Seuraa 
Viestejä45973

Iltaa ja niin pois päin. Pohdittuamme asiaa pitkään päissämme, päätimme sitten kysyä sitä suoraan sen tietäviltä(?):

Mitä tulevaisuus tuo meille työmaailmassa? Muu yhteiskunta kumminkin muokkautuu sen perusteella ja reunaehdoin joten suoraan asiaan: Seuraavat skenaariot ovat (yksinkertaistettuina ja Afrikka poissuljettuna ns. 'mustana hevosena') todennäköisiä:

- Kiina/Intia vie Euroopan/USAn teollisuustyöt halvemmalla työllä
- teollisuus hiipuu USAssa/Euroopassa
- Kiina/Intia/USA/Eurooppa kehittää teollisuustöiden automatisointia
- Automatisointi syö teollisuustyöpaikat Kiinassa/Intiassa
- Kiina/Intia vie Euroopan/Usan suunnittelutyöt halvemmalla työllä
- Kiina/Intia/USA/Eurooppa kehittää suunnittelun automatisointia
- Automatisointi syö suunnittelutyöt Kiinassa/Intiassa
- mitä tämän jälkeen?
Maailman rikkaus on 100 ihmisen käsissä => kurjuutta ja sekasortoa?
Pentti Perustallaaja siirtyy työläisestä sijottajaksi => kaikki eivät voi voittaa ja kaikkia ei kerta kaikkiaan kiinnosta pörssipelaaminen => Ihmiset kapinoivat tyyliin rikkokaa 'Kehruu-Jennyt'?
Kansalaispalkka => 'Hyvinvointia' kaikille => motivaatio minkään yrittämiseen häviää vai kaikki tanssivat euforiassa keskusaukiolla keskenään?
Pelikortit jaetaan uusiksi jonkin ulkopuolisen tekijän toimesta (esim. oikea energiakriisi => lähtuotanto lyökin yllättäen leiville)?
Kaikkia vituttaa niin paljon että päätetään pitää kunnon rähinä => markkinoiden uusjako asein?

Vai mikä... Veikkaan että joku noiden edellä mainittujen kombinaatio toteutuu mutta mikä? (Jollei sitten kaikki mene kunnolla reisille jo aikaa ennen viimeisten kysymysten esittämistä).

Kommentit (2)

Kukaan ei kommentoi? Vai menikö ohi? Pikkaisen pettyneinä tätä nyt jäätiin pohtimaan noin 400..40... tai ainakin noin 4 persoonan voimin. Noh, nokkapokka tästä sitten tehdään jotta saadaan maailma kohdilleen.

tsarbombastic
Seuraa 
Viestejä132

Automatisointi ja työnjako eivät vie työpaikkoja, päädyt itse kehruu-Jenny argumenttiin. Työttömyys ei ole kaikille haitallinen ilmiö: esimerkiksi Suomessa työttömyysturvan maksaa verorahoistaan toiset työntekijät (pääomaverotus tuloverotusta kevyempää isotuloisella tasolla + veroparatiisit&veronkierto), pienemmässä määrin yksityiset yritykset. Yksityiset yritykset toisaalta hyötyvät työvoiman tarjonnan kasvattamisesta, sillä kun työvoimaa on enemmän suhteessa työpaikkoihin, voidaan valikoida suuremmasta joukosta ja pakottaa pienempiin palkkoihin.
Uskon itse että työelämästä tulee muuttuvaa: työn ja työttömyyden raja hälvenee. Tästä esimerkkinä toimivin työllisyysmalli toistaiseksi, Tanskan Flexicurity, jossa irtisanomissuojaa pienennetään ja työttömyysturvaa kasvatetaan, jolloin uusia työpaikkoja syntyy enemmän eikä työttömäksi joutuminen tarkoita enää yhtä suurta riskiä työntekijälle.
Perustulo puolestaan on nimenomaan työhön motivoiva tuen muoto: nykyisessä mallissa, jossa tuet vähenevät mitä enemmän työskentelet taloudellisesti rationaalisesti toimiva ihminen menee töihin epätodennäköisemmin kuin perustulomallissa.
Myös palkaton vapaaehtoistyö tulee kasvamaan internetin kaltaisen teknologian takia. Esimerkkinä wikipedia: rahasumma, jolla wikipedian kaltainen tieto saattaisiin kirjoitettua palkkatyöllä olisi niin valtava, ettei millään talousjärjestelmällä olisi siihen varaa. Internetin avulla se on rakennettu ilmaiseksi, jopa ilman mainoksia ja marginaalisen pienellä byrokratialla.
Et poissulje pelkästään Afrikkaa, vaan myös Brasilian, koko latinalaisen amerikan, itä-euroopan ja lähi-idän. Siinä missä Kiina ja Intia nousevat yksinomaan työvoimareservillään ja viennillä, Brasilialla on mittavat resurssit, sen oma energiatuotanto on suurilta osin uusiutuvaa, sillä on edistyneemmät sisämarkkinat ja Kiinaa vakaampi poliittinen järjestelmä. Etelä-Amerikka todennäköisesti nousee ensimmäisenä suurista "sivilisaatioista" länsimaiden joukkoon, ehkä islamilaisen maailman jälkeen mikäli varallisuus ja valta ei jakautuisi niin jyrkästi maiden välillä ja sisällä.
Se, että automaatio tuhoaa työpaikat on virhepäätelmä, joka lähtee kun on huomattu että vanhat työpaikat katoavat. Uusia ammatteja kuitenkin ilmestyy lisää, eikä ole syytä olettaa että nykyinen työttömyys olisi jotenkin pysyvämpää kuin edelliset, yhtä laajat työttömyyskaudet.
Oletko eri mieltä?

Pohdintaa mm. sivilisaatioista, talousjärjestelmästä, historiasta, päihdepolitiikasta ja kansallisuudesta http://www.tsarbombastic.wordpress.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat