Seuraa 
Viestejä45973

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Eur ... 5264844554

Euroopassa on paljon ihmisiä, joiden lukutaito on heikko. EU-maissa joka viides 15-vuotias lukee ja kirjoittaa huonosti, ilmenee Euroopan komission Suomen edustuston Europa verkko julkaisussa julkaistusta artikkelista.

Ongelma ei koske pelkästään nuoria. Lähes 80 miljoonalla eurooppalaisella aikuisella eli kolmasosalla työvoimasta on vain lukemisen ja kirjoittamisen perustaidot.
Yksistään Italiassa on 6–7 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joko täysin luku- ja kirjoitustaidottomia tai kykenevät lukemaan ja kirjoittamaan vain vaivoin. Suurin osa heistä on vanhuksia.
Euroopan komissio on perustanut asiantuntijaryhmän selvittämään, miten luku- ja kirjoitustaitoa voitaisiin parantaa.
Suomessa tilanne on hyvä. Vain kahdeksan prosenttia 15-vuotiasta selviytyy huonosti lukemisesta.
Huonoin tilanne on Bulgariassa ja Romaniassa.

Suomessa on TV parantanut lasten lukutaitoa jo 50-luvulta alkaen. Suomessa eivät ulkomaisten sarjojen ihmiset puhu Suomea ja lapset joutuvat jo 5. ikävuodesta alkaen opettelemaan lukemista TV:stä. Samalla he oppivat vieraita kieliä kuuntelemalla.

Useimmissa Euroopan maissa on sankarien repliikit käännetty paikalliselle kielelle ja lukemista ei tarvitse harrastaa. Toivottavasti Suomessa ei koskaan ruveta puhumaan poliisi- ja muissa sarjoissa Suomessa. Tuloksena olisi huomattava huonontuminen lasten lukutaidossa.

Tietokoneita lapset käyttävät nykyisin jo viisi vuotiaana. Sieltä opitaan paitsi Englannin kieltä myös lukutaitoa.
Muissakin maissa tämä tietokoneiden käyttö nuorella iällä voi parantaa lasten lukutaitoa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat