Seuraa 
Viestejä45973

Voiko äänestyslipukkeen täyttää myös kopin ulkopuolella, esim. postin tiskillä vaalivalvojan nokan alla?

Kommentit (4)

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197

Juu, ei voi. Näissä äänestyskuvioissa ollaan niuhoja, jotta kaikki menee oikein, lisää luotettavuutta. Ei edes tyhjää voi jättää käymättä lipun kanssa ensin äänestyskopissa.

Muutoin äänestyslipulla sinänsä ei ole mitään merkitystä. Jos siihen vaikka tuhertaa vaingossa jotain, sen voi repiä ja pyytää uuden lipun. Vasta leimaaminen tekee siitä annetun äänen ja niitä leimattuja lippuja sitten vahditaan. Systeemi on hyvin mietitty ja testattu. Suomessa voi vaalitulokseen luottaa.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Njoo,

Itse en ole koskaan ymmärtänyt, miksi esim. äänestyslappuja pitäisi väärentää. Kun jotkut foliohatut mouruavat, että lyijykynänjälki on helppo feitata. Jos vääristelyä pitäisi harjoittaa, sen kun vaan syöttää pääkallopaikalla koneille halutut tulokset ja julkaisee ne oikeina, ja jos joku alkaa vinkua lappujen perään, niin tekee uudet.

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Bushmaster
Jos vääristelyä pitäisi harjoittaa, sen kun vaan syöttää pääkallopaikalla koneille halutut tulokset ja julkaisee ne oikeina, ja jos joku alkaa vinkua lappujen perään, niin tekee uudet.

Äänet lasketaan ensimmäisen kerran jo äänestyspaikalla eli siellä kaikki eri puolueiden edustajat tietävät sen alueen tuloksen. Sitten äänet lasketaan kunnittain, sielläkin on jokaisen puoleen edustaja. Lopulta nämä kootaan yhteen. Ei kukaan yksittäinen henkilö syötä tuloksia koneelle niin, ettei tulos olisi tarkastettavissa. Nykyisin nettiaikana saa vaalien tuloksen ehdokkaittain ja äänestysalueittain. Tuloksen väärentäminen paljastuisi heti, kun ehdokkaat itse ainakin katsovat omat äänensä.

Kun kokonaismäärän pitää täsmätä, olisi ainoa huijausvaihtoehto siirtää ääniä tietyltä ehdokkaalta toiselle niin, että ehdokkaat olisivat sopineet tästä. Hyötyä on vaikea kuvitella.

Tai sitten todellinen salaliitto, jossa olisi mukana kaikkien eri puolueiden edustajat joltain äänestysalueelta. Vaalivirkailijat kirjoittaisivat yhdessä uusia äänestyslippuja ja vaihtaisivat niitä aitojen tilalle. Ehkä olisi kuitenkin vaikea saada siinä porukassa sovittua, mitä numeroa kirjoitettaisiin.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat