Seuraa 
Viestejä45973

9kk jäbä alkaa heti hytkyä ja jammata kun kuuluu joku biisi, esim, eilen telkussa oli biisikärpänen jne... lelusta kuuluva musa saa pojan aina joraamaan.

miksi vauva osaa tai alkaa liikkua musiikin tahtiin (tai jos ei nyt ihan tahdilleen niin heiluupa kuitenkin) ?
miksi musiikki vaikuttaa lapsiin? onko se jotenkin ihmiseen sisälle rakennettua? rytmitaju siis

Kommentit (11)

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Kyllä se taitaa olla sisäänrakennettu ominaisuus. Ei sitä ainakaan opettelemalla voi oppia. Äidin sydämen rytmi kuuluu kohtuun aika hyvin ja se potkii. Varmaan on ollut ihmisille aina eduksi huomata jotain tiettyjä patterneja.

eteenpäin
Seuraa 
Viestejä1591

Lienee rytmisestä synkronisaatiosta kysymys. Yksi teoria on, että rytminen synkronisoitumiskyky on syntynyt eräänlaisena sivutuotteena ääntenmatkimiskyvylle, koska molemmat kyvyt vaativat tiukkaa yhteistyötä ja rajapintaa ns. auditorista "inputtia" prosessoivilta aivojen osilta (siis että kykenee hahmottamaan ympäröivistä äänistä jotain toistuvia rakenteita, kuten rytmin) ja motorista "outputtia" prosessoivilta osilta (eli että osaa esim. tuottaa erilaisia ääniä kurkullaan ja suullaan). Tämä on siis Aniruddh Patelin teoria.

Teoriaa tukee se, että tähän mennessä jonkin asteista synkronisoitumiskykyä ulkoiseen rytmiin on ihmisten lisäksi löydetty pelkästään äänten matkimiseen kykeneviltä eläimiltä, kuten papukaijoilta ja elefanteilta. Sen sijaan esimerkiksi ihmisen lähisukulaisten, kuten simpanssin ja gorillan, ei olla todettu kykenevän tähän ja nämä eläimethän eivät myöskään matki ääniä. Sivutuotteen synkronisoitumiskyvystä tekee se, että papukaijat ja muut vastaavat elukat eivät tällaista kykyä näytä luonnollisessa ympäristössään mitenkään tarvitsevan, eivätkä tätä kykyä käytä. Vasta lemmikkieläinten kohdalla on havaittu tällaista touhua http://www.youtube.com/watch?v=N7IZmRnAo6s

Luulisin, että vauvat reagoivat musiikkiin ja rytmiin ihan samasta syystä, kuin ne alkavat opetella kieltä ja matkia puhetta. Se on sellaista vaistonvaraista tarvetta oppia ymmärtämään ja matkimaan ympäristöään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
syytinki
Seuraa 
Viestejä9420
CE-hyväksytty
Kyllä se taitaa olla sisäänrakennettu ominaisuus. Ei sitä ainakaan opettelemalla voi oppia. Äidin sydämen rytmi kuuluu kohtuun aika hyvin ja se potkii. Varmaan on ollut ihmisille aina eduksi huomata jotain tiettyjä patterneja.

Panenpas jatkoa tuolle pumpun äänelle.

Kyllä syntymättömät moukeet kuulee muutakin kuin pumpun äänen. Kuulevat ympäristön äänet oikein hyvin ja jopa kuuntelevat. Musiikkimaku voi olla valmiiksi sama kuin vanhemmilla, Myös tahdissa liikkumiseen voi olla valmius.

No musiikki on yksi kommunikoinnin keino,
Ei se vauvan huutokaan täysin nuotitonta ole, Prismassaha oli kerran dokumentti juuri tästä aiheesta ja lapsen eri huudot menivät aika "nuotilleen" perus-sävelien kanssa.

Musiikki vain yleensä sivutetaan "musiikkina", eli ei pahemmin tule pohdittua mitä se itseasiassa on ja miksi se vetoaa niinkuin vetoaa. Meilläki on molemmat ollu varsin rytmitietoisia toine tykkäs HC-sta ja toine rokista. ja molemmille maistuu heavy

Voikohan raskaana oleva odottava äiti opettaa vauvalleen rytmisen liikkumisen valmiuksia tanssimalla odottaessaan? Sikiöhän sekä kuulee musiikin että tuntee äidin liikkumisen.

Lienee tosiaan rakenteellisesti sukua puheenymmärtämiselle. Lapset oppivat tunnistamaan* äidinkielensä puheen rytmistä kauan ennen kun he oppivat puhumaan. Tätä löyhästi sivuava dokumentti oli nähtävissä yle areenassa tosin tästä on jo sen verran aikaa että se ilmeisesti on jo palvelusta poistunut. Rytmitaju on välttämätön sanojen erotteluun ja on vierastakieltä kuunnellessa paljon haastavampaa aikuiselle kun lapselle.

Ja en usko että rytmisen likkumisen opettaminen luonnistuu kun otetaan huomioon että tuossa vaiheessa motoriset valmiudet ovat olemattomat.

barbababa

Ja en usko että rytmisen likkumisen opettaminen luonnistuu kun otetaan huomioon että tuossa vaiheessa motoriset valmiudet ovat olemattomat.Mutta eihän puhevalmiuksienkaan opettamiseen tarvita sitä, että se sikiö kykenee itse puhumaan? Pelkät kuuloaistimukset riittävät. Miksei riittäisi myös rytmisten valmiuksien kehittämiseen se, että keinahtelee äitinsä liikkeiden mukana kuulemansa musiikin tahtiin? Kysehän on vain siitä, että oppii yhdistämään liikkeen rytmin ja musiikin rytmin. Ne yhdistyvät myös silloin, kun liikkuminen rytmisesti syntyy avustettuna.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1146

Säännönmukaisuuksien tunnistaminen on aivojen perustavaa laatua oleva ominaisuus; kasvontunnistus, äänentunnistus, kielirakenteiden tunnistus jnejne. Musiikissa säännönmukaisuuksia löytyy mm melodiasta ja rytmistä, ja aivan varmasti jo vauvakin ne tunnistaa. IMO intuitiokin on tunne alitajunnan havaitsemasta säännönmukaisuudesta.

Aiheeseen liittyen tuolla etusivulla näkyy parhaillaan olevan uutinen että jo nelikuinen tunnistaa vieraan kielen sääntöjä. http://www.tiede.fi/uutiset/4251/neliku ... n_saantoja

Ja sitten perään esimerkiksi lasten rytmitajusta. http://www.youtube.com/watch?v=fSBnNA_dHNU

Feminine
barbababa

Ja en usko että rytmisen likkumisen opettaminen luonnistuu kun otetaan huomioon että tuossa vaiheessa motoriset valmiudet ovat olemattomat.Mutta eihän puhevalmiuksienkaan opettamiseen tarvita sitä, että se sikiö kykenee itse puhumaan? Pelkät kuuloaistimukset riittävät. Miksei riittäisi myös rytmisten valmiuksien kehittämiseen se, että keinahtelee äitinsä liikkeiden mukana kuulemansa musiikin tahtiin? Kysehän on vain siitä, että oppii yhdistämään liikkeen rytmin ja musiikin rytmin. Ne yhdistyvät myös silloin, kun liikkuminen rytmisesti syntyy avustettuna.Aivan mutta jos haluaa yhdistää liikkeen rytmin musiikin rytmiin se vaatii kykyä tuottaa hallittua liikettä. Tuossa vaiheessa motoriset taidot ovat varsin olemattomalla tasolla.

Edit: Musiikin rytmi on huonosti istuva sanavalinta, mutta periaate säilyy.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat