Seuraa 
Viestejä45973

Suomen Kuvalehti julkaisi ruokaympyrät eri vuosikymmeniltä. Minusta 1950-luku näyttää kalojen ja rasvojen osalta hyvältä, 1970-luvussa on hyviä vihanneksia, 1980-luvussa ällöttäviä eineksiä kuten nakkeja, ja 1990-luvussa aivan liikaa leipää ja perunaa.

http://suomenkuvalehti.fi/s/files/ruokaympyrat.jpg

Kuvia saa isommaksi klikkaamalla hiirellä.

Sivut

Kommentit (40)

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Minuakin inhottaa ne nakit. Ja tuollaista määrää leipää kuin viimeisessä ympyrässä ei ahda Erkkikään. Maito on myöskin muuttunut näemmä täysin juomakelvottomaksi. Parasta viimeisessä ympyrässä on lohi ja hedelmien ja vihannesten lisääntyminen. Mutta onko siellä leipäläjässä tosiaan pari PULLAA(?!) leipien seassa jo 70-luvulta?

Valitsen kumminkin 50-luvun koska se on jotenkin simppelimpi ja viljatuotteita edustaa terveellinen ruisleipä. Liian runsaasti kamaa pursuavat ruokaympyrät vain ahdistavat, pitäisikö se muka kaikki syödä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hamppu
Seuraa 
Viestejä1146

Katoin kans että mitä v****a nakit ja pullat tekee ruokaympyrässä. 80- ja 90-luvuilla näkyy olevan myös jotain valmisruokamössöä alumiinivuoassa, ja jotain mistä tulee mieleen kamara"liha"pullat. Myöskin perunoita suhteessa muihin vihanneksiin näyttää olevan enemmän kuin aiemmissa ruokaympyröissä.

Kalaa, kananmunia, vihanneksia, hedelmiä, ja osaa maitotuotteista pitäisi suosia enemmän, ja heittää vaaleat leivät ja pullat sorsille. Samoin osa juustoista ja meetvursteista suoraan mäkeen.

Normaalirasvaiset juustot on hyvä K2-vitamiinin lähde, jota on mahdoton saada muualta. Ellei syö nattoa japsien tapaan, ja sitä myydään Suomessa tasan yhdessä kaupassa.

Viiskytluku täälläkin. Myöhemmissä hyvää on sitrukset ja monipuolisemmat vihannekset sekä piimä. Mutta tärkkelystä aivan liikaa ja huonolaatuista, sekä margariinia. Viiskytluvussa rasvaa oli reilusti, ja se oli voita ja öljyä niinkuin pitääkin.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Onko niissä kaikissa ympyröissä yhtä paljon energiaa? Tuntuu kohtuuttomasti paisuvan se ruokamäärä loppua kohden. Rasvaakin melkein kaikissa kuvioissa sama määrä, vaikka lohko kapenee. Ihan hyvä se eka, jos vain korvaisi palan-pari leivää vaikka sitruksilla ja muilla hedelmillä. Tässäkin hyvä esimerkki, että miesten pitäisi vain saada vastuu ravintosuosituksista ja kokkaamisesta. Asiat menny pilalle naisten päässessä vastuunkantajiksi.

Toivottavasti joskus koululaisetkin saisivat syödä edes jonkun ympyrän mukaisesti, eikä vain paria kanannahkapullaa, kuorittua riisiä, emulgointiaineita ja vehnäpullaa.

En oikein pidä mistään näistä. Sitäpaitsi esitystapa on mahdollisimman vaikea. Näyttää kivalta, mutta lukijoiden on vaikea saada tietoa irti näistä kaavioista.

90-luvullakin ruokaympyrässä vihannekset ja hedelmät on ympätty samaan.

Maksalaatikkoa en oikein voi pitää ravintona.

Enkä myöskään syö maitotuotteita.

1950-luvun kuuteen yhtäsuureen lohkoon lohkoon on perin virkamiesmainen tapa antaa suosituksia: Kuinka ollakaan ihminen tarvitsee byrokraattisen tasan 1/6 kaikkia ravintoympyrän tuotteita... mikä sattuma?!

50-luvun ruokaympyrä oli kaikista järkevin. Oli paljon rasvaa, lihaa ja vihanneksia. Juustot on maailman terveellisintä ruokavaliota! Hedelmät ja vihannekset kuuluukin olla yhdessä terveellisiä kaikki.

EV+
Seuraa 
Viestejä770

Missään ei esiinny makeisia tai puhdasta sokeria. Toki nuo jugurtit on oikein valittuina oikeita sokeripommeja ja yllättäen loota maksalaatikkoa sisältää PUHDASTA sokeria noin 20 grammaa eli yhtä paljon kuin kahdesta peruspullasta (a 100g) saa.

Alkoholiakaan ei näy missään ellei sitten halua mieltää tuota kullanruskeaa nestettä sisältävää lasiputelia jaloviinaksi yms.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
EV+
Missään ei esiinny makeisia tai puhdasta sokeria. Toki nuo jugurtit on oikein valittuina oikeita sokeripommeja ja yllättäen loota maksalaatikkoa sisältää PUHDASTA sokeria noin 20 grammaa eli yhtä paljon kuin kahdesta peruspullasta (a 100g) saa.

Alkoholiakaan ei näy missään ellei sitten halua mieltää tuota kullanruskeaa nestettä sisältävää lasiputelia jaloviinaksi yms.




Olenkin aina ihmetellyt että miksi nimenomaan maksalaatikon syötyäni minulla on yleensä jo parin tunnin päästä kiljuva nälkä. Lieneekö siis aiheuttanut nopean verensokerin heilahduksen ko. mössö?

Eikä ole nykyään enää edes erityisen halpaa, ja tulee heitettyä aika paljon menemäänkin kun inhoan sitä kuivunutta pintaosaa.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54524
väläys
Suomen Kuvalehti julkaisi ruokaympyrät eri vuosikymmeniltä. Minusta 1950-luku näyttää kalojen ja rasvojen osalta hyvältä, 1970-luvussa on hyviä vihanneksia, 1980-luvussa ällöttäviä eineksiä kuten nakkeja, ja 1990-luvussa aivan liikaa leipää ja perunaa.

http://suomenkuvalehti.fi/s/files/ruokaympyrat.jpg

Kuvia saa isommaksi klikkaamalla hiirellä.




50 luku eniten OK.

90 luvun ympyrä tekee syojistään ympäripyoreitä

jussipussi
90 luvun ympyrä tekee syojistään ympäripyoreitä



Tuskin yksikään noista ympyröistä tuhoaa syöjän terveyttä tai lihottaa. Eihän noissa edes ole suuria eroja, koska käytännössä ihmiset eivät tarkasti ravintoaan mittaa.

Totuus on, että suurin osa väestöstä ei syö edes suunnilleen ruokaympyrän mukaisesti. Sokeri ja alkoholi kattaa kokonaisenergiasta aivan liian suuren osuuden. Siksi onkin keinotekoista kiinnittää huomio muutamaan perunaan tai puurolautasiin. Ei niillä ole mitään tekemistä kansan terveyden kanssa ainakaan väestötasolla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat