Seuraa 
Viestejä45973

Eli mitkä ovat mielestäsi modernin yhteiskunnan keskeisimmät ja perustavanlaatuisimmat tekijät, jotka altistavat mielenterveysongelmille?

Lisäpohjustusta:
Kovasti puhutaan siitä, kuinka nuoria ihmisiä jää valtavia määriä ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle ja kuinka nuoriso on yhtä pullamössöä. Samaan aikaan mielenterveysongelmia diagnosoidaan valtavia määriä nuorison ja ilmeisesti myös muunkin väestön keskuudessa. Haluaisin koota teidät kaikki keskustelupalstan massakuluttajat tänne pohtimaan kanssani tätä asiaa ja esittämään omia näkemyksiä asiasta! Saattaa jopa oikeasti käydä niin, että onnistumme yhteisin voimin pelastamaan useiden ihmisten kohtaloita tällä keskustelulla, kun he avaavat silmänsä ja näkevät todelliset syyt omalle pahoinvoinnilleen! Eli siis vielä toisella tavalla kysyttynä, mitä trendejä uskotte olevan olemassa nyky-yhteiskunnassa, jotka keskeisimmin edistävät kansakunnan tasolla mielenterveysongelmien esiintyvyyttä?

Omia fiilinkejä mielenterveysongelmien keskeisimmistä ja perustavanlaatuisimmista syistä:
- Liikuntaa harrastetaan vähemmän
- Ruoka on huonolaatuisempaa kuin ennen vanhaan.
- Normaalit sosiaaliset suhteet vähentyneet.

Lisättävää, kritiikkiä, perusteluja, vittuilua, näkemyksiä tai ihan mitä vaan nyt kehiin! Mikä on oma kokemuksesi omien mielenterveysongelmiesi syistä?

Sivut

Kommentit (63)

Luin joskus täältä (linkki!) aiheeseen liittyvän artikkelin.
Siinä todettiin aika lailla että koulusysteemi on joillekin vaan huono vaihtoehto, ja sitten siihen reagoidaan turhaan lasten ADHD:n ylidiagnosoimisella. Eli siis osa näistä "mielenterveyden häiriöistä" on oikeasti vaan sitä että nykyinen elämäntyylimme ei ihan biologisesti sovi meille.
Onneksi iso osa kuitenkin pärjää koulussa ainakin jokseenkin hyvin.

Luin myös jostain muualta (mutten muista paikkaa) että ennen keinovalaistusta ihmiset nukkuivat eri lailla ja saattoivat herätä kesken yötä ja sitten jatkaa nukkumista uudelleen, toisin kuin nykyään, jolloin sitä pidetään unihäiriönä.

Elikkäs mietin että nyt on meneillään hiukan turhaa medikalisointia.

Itse nostaisin esiin tämän kapitalistien yhteiskunnan ominaispiirteen: kilpailutilanteen. Aina vaaditaan enemmän ja enemmän ja se alkaa pienestä pitäen. Sinälläänhän Suomi on maailman mittakaavalla esimerkkimaa tässä mielessä mutta paljon olisi vielä tehtävää. Burn-outit on yleisiä yhä nuoremmilla, ja samaan aikaan ajetaan ehdotuksia että kouluista pitäisi valmistautua nopeammin työelämään ja että suuri osa opiskelijoista joutuu ottamaan työpaikan opiskelun ohessa pärjätäkseen jne.. Valmistuu ja pääsee töihin yritykseen missä huonolla säkällä joutuu kokoajan paiskimaan töitä ja mikä oli tänään hyvä tulos pitää huomenna jo tuplata asenne, vielä kun siihen lisätään se että samaan duuniin olisi tunkua muutenkin joten jos mokaa sinä lähdet lätkimään. Monet työntekijät ottaa suuren asuntolainan ja näin ne joutuu velkahelvettiin missä niitten on pakko tehdä töitä. Muutetaan töitten ja opiskelun perässä vieraisiin kaupunkeihin missä ei ole kaveri/suku pohjaa ja yhteisöllisyys puuttuu jne.. Pitkä pimeä talvi ja siitä johtuva d-vitamiinin puute.

Onko se ihme jos mieli alkaa rakoilemaan siis. Yhteiskunnassa on paljon korjattavaa niinkuin on aina ollut ja aina tulee olemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nuorempi sukupolvi ei enää saanut pehmeää laskua globaaliin markkinatalous maailmaan. Nuoremmilla ei ole niin vahvasti värjättyjä silmälaseja ja he kyllä huomaavaat että kaikki ympäriltä rapautuu. Siinä varmasti yksi syy ja ryhmä joka vain heittää hanskat naulaan ja istuu odottamaan maailmanloppua. Vanha patruunat hourivat kliseitä kuten: "kyllä tekevälle töitä löytyy" ja "Pätevälle on aina töitä", joka ei ole totta vuonna 2011. Länsimaissa kannattavia töitä on vain erikoislaatuisille yksilöille tai ammatissa jota ei voi kauempana tehdä, Kiinassa on enemmän näitä keskivertoja kuin Suomessa asukkaita, kaikki työskentelevät murtohintaan.

Kilpailu ja paremmuudentavoittelu on osa ihmisen perusluonnetta. Minä näen sen sairaana käyttäytymisenä, jos kilpailua ei tapahdu. Kilpailussa on aina voittajia ja häviäjiä, ja onneksemme Jenkkityylinen kulttuurin näkemys siitä, että toiseksi tullut on ensimmäinen häviäjä, on vahvistumassa myös täällä. Se vahvistaa tervettä kilpailua ja nostaa ihmisten tavoitteita: vain paras, nopein, rikkain ja hienoin on kyllin hyvää.

Monille myös aika näyttää kullanneen muistot.

- Liikuntaa harrastetaan vähemmän
- Ruoka on huonolaatuisempaa kuin ennen vanhaan.
- Normaalit sosiaaliset suhteet vähentyneet.-Liikunnan harrastamisen vähyys on parempi asia kuin se, että juoksentelemme kymmeniä kilometrejä päivässä kilon lihakimpaleen perässä tai sitten raadamme jäisellä pellolla kaiket päivät ja saamme palkkioksi jäisen nauriin järsittäväksi. Niissä maissa joissa tehdään eniten fyysistä työtä, kuollaan myös nuorempana.

-Tässä aika on kullannut muistot tosi pahasti. Mitä ruoka ennen oli? Reilulla kädellä pilaantumisen estämiseksi suolattua lihaa, voita sekä vitamiiniköyhää korppua ja leipää sun muuta perunaa. Koskaan ei ruoka ole ollut niin laadukasta kuin mitä se nyt on: tänä päivänä suojakaasupakatut lihat säilyvät pidempään kuin ennen ns. säilyvät tuotteet, meillä on supermarketissa saatavillamme yksilön näkökulmasta lähes rajaton valikoima ihan mitä tahansa mättöä etelän hedelmistä korkealaatuisiin lihoihin, kahvia ja vaikka mitä. Mitä se on verrattuna aiempiin jäisiin nauriksiin ja suolalihoihin? Sanoisin, että aika helvetinmoinen terveysero nykyruokien eduksi - ja nykyihmisellä on olemassa sentään mahdollisuus valita, mitä syö, ja aika pirun paljon valinnanvaraa onkin. Kaikkein köyhimmillä, toimeentulotuen varassa elävilläkin on varaa syödä päivittäin täyttä lihaa ja käyttää nautintoaineita, asua lämmitetyssä asunnossa ja käyttää nettiä ja muita palveluita - mitä pahoinvointia se sellainen on? Vitamiinienkin mainitseminen on ihan hyvä pointti: eipä ennen muinoin ollut mahdollista saada edes perustarpeellisia hivenaineita, tänä päivänä muutamalla eurolla saa koko vuoden vitamiinit reilulla varmuusvaralla.

-Tänä päivänä on myös mahdollista tavata äärettömästi paljon enemmän ihmisiä kuin ennen. Muinoin ei juuri matkusteltu tai liikuttu edes omasta kylästä pois kun siihen ei yksinkertaisesti ollut varaa tai aikaa. Tänä päivänä ei tartte kuin hypätä autoon, pyörän selkään tai bussiin ja kaartaa kartsalle. Myöskin netin kautta on ihan äärettömän paljon erilaiset mahikset ylläpitää sosiaalisia suhteita, joskaan ne eivät tietenkään vastaa täysin face-to-face - hommailua.

Kokonaisuutta arvostellen, sanoisin, että kaikkein suurin ongelma ja syy yhteiskunnassamme tähän tilaan on vastuun puuttuminen. Aivan niin, KUKAAN ei enää tänä päivänä uskalla ottaa vastuuta YHTÄÄN MISTÄÄN. "Minulla on henkivakuutus, ei haittaa vaikka kuolen" - sukupolven aikaansaannosta. Ihmisten menemisiä ja tulemisia hyysätään erilaisilla laeilla "heidän omaksi parhaakseen" niin paljon, että kyllähän valtio huolehtii ja vastaa kaikesta. Ongelma vaan on, että samat vastuunpakoilijat ovat löytäneet tiensä myös vastuullisiin virkoihin.

Sitten se, mitä ihmisille tuputetaan: ei tuollaista tarvitse kestää, että joku on parempi. Kauhiaa, kun joku kiusaa meidän pikku jani-petteriä koulussa. Se on vain sen merkki, että joku tuntee olevansa sosiaalisesti parempi kuin kyseinen jani-petteri, eikä asiaan juuri kukaan muu puutu paitsi J-P ja hänen vanhempansa. Vanhempien pitää opettaa lapsilleen heti alusta alkaen, että maailmassa pärjää vain omahyväinen, keinoja kaihtamaton vahva yksilö, ja muita saa ja pitää käyttää hyväksi, mutta se pitää osata tehdä tilanteen ja sosiaalisten normien rajoissa. Jos joku alkaa kiusata, sille pitää näyttää kaapin paikka, eikä jäädä nyyhkimään.

Teidän mielestänne siis sellainen malli olisi jotenkin terve, jossa kaikki tasapäistetään vaikka väkisin: jos joku on parempi niin siitä vaietaan ja huonoille sitten taas annetaan kompensaatiota, ja kaikkia hyysätään ja hinkataan ja kenenkään ei tarvitse kilpailla kun kaikki syntyy ns. yhteishengessä?

Valmistuu ja pääsee töihin yritykseen missä huonolla säkällä joutuu kokoajan paiskimaan töitäPliis, et ole tosissasi? Siis töissä niinku joutuis tekeen töitä D44? Mut sehän ois niinku ihan hirveää!

Hedonismi. Mielestäni media ja pop-kulttuuri luo liiallista "minä itse" kuvaa, mitä tapahtui pidättyväisyydelle? Kun ihminen ei sano itselleen ei sanoo hän hyvästit psyykkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnilleen. Oikea syöminen, liikkuminen, netin uutisten ja tv:n seuraamisen (lähes)lopettaminen ovat ainakin tapoja joilla voi parantaa mielenterveyttä. Nimim. olin ennen helvetin läski ja psyyke oireili. Otin itseäni niskasta kiinni ja se todellakin oli niin yksinkertaista.

Kutunluu
Seuraa 
Viestejä761
Bushmaster
Kilpailu ja paremmuudentavoittelu on osa ihmisen perusluonnetta. Minä näen sen sairaana käyttäytymisenä, jos kilpailua ei tapahdu. Kilpailussa on aina voittajia ja häviäjiä, ja onneksemme Jenkkityylinen kulttuurin näkemys siitä, että toiseksi tullut on ensimmäinen häviäjä, on vahvistumassa myös täällä. Se vahvistaa tervettä kilpailua ja nostaa ihmisten tavoitteita: vain paras, nopein, rikkain ja hienoin on kyllin hyvää.

Joo...survivalistin märkä uni; Malthuslainen väestönvähennys odotettavissa 'huonon häviäjän' liipasinherkän sormen ansiosta...ja näitä kunnian miehiä ja naisiahan maailma on nykyään pullollaan. Uljas Uusi Maailma, totta tosiaan...mikäli ihon sulamiselta tuommoista edes ehtii nähdä. Harvassa ne 'voittajat' kummiski...
Sitten se, mitä ihmisille tuputetaan: ei tuollaista tarvitse kestää, että joku on parempi. Kauhiaa, kun joku kiusaa meidän pikku jani-petteriä koulussa. Se on vain sen merkki, että joku tuntee olevansa sosiaalisesti parempi kuin kyseinen jani-petteri, eikä asiaan juuri kukaan muu puutu paitsi J-P ja hänen vanhempansa. Vanhempien pitää opettaa lapsilleen heti alusta alkaen, että maailmassa pärjää vain omahyväinen, keinoja kaihtamaton vahva yksilö, ja muita saa ja pitää käyttää hyväksi, mutta se pitää osata tehdä tilanteen ja sosiaalisten normien rajoissa. Jos joku alkaa kiusata, sille pitää näyttää kaapin paikka, eikä jäädä nyyhkimään.
Teidän mielestänne siis sellainen malli olisi jotenkin terve, jossa kaikki tasapäistetään vaikka väkisin: jos joku on parempi niin siitä vaietaan ja huonoille sitten taas annetaan kompensaatiota, ja kaikkia hyysätään ja hinkataan ja kenenkään ei tarvitse kilpailla kun kaikki syntyy ns. yhteishengessä?

Fasismissa, sen kaikissa konnotaatioissa, näin tapahtuu; korporaation hyväksi.
Isänmaan hyväksi. Johtajan hyväksi.
Verellä siunattua, jess!!! Siitähän ne machismot tykkääpi...
Tismalleen sama skenaario siinä sinun randilaisessa, yltiöindividualistisessa sosiopatiassa - pitäiskö noiden em. dystopioiden jotenkin potkia meitä lähemmäs tähtiä tai jotain? Korkeintaan noissa toteutetaan vain anasykloosin periaatetta.

VASTAUS TS. OMA ARVAUS ALKUP. KYSYMYKSEEN:
=>Informaation määrä on kasvanut eksponentiaalisesti ja ihmiseltä oletetaan samanlaista kasvukäyrää, jottei tipahda obsoleettien joukkoon. Transhumanismin kolkkoa, titaanista kalahtelua tulevaisuudesta?

vapaatyyli
Itse nostaisin esiin tämän kapitalistien yhteiskunnan ominaispiirteen: kilpailutilanteen. Aina vaaditaan enemmän ja enemmän ja se alkaa pienestä pitäen. Sinälläänhän Suomi on maailman mittakaavalla esimerkkimaa tässä mielessä mutta paljon olisi vielä tehtävää. Burn-outit on yleisiä yhä nuoremmilla, ja samaan aikaan ajetaan ehdotuksia että kouluista pitäisi valmistautua nopeammin työelämään ja että suuri osa opiskelijoista joutuu ottamaan työpaikan opiskelun ohessa pärjätäkseen jne.. Valmistuu ja pääsee töihin yritykseen missä huonolla säkällä joutuu kokoajan paiskimaan töitä ja mikä oli tänään hyvä tulos pitää huomenna jo tuplata asenne, vielä kun siihen lisätään se että samaan duuniin olisi tunkua muutenkin joten jos mokaa sinä lähdet lätkimään. Monet työntekijät ottaa suuren asuntolainan ja näin ne joutuu velkahelvettiin missä niitten on pakko tehdä töitä. Muutetaan töitten ja opiskelun perässä vieraisiin kaupunkeihin missä ei ole kaveri/suku pohjaa ja yhteisöllisyys puuttuu jne.. Pitkä pimeä talvi ja siitä johtuva d-vitamiinin puute.

Onko se ihme jos mieli alkaa rakoilemaan siis. Yhteiskunnassa on paljon korjattavaa niinkuin on aina ollut ja aina tulee olemaan.
Toisaalta on mielenkiintoista muuttaa uudelle paikkakunnalle, kuten me teimme muuttaessa Tampereelle. Ikävää on jos muutto on pakollinen. Itseasiassa pakon edessä olemme harkinneet jopa maastamuuttoa! Suomessa olisi kiva olla jos olisi töitä ja rahaa. Köyhänä Suomessa on vähemmän kiva olla ja myös ammatillista pätevyyttä arvostetaan toisella tavalla ulkomailla. Mielenkiintoista, että samaan aikaan vaimolla olisi useita työmahdollisuuksia ulkomailla, kun Suomessa maahanmuuttajalle ei edes vastata työhakemukseen!

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

varmaankin se, että globaali aivopesu opettaa ihmiset pienestä pitäen kuluttamaan ja todellisuudessa siihen kuluttamiseen ei monellakaan sitten ole varallisuutta ja, koska ihmisille pienestä pitäen opetetaan, että ihmisarvo määräytyy sen mukaan kuinka paljon kulutat ja omistat niin sellainen ihminen, joka ei pysty oikein noihin kumpaankaan tuntee itsensä epäonnistuneeksi ja huonoksi ihmiseksi. tuosta unesta voi tietysti herättää itsensä, mutta se on vaikeaa, kun ohjelmointia on tapahtunut parhaimmassakin tapauksessa kymmeniä vuosia.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

taucalm
varmaankin se, että globaali aivopesu opettaa ihmiset pienestä pitäen kuluttamaan ja todellisuudessa siihen kuluttamiseen ei monellakaan sitten ole varallisuutta ja, koska ihmisille pienestä pitäen opetetaan, että ihmisarvo määräytyy sen mukaan kuinka paljon kulutat ja omistat niin sellainen ihminen, joka ei pysty oikein noihin kumpaankaan tuntee itsensä epäonnistuneeksi ja huonoksi ihmiseksi. tuosta unesta voi tietysti herättää itsensä, mutta se on vaikeaa, kun ohjelmointia on tapahtunut parhaimmassakin tapauksessa kymmeniä vuosia.Meidän tulee informoida näitä ei heränneitä.

Ei ihminen tyhmä tai typerä ole, vaatii vain vähän opetusta.

Lapsikuolleisuuden romahtaminen. Ennen vain elinvoimaisimmat jäivät henkiin, nykyajan lääketieteen avulla heikommatkin saavat pitkän ja onnettoman elämän.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Vpää

Meidän tulee informoida näitä ei heränneitä.

Ei ihminen tyhmä tai typerä ole, vaatii vain vähän opetusta.


täysin samaa mieltä. kaikki me olemme tietämättömiä vain tietämättömyyden kohteet vaihtelevat ihmisten kesken. joku ydinfyysikko ei varmaankaan pysty samaan mitä autonkorjaaja, tai kokki. silti ydinfyysikko kuvittelee olevansa jotenkin muita fiksumpi ja älykkäämpi.

elämme kastijärjestelmässä, vaikka meidän ei ole mikään pakko.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Vierailija

Tässä on tullut nyt oiva kasa mitä ihmiset haluavat.

Osaisiko joku sanoa miten nämä halut olisi mahdollista sovittaa keskenään toimivaksi kokonaisuudeksi?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33555
sprss
Eli siis vielä toisella tavalla kysyttynä, mitä trendejä uskotte olevan olemassa nyky-yhteiskunnassa, jotka keskeisimmin edistävät kansakunnan tasolla mielenterveysongelmien esiintyvyyttä?Raaka kilpailullisuus ja yksinkertaisten töiden häviäminen. Osa ihmisistä ei kerta kaikkiaan kykene täyttämään niitä vaatimuksia ja kantaman sitä vastuuta, jonka menestyminen nykyisessä yhteiskunnassa vaatii. Pitäisi olla jonkinlaisia matalan tason suojatöitä sellaisille tapauksille. Ennen he saattoivat olla renkejä, sotilaita, aputyövoimaa rakennuksilla ym. teollisuudessa ja parhaimmillaan palkan lisäksi tarjottiin puolittainen holhous isäntätalossa. Nykyään siitä on tekemällä tehty muka kallista, ja mieluumin maksetaan järjettömiä summia hullujen hoidosta ja heidän toilailujena korjaamisesta. Mutta kaipa siitä joku liikemiehenketku vetää paremmin välistä, kunhan vain homma "kilpailutetaan".

- Ruoka on huonolaatuisempaa kuin ennen vanhaan.Tämä ei pidä paikkaansa. Ennen vanhaan kaikenlaiset puutostaudit olivat tavallisia, varsinkin talviaikaan, eikä suoranainen energiaravinnon puutekaan ollut harvinaista. Se on kovin muodikasta haukkua elintarviketeollisuutta roskaruuasta, eikä se tietysti ole laadukasta tämän päivän ravitsemustiedon valossa, mutta jos nyt joku tulee vakavissaan väittämään, että pettuleipä on ravintoarvoltaan parempaa, niin kyllä se kaveri huitelee aika kosmisissa sfääreissä todellisuudentajunsa kanssa.

- Normaalit sosiaaliset suhteet vähentyneet.Mutta mikä on syy-seuraus-suhde? Kyllä mielenterveysongelmat aiheuttavat usein vetäytymistä sosiaalisesta kanssakäymisestä.

Vierailija

Hieno kuva. Miten viimeinen kuva olisi vältettävissä niin, että nämä mieleltään terveet eivät näkisi tarvetta hyökätä erilaisuutta vastaan? Irrottaudutaan biologisista juuristamme ei ole oikea vastaus, sille emme mitään mahda ainakaan lyhyellä aikavälillä.
Oikea vastaus ei myöskään ole, että kolmas osapuoli sanoo kumman säännöillä pelataan, koska sehän tuon tilanteen on aiheuttanut.

Sen sijaan että molemmat ovat väärässä, onko mahdollista että molemmat ovat oikeassa, eikä mitään absoluuttista moraalia ole olemassakaan? Onko puhdasoppisuuden vaatimus puolelta jos toiselta väärin?

Tarkoitan nyt Kantin ja Hegelin näkemyseroja. Mitä Nietzsche sanoisi tähän, jos ajatellaan asiaa nihilismin ja yli-ihmisyyden kautta? Sanoisiko hän, että molemmat ovat väärässä, vai että molemmat ovat oikeassa?

Ajatellaan idän filosofioita, jotka kulminoituvat hyvän ja pahan taisteluiksi.
Palautetaan mieliin Nietzschen herra- ja orjamoraali.
Mitä jää jäljelle?
Taistelu.

Mitä jää eurooppalaisesta filosofiasta jäljelle?
Ihminen ja yhteiskunta.

Miten nämä kaksi eri filosofiaa yhdistyvät? Ihminen ja yhteiskunta?

Ihminen joka taistelee yhteiskunnan puolesta?
Yhteiskunta joka taistelee ihmisten puolesta?
Kumpi nyt on hyvä, ja kumpi paha, jos jätetään herramoraali-kortti käyttämättä?

Onko vastaus antiikin kultainen keskitie? Mitä jos se on puhdasoppista? Onko se silloin kansallissosialismia?

Mitä jos jätetään se herramoraalikortti näiden käsitteiden tueksi ja sanotaan, että molemmat ovat oikeassa? Onko tällöin kyetty ylittämään nihilismi ja saavutettu yli-ihmisyys?

Mitä sanoo tutkimus alfojen käyttäytymisestä verrattuna hierarkisesti alempaan kastiin - ikuisiin kakkosiin, eli heihin jotka eivät kykene kipuamaan ylöspäin, mutta jotka vaativat silti statuksensa nousua?

Kakkonen edustaa keskiluokkaa.

Onpas kuvien vuoksi ketjun "rakanne" aika fucked up

Tämä on ainoa foorumi mitä tiedän missä kyseinen ilmiö tapahtuu, vois joku kenties korjata asian. Ainakin vähän rotia noitten isojen kuvien kanssa.

Mitä ketjuun tulee niin ihan hyvää pohdiskelua vaikkakin ärsyttävää lukea kun jokaisesta lauseesta "puuttuu" viimeinen sana.

edit. noh nyt päästiin sivulle 2, jo helpotti.

sprss

Lisättävää, kritiikkiä, perusteluja, vittuilua, näkemyksiä tai ihan mitä vaan nyt kehiin! Mikä on oma kokemuksesi omien mielenterveysongelmiesi syistä?Ihmisillä on vähemmän sosiaalisia suhteita. Toki suurimmalla osalla on ystäviä ja tuttavia, mutta sosiaaliset verkostot ovat suppeammat ja vuorovaikutusta usein kehystää esim ammattillinen roolinotto. Tästä seuraa että ydinperheestä ja avioliitosta tulee entistä tärkeämpi tunneturvan paikka, paineet ovat ehkä turhankin suuria lapsia ja kumppaneita kohtaan mikä johtaa siihen että näissä tulee helposti pettymyksiä. Eristynyt ydinperhe voi olla aika ikävä paikka kasvaa jos aikuisten välinen tunnevuorovaikutus on sairasta ja lapset saavat sitten täyttää usein nimenomaan äidin emotionaalisia tarpeita, ihailla äitiä, olla kilttejä lapsia jotka eivät rasita muutenkin väsynyttä äitiä ja toteuttaa ehkä jotain joka äidilitä jäi kokematta. Sama toki koskee myös isiä joiden on helppo käyttää myös lapsia näin. Tämä ei tue kauheasti lapsen itsellistä ja kokonaisvaltaista kehitystä, joka saattoi olla helpompaa olosuhteissa joissa lapsiin ei panostettu niin julmetusti vaan nämä menivät enemmänkin muiden mukana ja työtä tehden.

vapaatyyli
Itse nostaisin esiin tämän kapitalistien yhteiskunnan ominaispiirteen: kilpailutilanteen. Aina vaaditaan enemmän ja enemmän ja se alkaa pienestä pitäen. Sinälläänhän Suomi on maailman mittakaavalla esimerkkimaa tässä mielessä mutta paljon olisi vielä tehtävää. Burn-outit on yleisiä yhä nuoremmilla, ja samaan aikaan ajetaan ehdotuksia että kouluista pitäisi valmistautua nopeammin työelämään ja että suuri osa opiskelijoista joutuu ottamaan työpaikan opiskelun ohessa pärjätäkseen jne.. Valmistuu ja pääsee töihin yritykseen missä huonolla säkällä joutuu kokoajan paiskimaan töitä ja mikä oli tänään hyvä tulos pitää huomenna jo tuplata asenne, vielä kun siihen lisätään se että samaan duuniin olisi tunkua muutenkin joten jos mokaa sinä lähdet lätkimään. Monet työntekijät ottaa suuren asuntolainan ja näin ne joutuu velkahelvettiin missä niitten on pakko tehdä töitä. Muutetaan töitten ja opiskelun perässä vieraisiin kaupunkeihin missä ei ole kaveri/suku pohjaa ja yhteisöllisyys puuttuu jne.. Pitkä pimeä talvi ja siitä johtuva d-vitamiinin puute.

Onko se ihme jos mieli alkaa rakoilemaan siis. Yhteiskunnassa on paljon korjattavaa niinkuin on aina ollut ja aina tulee olemaan.
Kapitalismihan se tätä meidän nykykulttuuria muokkaa eniten. Vanhemmat ovat nykyisin töiden jälkeen hyvin väsyneitä, suurin osa pelkää palavansa loppuun nykyisissä työtehtävissään ja tämä näkyy aivan varmasti kotona ja suhteesa lapsiin. Rahalla jota sitten on enemmän kuin koskaan on helppo viestittää välittämistä ja lepytellä omaa huonoa omaatuntoa. Näin lapset assosioivat kuluttamisen rakkauteen ja oppivat tietenkin hyödyntämään tilannetta vaatimalla yhä enemmän kivoja tavaroita. Sellaiseen ihan perustylsään arkeen ei totu kun vanhemmat haluavat käyttää lyhyet vapaa-ajat "laatuaikana" ties mitä ihmeellistä tehden. Ei ihme että sitten vähän isompina lapsukaiset etsivät itse jotain päräyttäviä tapoja käyttää aikaansa kun ovat tottuneet korkeaan ärsyketasoon.

Kaikkina aikoina on ollut mielenterveyden häiriöitä. Jotkut niistä ovat sen luonteisia, että niitä on aina. Toiset taas saavat muotonsa vallitsevasta tilanteesta. Niinpä meillä on myös mielenterveyden häiriöitä, joita kukaan ei enää sairasta kuten hysteria tai melankolia. Niillä oli oma syntysyynsä siinä, miten yhteisössä elettiin ja kenelle siellä kasautui minkäkinlaisia paineita tai rajoitteita.

Osa nykyisistä mielenterveysongelmista on varmasti sellaisia, ettei niitä aiemmin tunnistettu ja diagnosoitu. Osa taas aiheutuu siitä, ettei nykyelämäntapamme oikein pysty sulattamaan tietynlaisia persoonallisia piirteitä toimintamalleihinsa, vaan niistä tulee "ongelmia". Osa aiheutuu siitä, että juuri sellaisia paineisia tilanteita tai ihmisiin kohdistuvia odotuksia ja vaatimuksia kuin nyt joudumme kohtaamaan, ei ollut aiemmin. Toisaalta taas jotkut haasteet ovat vähentyneet, jolloin se niistä aiheutuva tyypillinen häiriötilakaan ei puhkea.

Tuskinpa joskus riuskaan ruumiilliseen työtekoon perustuvassa yhteiskunnassa, jossa ei harrastettu koko ikäluokan kouluttamista, oli ADHD:stä suurempaa haittaa. Joissakin tilanteissa se on saattanut olla jopa sekä yksilölle että yhteisölle eduksikin. Kaikki keskimääräisestä poikkeaminenhan ei ole "viallisuutta". Muutenhan myös älykkäimmät olisivat jotenkin virheellisiä yksilöitä. Haitan aiheuttaminen lienee tarpeellista, jotta voidaan puhua häiriöstä. Niinpä yksilöön kohdistuvat odotukset ja vaatimukset tietenkin määrittelevät häiriötilojen rajat aina hieman uudella tavalla yhteiskunnan muuttuessa.

Minä sanon että ennemmin rahaa kuin läheisyyttä.

Itse olen tosin joutunut elämään koko nuoruuteni kodissa jossa vanhemmista ainakin toinen on ollut jatkuvasti paikalla ja toinenkin vain hätäisesti käynyt päivällä töissä. Siitä "henkisestä tuesta" ei ole hevonvitun virkaa käytännön maailmassa. Se on ihan kiva juu, että joku välittää, vähän niin kuin porukka rukoilee jotakin pilvenreunalla lymyileviä partajooseppeja, mutta kun ikävä kyllä se henkinen tuki tai rukous ei käy maksuvälineeksi.

Itsevaltaisuus ja oma vastuu sitten tietysti edellyttävät jonkinasteista harkintakykyä ja älykkyyttä. Väittivät juuri, että tällaiset lapset ajautuvat helpommin kännäämään ja pähteisiin sun muuhun epäasialliseen toimintaan. Ehkä meikäläinen ei juuri siksi ole koskaan pitänyt siitä että joku on kyttäämässä, määräilemässä tai arvostelemassa mun tekemisiä, kun en käytännössä ole koskaan ottanut mitään vaikutteita mistään, vaan luonut itse omat vaikutteeni.

Meikäläinen tosin ei juuri tunteile, vaan ajattelen asioita kylmän rationaalisesti. Siksi en kaiketi ymmärrä näitä ihmisten haaveita jostakin sosiaalisuuden kehdosta ja välittämisen paratiisista. Jokainen on oman onnensa seppä, jokaisella on oltava samat peruslähtökohdat ja -oikeudet, ja jokainen on yhteiskunnassa vain numero, jolla on oma arvonsa, ja joka voi vain itse kasvattaa omaa arvoaan numeraalisesti. Vähän niin kuin shakkinappulat.

Ja olen edelleen sitä mieltä että masennus on asennevamma.

Tämä on minun arvailuani:

Keskivertoihmisten älyllisen suorituskyvyn rajat alkaa tulla vastaan, sekä informaation määrässä että laadussa ja sen suodattamisessa. Yhteiskunnalle tämä ei tietenkään kelpaa syyksi että ihmiset alkaa väsyä ja syrjäytyä sekä mielenterveys järkkyy, vaan pitää yrittää keksiä keinoja joilla kaikki pidetään mukana ja pakotetaan sama suorituskyky ulos.

Pitäisi hyväksyä että ihmisillä on rajat.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat