Seuraa 
Viestejä45973

Miten rakennan savustusuunin tiilestä?

Kapsiteetikssi riittää pari kolme lahnaa kerralla.

Ilmanotto, puiden poltto, svustuskorkeus, jne?

Netissä on paljon maksullisia ohjeita, (rakentajalehti y,) mutta jos joku osaa kertoa itse ja parannella omaa käsitystäni niin welcome.

Tevetuloa myös yleinen keskustelu savustamisesta.
Liha, kala, ym.

Kommentit (8)

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5000
Kipparikalle
Miten rakennan savustusuunin tiilestä?

Kapsiteetikssi riittää pari kolme lahnaa kerralla.

Ilmanotto, puiden poltto, svustuskorkeus, jne?

Netissä on paljon maksullisia ohjeita, (rakentajalehti y,) mutta jos joku osaa kertoa itse ja parannella omaa käsitystäni niin welcome.

Tevetuloa myös yleinen keskustelu savustamisesta.
Liha, kala, ym.
Savustusta harjoitetaan lämmittämällä pönttöä jossa pohjalla oleva leppäpuru sauhuaa tai sitten ns. perinnetyylillä jossa savukaasu kulkee savustettavien tuotteiden lomitse.

Kumpaakohan tyyppiä tarkoittanet?

Lisäksi on vielä kylmäsavustusmenetelmä.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Ihan ajattelin polttaa puita savustettavan "saaliin" alla niin että lämpö ja savu kypsentää lihan. Eli pönttö tai uuni tyyppinen systeemi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5000
Kipparikalle
Ihan ajattelin polttaa puita savustettavan "saaliin" alla niin että lämpö ja savu kypsentää lihan. Eli pönttö tai uuni tyyppinen systeemi.Muurailet tommosen 80cm korkean ja 60cm leveän tiiliuunin jossa vain tulipesän suuluukku ja ylhäältä avoin. Sen päälle noin 80 cm korkea puukehikko ponttilaudasta ja katto jonka sivuilla olevista raoista savu pääsee ulos.

Kalat sinne yläosaan roikkumaan ja eikun pientä tulta alle. Onnea.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Tajunnanvirtaa asiasta pistän tähän.

Voisin ottaa enemmänkin kantaa jos tietäisin jotain detaljeja. Olen joskus savustellut omatekoisilla. Eka kerta oli, kun saarityömaalla kloppina dynamiitilla kokeiltiin kalastusta ja piti hätäseen keksiä miten ne saa syötävään muotoon. 1,5 pötköä keltaista ja tulilankanalli 5 cm langalla. 3 puolikasta pötköä nippuun ja nalli keskelle. Atraimella sitten taintuneet paattiin. Löytyi pieni n. 15 litran valurautapata. Myttäsin kanaverkkoa ritiläksi ja laitoin padan kaasupullon päässä olevan keittimen päälle. Padanpohjalle savutarpeet. Filmivanerinpala kanneksi. Nälkä keksii keinot.

Savupönttö onkin sellainen vehes, jota ei ole yhtä hyvää mallia. Olen kerran nähnyt yhden tiilestä tehdyn. Muurarin mökillä.

Ulkonäkökriteeri on hankalin yhdistää toimivaan pönttöön. Savustettava materiaali ratkaisee myös. Fisun pikasavuun on tynnyristä tehty perinteinen
hiton hyvä.

Itse jos joskus teen tynnäripöntön, laitan normi tulisijan alle ja ritilän ylös kannen alle normaalisti, mutta laitan kiviä väliritilälle, vähän niin kuin kiukaassa. Näin eivät liekit lyö läpi, kun ottaa kannen auki ja muutenkin on kätsympi käyttää.

Vanhoista sähköhelloista on tehty määrättömästi pönttöjä, Villat pois uunin ympäriltä ja tuli alalokeroon. Savuaukko pohjapeltiin tai savustuspuu uuninpohjalle.

Semmoinen kotapadasta tehty, jossa pistetään savutarpeet pohjalle on vähän pulmallinen, kun se jättää höyryn myös sisään ja fisuista tulee lötköjä. Lihan savustuksessa ei haittaa.

Itse tapoin häkään muinoin kaikkea. Possun potkat olivat bravuurini. Tuli kyllästys.

Tippuva rasva ja neste kärytessään aiheuttaa kitkeryyttä.

Jos ei halua fiilistellä ja haluaa helpon, ostaa verkkovirralla toimivan savustuskaapin. Kiinalainen Motonet-versus taitaa maksaa 150 tai jotain.

Kylmäsavustus ja palvaus onkin sitten oma lukunsa. Ei riitä meikäläisellä kärsivällisyys. Pitää olla mainittu sähkövempain palvaukseen ja vähän toisenlainen kylmäsavuun. Sukutilalta purettiin palvisauna 70-luvulla. Sen vakituinen käyttö oli lopetettu jo 1920-luvulla, mutta sota- ja pulaaikana oli ollut todella ahkerassa käytössä. Eipä tuokaan kummallinen laitos ollut. Rauniokiuas ja lavalaude. Katossa koukkuja. Viikon kuulemma kesti sian palvaus. Melko säilyvää varmasti, jos kesälaukassa suolattiin ja se savustettiin oikein kunnolla. Voi olla että käytettiin miedompaa suolausta. Tuostapa oli kuitenkin jäänyt tapa, että jouluna oli aina savukinkku isovanhemmilla,

Minulta on jäänyt savustus kokonaan, kun on kylällä tutulla kalafabriiki joka toimittaa tukkuun savukalaa. Laatu on priimaa ja fisut on jaloja. Rantakalaa jos haluaa, pitäisi ryhtyä omatoimiseksi. Pitäisi kai opettaa homma nuorisolle joskus. Kohta alkaa jäälahnan nousu ja sitten kun matalikot lämpee, tulee hauki perään.

Tuli mieleen, että kahdesta sivulta ladattavan ja yhdestä päältä ladattavan pesukoneen samanhalkaisijallisista rummuista tulee mainio sumppu. Heftit happamella. Omani yli ajoin vahingossa ja pitäisi värkätä uusi. Pikkusumpuksi käy tietty pelkkä yksi päältäladattavan rumpu. Ennen noita haettiin yöaikaan kaatsilta, kun muutenkin käytiin niillä rottia ampumassa, mutta nyt ei ole enää kunnallisia kaatopaikkoja. Pitäisi kai käydä juttelemassa kierrätyspisteen herra Tunkion Tomppelin kanssa.

Hitto. Alkaa juttu karata. Otin äskön tramalin ja se voi aiheuttaa.

- Ubi bene, ibi patria -

Kylmäsavustus onnistuu havukatteella jota on sen verran että siellä on hieman lämmintä eikä tuuli vie savua. Niin jos saa ottaa havuja.

Kala ei niin kuumaa tarvitse paitsi lapamadon vaivaamat, joille lämpö pitää olla 60+.

Pihagrillin savupiipun välissä on on oiva savustuslaatikon paikka. Siihen voi tehdä mutkan ja kannellisen laatikon siihen väliin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat