Prepaidin jäljitys
Liittynyt3.9.2015
klo 8:01 | 28.4.2011
Voiko prepaidliittymän omistajaa saada jäljitettyä mitenkään, jos on erikseen ostettu kännykkä sitä tarkoitusta varten?
Tässä tapauksessahan ei IMEI-koodin jäljitys auta henkilön kiinnisaamisessa.
Voiko edes saada selville, missä puhelin on sijainnut soiton aikana?
Sivut
Eikös se prepaidin idea ole juuri se että voi pysyä täysin anonyyminä. Lieneekö edes poliisilla mitään keinoja henkilön jäljittämiseksi.
Kun kerran soittanut puhelin tiedetään esimerkiksi jonkun ilkivaltaisen pommiuhkauksen jäljiltä niin se voidaan paikantaa. Paikantaminen ei edellytä sitä, että tiedettäisiin kenelle puhelin kuuluu.
Kim Fallström kfa+news@iki.fi
Sillä ku soittelet kavereille joilla normi liittymä niin helppo on jäljittää. Senku menee ja kysyy, et kenen numero tämä on. Muuten kai on mahdotonta, paikannus on niin epätarkka ettei sillä yksittäistä puhelinta löydä.
Käynnissä olevan puhelin voidaan jäljittää tämän, sen ja tuon tukiaseman alueelle ja tämä tieto signaalien vahvuuden kanssa antaa paikan ruudukossa, jonka silmäkoko voi olla harva, vähintään satoja metrejä.
Tuo tieto auttaa jäljityksessä erämaassa, isommissa taajamissa sillä ei juuri ole arvoa.
Jos puhelin tietäisi sijaintinsa tarkasti, mihin tarvittaisiin GPS-laitteita?
---
muuten oikein mutta tuo vähintään satoja metrejä on väärin
Paikannuksen tarkkuus maaseudulla joka kilometrien luokkaa. Taajamissa tietenki tarkempi ku pystytään peilaan useamman tukiaseman kautta.
Kyllä puhelimen saa paikannatteua varsinkin tarkasti kaupunkialueella. Periaatteessa ainakin sama metodi toimii kuin minkä tahansa radiosignaalin paikantaminen. Se itseäni mietityttää että mahdetaanko puhelimen paikantamiseen käyttää aikatietoja GPS malliin vai toimiiko paikannus puhtaasti lähetystehon ja suunnan varassa?
Vielä prepaidin jäljityksestä että lienee mahdollista jäljittää toimipiste mistä liittymä on ostettu ja ehkä myös kauppa josta puhelinkin on ostettu, jos se on uutena hankittu.
Se on tietysti asia erikseen että johtaako tuo tieto mihinkään jos on maksussa on käytetty käteistä rahaa ja ostosta on vierähtänyt jo aikaakin.
Tarvittaessa kylläkin. USA:lla on ollut tekniikkaa, jolla voidaan rekisteröidä esim. henkilön ääninäyte ja ääneä voidaan seuloa tietyn alueen kaikesta puhelinliikenteestä.
Tälläistä tekniikkaa käytettiin mm. 1993 kolumbialaisen huumepomon Escobarin jäljittämiseen ja seulominen tapahtui silloin lentokoneesta käsin. Escobar jäljitettiin tiettyyn taloon ja poliisi iski siihen puhelun aikana ja sai ammuttua Escobarin.
Miten tuo tekniikka on tähän päivään kehittynyt niin siitä ei paljoa tiedetä mutta varmasti melkoisen paljon. Tämän takia mm. Bin Laden ei tiettävästi pidä puhelimia edes lähipiirillään, jotta tiedustelu ei saa vihiä. Barack Obama joutui myös ongelmiin blackberrynsä kanssa mutta salainen palvelu teki kännykkään muutoksia äänentunnistukseen, paikantamiseen ja muiden mitattavien arvojen suhteen.
Höpö höpö,
Escobar löydettiin valokuvien taustojen perusteella. Toiseksi kuinka äkäset DSP:t oli olemassa 1993? Seuloppa sen ajan prossuilla ääninäytteitä massaliikenteestä.
Sim-kortti voidaan jäljittää. Omistaja on jo meksikossa. Eli varmuudella ei voi.
Myytiinkö -93 prepaidliittymiä NMT-puhlimiin.
Onko Escobarin kiinnottaneet henkilöt väärässä kun itse esittävät tämmöisen väitteen History Channelin dokumentissa?
Tässä he puhuvat höpö höpöjä kohdassa 4:50 dokumentin loppuun asti:
http://www.youtube.com/watch?v=RmtX3dx8 ... re=related
Tuo dokumentti näytetiin JIM kanavalla jokuaika sitten. Valokuvista ei puhu kukaan koska Escobar vaihtoi maisemaa joka päivä. Vaikka silloin ei Kolumbian markkinoilla prepaideja myyty niin eiköhän tuo tekniikka ole käytettävissä myös prepaidissa jos isoveli oikein haluaa jäljittää jonkun.
Nim.merkki Konnan mainitsemaa höpö höpö tekniikkaa käytettiin siis herra Bin Ladenin kiinniotossa. OBL:n lähetti rikkoi puhelinetikettiä (josta aiemmin kirjoitin) ja toi tiedustelun mukaan juoneen yhden ainoan puhelun perusteella mm.
http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiap ... tml?hpt=T2
Mielenkiintoiseksi homman tekee se, ettei ilmeisesti OBL:n lähetin ääninäytettä tallennettu esim. Echelon-järjestelmään, joka on kehittyneempi versio samasta systeemistä jota käytettiin Escobarin kiinniotossa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/ECHELON
eräässä tv-haastattelussa asiantuntija kertoi nykyisen puhelujäljityksen etsivän esim. avainsainoilla, murteella, äänenpainoilla, kielellä tai muulla profiloinnilla puhelut miljoonien muiden puheluiden joukosta. Profilointia voi jatkaa salaisilla numeroilla tai prepaidliittymillä soitettuihin, yhdistettynä yllämainittuihin seikkoihin.
OBL:n lähetin mielenkiintoa lisäsi profiloinnissa myös se, ettei hänellä ollut omaa henk. koht tai yrityksen liittymää verrattuna tuloihin tai luottokorttitietoihin. Eli hänen elintasollaan olisi pitänyt löytyä jonkin muu kuin "prepaid" liittymä. OBL:n taloa profiloitiin myös puhelin- ja internetliikenteen puuttumisella, eli talosta ei soitettu puheluita, joka teki miljoonan taalan kämpästä erikoisen. Eli iso kuuntelujärjestelmä kykenee etsimään teleliikennettä pieneltäkin alueelta, jopa tietystä talosta ( no ehkä heillä oli käytössä jokin kannettava systeemi tuota taloa ja sen teleliikennettä varten).
Ei kai ne prepaid-littymät ole mahdottomia jäljittää, mutta on se paljon vaikeampaa kuin normaalista liittymästä. Vähä sama asia kuin keskustelisi, että onko rekisteröimättömän auton jäljitys mahdollista. Ei kai poliisit nyt kovinkaan helposti alkaa minkään myymälävarkaan takia käyttämään mitään äänitunnisteita, etenkin kun salakuuntelussa on jonkilaiset lakinsa suojaamassa viattomia ihmisiä.
Sivut