Seuraa 
Viestejä45973

Ehtoota..

Tulin tässä miettineeksi, että mitä esim. natriumkloridille oikeasti tapahtuu kun se liuotetaan veteen? Muuttuuko sen molekyylien rakenne jotenkin vai mitä sille tapahtuu?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

Arvaukseni:

Suolakiteet hajoavat yksittäisiksi molekyyleiksi, ja hajaantuvat veteen niin laajalti, etteivät ne ole havaittavissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

lisäystä edelliseen:

Na+ ionit hakevat ympärilleen vesiliuoksessa vesimolekyylien osasia missä on vapaita elektroneja, eli happi atomit tykkäävät suuntautua Na+:aa kohti (kts. edellinen linkki)

Cl- ionit sen sijaa sisältävät itse "ylimääräisen" elektronin, jolloin ne vesimolekyylin vetyatomit tykkäävät suuntautua kohti Cl- ioneja (kts. edellinen linkki)

Aihehan on ihan alkeita, mutta minäpä vaikeamman kysymyksen. Natriumkloridia ripautetaan nenään, joko ruiskeana tai vesiliuoksena, ja se siis hajoaa natrium+ ja kloori- ioneiksi. Olisiko tulkintani oikea, että
kloori-ionit jossakin määrin haihtuvat nenän kautta kulkevaan ilmaan, palautuen myös kemialliseksi klooriksi, ja tällä on desinfioivaa vaikutusta?
Itse kostea nenän sisäpinta puolestaan muuttuisi näin voittopuolisesti
emäkiseksi natrium-ioni ja natriumi-pitoiseksi. Nenä pyrkii vilkkaan vaihdunnan takia ainakin osalla ihisstä olemaan hapan, ja näin tase pranissi joksikin aikaa terveellisemmäksi? - Suolan terveyskäytostä nenään, lähinnä astmassa ja kroonisessa nuhassa ynnä flunssan oireiden lievittämisessä, keskusteltu lääketietteen aihepiirissä.

Jos suolavalmisteessa on myös kaliumkloridia, muuten tilanne sama, mutta sis osa ionmiesta kaliumioneita. Magnesiumsulfaatissa tilanteen metallin osalta jälleen sama, mutta sulfaatista seuraakin rikkihappotähteen ioneita. Tämänköhän vuoksi suolahoidon tuntevat eivät suosittelisi nenään terveyssuolaa? Vaan rikkihappokin on desinfiointiaine.

Ionit pysyvät ioneina, eivät muodosta molekyylejä ilman hapettumis-pelkistymisreaktioita. Kloori myös tykkää olla ionimuodossa, jolloin kloori-ionit pysyvät kloori-ioneina, eivätkä muodosta molekulaarista klooria.

Ei niillä suoranaista desinfiointivaikutusta ole. Happamia, emäksisiä tai syövyttäviä toki jotkin ovat ja silloin hajoaa limakalvot. Ammoniumkloridia/kaliumkloridia nenään tms.

NaCl ei ole moksiskaan vedessä jos uiminen on mahdollista hukkumisen välttämiseksi. Jos NaClin kaulaan on ripustettu myllynkivi tai vastaava, on hukkuminen todennäköisin reaktio. NaCl painuu järven, lammen, tms. pohjaan. Taju lähtee noin minuutissa, hukkuminen seuraa 3-5 minuutin sisällä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat