Seuraa 
Viestejä45973

Hei,

Kysymys mikä on vaivannut mieltäni jo jonkun aikaa.

Oletetaan että olemme tilassa jossa on lämmintä +42celsius astetta. Ainoa neste mitä voimme nauttia on tilan lämpöinen vesi, eli +42.

Pysyykö siis elimistömme lämpötila siinä vajaassa 37 asteessa vai lähteekö se nousemaan ylöspäin? Tiedän, että tiettyyn pisteeseen asti verenkierto/hikoilu edesauttaa lämmönhallinnassa, mutta missä tulee raja? Ja onko elimistössä jokin mekanismi mikä sitten osaisi jäähdyttää lämpöpumpun tavoin?

Juho

Kommentit (1)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323

Selviäminen riippuu ilman kosteudesta. Jos ilma on täysin kuivaa, terve ihminen voi olla (lähes) rajoittamattoman ajan liki 100 asteisessa ilmassa, jos vain juo ja pitää huolen suolatasapainostaan. Elimistö hikoilee, ja hien haihtuminen kuljettaa lämmön pois. Kun ilman kosteus kasvaa, haihtuminen heikkenee, ja jossain vaiheessa ei enää toimi riittävällä tehokkuudella.

42 asteessa voi siis oleskella vallan mainosti, jos on kuivaa ja pystyy hikoilemaan. Ainakin minulla oleskelu alastomana reilu 50 asteisessa saunassa, jossa ei ole heitetty löylyä, tuo iholle pikemminkin vilunväreitä ja kylmän nihkeän tuntemuksen kuin kuuman tunteen. Sen sijaan kosteassa ilmassa hiki ei haihdu (tarpeeksi) ja elimistö alkaa ylikuumentua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat