viikolla kun paremmin aikaa.) Korrelaation takana voi olla muutakin. Esim. kyvyttömyys sopeutua uuteen ympäristöön. Pitäytyminen entiseen ruokavalioon uudessa ympäristössä saattaisi olla oire alkavasta dementiasta?

Arvailua toki vain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
occamsrazor
Seuraa 
Viestejä123

Joo, kaikin puolin sekavalta vaikuttaa.

Itseäni on aina mietityttänyt se, että keski-iän korkea kolesteroli ennustaa dementoitumista vanhana, mutta vanhetessa kolesteroliarvot laskevat ennen dementiaa.

Yleensähän tutkimukset on tehty niin että on tietoa tietyn kohortin kolesteroliarvoista iässä (esim.) 45. Sitten tätä porukkaa katsotaan seuraavan kerran yli 65-vuotiaina.

Kyseessä on kuitenkin aikakausi, jolloin jokaiselle, jolla on kolesteroliarvot koholla, on määrätty statiineja. Kun sitten parinkymmenen vuoden statiinihoidon jälkeen huomataan, että dementia on yleistä juuri statiineja syöneillä, vedetään se johtopäätös, että statiineja pitäisi määrätä alzheimerin estolääkkeeksi...

kun vaihtoehtoinen tulkinta on, että juuri statiinit aiheuttavat dementiaa. Olen huomannut tämän vaikutuksen molemmilla vanhemmillani, vaikka eihän se tieteellisestä argumentista käy. Kokemukseni on kuitenkin minulle tosi.
Onneksi äitini jätti niiden käytön ja palautui ennalleen.

occamsrazor
Seuraa 
Viestejä123
Mimei
kun vaihtoehtoinen tulkinta on, että juuri statiinit aiheuttavat dementiaa. Olen huomannut tämän vaikutuksen molemmilla vanhemmillani, vaikka eihän se tieteellisestä argumentista käy. Kokemukseni on kuitenkin minulle tosi.
Onneksi äitini jätti niiden käytön ja palautui ennalleen.Hauska kuulla, että äidillesi kävi hyvin. Sain kuulla samanlaisia juttuja aika monta kun tein Hesariin jutun aiheesta jokin aika sitten.

occamsrazor
Seuraa 
Viestejä123
Mimei
Vegaaneille dementia tuntuisi puhkeavan hiukan muita myöhemmin, ja he ovat tyypillisesti soijan suurkuluttajia. Rotilla on tehty tuommoinen koe:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18819549
Joo, tuo tukee sitä siteeraamaani tutkimusta missä rottaurokset ja -naaraat saivat päinvastaiset tulokset. Naaraille soijasta oli hyötyä, uroksilla tulokset heikkenivät. Tosin nämä olivat "ehjiä" rottia.

Vierailija
occamsrazor

Itseäni on aina mietityttänyt se, että keski-iän korkea kolesteroli ennustaa dementoitumista vanhana, mutta vanhetessa kolesteroliarvot laskevat ennen dementiaa.Vastausta en osaa antaa, mutta viittaisihan se tekijään x, joka vaikuttaa kolesterolin kanssa.
Joku makrofagi joka kolesterolin safkan puutteessa syö aivojen valkean aineen.

Kaipa se on korkean kolesterolin aktivoiva geeni joka tekee jostakin potentimman tarpeesta, muttei osaa enää sulkea mekanismia tarpeen häivyttyä. Verestä, tai mahdollisesti aivoista se mekanismi luulisi silloin löytyvän. En vain edes tiedä läpiseekö kolesteroli veri-aivoestettä, tai vaikuttiko iso-Al valkeaan aineeseen. En edes tiedä voiko ominaisuutta pitää atavitisena, eli onko sille ollut edes joskus käyttöä, vai onko kyseessä ihan vain haitallinen mutaatio, jonka merkitys kuitenkin loppujen lopuksi on niin merkityksetön (vanhojen tauti) ettei se karsiudu geenipoolista kuin eksessiivisten jalostusten seurauksena.

occamsrazor
Seuraa 
Viestejä123
jees
occamsrazor

Itseäni on aina mietityttänyt se, että keski-iän korkea kolesteroli ennustaa dementoitumista vanhana, mutta vanhetessa kolesteroliarvot laskevat ennen dementiaa.Kaipa se on korkean kolesterolin aktivoiva geeni joka tekee jostakin potentimman tarpeesta, muttei osaa enää sulkea mekanismia tarpeen häivyttyä. Verestä, tai mahdollisesti aivoista se mekanismi luulisi silloin löytyvän. En vain edes tiedä läpiseekö kolesteroli veri-aivoestettä, tai vaikuttiko iso-Al valkeaan aineeseen. En edes tiedä voiko ominaisuutta pitää atavitisena, eli onko sille ollut edes joskus käyttöä, vai onko kyseessä ihan vain haitallinen mutaatio, jonka merkitys kuitenkin loppujen lopuksi on niin merkityksetön (vanhojen tauti) ettei se karsiudu geenipoolista kuin eksessiivisten jalostusten seurauksena.Kolesterolin (ja rasvojen) kuljetus aivoihin tapahtuu lähes pelkästään LDL:n avulla. Vain sille on olemassa kuljetusjärjestelmä veriaivoesteen läpi.

Mielenkiintoista on myös se, että plakkia muodostava A-beta-peptidi kuljetetaan samaa reittiä ulos aivoista. Eli voisi kuvitella että liian alhainen LDL johtaisi liian alhaiseen ja vinksahtaneeseen kolesteroli- ja lipidiprofiiliin aivoissa JA ehkä plakkia kerryttävästi.

Aivot jos mikä on riippuvainen rasvoistaan toimiakseen optimaalisesti.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 385.x/full

Soijan fytoestrogeenien vaikutuksesta on aika ristiriitaista tietoa. Joissakin tutkimuksissa soijan ym. fytoestrogeenien käyttö näyttäisi jopa blokkaavan varsinaisten estrogeenien vaikutusta, koska tappelevat samoista paikoista. Ja Arnold Schwarzenegger ym. menneen ajan körmyhuippubodaajat halpaa soijaproteiinia mättäneinä eivät kovin femiinisiltä näytä, toisin kuin monet nykyiset heraproteiinihydrolysaattibodarit. Kehittyville poikalapsille en varmuuden vuoksi soijatuotteita syöttäisi säännöllisesti, sen sijaan aikuisten miesten maskuliinisuuteen niillä ei ainakaan silmin nähden huomattavia vaikutuksia liene. Myös tutkimustulokset ovat osin ristiriitaisia mm. soijaisolaatin ja soijalesitiinin vaikutuksia tutkittaessa.

Vierailija

Jos ei, niin se on jännä juttu miten perheissä jossa lapset käyttää äitinsä saippuoita koko elämänsä kasvattaa suuremmalla todennäköisyydellä tissit kuin muut pojat.

occamsrazor
Seuraa 
Viestejä123

Fytoestrogeenit voivat toimia estradiolin vaikutuksia vähentäen naisilla joilla yhä on runsaasti estradiolia kropassa (eli ennen menopaussia).

Menopaussin jälkeen ja miehillä aina, on vaikutus estradiolinomainen (mutta heikko).

Eli joku 70-luvun bodari joka estottomasti piikitti anabolisia steroideja, ei varmasti huomannut soijan estradiolivaikutusta kaiken sen androgeenitulvan alla.

Eri asia jos olisi piikittänyt 1000 kertaa tehokkaampaa estradiolia.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

olen syönyt n. 18kk soijaa päivittäin proteiinin saantini turvaamiseksi. ainoat erot mitä olen havainnut liharuokiin verrattuna on se, ettei kasvisruuan jälkeen tule turvonnut ja väsynyt olo sekä olen laihtunut.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat