Seuraa 
Viestejä316
Liittynyt15.10.2010

Ruotsi on ollut edelläkävijä "edistyksessä". Eikä maa aio jäädä lepäämään laakereillaan.

"Ruotsiin tarvitaan oma muslimipyhä, ehdottaa maan sosiaalidemokraattien tuore puoluesihteeri Carin Jämtin.
Hänen mukaansa joku nykyisistä yleisistä vapaapäivistä pitäisi samassa yhteydessä todennäköisesti poistaa, kertoo Svenska Dagbladet -lehti.

Jämtinin mukaan lähes kaikki maan pyhäpäivät, juhannusta ja vappua lukuun ottamatta, ovat yhteydessä kristinuskoon. Ruotsi on Jämtinin mukaan monikulttuurinen yhteiskunta, eikä nykytilanne peilaa maan heterogeenisyyttä.

Jämtin ehdottaa, että pyhäpäivien jakautumista pitäisikin tarkastella uudelleen erillisessä selvityksessä. Jämtin nostaa ramadanin päättävän eid al fitr -juhlan esimerkiksi mahdollisesta muslimipyhästä.

Ruotsin vapaapäiviä uudistettiin viimeksi vuonna 2005, jolloin maan kesäkuinen "kansallispäivä muutettiin vapaaksi toisen helluntaivapaan kustannuksella."

Kommentit (6)

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918
Liittynyt11.3.2008

Samaan hengenvetoon voisi pyytää Ruotsalaisille muslimien hirttämien homojen muistopäivä näin kädennojennuksen Iranin oikeudenmukaiselle politiikalle vähemmistöjä kohtaan..

-

Gerson
Seuraa 
Viestejä316
Liittynyt15.10.2010

Rooman imperiumissa kristityt saivat legaalin aseman kun heidän osuutensa nousi yli 10%:n. Siinä vaiheessa keisarit joutuivat taipumaan.

Vierailija

Mistäköhän kristallipallosta toi on peräisin?

Rooma "taipui" kun Konstantinus I kääntyi kristityksi.

Eipäs kun se olikin kaksi vuotta aiemmin.

Milanon edikti julistettiin vuonna 313 Rooman itäistä ja läntistä puoliskoa hallitsevien keisareiden Konstantinus I:n ja Liciniuksen nimissä. Ediktin mukaan Rooman imperiumista tuli uskonnollisten vakaumusten suhteen neutraali, mikä poisti lopullisesti esteet kristinuskon ja muiden uskontojen harjoittamiselta. Galerius oli jo laillistanut kristinuskon huhtikuussa 311 ensimmäisenä keisarina, joka määräsi, että kaikkia uskontoja kohtaan on osoitettava suvaitsevaisuutta. Galeriuksen ediktissä kristinuskosta käytetyt sanamuodot osoittavat kuitenkin varsin nuivaa suhtautumista sitä kohtaan. Historioitsija Philip Schaff on huomauttanut, että toinen edikti meni pidemmälle kuin vuoden 311 edikti: "se oli ratkaiseva askel vihamielisestä neutraaliudesta ystävälliseen neutraaliuteen ja suojelukseen, ja tasoitti tietä kristinuskon tunnustamiselle valtakunnan viralliseksi uskonnoksi."[1] Milanon ediktin nojalla kristityiltä takavarikoidut kohtaamispaikat ja muu omaisuus palautettiin heille. Konstantinus olikin ensimmäinen keisari, joka konkreettisesti tuki kristillistä kirkkoa ja sen toimintaa.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä13831
Liittynyt27.11.2006

Ramadanin kanssa tulee teknisiä ongelmia. Koska sen ajankohta lasketaan islamilaisen kuukalenterin mukaan, se on joka vuosi eri aikaan, käytännössä se aikaistuu vuosi vuodelta. Muutaman vuosikymmenen kuluttua ramadania vietetään kaksi kertaa länsimaalaisen kalenterivuoden kuluessa. Lisäksi ramadanin alkaminen määritellään sen mukaan, miten kuu näkyy Mekassa ja joinakin vuosina alku on tämän vuoksi viivästynyt jos kaupungissa on ollut esim. pilvistä. Nämä säännöt ovat hyvin tarkkoja eikä islamissa niin vain heitellä uskonnollisia juhlapyhiä kalenterissa miten sattuu milloinkin työmarkkinapoliittisesti tms. sopimaan.

Ramadan aikaistuu juuri nyt kesää kohti. Pohjois-Suomen ja -Ruotsin muslimeilla on kohtapuoliin ankarat ajat kun paasto saattaa venyä jopa koko kuukauden mittaiseksi.

Sinänsä tämä Jämtinin ehdotus kuvastaa hyvin ajan henkeä. Jostain syystä jotkut edelleen luulevat, että uskontojen merkitys globaalisti on vähenemässä kun se päin vastoin kasvaa voimakkaasti. Suurimmaksi osaksi tämä kasvu on toki islamin vaikutusvallan kasvua sekä perinteisissä muslimimaissa että uusilla alueilla, mutta myös kristinuskon vaikutusvalta on lisääntynyt, tästä esimerkkinä vaikkapa jenkkien teekutsuliike.

Ihmiset tekevät tulevaisuuden.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat