Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Suomen Kuvalehti julkaisi ruokaympyrät eri vuosikymmeniltä. Minusta 1950-luku näyttää kalojen ja rasvojen osalta hyvältä, 1970-luvussa on hyviä vihanneksia, 1980-luvussa ällöttäviä eineksiä kuten nakkeja, ja 1990-luvussa aivan liikaa leipää ja perunaa.

http://suomenkuvalehti.fi/s/files/ruokaympyrat.jpg

Kuvia saa isommaksi klikkaamalla hiirellä.

Sivut

Kommentit (40)

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Minuakin inhottaa ne nakit. Ja tuollaista määrää leipää kuin viimeisessä ympyrässä ei ahda Erkkikään. Maito on myöskin muuttunut näemmä täysin juomakelvottomaksi. Parasta viimeisessä ympyrässä on lohi ja hedelmien ja vihannesten lisääntyminen. Mutta onko siellä leipäläjässä tosiaan pari PULLAA(?!) leipien seassa jo 70-luvulta?

Valitsen kumminkin 50-luvun koska se on jotenkin simppelimpi ja viljatuotteita edustaa terveellinen ruisleipä. Liian runsaasti kamaa pursuavat ruokaympyrät vain ahdistavat, pitäisikö se muka kaikki syödä...

μOR
Seuraa 
Viestejä373
Liittynyt4.1.2010

Rupes kans ihmetyttämään että mitä noi dallaspullat tuola tekee =D
Jonain kultaisen keskitien symbolina ahdettu sinne että kaikille tulee hyvä mieli.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1146
Liittynyt16.3.2005

Katoin kans että mitä v****a nakit ja pullat tekee ruokaympyrässä. 80- ja 90-luvuilla näkyy olevan myös jotain valmisruokamössöä alumiinivuoassa, ja jotain mistä tulee mieleen kamara"liha"pullat. Myöskin perunoita suhteessa muihin vihanneksiin näyttää olevan enemmän kuin aiemmissa ruokaympyröissä.

Kalaa, kananmunia, vihanneksia, hedelmiä, ja osaa maitotuotteista pitäisi suosia enemmän, ja heittää vaaleat leivät ja pullat sorsille. Samoin osa juustoista ja meetvursteista suoraan mäkeen.

Normaalirasvaiset juustot on hyvä K2-vitamiinin lähde, jota on mahdoton saada muualta. Ellei syö nattoa japsien tapaan, ja sitä myydään Suomessa tasan yhdessä kaupassa.

Viiskytluku täälläkin. Myöhemmissä hyvää on sitrukset ja monipuolisemmat vihannekset sekä piimä. Mutta tärkkelystä aivan liikaa ja huonolaatuista, sekä margariinia. Viiskytluvussa rasvaa oli reilusti, ja se oli voita ja öljyä niinkuin pitääkin.

Eiköhän tuo ole ihan perus ympyrädiagrammi. Eli kuvaa eri ruoka-aineluokkien keskinäisiä suhteita ruokavaliossa kokonaisuudessaan.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
Liittynyt25.5.2009

Onko niissä kaikissa ympyröissä yhtä paljon energiaa? Tuntuu kohtuuttomasti paisuvan se ruokamäärä loppua kohden. Rasvaakin melkein kaikissa kuvioissa sama määrä, vaikka lohko kapenee. Ihan hyvä se eka, jos vain korvaisi palan-pari leivää vaikka sitruksilla ja muilla hedelmillä. Tässäkin hyvä esimerkki, että miesten pitäisi vain saada vastuu ravintosuosituksista ja kokkaamisesta. Asiat menny pilalle naisten päässessä vastuunkantajiksi.

Toivottavasti joskus koululaisetkin saisivat syödä edes jonkun ympyrän mukaisesti, eikä vain paria kanannahkapullaa, kuorittua riisiä, emulgointiaineita ja vehnäpullaa.

Tuppu L 2.0:

Tässäkin hyvä esimerkki, että miesten pitäisi vain saada vastuu ravintosuosituksista ja kokkaamisesta.Pekka Puska on nainen?

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
Liittynyt25.5.2009

Noo, kyllä siinäkin varmaan Puskankin takana on naiset. Pekka vain on niin heikkona naisiin, että ei uskalla sanoa omaa mielipidettään, vaan mieluummin vasten omaa tahotaan vain mielistelee ja hehkuttaa vehnämössöä ja margarinia kansalle.

En oikein pidä mistään näistä. Sitäpaitsi esitystapa on mahdollisimman vaikea. Näyttää kivalta, mutta lukijoiden on vaikea saada tietoa irti näistä kaavioista.

90-luvullakin ruokaympyrässä vihannekset ja hedelmät on ympätty samaan.

Maksalaatikkoa en oikein voi pitää ravintona.

Enkä myöskään syö maitotuotteita.

1950-luvun kuuteen yhtäsuureen lohkoon lohkoon on perin virkamiesmainen tapa antaa suosituksia: Kuinka ollakaan ihminen tarvitsee byrokraattisen tasan 1/6 kaikkia ravintoympyrän tuotteita... mikä sattuma?!

50-luvun ruokaympyrä oli kaikista järkevin. Oli paljon rasvaa, lihaa ja vihanneksia. Juustot on maailman terveellisintä ruokavaliota! Hedelmät ja vihannekset kuuluukin olla yhdessä terveellisiä kaikki.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat