Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Japanin ydinvoimalaitosonnettomuuden varjolla saksalaiset vihreät saivat vaalivoittoja, jotka ennakoivat, että Saksassa kaikki ydinvoimalaitokset ajetaan alas lähitulevaisuudessa.
Tämä on todella huono uutinen Saksan teollisuudelle ja koko kansantaloudelle. Saksa joutuu tuomaan korvaavaa energiaa Ranskasta (ydinvoimasähköä) tai Norjasta vesivoimalla tehtyä sähköä. Saksan energian tarve on niin suurta, että sähkön hinta tulee nousemaan koko Pohjolan alueella.

http://www.hs.fi/verkkolehti/talous/art ... 5265128658

Saksassa sähkön hinta voi pahimmassa tapauksessa kaksinkertaistua, lievimmässä tapauksessa hinta nousisi kolmanneksella. Sähkö ei ole Saksassa halpaa nytkään: saksalainen kotitalous maksaa 4 000 kilowattitunnin vuosikulutuksesta noin 950 euroa, suomalainen 330 euroa.
Ulkomaiset investoinnit Saksaan vähenisivät oleellisesti korkean energian hinnan takia.

Yksi tärkeä investointi ovat voimajohdot. Jos ydinvoimalat suljetaan, ”pimenisi” Etelä-Saksa, sillä tuulivoimalat sijaitsevat etupäässä Pohjois-Saksassa.

Toinen haaste on sähkön varastointi. Aurinko ei aina paista, ja välillä on tyyntä.
Jotta sähköä olisi aina saatavissa, tarvittaisiin varastointia varten Saksan suurimman järven eli 536 neliökilometriä ison Bodenseen verran tekoaltaita – korkealle vuoristoon.

Kuinka joku voi edes kuvitella, että tällainen määrävesialtaita voitaisiin rakentaa Saksan vuoristoon, kun muistaa miten vaikeaa oli Suomessa saada rakennettua edes yksi uusi allas Keski-Suomeen.
Eivät Saksan ympäristöjärjestöt ja yleisö hyväksy sitä, että joku kaunis laakso tuhottaisiin vesialtaan alle. Ylemmäs vuoristoon tekojärven rakentaminen olisi kallista ja kohtaisi myös vastusta, koska patoaltaan murtuman sattuessa, alapuolella olevat laakson talot ja asukkaat huuhtoutuisivat mukana. Tällaiselle tekojärvelle ei olisi myöskään mahdollista kehittää virkistys- ja retkeilytoimintaa, koska veden pinta voisi vaihdella 5-20 m päivässä.

Saksalaiset odottavat Venäjältä tulevien kahden kaasuputken valmistumista. He toivovat, että venäläinen kaasu ratkaisisivat osan energiaongelmista. Nykyisiä kivihiilivoimaloita voitanee muuttaa käyttämään kaasua.

Venäjän tilanne on kuitenkin hiukan arveluttava, ei ole ollenkaan varmaa, että kaasua riittää molempiin putkiin ainakaan nykyhinnoilla.
Tämä johtuu siitä, että Stocktonin kenttää Jäämerellä ei ole alettu kehittää. Se taas johtuu Venäjän nuivasta suhtautumisesta ulkomaisiin yrityksiin. Ei ole ollenkaan helppoa saada ulkomaisia yhtiöitä investoimaan Venäjälle. Siellä lait muuttuvat tilanteen mukaan ja yleensä kärsijänä on ulkomainen yhtiö. Tilanne voi johtaa siihen, että venäläisen kaasun hinta tulee tulevaisuudessa nousemaan nopeasti myös Suomessa, kun kysyntää on yli kapasiteetin.

Kivi- ja ruskohiilen käyttäviä voimalaitoksia on Saksan alueella paljon. Näiden ilmastolle haitallisten tuotantomuotojen käyttö ei ympäristöministeriön laskelmien mukaan juuri vähenisi lähivuosikymmeninä.
Saksalaiset eivät voi rakentaa uusia hiilivoimaloita. Muutama vuosi sitten kansalaisten painostus lopetti mm. erään kivihiilivoimalaitoksen suunnittelun.

Sivut

Kommentit (1235)

Diam
Seuraa 
Viestejä2394
Liittynyt14.9.2006

Siellä ei ole tiurilaisia reliikkejä, ja brezneviläistenkin muuri kaatui. Teknologia orientoitunutta porukkaa. Vaikea sanoa haluaisinko olla kalastaja Japanin rannikolla vai Elben kaupungissa.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007
eso
Japanin ydinvoimalaitosonnettomuuden varjolla saksalaiset vihreät saivat vaalivoittoja, jotka ennakoivat, että Saksassa kaikki ydinvoimalaitokset ajetaan alas lähitulevaisuudessa.Idiootit saksalaiset Saksahan on tunnettu tsunameistaan ja maanjäristyksistään

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602
Liittynyt6.5.2009

Todella hienoa että saksalaiset tulevat kokeilemaan ison talouden voimalla vihreää energiatalousmallia ilman ydinvoimaa.

Suomessa Olkiluoto 3 käynnistynee 2 vuoden kuluttua joten luultavasti säästymme pahimmilta energiapiikeiltä.

Veikkauksia: kuinka monta uutta kaasu- ja hiilivoimalaa Saksaan rakennetaan seuraavan 5 vuoden aikana?

Too many protest singers, not enough protest songs...

T-Bolt
Suomessa Olkiluoto 3 käynnistynee 2 vuoden kuluttua joten luultavasti säästymme pahimmilta energiapiikeiltä.
Totta, olen kuullut useiltakin, että aikovat juhlistaa OL 3:n käynnistymistä jossakin ulkomailla. Eli ehkä energiakuoppa olisi tulossa, ainakin käynnistymishetkeen.

T-Bolt
Veikkauksia: kuinka monta uutta kaasu- ja hiilivoimalaa Saksaan rakennetaan seuraavan 5 vuoden aikana?Eiköhän siellä nytkin rakenneta muutamaa tällä hetkellä. Pohjolan voima rakentaa Suomeenkin juuri parhaillaan kolmea uutta.

Saksan uudesta energialinjasta tuli uhka myös paperiteollisuudelle.

http://www.hs.fi/verkkolehti/talous/art ... 5265154428

Energiapolitiikan suunnanmuutos ja mahdollinen luopuminen ydinvoimasta vaikuttavat myös suomalaisten metsäyhtiöiden tuotantoon Saksassa. Stora Enso ja UPM omistavat kumpainenkin neljä isoa paperitehdasta Saksassa.

Saksassa tuotetaan yhtä paljon paperia kuin Suomessa ja nämä suomalaisten omistamat tehtaat ovat vain osa koko paperiteollisuudesta Saksassa.

Paperinvalmistuksessa sähkö on suurimpia kulueriä. Mekaanisesta massasta (hioke tai hierre) aikakausilehtipaperia tuottava suuri nykyaikainen paperikone valmistaa yli 1000 tonnia paperia päivässä. Yhden paperitonnin tuotanto vaatii niissä sähköä 1 300–1 500 kilowattituntia, mikä vastaa keskikokoisen, sähkölämmitteisen omakotitalon kuukauden kulutusta.
Kierrätyskuidusta sanomalehtipaperia valmistavassa tehtaassa sähkön kulutus on huomattavasti pienempää, mutta kuitenkin merkittävä menoerä.

Monet painopaperitehtaat Saksassa valmistavat kalliimpia paperilajeja käyttäen sellua raaka-aineena, mutta niissäkin sähkön hinnan nousu voi tehdä tuotannon jatkamisen kannattamattomaksi.

Paperin valmistus Saksassa tulee todennäköisesti vähenemään paljon tulevaisuudessa ja vaarana on, että hiomoista ja hiertämöistä joudutaan luopumaan kokonaan. Tällöin myös puun käyttö vähenisi oleellisesti.

Uuden energiapolitiikan takia kaikki investoinnit Saksassa paperitehtaisiin uhkaavat nyt loppua ja tehtaita ruvetaan pysähtymään niiden vanhetessa. Paperin tuotantoa joudutaan sieltä siirtämään muihin maihin.
Käyttökelpoiset koneet myydään Aasiaan, missä paperin kulutus kasvaa koko ajan.

Jos Suomessa olisi sama sähkönhinta ja erotus laitettaisiin energiantuotantomuotojen uusimiseen, niin voisimmeko muuttua vihreäksi valtioksi?

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602
Liittynyt6.5.2009
konsta
T-Bolt
Veikkauksia: kuinka monta uutta kaasu- ja hiilivoimalaa Saksaan rakennetaan seuraavan 5 vuoden aikana?Eiköhän siellä nytkin rakenneta muutamaa tällä hetkellä. Pohjolan voima rakentaa Suomeenkin juuri parhaillaan kolmea uutta.Ehkä olisi tarkempaa puhua megawateista. Eli kuinka monta MW?

Suomen suurimmat hiili- ja kaasuvoimalat ovat kokoluokkaa 200MW ja useat ovat CHP-laitoksia. Saksassa RWE Niederaussemin teho on 3800 MW

Too many protest singers, not enough protest songs...

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
Liittynyt16.3.2005
T-Bolt
konsta
T-Bolt
Veikkauksia: kuinka monta uutta kaasu- ja hiilivoimalaa Saksaan rakennetaan seuraavan 5 vuoden aikana?Eiköhän siellä nytkin rakenneta muutamaa tällä hetkellä. Pohjolan voima rakentaa Suomeenkin juuri parhaillaan kolmea uutta.Ehkä olisi tarkempaa puhua megawateista. Eli kuinka monta MW?

Suomen suurimmat hiili- ja kaasuvoimalat ovat kokoluokkaa 200MW ja useat ovat CHP-laitoksia. Saksassa RWE Niederaussemin teho on 3800 MW


eiköhän sen voi arvioida ihan yksyhteen alasajettavien ydivoimaloiden tehosta, niitä tuulipropelleja voidaan siinä sivussa rakentaa muutamia puistoja lähinnä energiankulutuksen todennäköisen kasvun täyttämiseen

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602
Liittynyt6.5.2009

Ehkä liuskekaasu pelastaa saksalaiset, naapureiöt nimittäin löytyy kohta:

Although the shale gas resource estimates will likely change over time as additional information becomes available, the report shows that the international shale gas resource base is vast. The initial estimate of technically recoverable shale gas resources in the 32 countries examined is 5,760 trillioncubic feet, as shown in Table 1. Adding the U.S. estimate of the shale gas technically recoverable resources of 862 trillion cubic feet results in a total shale resource base estimate of 6,622 trillion cubic feet for the United States and the other 32 countries assessed. To put this shale gas resource estimate in some perspective, world proven reserves5of natural gas as of January 1, 2010 are about 6,609 trillion cubic feet,6 and world technically recoverable gas resources are roughly 16,000 trillion cubic feet, largely excluding shale gas. Thus, adding the identified shale gas resources to other gas resources increases total world technically recoverable gas resources by over 40 percent to 22,600 trillion cubic feet.

http://www.eia.gov/analysis/studies/worldshalegas/

Näyttää että Kiina, Puola, Kanada, Ranska, Ruotsi ja Norja tulevat saamaan huomattavia määriä kaasua käyttöönsä. Venäjää ei ole tutkimuksessa arvioitu.

Too many protest singers, not enough protest songs...

Saksassa on ryhdytty selvittämään sitä, mitä ydinvoimasta luopuminen ja sen korvaaminen uusiutuvalla energialla tarkoittaisi maan sähköverkon kannalta.

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article620056.ece

Luvassa on iso rakennusurakka, sillä tuulivoiman huomattava lisääminen Pohjois-Saksaan edellyttäisi uusien sähkölinjojen vetämistä. Koska asukkaat monin paikoin vastustavat maisemaa rumentavien uusien mastorivien ilmestymistä kotikonnuilleen, avuksi kaavaillaan Deutsche Bahnia (DB) eli Saksan valtionrautateitä.

DB:n radoilla on valmiina noin 7800 kilometriä korkeajänniteverkkoa, jota on tähän asti hyödyntänyt vain DB. Nyt samaa sähköverkkoa toivotaan myös nykyistä laajemmin yhteiskunnan hyötykäyttöön sähkön siirtämisessä maan pohjoisosista Etelä-Saksaan. Saksan hallitus ajaa hanketta koko EU:n pilottiprojektiksi. Työtä ja selvitettävää riittääkin, sillä DB:n sähköverkko ei sellaisenaan suoraan sovellu maan muun sähköinfran täydennykseksi.
Vaadittavat muutokset maksaisivat arviolta 250 000 euroa kilometriä kohden. Kokonaan uuden verkon rakentaminen maksaisi kuitenkin monta kertaa enemmän per kilometri.

Saksalaiset joutuvat ottamaan "aikalisän" ydinvoimalitostensa sulkemisessa. Pelkästään voimalinjojen rakentamisen suunnittelu vie useamman vuoden. Tämän jälkeen alkaisi sitten lupa-asioiden selvittely.

Nopein tapa saada tarvittavaa voimalaitoskapasiteettia Etelä-Saksaan olisi rakentaa ydinvoimalaitosten viereen vastaavan kokoiset kivihiilivoimalat, jolloin sähkölinjojen muutokset jäävät pienemmiksi. Kivihiilikaivokset on pidetty kunnossa ja kyllä Saksassa hiiltä riittää vielä pikäksi aikaa.
Kivihiilivoimalaitosten rakentamisen lupa-asioiden käsittely onkin sitten oma ongelmansa.

Ydinvoimalan sulkeminen ei tarkoita etteikö sen höyryn tuottoon voi tehdä muuta ratkaisua, oli se sitten hiiltä tai koiran kikkaroita. Niin jos tonttia riittää.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007
eso
Saksan uudesta energialinjasta tuli uhka myös paperiteollisuudelle.

http://www.hs.fi/verkkolehti/talous/art ... 5265154428

Energiapolitiikan suunnanmuutos ja mahdollinen luopuminen ydinvoimasta vaikuttavat myös suomalaisten metsäyhtiöiden tuotantoon Saksassa. Stora Enso ja UPM omistavat kumpainenkin neljä isoa paperitehdasta Saksassa.

Saksassa tuotetaan yhtä paljon paperia kuin Suomessa ja nämä suomalaisten omistamat tehtaat ovat vain osa koko paperiteollisuudesta Saksassa.

Paperinvalmistuksessa sähkö on suurimpia kulueriä. Mekaanisesta massasta (hioke tai hierre) aikakausilehtipaperia tuottava suuri nykyaikainen paperikone valmistaa yli 1000 tonnia paperia päivässä. Yhden paperitonnin tuotanto vaatii niissä sähköä 1 300–1 500 kilowattituntia, mikä vastaa keskikokoisen, sähkölämmitteisen omakotitalon kuukauden kulutusta.
Kierrätyskuidusta sanomalehtipaperia valmistavassa tehtaassa sähkön kulutus on huomattavasti pienempää, mutta kuitenkin merkittävä menoerä.

Monet painopaperitehtaat Saksassa valmistavat kalliimpia paperilajeja käyttäen sellua raaka-aineena, mutta niissäkin sähkön hinnan nousu voi tehdä tuotannon jatkamisen kannattamattomaksi.

Paperin valmistus Saksassa tulee todennäköisesti vähenemään paljon tulevaisuudessa ja vaarana on, että hiomoista ja hiertämöistä joudutaan luopumaan kokonaan. Tällöin myös puun käyttö vähenisi oleellisesti.

Uuden energiapolitiikan takia kaikki investoinnit Saksassa paperitehtaisiin uhkaavat nyt loppua ja tehtaita ruvetaan pysähtymään niiden vanhetessa. Paperin tuotantoa joudutaan sieltä siirtämään muihin maihin.
Käyttökelpoiset koneet myydään Aasiaan, missä paperin kulutus kasvaa koko ajan.
kannattamatonta on myydä alihintaan. hinta nousee, ei se sen kummempaa ole.

toisen polven pilkkuvirhe

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Tässä on hyvä esimerkki viherterrorismista parhaimmillaan.

Lisää tuhoja vaan ympäristölle "hyvän aatteen" nimissä. Kannattaisi ensin tarkistaa faktat, ennen kuin aletaan julistamaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat