Seuraa 
Viestejä45973

Onko mielipiteitä?

Kuinka paljon esim 4 hengen perheessä voi syntyä biojätettä (ehkä jopa ulosteet mukaanlukien), josta voisi valmistaa metaania biokaasureaktorissa (jos niin pieniä löytyy tai kehitetään) ja metaanilla voisi korvata osan omakotitalon energiankäytöstä.

Kuinka paljon biojätettä tarvittaisiin esim. maakaasuauton polttoaineeseen tai korvaamaan ainakin osa maakaasusta. Isoja bioreaktoreita on olemassa mutta mikähän taitaa olla pienin. Komposteista tulee metaania mutta mites sen otat talteen.

Afrikkaan jotkin hyvätekeväisyysjärjestöt vievät biokaasukäymälöitä, joilla saa esim. kaasun hellaan samalla, mutta tekniikasta on vaikea löytää tietoa.
http://www.ketury.org/?page_id=177

Olisi kiva kuulla miten voi alkaa mahdollisimman omavaraiseksi kun energian hinta nousee - CHP-laitokset ovat ilmeisesti vielä liian isoja omakotitalokäyttöön vaikka haketta voisi pihapiiristä löytyä melko hyvin vaikka pitäisikin hakettaa esim. orapihlaja-aidan risujakin.

Kommentit (12)

Tuo on ihan hyvä ja kannatettava ajatus. Raaka-aine volyymi on vain aika iso, Kotitalousjätteet ei siihen oikein tahdo riittää. Biokaasun käyttö ja tuotanto ovat jostakin kumman syystä aina vastatuulessa. Aina jaksetaan muistuttaa, ettei se ole kannattavaa edes maatilamittakaavassa, ja päälle vielä löylyä ettei ole niin pieniä laitteitakaan. Teknisesti on aivan sama tehdä laite, missä on DN50 putki DN100 sijasta. Mitään teknistä estettä tällaisen tuotannon järjestämiselle ei ole. Kaavamääräyksillä voidaan estää kiinteiden laitteitten asennus ja käyttö.
Tällä sektorilla pitää muistaa mistä nihkeys johtuu.
Yksityisihminen tekee asiaa itseään varten ja maksaa itse viulut.
Maaseutusektorilla pitää olla aina muu maksaja kuin käyttäjä.

Innostusta aiheeseen ei mahdottomasti vielä näy mutta tein omaa tutkimusta kuukkelilla.

Mikro CHP (combined heat and power) laitoksia on olemassa myös pientaloihin mutta edelleen mietin laitteissa käytettävän kaasun metaanin valmistukseen tarvittavia biojätemääriä kun asutaan kaupungissa.

Pystyyköhän esim. jätekaivosta tehdä bioreaktoria, ja tarvittaessa pyytää naapurit myös lahjoittamaan biojätteensä sinne.

Olen ihan täysin maallikko näissä jutuissa mutta viehättää ajatus tehdä omista jätteistä metaania ja sitä kautta energiaa kotiin ja vielä vaikka autookin. Biokaasuguru Erkki Kalmari laskee heinän hyötysuhteeksi esim. 1kg heinää per kilometri biokaasuautolla.
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa ... a-tankkiin

Alla linkkejä Micro CHP laitoksista:

http://www.hondapowerequipment.com/prod ... ewatt.aspx

http://www.baxi.co.uk/products/ecogen.htm
http://www.baxi.co.uk/products/2137.htm

http://www.worcester-bosch.co.uk/homeow ... /micro-chp
http://www.worcester-bosch.co.uk/homeow ... chp-launch

http://www.whispergen.com/main/HOME/

http://www.cerespower.com/ProductOvervi ... entialCHP/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Kotitaloudesta kertyvä jäte kannattaa toki hyödyntää, mutta siitä saatava teho on melko vaatimaton. Kodin energiatarpeeseen vaadittaisiin suuruusluokkaa 100 sikaa tai vastaava määrä ihmisiä.
Kehitysmaareaktoreilla saa toki kahvit keitettyä ja hieman valoa pimeyteen, mutta kulutushysteriasta kärsivälle länsimaiselle niistä ei ole helpotusta

Käväisin tutustumassa erääseen laitokseen. Se hyvä puoli siinä on, että jos on kovin innostunut asiasta, niin saa aika realistisen näkemyksen hyödyistä ja haitoista, homma ei nimittäin ole ihan ruusuilla tanssimista.

vorrester
Seuraa 
Viestejä615

Kävin kanssa läpi aikaisemmin noita eri bioreaktori vaihtoehtoja. Karkeasti voisi sanoa että teho on 100kw / hyvälaatuinen jätetonni. Eli omakotitalo pysyisi sähköillä lämpimänä rapiat 200tonnin paskakasalla.

Autokäyttöä varten biokaasun joutuu puhdistamaan kun se sisältää puolet CO2:ta. Ja ei suoraan käy polttoaineeksi niin kuin liekkipolttoon.

Hyvällä kotikutoisella bioreaktorilla ja kotijätteillä voisi kesän pihvit ja makkarat paistella kaasugrillillä.

Kotikäyttöön reaktoriksi toimisi ehkä parhaiten 5x200l muovitynnyrit. Viikoittain ladataan tynnyri jätteellä lämpimään tilaan kaasuuntumaan letkun päähän. 4-5 tynnyriä tuotannossa yhtä aikaa eri mädätysvaiheessa. Loppuun mädätetystä tynnyristä otetaan bakteeri ymppiä talteen uusille tynnyreille. Lopuksi jäte kalkki stabiloidaan haitallisten bakteerien takia ja/tai loppu kompostoidaan mullaksi. Letkuista kaasu kerätään pihalle kaasukelloon josta tarvittaessa käyttöön.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Aikoinaan rakensin paritaloja Espooseen ja vein jokusiakin kuormia
Karanojan kaatopaikalle.

Jos käytte Helsingissä päin, suosittelen käymään ko kaatopaikalla.
Vapaa pääsy alueelle.
Ensinäkemä kohdaltani, oli todella valaiseva

Saatte nimittäin käsityksen, mitä Hesan kokoisestakin kaupungista
ja lähiympäristöstä tulee jätettä.

Jätevuori on korkeampi ja laajempi kuin Suomen isoin tunturi, kertaa..

Tarkoitan, että koko Helsingin ja etelä Suomen energiat saataisiin
erittäin helposti ko jätekasasta vapautuvilla metaanikaasuilla,
mukaanlukien julkisen liikenteen vaatima energia.

Orgaaninen jäte marketeista ja kaupakeskuksista, ravintoloista ym
runnotaan ja tiivistetään "tunturin" laelle isoilla ja massiivisilla
pyöräkuormaajilla avoimeen, jatkuvasti nousevaan vuoreen

Energiahan on niin halpaa ja turvallista, kun sitä tuotetaan
venäläisellä ruletilla ydinvoimalla, ulkomaisten pörssiyhtiöiden
taskuihin

Antero

Midian
Seuraa 
Viestejä209
anteror
Tarkoitan, että koko Helsingin ja etelä Suomen energiat saataisiin
erittäin helposti ko jätekasasta vapautuvilla metaanikaasuilla,
mukaanlukien julkisen liikenteen vaatima energia.

No jaa.
Jos 5 henkinen perhe ei pysty tuottamaan tarpeeksi biojätettä saadakseen siitä järkevää määrää energiaa 5:n ihmisen käyttöön ja talon lämmitykseen, miksi 1000 000 ihmistä tuottaisi tarpeeksi jätettä 1000 000:n ihmisen energian tarpeeseen? Ja vieläpä liikenteeseen? Kyllähän kaupoista tietenkin myös paljon jätettä tulee, mutta on kai aika pieni murtoluku kauppoja ihmistä kohtii?

Mutta järkeväähän se olisi toki kerätä kaikki energia talteen, jos ei liian kovia investointeja ole.

Kas lempijuomaani, Alkoholia!

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

hki:n bussiliikenne saataisiin lähes kokonaisuudessa katettua kaatopaikan kasuilla. pitää muistaa että kaatopaikkakaasussa on n. 60% hiilidioksidia plus muita kaasuja ja metaania on sen n. 35%.

edit: valtiovallan pitäisi tulla vähän avustamaan biokaasureaktoreissa kuten maatiloja jo avustetaan jos he siirtyvät esimerkiksi hakelämmitykseen. koska reaktoreiden rakentaminen maksaa sen n. 300 000 euroa ja tankkauspiste muutamasta tonnista ylöspäin (kun puhutaan yönyli tankkauksista joissa kaasu paineistetaan suoraan moottoroituuajoneuvoon) aina kymmeniin tuhansiin riippuen siitä kuinka suuret reservit tarvitaan tankkauspisteellä että moottoriajoneuvot saadaan tankattua säädyllisessä ajassa. Tällaisessa valmiiksi paineistetussa järjestelmässä tankkaus on jopa nopeampaa kuin bensapumpulla tankkin täyttäminen.

raskaat ajonevoissa on syytä jo käyttää nesteytettyä metaania jolloin ajosuorite tankkia kohden riittää huomattavasti paremmin esimerkiksi jakeluautoille tai busseille kaupungissa. ongelmana on vain säiliöiden jäähdytys ajoneuvoissa. tiedä sitten onko tämä jo ratkaistu.

Itse ainakin pidän hyin todennäköisenä että tulevaisuus on ottomoottorien elinkaaren jatkuminen vaikkei öljyä enää olisi saatavilla. hyötysuhteen nostaminen kaasuilla on mahdollista sillä useimmat polttokaasut ovat oktaaniluvuilta yli 100 jolloin puristussuhdetta voidaan huoletta nostaa ja näin myös moottorin hyötysuhdetta saadaan kasvatettua.

vaikka biokaasusta vesipesulla valmistettu liikennekaasu onkin ottomoottoreissa valmista käytettäväksi on kuitenkin lisättävä moottoriin kaasulaitteisto jonka voi vähänkin autojen kanssa taikinoinut itse asentaa. kuitenkin järjestelmä tulee tarkistuttaa johtuen korkeapaineputkesta joka tulee säiliöiltä moottoriin henkilöllä jolla on luvat korkeapaineasennuksille. enää ei tarvitse katsoa mitään listaa mihin vehkeeseen käy vaan kaasu toimii kuorma-autoista 2-t moottorisahaan. tosin voi olla mielenkiintoista sahailla 50l painesäiliön kanssa metsässä.

toisen polven pilkkuvirhe

Tukholmassa käytetään yleisesti lähellä olevan kaatopaikan metaanikaasut bussiliikenteessä. Siellä biojätteetkin menee tiskialtaasta silppurista ja suoraan biokaasulaitokselle.

Suomessa vasta on alettu pienessä mittakaavassa heräilemään kokeiluun mutta Ruotsista olemme todella kaukana. Uusi Nokia tulee kuitenkin ympäristöinnovaatioista koska hyödyntämätöntä puhtaamapaa energiaa on miljardeissa euroissa laskettuna.

Näin Helsingin Seudun Yhteistyö kokeilee:

http://www.hsy.fi/vesi/ymparisto/biokaa ... fault.aspx

http://www.hsy.fi/vesi/ymparisto/biokaa ... fault.aspx

Metaania vapautuu ilmakehään mm. maataloudesta ja kaatopaikoita vaikka emme tekisi mitään. Olisi valtava ympäristöteko polttaa se puhtaaksi ja hyödyntää sen energia esim. liikenteessä. Metaani on nykyisellään äärimmäisen haitallinen mutta poltettuna erittäin puhdasta. Hyvä siirtymävaiheen polttoaine kunnes saamme esim. vety, tai kunnollisia sähköautoja. Tekniikka on olemassa ja autonvalmistajilla lukematon määrä automalleja myös myynnissä suomessakin.

Mikä hienointa niin biokaasuautoissa polttoaine-eurot jäävät kotimaahan ja tekevät maaseuduille rahaa. Kaikki raha menee nykyisellään Venäjälle. Biokaasuala ei ole mitenkään järjestäytynyt, joten ne eivät osta tauluja + seminaarilippuja kansanedustajaehdokkailta ja siten poliittinen mielenkiinto on olematonta. Ei edes kotimaahan jäävät eurot tai työpaikat vaikuta asiaan - harmi.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Diesel ei suoranaisesti tue kaasukäyttöä, ellei seoksen sytyttämiseen käytetä min. n. +-10% dieselöljyä, eli muutos vaatisi pitempää siirtymäkautta ja takuita joita ei hallinto voi antaa politiikan tuuliviiriluonteen vuoksi.

Poltto lämmöksi siis on realistisempi vaihtoehto.

Kunhan kaasuautoja joskus ehkä saadaan myös suomeen siinä määrin, että eivät ole marginaalissa, voidaan pesty kaasu lisätä tuontikaasuun. Joskus 40-70 v kuluttua, oletan.

- Ubi bene, ibi patria -

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat