Seuraa 
Viestejä45973
Kun bakteereja ei tapeta vaan niiden keskinäinen viestintä estetään, ne pysyvät kurissa eikä synny vastustuskykyisiä kantoja. Hyviä bakteereja taas voidaan tukea edistämällä niiden viestintää.Koostumme noin triljoonasta 'ihmis' -solusta, jotka tekevät meistä sen, mitä me olemme, mutta lisäksi kehossamme on jatkuvasti n. 10 triljoonaa bakteerisolua. Siis kymmenkertainen määrä omiin soluihimme verrattuna! Meillä on noin 30 000 geeniä soluissamme mutta bakteereissamme niitä on 100 kertaa enemmän! Myös ne vaikuttavat elintoimintoihimme enemmän tai vähemmän. Olemme siis ihmisiä vain 10 prosenttisesti tai jopa vain 1-prosenttisesti, riippuen siitä, mistä lasketaan. Vaikka ajattelemme olevamme kokonaan ihmisiä, olemme itse asiassa 90 -tai 99-prosenttisesti bakteereita!

Nuo bakteerit eivät ole passiivisia loiseläjiä, vaan ne ovat meille erittäin tärkeitä; ne pitävät meidät elossa! Ne muodostavat ikäänkuin haarniskan, joka suojaa meitä ympäristön haitallisilta vaikutuksilta. Ne sulattavat ruokamme, rakentavat vitamiinimme ja opettavat elimistömme suojautumaan pahoilta mikrobeilta. Ne tekevät kaikki nämä hämmästyttävät asiat auttaen meitä pysymään terveinä ja elossa ja mitenkään meitä rasittamatta.

Mutta on myös bakteereita, jotka rasittavat elimistöämme saaden paljon pahaa aikaan ja jotka voivat tehdä meidät hyvin sairaiksi.

Bonnie Bassler, joka on tutkinut tätä bakteerien kommunikointia, kertoo: "Kysymys, jota olen tutkinut laboratoriossani, on: Miten ne kykenevät tekemään kaikki nämä asiat? Nehän ovat niin pieniä että tarvitaan mikroskooppi niiden näkemiseen. Niiden elämä vaikuttaisi olevan pitkästyttävän tylsää, vain pelkkää lisääntymistä jakautumalla yhä uudelleen. Niiden onkin arveltu olevan epäsosiaalisia erakkoeliöitä. Ne näyttävät olevan myös liian pieniä voidakseen hyökätä ympäristön uhkien kimppuun jos ne toimisivat vain yksilöinä.

Auttavan vihjeen tähän ongelmaan saimme eräistä meribakteereista, jotka tunnetaan nimellä Vibrio fischeri. Tällä bakteerilla on erikoinen ominaisuus saada aikaan valoa. Se tekee sen tulikärpästen tavoin ns. bioluminesenssin avulla. Laboratoriossa niiden valon voi nähdä sammuttamalla huoneesta valaistuksen.

Mielenkiintoista ei niinkään ollut bakteerien kyky tuottaa valoa, vaan se, milloin ne käyttivät tuota kykyään. Havaitsimme, että yksinäinen bakteeri ei tuottanut valoa, mutta kun ryhmä kasvoi tietyn kokoiseksi yhdyskunnaksi, ne kaikki yhdessä 'sytyttivät' valonsa. Heräsi kysymys, miten bakteerit osaavat kertoa toisilleen sen, ovatko ne yksin vai ryhmässä, ja miten ne ryhmässä ollessaan osaavat tehdä asioita yhdessä? Huomasimme, että ne kommunikoivat toistensa kanssa kemiallisen kielen avulla.

Bakteerimme toimivat siis näin: yksin ollessaan ne eivät tuota valoa, mutta sen sijaan ne valmistavat ja erittävät pieniä hormonien kaltaisia molekyylejä, punaisia kolmioita, jotka bakteerin ollessa yksinään vain ajautuvat pois eikä valoa synny. Bakteerien jakautuessa ja lisääntyessä ne kaikki osallistuvat näiden molekyylien tuottamiseen, jolloin solujen ulkopuolella oleva molekyylimäärä kasvaa suhteessa solujen määrään. Kun molekyylit saavuttavat tietyn määrän, se kertoo bakteereille kuinka monta 'naapuria' niillä on, ne tunnistavat nämä molekyylit ja alkavat samanaikaisesti tuottaa valoa. Bioluminesenssi toimii siis niin, että ne tuottavat kemiallisia 'sanoja' joita toiset bakteerit ymmärtävät. Kommunikaatio tapahtuu siten bakteerien kemiallisen 'keskustelun' avulla."

Tätä bakteerien ominaisuutta hyödyntää eräs Hawaijin rannikolla elävä kalmari. Se osaa jotenkin säädellä elimistössään olevien bakteerien ja niiden tuottamien molekyylien määrää, joten se muuttuu valaisevaksi pimeän tultua. Tämä kalmari on yöeläin joka uinailee päivät rantahiekkaan kaivautuneena, eikä tarvitse silloin tuota 'lyhtyään'. Sillä on takaosassaan ilmaisin, joka kertoo miten paljon valoa tulee kuusta ja tähdistä ja sillä on myös 'valoluukku', jonka se voi avata ja sulkea tarvittaessa. Tämä on hieno esimerkki luonnon moninaisista ja ihmeellisistä symbiooseista.
http://en.wikipedia.org/wiki/Quorum_sensing
http://www.youtube.com/watch?v=TVfmUfr8VPA

Tuli parin vuoden takaisesta tieteenkuvalehdestä luettua joo tästä uudesta tutkimustiedosta joka on tepsinyt ilmeisesti paremmin kuin hyvin testien mukaan esim. keuhkokuumeeseen,aivokalvontulehdukseen, koleraan ja kolibakteeriin ja varmasti tulevaisuudessa suureen osaan taudeista, parasta siinä on että jutun mukaan bakteerit ei kykene kehittämään resistanssia tuohon tekniikkaan- esim ne testasi 26 bakteerisukupolven ajan eikä yhtään mutaatiota ilmennyt.
Kuulostaa varsin lupaavalta toisinsanoen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat