Seuraa 
Viestejä45973

Suomeen on ennustettu ärjyvää työvoimapulaa ja sillä perusteltu monensorttista maahanmuuttoa. Jos maahanmuuttajat eivät ihan heti työllistyisikään, niin kyllä sitten hamassa tulevaisuudessa suurten ikäluokkien vaippojen vaihtajiksi. Nyt on aika katsoa sitä, miten viime vuosikymmenen aikana tehdyt ennusteet ovat pitäneet paikkansa. Täältä pesee vuodelta 2005 eli vain kuuden vuoden takaa viranomaisennusteita ja toimenpiteitä:

Virkamiesvoimin valmistellulla ohjelmalla Suomi siirtyy pakolaispolitiikasta aktiiviseen työperusteiseen maahanmuuttoon. Työvoiman värväystoimistoja on tarkoitus avata jo ensi syksynä useissa maissa.

Suomi aikoo perustaa työvoiman värväystoimistoja ulkomaille. Maahanmuuttopoliittisen ohjelman pilottihankkeessa värväystoimistoja perustetaan Kiinan ja Intian lisäksi lähialueille Venäjälle ja Ukrainaan.

- Tarkoituksena on edesauttaa hallittua liikkumista, missä me voimme antaa jo ennen lähtöä tietoa työmarkkinoista ja niiden toimivuudesta ja työpaikoista, kertoo johtaja Mervi Virtanen työministeriöstä.

Vuosikymmenen lopussa väen eläköityminen ja työikäisten määrän väheneminen tekee työvoimaa noin 900 000 hengen vajeen. Jo nyt on pulaa työntekijöistä mm. palvelualoilla, rakennuksilla, sairaaloissa ja tulevaisuudessa myös julkisella sektorilla. Helsingin bussiliikenteen kuljettajista jo kolmas osa on ulkomaalaisia.
.....
Ulkomaalaisviraston ylijohtajan Jorma Vuorion mukaan ulkomaiselle työvoimalle tulee pian olemaan kipeä tarve.

- Varmasti tarvitaan työvoimaa kolmansista maista tänne. Uskoisin, että nyt alkaa olla jo viimeiset hetket ryhtyä markkinoimaan myös Suomea tällaisena potentiaalisena työntekopaikkana.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... ulkomailta

Tuota paremmaksi pisti toki Jyrki-boi, tosin virkamiesten laskelmiin perustuen. 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa tarvitaan ja maalitolpat ovat taas siirtyneet ajassa eteenpäin:

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/200 ... 0814366/12

Suomessa on siis tällä hetkellä lähes 900 000 avointa työpaikkaa vai miten se menikään, kun maahanmuuttajia ei ole maahan tullut tarvittavia määriä? Vilkaistaanpa viimeisintä työllisyystilastoa: http://www.tem.fi/files/29743/MAALIS11.pdf

Lasketaanpa tuosta pikaisesti todellinen työttömien lukumäärä:

Työttömät työnhakijat: 247 530
Työvoimapoliittisilla toimilla sijoitetut: 115 813
Työvoiman ulkopuolella olevat työnhakijat: 87 462
Työttömyyseläkeläiset: 40 280

Yhteensä 491 085 eli pyöreästi puoli miljoonaa. Ennuste työvoiman tarpeesta meni siis pieleen 1,3 miljoonalla. On meillä ministeriöissä varsinaisia ennustajaeukkoja ja -ukkoja laskelmia tekemässä.

Työvoimapulaa on ennustettu 60-luvun lopulta saakka. Jostain syystä sellaista vain ei ole vielä nähty Suomessa. Eri ketjujen yhteydessä asiasta on ollut puhetta, mutta on varmaan syytä perustaa ihan oma ketjunsa näin tärkeälle asialle. Alustukseksi sopii varmaan Pauli Vahteran bloggaus:

http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahter ... n-toteudu/

Sivut

Kommentit (412)

Ainakin raksapuolella se jo on ku 2/3 raksamiehistä on pk-seudulla jo virosta tai puolasta. Samoiten mansikanpoimijat pitää tilata venäjältä.

Metalliala repii ammattimiehet töihin jo koulunpenkiltä. Jos osaa CNC koneen. Sorvauksen, särmäyksen ja hitsauksen niin ei tartte "etsiä" töitä.

En oikein tiedä, mistä tässä kohkataan. Moniosaavista huippuammattilaisista on aina pula. Tietty ylemmän toimihenkilön paikkoja ei niin hirveästi ole avoinna,eikä hyvin palkattua matalankoulutustason vaativaa valkokaulustyötä, nää uupuu. Samoin vaikeata on löytää oman alan hommia, mut silti soitellaan töihin. Työtekijät ja työntarjoajat vaan eivät kohtaa.

Saakohan suomalainen työtön enemmän tai suunnilleen saman verran rahaa kuin Suomeen töihin tuotu virolainen mansikanpoimija? Miten suomalaisen työttömän selviytyminen tukiviidakossa hankaloituu, jos poimii vaikka kesällä vähän mansikoita?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Antti Isotalo
Ainakin raksapuolella se jo on ku 2/3 raksamiehistä on pk-seudulla jo virosta tai puolasta. Samoiten mansikanpoimijat pitää tilata venäjältä.

Metalliala repii ammattimiehet töihin jo koulunpenkiltä. Jos osaa CNC koneen. Sorvauksen, särmäyksen ja hitsauksen niin ei tartte "etsiä" töitä.

En oikein tiedä, mistä tässä kohkataan. Moniosaavista huippuammattilaisista on aina pula. Tietty ylemmän toimihenkilön paikkoja ei niin hirveästi ole avoinna,eikä hyvin palkattua matalankoulutustason vaativaa valkokaulustyötä, nää uupuu. Samoin vaikeata on löytää oman alan hommia, mut silti soitellaan töihin. Työtekijät ja työntarjoajat vaan eivät kohtaa.
Kohkaa mistä kohkaat, ennusteet menivät pieleen 1,3 miljoonalla eikä kyseessä ole pääosin kohtaanto-ongelma. Se kohtaanto-ongelma voitaisiin suureksi osin hoitaa Tanskan mallin työvoimapoiltiikalla.

Tässä ei siis ole kyse CNC-sorvareiden mahdollisesta hyvästä työtilanteesta tällä hetkellä. Noiden eri ministeriöiden virkamiesten epärealistiset ennusteet ovat todellinen ongelma, niiden perusteella kun tehdään pitkälle vaikuttavia linjapäätöksiä. Minusta on jokseenkin uskomatonta, ettei noinkin pieleen menneeseen ennusteeseen ole aiemmin kiinnitetty huomiota vaan edelleen jatketaan huuhaata mukamas tulossa olevasta työvoimapulasta, jota ratkaisemaan mukmas tarvitaan maahanmuuttoa..

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Tuskimpa suomeen iskee työvoimapula koskaan !
Mutta herrathan siittä kohkaavat, että saatas halvempipalkkasia työläisiä , ja varmasti
joittenki silmissä kiiltelee myöskin maahanmuuton myötä pysyvästi laskeva palkkataso.

Niin että silläkiimalla niitä maahanmuuttajia tänne haalithan, että saatas suomen palkkataso tippumhan jonnekki kehitysmaitten tasolle.
Niin että siittä vain hommaamhan vietnamilaisia , somaleja ja muita palkkatasoa puottamhan !
Kylläse siittä lutviutuu .

Toope
Seuraa 
Viestejä25549

Työvoimapula voi olla todellisuutta pienillä ammattialoilla, mutta suuressa määrin työvoimapulan uhka taitaa olla aina, ööh, huomenna. Tänään ongelma on työttömyys ja piilotyöttömyys, josta kärsivät useat sadat tuhannet suomalaiset. Pitää olla tarkkana, millä tavoin rakenteellista työttömyyttä torjutaan, halpatyövoima ei ainakaan ole se keino.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Halpa-työvoima pula on jo iskenyt Suomeen, eipä ihme että mamuja rahdataan kiihtyvällä tahdilla.

Kuten Wallin sanoi : "Ei ne kasvihuoneitten porkkanat itsestään ilmesty koreihin, mamuja tarvitaan"

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372

Suomeen iskee ärjyvä työvoimapula välittömästi kun sosiaaliturva tehdään tuloeroja kaventavaksi eikä kuten nykyisin on että tuloeroja korostavaksi pitämällä jopa miljoonan työläisen tulotason keinotekoisen alhaalla. Koska käytännössä miljoonalla työläisellä on keinotekoisen heikko ostovoima ei voida edes uneksia täystyöllisyydestä koska kotimarkkinoiden ostovoima on ihan liian heikko.

Tarvittaisiin siis ahkeria tulonsiirtoja joilla nostettaisiin tuntuvasti näiden miljoonan köyhimmän elintasoa jotta he voisivat siirtyä hyviksi kuluttajiksi jotka aidosti voivat kuluttaa kotimaisia tuotteita ja palveluita. Tätä varten tarvittaisiin sosiaaliturvan ja työmarkkinoiden saumaton toiminta. Joko Tanskalainen systeemi tai suomen oloissa perustulo voisi olla paikallaan.

kaikille kyllä riittäisi työtä jos työllistymiselle annettaisiin mahdollisuus. Lisäksi jokainen palkattu valtion byrokraatti tarkoittaa sitä että noin 3-4 potentiaalista työpaikkaa menetetään työmarkkinoilla, koska byrokraatin palkka vie yhden työpaikan; byrokraatin palkkaus lisää veroja eli kannustaa tulojen siirtoa ulkomaille; korkeasti koulutetun ja ammattitaitoisen byrokraatin työpanos jää kokonaan markkinoilta pois (tämä on suurin vaikutus ja pitkäaikaisvaikutukset voivat olla jopa kymmeniä menetettyjä työpaikkoja)

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Aslak
Tuskimpa suomeen iskee työvoimapula koskaan !
Mutta herrathan siittä kohkaavat, että saatas halvempipalkkasia työläisiä , ja varmasti
joittenki silmissä kiiltelee myöskin maahanmuuton myötä pysyvästi laskeva palkkataso.

Vastaanottokeskusten pyörittäminen on joillekin myös tuottoisaa bisnestä, kun valtion avustuksia satelee kassaan sitä enemmän mitä enemmän on "asiakkaita".

Vihervasemmistosta löytyy kahdenlaista porukkaa; aivottomille maailmanparantajile koko mamuilussa on kysymys täysin sekopäisen monikulttuuri-ideologian edistämisestä katalimpiakaan keinoja ja valheita kaihtamatta. Sitten on niin ihqua ja eksoottista. Varsinaisten pahuuden palvelijoiden eli vanhojen ja uusien stalinistien päätavoitteena taas näyttäisi olevan ideologisten vastustajien lyöminen rasismikortilla, jota onkin viime aikoina heilutettu tiuhaan tahtiin. Neuvostoliiton aikoina stallarit haukkuivat vastustajiaan "taantumuksellisiksi". Se ei enää toimi, joten piti keksiä uusi haukkumasana. Wallinin ja RKP:n agenda taas on ruotsinkielisten määrän kasvattaminen keinotekoisesti istuttamalla mamuja ruotsinkielisiin kuntiin ja opettamalla heille suomen sijasta ruotsia.

...eli tälle sakille maahanmuuttajien laatu on täysin toissijainen asia, kunhan heitä voi käyttää poliittisen ideologian työkaluina. Vähät lieveilmiöistä kuten naisia alistavista kulttuureista, sukupuolielinten silpomisista, kunniamurhista ja pakkoavioliitoista, puhumattakaan kaikkein vaarallisimmasta eli erittäin suotuisan kasvualustan luomisesta islamilaiselle terrorismille.

Oho
Seuraa 
Viestejä2004
Puuhevonen

Tarvittaisiin siis ahkeria tulonsiirtoja joilla nostettaisiin tuntuvasti näiden miljoonan köyhimmän elintasoa ..
Keneltä? Entäs jos he, keitä lienevätkin, eivät suuremmin innostuisi alati paisuvien tulonsiirtojen rahottamisesta vaan esmes siirtyisivät joukolla rahottajista nauttijoikisi?

Ai niin eihän tää oo mahdollsita koska, "skatte vilja" mikä siis suomennettuna tarkoittaa sitä, että ihmiset haluvat muiden maksavan enemmän veroja julkisten palveluiden rahottamiseksi....

Delivers
Seuraa 
Viestejä449
JärkiAjattelia
Työvoimapulaa ei ole. On vain mukautuvat palkat...Näin.

Kyllä työmarkkinat korjaavat "työvoimapulan" itsekseen, se tarkoittaa palkkojen nousua niillä aloilla, joilla on pulaa työvoimasta. Automaagisesti ihmisiä alkaa kiinnostaa enemmän kouluttautuminen näille kohonneiden palkkojen aloille ja työvoimapula korjaantuu. TESsit tietysti hidastavat tätä mekanismia ja tupo-neuvottelut ovat vaikeita, minkä vuoksi hävitään taas tehokkuudessa. Tanskan malli+perustulo = max. tehokkuus ja joustavuus työmarkkinoilla. Vielä se joskus saadaan.

Toki koulutettua työvoimaa aina tarvitaan lisää, edistää talouskasvua jne., joka taas vaikuttaa positiivisesti kaikkeen. Työperäistä maahanmuuttoa siis kannattaa edistää, jos edistämisellä saavutetaan tuloksia.

Arbeit macht frei

Milloin se työvoimapula iskeekään Suomeen?
Kyllä se on jo alakohtaisesti iskenyt vuosia sitten.
Mitään ryssiä tms. tänne ei kuitenkaan tarvita pulaa "paikkaamaan".

KBolt
Milloin se työvoimapula iskeekään Suomeen?
Kyllä se on jo alakohtaisesti iskenyt vuosia sitten.
Mitään ryssiä tms. tänne ei kuitenkaan tarvita pulaa "paikkaamaan".

Aina on kaikissa maissa joillakin aloilla ns. "työvoimapula" sehän on aivan luonnollista. Sen ratkaisemiseksi ei tarvitse tuoda satojatuhansia kouluttamattomia mamuja vaan suunatan koulutuksen painopistettä näille aloille ja uudellen koulutetaan ihmisiiä, kuten onkin tehty jossain määrin. Kertokaa nyt millä aloilla oikeasti on työvoimapula, IT-alasta on koohkattu, muttta kohta sielläkin on tuhansia työttömiä ja suuret IT-alan toimijat siirtävät kokoajan tuotantoaan halpa maihin.

En tiedä 60-luvusta, mutta sen muistan, että 70-luvusta lähtien on puhuttu kohta tulevasta työvoimapulasta. Ja 80-luvun lopulla kun Suomessa oli melkein täystyöllisyys työllisyysaste likellä 75%, niin silloin ennustettiin, että 90-luvulla Suomeen tarvitaan 500000 työntekijää ulkomailta, kävikin hiukan toisin Suomessa olikin melkein miljoona ihmistä työttömänä, vajaatyöllistettyä, työttömyyseläkkellä ja työvoimakoulutuksessa.

Ei kannata haalia tänne ihmisiä elämään veroonmaksajien tuella ehkä, joskus mahdollisesti tulevan työvoimapulan vuoksi. Kyllä tulijoita on sitten, jos työvoimapula jollain taikatempulla saadaan aikaiseksi.

Ja ennen kannttaa ottaa venäläisiä ja itä-eurooppalaisia heillä on kuitenkin toimiva koululaitos ja lähempänä meidän kulttuuria kuin Afrikasta ja Aasiasta tulleet.

vapaatyyli
Halpa-työvoima pula on jo iskenyt Suomeen, eipä ihme että mamuja rahdataan kiihtyvällä tahdilla.

Kuten Wallin sanoi : "Ei ne kasvihuoneitten porkkanat itsestään ilmesty koreihin, mamuja tarvitaan"


Totta ja jos sekoomus, keskusta, rkp ja vihreät jatkavat hallituksessa siellä ei SDP yksin paljoa voi, halpatyövoiman tuonti vaan kiihtyy. Sekoomusta ja keskustaa ei paljon palkansaajien etu kiinnosta, rkp ajaa vain ruotsinkielisten asiaa ja vihreät jatkavat rkp:n kanssa hihuloimista ja erilaisten ympäristöverojan ja -maksujen lisäämistä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat