Seuraa 
Viestejä45973

Haku on päällä ja päätöksiä pitäisi tehdä. Onko keskustelijoilla kokemuksia ym. vinkkejä annettavaksi opiskelupaikan suhteen? Ykkösvaihtoehtoina tähän asti lienevät Jyväskylän, Helsingin ja Turun yliopistot. Kryptologia ja peliteoria (älkää kysykö miksi) kiinnostavat myös. Missä näitä aloja voisi opiskella parhaiten? Turku kehuu diskreetin matematiikan osaamisellaan, tosin peliteoriaa en ole nähnyt missään kurssivalikoimassa. Muutkin matematiikan alat toki myös kiinnostavat...

Neuvoja otetaan vastaa

Kommentit (14)

Noista kumpainenkaan tuskin on yhdessäkään Suomen yliopistossa ihan omana alanaan. Eli jos kryptologia kiinnostaa ois varmaan algebran opinnot paikallaan, peliteoria varmaan menis sit tonne soveltavaan matikkaan. Helsingin yliopistosta löytyy soveltavan matikan puolelta ainaskin yks kurssi selkeästi peliteoriaan liittyen. tällainen: http://wiki.helsinki.fi/display/mathsta ... pring+2009
Tota ei kuitenkaan ilmeisesti joka vuosi järjestetä. Samaa matikkaa kuiteskin on noissa muissakin biomatikan kursseissa.

Tuskin monikaan on opiskellut matematiikka useammassa Suomen yliopistossa, joten tällaiseen kysymykseen vastaaminen on vähän hankalaa. Itse olen Helsingin yliopistossa viihtynyt hyvin ja voin kyllä lämpimästi suositella hakemista.

Samoilla linjoilla "antsap" nimimerkin kanssa. Tuota DMP käsitellään kyllä melko usein sivu-aineena, mutta hyvähän on näitä alkulukuja ja jaollisuuksia pohtia muutenkin.
Jyväskylä yliopiston Mattilanniemen matematiikan laitokselta saa lisätietoja Kattelepa täältä https://www.jyu.fi/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helsingin Yliopisto on ainakin maineikas, mutta toisaalta Helsingistä opiskelupaikkana voi olla montaa mieltä. En sitten osaa sanoa onko opetuksen laadussa hirveästi eroja noissa vaihtoehdoissa. Voin kuitenkin suositella Jyväskylän Yliopistoa, opiskelukaupunkina Jyväskylä on erinomainen ja vuokratkin ovat varmasti Helsinkiä pienemmät. Sivuaineista voi valita melko vapaasti ja kansainvälisyytäkin tuntuu olevan.

Cargo
Seuraa 
Viestejä979

Tampereelta ei löydy oikein mitään...

Mutta JOS haluaa matikan opeks, niin ehdottomasti kannattaa hakee Tampereen Yliopistolle, sillä huippu kaupunki, kiva yliopisto ja helpot opinnot. Ja sitten kun on maisteri, niin aina voi miettiä että riittääkö rahkeet jatko-opintoihin jonnekkin muualle.

EDIT: siis tietty Tampereellakin voi lukea mitta- ja integraaliteoriaa, algebraa, geometristä algebraa, pähkäillä Sobolev avaruuksia yms., kun ottaa sopivasti JOO-opintoja Hervannan teknilliseen.

" sähkö (se sähkö, jota tuotetaan mm. voimalaitoksissa) ei ole energiaa "
- Vastaaja_s24fi

“Jos et ole kaksikymppisenä vihreä, sinulla ei ole sydäntä. Mutta jos et ole nelikymppisenä perussuomalainen, sinulla ei ole aivoja.”
- Cargo

MSan
Haku on päällä ja päätöksiä pitäisi tehdä. Onko keskustelijoilla kokemuksia ym. vinkkejä annettavaksi opiskelupaikan suhteen? Ykkösvaihtoehtoina tähän asti lienevät Jyväskylän, Helsingin ja Turun yliopistot. Kryptologia ja peliteoria (älkää kysykö miksi) kiinnostavat myös. Missä näitä aloja voisi opiskella parhaiten? Turku kehuu diskreetin matematiikan osaamisellaan, tosin peliteoriaa en ole nähnyt missään kurssivalikoimassa. Muutkin matematiikan alat toki myös kiinnostavat...

Kryptologia taitaa olla enemmänkin tietojenkäsittelytieteen puolella, jolloin sitä ei matematiikan laitoksilla paljon opeteta.

Nostaisin pöydälle mukaan Aalto-yliopiston (entinen TKK). Peliteoriaa pääsee lukemaan systeemianalyysin puolella ja kryptologiaa tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Eli kannattaisi varmaan ottaa jommasta kummasta pääaine ja toisesta sitten sivuaine, jos molemmat kiinnostavat. Toki JOO-opintojen kautta on mahdollista opiskella sivuaineeksi melkein mitä vain mistä vain yliopistosta. Tässä vielä Aallon tarjontaa matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen osalta:

https://noppa.tkk.fi/noppa/kurssit/il/t3020
https://noppa.tkk.fi/noppa/kurssit/il/t3060

Helsingistä täytyy rehellisyyden nimessä mainita muutama huonokin puoli:

Asuminen on todella kallista, varsinkin jos ei halua HOASin luukkuun. Kimppakämpän voi tsägällä saadaa kohtuulliseen hintaan mut yksiöiden vuokrat menee jo 600€/kk paikkeilla, riippuen tietenkin vähän kaupunginosasta.

Helsingissä yliopiston laitokset on sijoittunut ympäri kaupunkia. Kohtaamisia muiden alojen opiskelijoiden kanssa ei vahingossa juurikaan tapahdu. Varsinkin just matikan osalta ois kiva, jos mm.filosofian laitos (jossa logiikan opetus käsittääkseni korkeatasoista) ois lähempänä. Kumpulan kampuksella törmää lähinnä luonnontieteiden opiskelijoihin. Muualla asiat ovat tässä suhteessa käsittääkseni paremmin.

Itse opetusta en lähde arvioimaan mutta isossa yliopistossa proffilla, lehtoreilla jne. ole ehkä mahdollisuuksia, ainakaan peruskurssien yhteydessä, jeesata samassa määrin kuin pienemmissä yliopistoissa. Eli uskoisin, että muualla opetus saattaa olla vähän "henkilökohtaisempaa".

Kuitenkin opiskelu helsingin yliopistossa on ollut hauskaa, enkä suurempia puutteita ole havainnut. noista yo. puutteista huolimatta voin Helsinkiä opiskelupaikkana suositella.

Mulla on yksi vinkki: älä tee sitä.

Matematiikan opiskelu kannattaa siinä tapauksessa, että tiedät olevasi nero. Silloin sinulla ei luultavasti ole muuta vaihtoehtoakaan.

Ns. tavalliset ihmiset kuitenkin päätyvät matematiikkaa luettuaan koodaajiksi, analyytikoiksi tms. alipalkattuihin toimistohommiin. Opettajat ovat oma lukunsa, mutta siinä työssä ei juurikaan kysytä matematiikan taitoja, vaan ihan muita ominaisuuksia. Viestistäsi päätellen sinua kiinnostaa nimenomaan matematiikka, ei opettaminen?

Onhan se ihan hauska opiskella sosiologiaa/kansatiedettä/valtio-oppia, mutta nuorena sitä usein unohtaa, että elämä jatkuu vielä opiskeluajan jälkeenkin. Ja pitkään. Kysymys on: mitä odotat työelämältä? Matematiikkaa tämä ongelma ei koske ihan niin pahasti, kuin esim juuri yllä mainittuja aineita, mutta koskee kuitenkin.

Mieti asiaa. Haluatko viettää 30-40 vuotta toimistotyössä, jossa ei tapaa ihmisiä, ja työ koostuu pääasiassa ohjelmoinnista? Jos sinun on varoituksista huolimatta pakko päästä murskaamaan numeroita, älä kuitenkaan ota matematiikkaa pääaineeksi, vaan hakeudu opiskelemaan teoreettista fysiikkaa tai teknillistä fysiikkaa Otaniemeen. Siinä saa paremman ammattitaidon.

Ikävä jos lannistan sinua, mutta jonkun sekin on tehtävä. Opinto-ohjaajat koulussa eivät osaa hommiaan Kysy itseltäsi, minkälaista on kiinnostuksesi peliteoriaa ja kryptologiaa kohtaan? Onko se kiva lueskella -kiinnostusta vai palavaa intohimoa? (Vertailun vuoksi: Kuvittele, että aikoisit ammattimuusikoksi? Onko sinulla absoluuttinen sävlekorva? Miten paljon harjoittelet? Miten paljon olet valmis harjoittelemaan?)

Joo, tiedän kyllä, että ihan keskinkertaisella lahjakkuudellakin ihmiset ovat vetäneet itsensä matematiikan tohtoriksi, mutta - - sama työelämä on sittenkin edessä. On erityisen herkullista mennä tohtorina 3000 palkalle kuuntelemaan ekonomien *ttuilua, kun ei tiedä, mikä reskontra on. Toinen vaihtoehto on sitten muuttaa ulkomaille pyörittämään paljon puhuttua globaalikapitalismia Lontoon tai Nykin kaltaiseen finanssikeskukseen. Ja siinäkin on todellisessa elämässä kaikenlaisia ongelmia, kun ihmisille tulee perheitä tai muita siteitä kotimaahan.

Toinen vaihtoehto on sitten muuttaa ulkomaille pyörittämään paljon puhuttua globaalikapitalismia Lontoon tai Nykin kaltaiseen finanssikeskukseen. Ja siinäkin on todellisessa elämässä kaikenlaisia ongelmia, kun ihmisille tulee perheitä tai muita siteitä kotimaahan.Miksi matemaatikolle tulisi ongelmia työn perässä muuttamisessa? Matematiikka on tärkeämpää kuin perheen perustaminen.

Jos kokee, että vaimo ja lapset täytyy hankkia alle 40-vuotiaana, kannattaa miettiä onko ammattimatemaatikon ura sittenkään oikea vaihtoehto. Jos löytyy nainen joka ei halua käydä töissä ja on valmis muuttamaan, sitten ei tietenkään ole mitään ongelmaa.

Ns. tavalliset ihmiset kuitenkin päätyvät matematiikkaa luettuaan koodaajiksi, analyytikoiksi tms. alipalkattuihin toimistohommiin. Opettajat ovat oma lukunsa, mutta siinä työssä ei juurikaan kysytä matematiikan taitoja, vaan ihan muita ominaisuuksia. Viestistäsi päätellen sinua kiinnostaa nimenomaan matematiikka, ei opettaminen?Kyllä kai matemaatikotkin aika hyvin oman alan hommiakin saa, vaikkei mikään nero oiskaan. Mitä se nero sitten tarkoittaakaan. Voi tietty olla että matemaatikoille jää työssä opittaviksi paljonkin asioita, ei oo toi koulutus kovin käytännönläheistä . Tossa muutama esimerkki matemaatikoiden hommista: http://solmu.math.helsinki.fi/2000/1/naatanen/#KaisaN Laitoin ton lähinnä, koska tosta ketjun aloittaja voi saada vähän vinkkiä mitä kantsis lukee, jos kryptografia kiinnostaa.

Jostain pon jäänyt hämärä muistikuva, että financial times valitsi tuossa jokunen vuosi sitten matemaatikon ammatin ykköseksi parhaiden ammattien listalla. En kuitenkaan googlettamalla löytänyt tuota artikkelia. Tietääkö joku?

Kyseessä olikin wall street journal: http://online.wsj.com/article/SB123119236117055127.html

antsap

Kyllä kai matemaatikotkin aika hyvin oman alan hommiakin saa, vaikkei mikään nero oiskaan. Mitä se nero sitten tarkoittaakaan. Voi tietty olla että matemaatikoille jää työssä opittaviksi paljonkin asioita, ei oo toi koulutus kovin käytännönläheistä . Tossa muutama esimerkki matemaatikoiden hommista: http://solmu.math.helsinki.fi/2000/1/naatanen/#KaisaN Laitoin ton lähinnä, koska tosta ketjun aloittaja voi saada vähän vinkkiä mitä kantsis lukee, jos kryptografia kiinnostaa.

Jostain pon jäänyt hämärä muistikuva, että financial times valitsi tuossa jokunen vuosi sitten matemaatikon ammatin ykköseksi parhaiden ammattien listalla. En kuitenkaan googlettamalla löytänyt tuota artikkelia. Tietääkö joku?

Kyseessä olikin wall street journal: http://online.wsj.com/article/SB123119236117055127.html
Toistan, että ne oman alan hommat ovat lähinnä koodaamista ja data-analyysia, eivät matemaattista ongelmanratkaisua sillä tavoin, kuin matematiikassa asia mielletään.

Toiseksi, olen tietoinen noista Wall Street Journalin ja kumppaneiden rankingeista, enkä voi ymmärtää, mihin ne perustuvat. Varmaan joo - jos työn pitää olla siistiä sisätyötä - sittenhän homma menee joka tapauksessa toimistoammattien väliseksi mittelöksi. Mutta kuinka moni ihminen haluaakaan tehdä siistiä sisätyötä 35 vuotta? Koodata 35 vuotta?

Disclaimer: Kaikenlaisia ihmisiä ja ammatteja tarvitaan. Olisi vain hyvä, että ihmiset tekisivät ratkaisunsa tiedon, ei luulon, pohjalta. Esim ei pidä luulla, että matematiikkaa opiskelleista "matemaatikoista" kovinkaan moni pääsee tekemään matematiikkaa.

Jos matematiikkaan on intohimo niin raha on toissijaista. Jos vielä on luova ja akateeminen elämä kiinnostaa niin sinussa voi olla menestyvän matemaatikon aineksia.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
abskissa
Student
Haluatko viettää 30-40 vuotta toimistotyössä, jossa ei tapaa ihmisiä, ja työ koostuu pääasiassa ohjelmoinnista?

Missä tuollaisia töitä on?
Mä haluun tietää myös!

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat