Seuraa 
Viestejä45973

Kun öljy alkaa tulla liian kalliiksi ja täytyy alkaa panostamaan muihin energianlähteisiin ja siirtyä enemmän sähkötalouteen, niin miten tämä vaikuttaa yhteiskuntaan?

Tuleeko kaikesta paljonkin kalliimpaa ja vaikeampaa? miten tämä vaikuttaa koko yhteiskuntaan?

Sivut

Kommentit (59)

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Lentoliikenen vähenee, yksityinen autoilu ei ole koko kansan mahdollisuus, tuontihedelmät kallistuu, liikkuvuus vähenee, maailman väkimäärä pienenee, nälkäänäkevien määrä lisääntyy, energiatehokkuus paranee, globalisaatio vähentyy. Vaikutukset ovat toki negitiivisia niin myös jossain mielessä positiivisiakin. Varmasti moni nykyään tietää globalisaation huonot puolet, jonka vaikutukset mm. pakolaispolitiikan muodossa ovat jo yksi vaalin suurimmista kysymyksistä. Nyt on 40 vuotta etsitty aktiivisesti öljylle parempaa vaihtoehtoa, mutta sellaista ole ainakaan toistaiseksi löydetty. Melko varmaan jo on ettei yhtä halpaa, hyvää ja helppoa energialähdettä löydetä, ellei sitten oteta huomioon öljyn riittämättömyyttä. Nykyään jo talous on synkronissa öljyn hinnan kanssa, joka taas korreloi tuotantomäärien kanssa. Ehkä kun fossiilisista polttoaineista päästään eroon, niin yhteiskunnat pääsevät uuteen kasvuun. Todellisuudessa ihmiskunta on vasta valjastanut pieniä määriä energiaa hyötykäyttöön, maapalloon säteilee auringosta energiaa jatkuvasti 1000 W/m^2, mutta ei ensimmäisestä kaupungistakaan ole kuin vasta kymmenentuhatta vuotta.

Siis noin vakavia seurauksia tulee siitä huolimatta että nyt on jo olemassaolevia patentteja eri ratkaisuihin joita alettaisiin kehittämään huomattavasti enemmän kuin mitä nyt koska öljy-yhtiöt alkavat panostaa niihin sen sen jälkeen kun öljystä tulee kalliimpi?

Nyt luonnollisesti niihin ei ole tarvetta panostaa koska öljy tuo rahaa vielä hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Itse taas väittäisi sen 2008 vuoden laman johtuneen juuri öljyhinnan käymisestä lähes 150 dollarissa / 159 litraa. Nyt hinta on luokkaa 125 dollaria ja vajaa vuosi sitten alle 70.

Itse uskoisin, että se lama on muotoa aika * syvyys. Eli syvä ja lyhyt lama <> pitkä ja loiva lama. Mitä aikaisemmin me siirrymme öljyriippuvuudesta eroon niin sitä vähemmät se iskee yhteiskuntiin. Jos ei mitenkään valmistauduta, niin silloin seurauksena on yhteiskunnallisesti todella rajut. Pelkästään henkilöautokannan uusiutuminen kestää Suomessa nykyään 20 vuotta.

Tuppu L 2.0
Itse taas väittäisi sen 2008 vuoden laman johtuneen juuri öljyhinnan käymisestä lähes 150 dollarissa / 159 litraa. Nyt hinta on luokkaa 125 dollaria ja vajaa vuosi sitten alle 70.

Eli tulevaisuudessa tulee öljyn hinnan kohoamisesta tulemaan vielä paljon suurempia taloudellisia ongelmia kuin 2008 lama?

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Ongelmia ja mahdollisuuksia, ei muutos ole aina pahaksi. Mitä enemmän yhteiskuntia ravistellaan niin sitä vahvemmaksi se kehittyy. 2008 vuosi nyt ei ollut erityisen ongelmallinen kuin vain rikkaille, mutta toki se lasku yritetään saada keskiluokan maksettavaksi. Pankit repivät normaalilta keskiluokkaiselta vaikka amalgaamipaikat suusta, mutta silti he vaativat yli varojensa elämisestä johtuvien ongelmiensa maksattamista keskiluokan verorahoilla. Seuraavana vuonna sitten pankit taas jakavat miljoonabonuksia johtoryhmilleen hyvin tehdystä työstä.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372

Toistaiseksi maailma on täysin riippuvainen öljystä ja valitettavasti sen ainoa järkevä korvike tällähetkellä on ydinvoima. Tämä on sikäli ikävää, että taloudelliset realiteetit painavat paljon enemmän kuin kenenkään mielipide ydinvoimasta, joten ydinvoiman riskit on vain nieltävä.

Ainakin tavaran rahtaaminen ei ole iso ongelma, koska halpa lentorahti voidaan korvata ydinkäyttöisillä rahtilaivoilla, jolloin vaikkakin tavaran toimitus hidastuu merkittävästi, niin ainakaan se ei lisää oleellisesti kustannuksia. Ihmisten rahtaamista voidaan vähentää sikäli että työmatkoille voidaan lähettää virtuaalisia ihmisiä oikeiden ihmisten sijaan. Samoin työpaikkoja voidaan siirtää suuriin laivoihin, jolloin ihmisiä voidaan liikutella samalla kun he voivat työskennellä, jolloin matkustamiseen kulunut aika ei mene hukkaan.

En siis näkisi että öljyn voimakas hinnannousu 10-20 vuoden kuluttua muodostaisi isoa ongelmaa maailmantaloudelle. Sen sijaan luonnolle se voi aiheuttaa merkittäviäkin ongelmia, jos ihmiset lisää ympäristöä ja luontoa erittäin paljon kuormittavien bioenergian ja tuulivoiman tuotantoa.

Tulevaisuudessa on kuitenkin kolme energiateknologiaa tuloillaan, jotka voivat helpottaa oleellisesti energiapulaa: edulliset ja tehokkaat aurinkopaneelit, ydinjätteitä tuottamattomat hyötöreaktorit sekä kylmäfuusio. Itse veikkaan viimeistä öljyn todelliseksi korvaajaksi, koska sen energiatiheys on niin suuri ja turvallisuus on hyvin korkea.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Puuhevonen
kylmäfuusio. Itse veikkaan öljyn todelliseksi korvaajaksi, koska sen energiatiheys on niin suuri ja turvallisuus on hyvin korkea.Fuusio on tällä hetkellä vielä utopiaa.

Tämä maailma ei tule toimeen ilman muovituotteita, joidenka raaka-aineena on mikäs muu kuin öljy. Öljyhän on niin halpaa, että sitä voi polttaa ihan huviksensa. Tulevaisuuden argeologit ovat polymeeriketjujen etsijöitä.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372
Dredex
Puuhevonen
kylmäfuusio. Itse veikkaan öljyn todelliseksi korvaajaksi, koska sen energiatiheys on niin suuri ja turvallisuus on hyvin korkea.

Fuusio on tällä hetkellä vielä utopiaa.

Puhuin kylmäfuusiosta enkä tietenkään mistään kuumafuusiosta. Kylmäfuusio toimii alle 1000 asteen lämpötiloissa ja se on katalysoitu reaktio, joten se ei tuota oleellisesti radioaktiivista säteilyä ja -jätettä.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Telep
Miten muovi korvataan kun öljyä ei ole?

keinotekoisella öljyllä keinotekoista muovia....keinotekoisella valmistusmenetelmällä...keinotekoisille käyttäjille,ja kierrätetään keinotekoisesti....

Vierailija
pkinnune
Telep
Miten muovi korvataan kun öljyä ei ole?

keinotekoisella öljyllä keinotekoista muovia....keinotekoisella valmistusmenetelmällä...keinotekoisille käyttäjille,ja kierrätetään keinotekoisesti....

Ja lisäksi muovia varten on kannattavampaa porata öljyä hankalammista paikoista kuin polttoainekäyttöä varten. Öljyliuske on yksi vaihtoehto.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Voi helposti luulla ettei muovia voisi valmistaa kuin vain raakaölystä. Raakaöljy vain on niin hyvä raaka-aine muoville, mutta mikään ei estä valmistamasta muovia vaikka koivuhaloista tai minkinnahoista, jotka sisältää muoville tarvittavat alkuaineet. Ainut syy raakaöljyn käyttämiselle on halpuus, koska sitä saadaan tai saatiin maasta ilmaiseksi vain pumppaamalla ja kaikille riitti. Bensiini ei ole paras mottoripolttoaine, vaselini ei ole maailman paras voiteluaine, asfaltti ei ole täydellinen tienpinnoite ja muovi ei ole täydellinen pakkausmateriaali, mutta kaikki ne sopii tehtäväänsä vähintäänkin tyydyttävästi ja hintataso on matala. Kuka esimerkiksi keksisi halvemman tiemateriaalin kuin asfaltti? Melko nopeasti myös ne tietyöntekijät ne tiet saavat vedettyä. Nyt kuitenkin raakaöljy on tällä hetkellä 10 - 15 kertaa kalliimpaa kuin kaksitoista vuotta sitten, niin sen seurauksena raakaöljy menettää kilpailukykyään. On itsestäänselvää että tämä heijastuu myös talouteen.

Pian koittaa aika jolloin ihmiskunnan pitää alata yrittämään pärjätä omillaan eikä vain voi turvautua vuosimiljardien vanhoihin raakaöljyvarantoihin. Ihmiskunta on kuitenkin vasta ottamassa ensiaskelijaan, sähköstäkin alettiin tajuamaan perusteita vasta 1700-luvulla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat