Seuraa 
Viestejä3976
Liittynyt12.6.2007

Ilmeisesti ei ole, ainakaan Suomessa. Tätä suuresti ihmettelen, koska oma järki sanoo että jos joku suunnittelee rikosta, niin sen pitäisi olla rangaistava teko. Tässä on sitten se ongelma: Jos rikoksen suunnittelu kriminalisoidaan, niin ilmeisesti suunnitellun rikoksen vakavuus pitäisi ottaa huomioon rangaistusta määrättäessä, mikä homma ei olekkaan niitä helpoimpia. Jos suunnittelen vaikkapa rahankuljetusauton ryöstöä tai henkilön kidnappausta ja jään siitä todistettavasti kiikkiin, niin mielestäni suunnitelman toteutuminen pitää paitsi estää, myös tekijöiden pitää saada rangaistus jo pelkästä suunnittelusta. Vai?

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Sivut

Kommentit (41)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005

Tuossa suunnittelun kriminalisoinnissa on vakava ongelma sen suhteen, miten voidaan osoittaa, että suunnitelma on todella vakava. Esimerkiksi realisimiin pyrkivät rikoskirjailijat joutuvat suunnittelemaan rikoksia, jotta voisivat kirjoittaa uskottavasti niiden toteuttamisesta. Olisiko sekin mielestäsi kriminalisoitava? Vapaana temmeltävät rikosten suunnittelijat ovat pienempi paha kuin ilmeinen mielivalta sen päättämisessä, milloin suunnittelu on tehty tositarkoituksella ja milloin viihdemielessä.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007

Esimerkiksi murhan suunnittelu tilaamalla palkkamurhaaja ei ole ilmeisesti Suomessa rikos.

Jos vakavammista rikoksista puhutaan, niin ylinopeuden suunnittelu on rikos. Jos henkilöä epäillään ylinopeuden suunnittelusta, hänen ajokorttinsa voidaan peruuttaa turvaamistoimenpiteenä määräämättömäksi ajaksi.

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
Liittynyt12.6.2007
Neutroni
Tuossa suunnittelun kriminalisoinnissa on vakava ongelma sen suhteen, miten voidaan osoittaa, että suunnitelma on todella vakava. Esimerkiksi realisimiin pyrkivät rikoskirjailijat joutuvat suunnittelemaan rikoksia, jotta voisivat kirjoittaa uskottavasti niiden toteuttamisesta. Olisiko sekin mielestäsi kriminalisoitava? Vapaana temmeltävät rikosten suunnittelijat ovat pienempi paha kuin ilmeinen mielivalta sen päättämisessä, milloin suunnittelu on tehty tositarkoituksella ja milloin viihdemielessä.

Uskon että poliisilla on hyvät keinot erottaa "viihteellinen", esim. kirjailijan tekemä rikossuunnittelu ihan oikean ja vakavan rikoksen suunnittelusta. MOT-ohjelmassa kerrottiin miten joku isännöitsijä tilasi rikoksen, missä v-mäinen hemmo telotaan sairaalakuntoon. Jos tämä rikos olisi toteutunut, niin uhri pahimmillaan makaisi nyt ruumisarkussa. Samoin Liedon aseellinen rahankuljetusryöstö: Suunnitelma paljastui, näyttöä oli vaikka kuinka paljon, mutta kun poliisi esti suunnitellun rikoksen ennen kuin rikollisjengi ehti hyökkäämään, siviilien turvallisuuden takia, niin tämä porukka pääsi vapaaksi koska rikoksen suunnittelu ei meillä ole rikos...

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005
Denzil Dexter
Esimerkiksi murhan suunnittelu tilaamalla palkkamurhaaja ei ole ilmeisesti Suomessa rikos.On se, ainakin jos murha toteutuu. Syyte tulee rikokseen yllyttämisestä ja tuomio taitaa olla sama kuin tekijällä.

Astronomy
Uskon että poliisilla on hyvät keinot erottaa "viihteellinen", esim. kirjailijan tekemä rikossuunnittelu ihan oikean ja vakavan rikoksen suunnittelusta.On, mutta onko poliisilla tuollaisissa tapauksissa mahdollisuus todistaa se. Sana sanaa vastaan ja viranomaisen sana voittaa -tyyppinen oikeuskäytäntö (jota valitettavasti vielä paljon harrastetaan) on monella tapaa ongelmallista.

MOT-ohjelmassa kerrottiin miten joku isännöitsijä tilasi rikoksen, missä v-mäinen hemmo telotaan sairaalakuntoon. Jos tämä rikos olisi toteutunut, niin uhri pahimmillaan makaisi nyt ruumisarkussa.Rikoksen tilaaminen on rikokseen yllyttämistä, joka on jo kriminalisoitu.

Samoin Liedon aseellinen rahankuljetusryöstö: Suunnitelma paljastui, näyttöä oli vaikka kuinka paljon, mutta kun poliisi esti suunnitellun rikoksen ennen kuin rikollisjengi ehti hyökkäämään, siviilien turvallisuuden takia, niin tämä porukka pääsi vapaaksi koska rikoksen suunnittelu ei meillä ole rikos...Tuo on tietysti ongelmallisempi tapaus, mutta kyllä itse arvostan enemmän oikeuskäytäntöä, jossa rikoksen suunnitteljat vapautetaan kuin sellaista, joissa joku enemmän tai vähemmän mielivaltaisesti voi päättää, että joku toiminta on rikoksen suunnittelua ja langettaa tuomion. Kyllä tuollaisen rikoksen suunnittelun tai yrittämisen paljastuminen johtanee ainakin siihen, että samojen tyyppien kannattaa kahdesti harkita ennen uuteen samantapaiseen rikokseen syyllistymistä. Poliisilla on kuitenkin valmis epäityjen nimilista. Sellaisessa tilanteessa, jossa poliisi tietää syyllisen ja voi seurata heitä lain sallimin keinoin, on äärimmäisen vaikea käyttäytyä paljastamatta itseään.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä40638
Liittynyt6.12.2009
Astronomy
Ilmeisesti ei ole, ainakaan Suomessa. Tätä suuresti ihmettelen, koska oma järki sanoo että jos joku suunnittelee rikosta, niin sen pitäisi olla rangaistava teko. Tässä on sitten se ongelma: Jos rikoksen suunnittelu kriminalisoidaan, niin ilmeisesti suunnitellun rikoksen vakavuus pitäisi ottaa huomioon rangaistusta määrättäessä, mikä homma ei olekkaan niitä helpoimpia. Jos suunnittelen vaikkapa rahankuljetusauton ryöstöä tai henkilön kidnappausta ja jään siitä todistettavasti kiikkiin, niin mielestäni suunnitelman toteutuminen pitää paitsi estää, myös tekijöiden pitää saada rangaistus jo pelkästä suunnittelusta. Vai?Mutta suunniteluhan on vain mielen tason fiktiivistä ajattelua?

Pitäsiko esim dekkarikirjailijoita alkaa rankaisemaan erilaisten murhien ja rikosten suunnittelusta?

Jos oikein halutaan alkaa kriminalisoimaan "muita" niin joku auktoriteetti arvoimiaan että ne ja ne geenit joilla ne on indikoi lisääntyvää kriminaalisen suunnittelun fiktiivistä aktiviteettia aivoissa voidaan tappaa jo kohtuun? tällä tavallahan me sitten "estettäisiin" kaikki muiden tekemät rikokset kun kuvittelu olisi rangaistavaa ja mahdolliset riskigeenikombinaatiot tapettaisiin jo kohtuun Ai kun meillä olisi sitten kaunis ja "rikokseton" maailma!

Jos joku puolue alkaisi tälläista tukemaan äänestäisin heitä heti koska minusta maailma on niin rikollinen.. Minä toki en ole mutta maailma on.

Viikonlopun ylen uutisissa oli että poliisin tehtäviä ujutetaan yksityisille firmoille kun niiden tehtävämäärä kasvaa. Mitä ne sitten puhaa? Esimerkiksi että onko jonkin sutkauksessa salakoodi rikoksen suunnitelman viestinä rikoskumppanille vai vain "mä nylkytän kohta sua kainaloon jos et tarjoo mulle bissee", joka sen sana muoto viereisen pöydän kyylän kännipäissään kuulemana oli jos nyt oikein muisti. Rikollista mielenlaatuahan tuo selväsanainen uhkauskin oli, että perusteet jatkuvaan valvontaan täyttyy. On syytä epäillä että jotain rikollista vielä tapahtuu.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä40638
Liittynyt6.12.2009
Astronomy
niin tämä porukka pääsi vapaaksi koska rikoksen suunnittelu ei meillä ole rikos...Hyvä Me! Meillä on vielä toivoa, sitten kun fiktiiviset asiat tulee rangaistaviksi rikoksiksi voimme kaiken toivon heittää.

Tarjoan fiktiiviset virtuaalikahvit suomen korkeimman oikeuden tuomareille.. Mutta nyt meni piru minuun.....laitankin kahvin sekaan arseniikkia...

jussipussi
Seuraa 
Viestejä40638
Liittynyt6.12.2009
tietää
Viikonlopun ylen uutisissa oli että poliisin tehtäviä ujutetaan yksityisille firmoille kun niiden tehtäbvämäärä kasvaa. Mitä ne sitten puhaa?Poliisin aktiviteeteista päätellen Suomen pahimmin kriminalisoituneita on teinit jotka virittää mopojaan ja laittaa niihin laittomia välityksiä. Ja se laittomuuksien suunnittelu mopoihin, kuinka laajasti sitä tapahtuukaan ... En meinaa saada yollä unta kun vaivaa tämä minua nämä rikolliset teinit.

Avainsana ei suinkaan ole rikoksen suunnittelu, vaan rikoksen valmistelu.

Niillä on aika radikaali ero.

Rikoksen suunnittelua on esim. se, että henkilö sanoisi, että haulikon piipun saa kätevästi katkaistua rautasahalla tai että autolla on kätevä pakittaa ärsyttävän naapurin yli ja kuitata lievästä kuolemantuottamuksesta pari kuukautta ehdollista.

Rikoksen valmistelua taas sitten olisi se että henkilö hankkii rautasahan haulikon lyhentämistä varten tai auton tmv. tekovälineen jonkun hengen riistämiseksi. Valmistelu edellyttää siis aina sitä, että toimenpiteisiin rikoksen toteuttamiseksi on ryhdytty. Rikosten suunnittelun kriminalisointi olisi vakava isku sananvapaudelle, sillä mikä tahansa keskustelukin rikoksista voitaisiin katsoa rikoksen suunnitteluksi.

Vain törkeiden rikosten valmistelun kriminalisointia tulisi edes harkita. Jos rikosten valmistelu yleisesti tehtäisiin laittomaksi, siitä tulisi aivan järjetön suma ja luultavasti paljon syyttömiä tuomittaisiin. Otetaan vaikkapa edellisistä esimerkkejä: henkilöltä löytyy rautasaha työkalukaapista, haulikko asekaapista, akkuhappoa autotallista, nitraattilantasäkki puutarhavarastosta ja makeutusainetta keittiön kaapista ja glyserolia vessan hyllyltä. Nokkela syyttäjä kasaa kaikki rojut yhteen kasaan ja sanoo että jumalauta äijä valmisteli räjähderikosta, ampuma-aserikosta ja yleisvaaran tuottamusta, tästä setistä saisi aikaan katkaistun haulikon ja ainakin kahta erilaista räjähdysainetta.

Ja hyvinkin mahdollisesti ilman, että henkilö koskaan syyttämistä ennen tiesi. ko. aineiden edes soveltuvan väitettyihin tarkoituksiin.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007
jussipussi

Hyvä Me! Meillä on vielä toivoa, sitten kun fiktiiviset asiat tulee rangaistaviksi rikoksiksi voimme kaiken toivon heittää.Tuossa MOT:n tapauksessa ei ollut kysymyksessä fiktiivinen asia, vaan yrittäjä maksoi virolaiselle porukalle siitä, että he hommaisivat hankalan asiakkaan sairaalaan.

Fiktiivisestä rikoksesta voi saada rangaistuksen vain liikenteessä, yleensä nimikkeellä "liikenteen vaarantaminen" tai "törkeä liikenteen vaarantaminen". Nämä rikokset ovat rangaistavia, vaikka ketään ei olisi vaarannettu tai edes voitu vaarantaa.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä40638
Liittynyt6.12.2009
Denzil Dexter
jussipussi

Hyvä Me! Meillä on vielä toivoa, sitten kun fiktiiviset asiat tulee rangaistaviksi rikoksiksi voimme kaiken toivon heittää.Tuossa MOT:n tapauksessa ei ollut kysymyksessä fiktiivinen asia, vaan yrittäjä maksoi virolaiselle porukalle siitä, että he hommaisivat hankalan asiakkaan sairaalaan.

.
Silloinhan emme enään puhu pelkästä suunnittelusta mielessä/fiktiosta vaan siinä on konkreettisia aktiviteetteja otettu / suunnitelman toteuttamisia käytännossä.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä40638
Liittynyt6.12.2009
Denzil Dexter

Fiktiivisestä rikoksesta voi saada rangaistuksen vain liikenteessä, yleensä nimikkeellä "liikenteen vaarantaminen" tai "törkeä liikenteen vaarantaminen". Nämä rikokset ovat rangaistavia, vaikka ketään ei olisi vaarannettu tai edes voitu vaarantaa.
Tämä on minun oikeustajuni mukaan virhe laissa niin kauan kun se ei ole muuttunut fiktiosta todelliseksi tapahtumaksi.

Jos joku asia on kirjattu lakina/lakiin ei tarkoita muuta perustaltaan kun että asiasta päättävät elimet on tehneet asiasta tällaisen päätoksen/lain.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005
Denzil Dexter
Tuossa MOT:n tapauksessa ei ollut kysymyksessä fiktiivinen asia, vaan yrittäjä maksoi virolaiselle porukalle siitä, että he hommaisivat hankalan asiakkaan sairaalaan.Jos tuosta on todisteena muutakin kuin hakatun puheet, tuomio rikokseen yllyttämisestä on varma. Mutta yllyttäminen on jo aivan eri asia kuin suunnittelu, selkeästi toteutuksen puolella.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007
Neutroni
Denzil Dexter
Tuossa MOT:n tapauksessa ei ollut kysymyksessä fiktiivinen asia, vaan yrittäjä maksoi virolaiselle porukalle siitä, että he hommaisivat hankalan asiakkaan sairaalaan.Jos tuosta on todisteena muutakin kuin hakatun puheet, tuomio rikokseen yllyttämisestä on varma. Mutta yllyttäminen on jo aivan eri asia kuin suunnittelu, selkeästi toteutuksen puolella.Katso jostain areenasta tms. Tilannehan videoitiin. Tästä huolimatta poliisi tai syyttäjä ei löytänyt perusteita minkäänlaisen rangaistuksen määräämiselle.

.
Seuraa 
Viestejä846
Liittynyt10.9.2005
Neutroni
Denzil Dexter
Tuossa MOT:n tapauksessa ei ollut kysymyksessä fiktiivinen asia, vaan yrittäjä maksoi virolaiselle porukalle siitä, että he hommaisivat hankalan asiakkaan sairaalaan.Jos tuosta on todisteena muutakin kuin hakatun puheet, tuomio rikokseen yllyttämisestä on varma. Mutta yllyttäminen on jo aivan eri asia kuin suunnittelu, selkeästi toteutuksen puolella.http://areena.yle.fi/video/1301334864886
Kannattaa katsoa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat