Seuraa 
Viestejä45973

Eilisen Tekniikka & Talouden etusivun juttu:

"Maasälvästä ratkaisu ilmastouhkaan

Suomalaiskeksijän neutralointimenetelmä haastaa hiilidioksidin superkalliin varastoinnin.

Suomalainen tiedemies Matti Nurmia uskoo kehittäneensä maailman lämpenemistä ratkaisevasti jarruttavan keksinnön, hiilidioksidin neutraloinnin.

Energiabisnes on markkinoinut viime vuodet voimakkaasti hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia maaperään (ccs, carbon capture and storage).

Hiilidioksidia ei päästetä ilmaan, vaan sitä kuskataan nesteytettynä jopa tuhansia kilometrejä maaperään varastoitavaksi.

Koko ccs on niin kallista, että myös Fortum ja TVO luovuttivat eivätkä kehitä enää hiilidioksidin talteenottoa Meri-Porin hiilivoimalassa.

Nurmian keksintö tarjoaa varastoinnille vaihtoehdon: "Neutraloinnin tekee yksinkertaiseksi se, ettei talteenotettua hiilidioksidia tarvitse kuljettaa mihinkään varastoitavaksi", Nurmia sanoo.

Pilotti Etelä-Afrikkaan

Suomalaisyhtiö Cuycha Innovation vie jo patentoitua tekniikkaa maailmalle. Pilottilaitos nousee Etelä-Afrikkaan ensi kesänä.

Cuychan johto odottaa satojen miljoonien eurojen globaalia liiketoimintaa suomalaiskeksinnöltä.

"Tämä on ratkaisu maailman ilmastokysymyksiin, teknisesti se ei voi mennä pieleen", tiedemaailmassa arvostettu Matti Nurmia sanoo. Hän oli muun muassa mukana Kalifornian yliopistossa 1960-70-luvulla tutkijaryhmässä, joka löysi alkuaineet 104, 105 ja 106.

Neutralointiprosessissa hiilivoimalan hiilidioksidi siirretään savukaasusta vesiliuokseen, joka neutraloidaan maasälvän avulla.

Reaktiossa maasälvästä erottuu arvokkaita sivutuotteita kuten alumiinin raaka-ainetta. Siitä voidaan saada myös litiumia ja lantanideja.

"Hiilidioksidista eroon pääseminen on tekninen avain, mutta taloudellisesti suuremmat tuotot syntyvät sivutuotteiden myynnistä", Cuychan toimitusjohtaja Ilkka Nurmia kertoo.

Sopimukset tekeillä
Ilkka Nurmia on allekirjoittamassa sopimuksia pilottilaitoksesta näinä päivinä Etelä-Afrikassa.

Noin kaksi miljoonaa euroa maksavan pilottilaitoksen rahoittajaksi tulevat Etelä-Afrikan valtiollinen teollistaja, Industrial development corporation IDC ja Botswanan valtion sähköntuotannon monopoliyhtiö Bozwana power company.
Osakkaaksi tulee myös eteläafrikkalainen energiajätti Eskom, joka on Fortumiakin suurempi energiayhtiö. Eskomin kapasiteetti on 41 000 megawattia, Fortumin 28 600 megawattia lämpötuotanto mukaan laskien.

Pilottilaitos rakennetaan 16 megawatin voimalaitoksen yhteyteen. Tutkimukset tekee Nelson Mandela metropolitan university.

Ilkka Nurmian mukaan Etelä-Afrikkaan, Botswanaan ja Sambiaan on jo tilattu alustavasti kuusi laitosta, mutta sopimuksia ei ole vielä allekirjoitettu.

"Uusi nokia" lähellä?
"Uusi nokia on aika lähellä. Mahdollisuudet ovat teknologiaviennissä ja lisensioinnissa", Cuychaa konsultoiva Carl-Magnus Fogelholm sanoo 40 vuoden konsulttikokemuksella.

"Perusinnovaation ympärille voisi kehittyä lisää patentteja, kuten Nokian ympärille on syntynyt. Nyt kyse on siitä, kuka ottaa tämän haltuunsa ensimmäisenä."

Ilkka Nurmian mukaan tähtäimessä on myös pörssilistaus, mahdollisesti Helsingin Pörssiin.

Hiilidioksidin neutralointi
- Voimalan savukaasut pestään kylmällä vedellä, johon hiilidioksidi liukenee. Syntyy "vichyvettä". Hiilidioksidipitoinen vesi on vaarallista luonnolle, jota se happamoittaa. Nurmian keksinnössä se neutraloidaan louhitulla maasälvällä, joka murskataan hienoksi.
-Hiilidioksidipitoinen vesi pumpataan maasälvällä täytettyyn pönttöön.
-Maasälpä rapautuu. Hiilidioksidi muuntuu bikarbonaatiksi, joka voidaan laskea luontoon.
-Sivutuotteet: Maasälvästä kymmenisen prosenttia on alumiinia. Prosessissa alumiini vapautuu hydroksidina savenkaltaisena sakkana. Sakasta voi helposti valmistaa alumiinioksidia, joka on alumiinin raaka-aine.

Prosessin kemiallinen kaava:

CaAl[size=70:lzlvpip9]2[/size:lzlvpip9]Si[size=70:lzlvpip9]2[/size:lzlvpip9]O[size=70:lzlvpip9]8[/size:lzlvpip9] + 2CO[size=70:lzlvpip9]2[/size:lzlvpip9] + H[size=70:lzlvpip9]2[/size:lzlvpip9]O -> Ca[size=70:lzlvpip9]2[/size:lzlvpip9] + 2HCO[size=70:lzlvpip9]3[/size:lzlvpip9] + 2SiO[size=70:lzlvpip9]2[/size:lzlvpip9] + 2Al(OH)[size=70:lzlvpip9]3[/size:lzlvpip9]

"Onni että keksin tämän"

Ydinfyysikko Matti Nurmia keksi hiilidioksidin neutraloinnin kolme vuotta sitten. "Olen tehnyt töitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi 10-15 viime vuotta", 80-vuotias Nurmia kertoo.

Nurmian ura on pitkä. Hän on erittäin tunnettu alallaan.

Vuonna 1959 Nurmia aloitti Helsingin yliopistossa fysiikan apulaisprofessorina.

Vuodet 1968-1998 hän toimi Kalifornian Lawrence Berkeley -tutkimuslaboratoriossa. Siellä hän osallistui useiden uusien alkuaineiden löytämiseen.

Hän on muun muassa kehittänyt uusia menetelmiä alfasäteilijöiden tutkimiseen ja ollut löytämässä aiemmin tuntematonta, luonnossa esiintyvää radioaktiivista elohopean isotooppia.

Nyt hän on erikoistutkijana Jyväskylän yliopistossa kemian laitoksella. "Oli onni, että sain tämän idean", hän toteaa hiilidioksidin neutraloinnista.

Mutta mihin ilmastoa lämmittävä hiilidioksidi katoaa neutraloinnissa (ccn, carbon capture and neutralization)?

"Hiilidioksidi muuttuu neutraloinnissa bikarbonaateiksi. Ne eivät ole happamia ja voidaan päästää luontoon. Sadeveden hiilidioksidista syntynyttä bikarbonaattia menee vesistöihin jatkuvasti", hän sanoo.

Eroon ydinvoimasta
Ydinfyysikko Nurmia ei ole ydinvoiman ystävä. "Jos tätä keksintöä sovelletaan, päästään myös ydinvoimasta. Suomikin voi lopettaa ydinvoimaseikkailunsa."
Nurmian keksintö on viety Maailman henkisen omaisuuden järjestön Wipon rekisteriin. Suomessa patenttihakemuksen hän teki kesällä 2008.

Etelä-Afrikkaan nouseva pilottilaitos on näillä näkymillä 25 kuutiometrin säiliö, johon mahtuu muutama autokuormallinen maasälpää.

"Voimalan savukaasut kannattaa liuottaa veteen ilman kemikaaleja. Ongelma on, että vettä tulee hirveän paljon, mutta neutraloivan veden voi kierrättää", tutkija sanoo.

Tuula Laatikainen"

http://www.tekniikkatalous.fi/tk/article625397.ece

Sivut

Kommentit (100)

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Tekisi mieli sanoa jotain, mutta tämän uutinen vetää vähän sanattomaksi. Ihan uskomattoman hieno uutinen, etenkin vielä jääkiekkovoiton jälkeen, suomalainen voittaa aina. Suomea on maailmalla kauan pidetty vain jonain kehitysmaana - aiheestakin, mutta nyt varmaan meidän maamme maine alkaa nousemaan ihan kainsainvälisestikin. Pieni maa joka on sadassa vuodessa noussut nälänhädistä maailman yhdeksi huipputekniikan johtavaksi kärkimaaksi. Ihmiskunta alkaa pikku hiljaa hallitsemaan luontoa haluamallaan tavalla.

Yksinkertainen ja uskottava tekniikka, katsastin nuo hakemukset. Ihan kuivanmaan tekniikka tuo ei ole, vettä tarvitaan siis lähellä ja paljon(kuten vaikka rannikoilla).

Uusi Nokia?

Hyvä Suomi ja suomalainen innovointi. Eipä ole suurilla toimijoilla innovaatiot, niiden kehittäminen, kaupallistaminen ja käyttöönotto, muualla kuin korulauseissa. Ulkomaille syntyvät lisenssisopimukset ja pilottilaitokset. Ehkä sitten viiden tai kymmenen vuoden kuluttua suomessa hehkutetaan uudesta(tästä) suomalaisesta innovaatiosta, kun muualla se on ollut jo yleisesti käytössä.

Helkutin tarpeellinen keksintö, sivutuotteena yhtä tarpeellinen alumiini.

Bonuksena tulee kapula ydinfanaatikkojen aivosolujen väliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

No tuo on kohta myyty ulkomaille. Perinteinen suomalaisen kasvuyrityksen tarina paria poikkeusta lukuunottamatta. Vaikuttaa kyllä nerokkaalta keksinnöltä. CO2 buumi on kyllä vähän laantunut, mutta eiköhän tuo menetelmä kaupaksi mene.

Samaisessa T&T-lehdessä mainitaan myös, että Nurmia yritti myydä keksintöään Suomeen mm. Fortumille, Outokummulle, Outotecille ja Lassila Tikanojalle, mutta näillä suomalaisfirmoilla ei ollut tarpeeksi munaa riskinottoon. Myös VTT vaikenee toistaiseksi Nurmian keksinnön toimivuudesta, koska se ei ole itse sitä vielä tutkinut. Toistaiseksi prosessi on saatu toimimaan ainakin Jyväskylän yliopiston gradu-tutkimuksessa parilla sadalla grammalla maasälpää. Etelä-Afrikan ja Botswanan energiayhtiöt ehtivät sitten ensimmäisenä iskemään kyntensä Nurmian keksintöön hänen julkaistuaan sen pari kuukautta sitten hiilidioksidin talteenoton erikoislehdessä. Keksintö on kuitenkin patentoitu Suomessa.

Tuo typerä ilmastomuutos vouhotus on onneksi laantumassa, ehkä nyt voi aidosti keskittyä päästöjen vähentämiseen. Asia, joka on ajankohtainen aina. Mene ja tiedä, vaikka vihreiden julmat vaatimukset ydinvoiman totaalikiellosta saa kataisen polvilleen. Ja seurauksena kivihiilen ja puuperäisen polttoaineen käyttö kasvaa merkittävästi. Alueelliselle toiminnalle ja hajautetulle energiantuotannolle tämä tekniikka on merkittävä. Onneksi tämä keksintö tuli julkisuuteen näin hyvällä ajoituksella, ehkä saamme vielä elää. Ehkä joku ropo jää suomeenkin tekniikan toteuttajille ja laitevalmistajille.
Oli siellä WO ja EP hakemuskin, maat minne haettu, ei käynyt selville, mutta joka tapauksessa iso taloudellinen satsaus.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5372

Onhan Suomi maailmaa mullistavien innovaatioiden luvattu maa. Vastahan tässä 2000-luvun alussa eräs suomalainen kehitti alumiinihydridiakun, joka pystyy varastoimaan 20 kertaa enemmän sähköä kuin perinteiset ja siten sähköauton toimintasäde voisi olla 900 km.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Tuppu L 2.0
Ihmiskunta alkaa pikku hiljaa hallitsemaan luontoa haluamallaan tavalla.
Mitä pirua...näkisin ennemmin, että alkaa pikkuhiljaa ymmärtää, että omia toimia pitäisi jotenkin pyrkiä hallitsemaan.

Uutinen todellakin kutkuttava.

Everything you know, is about to change.

Suomalainen professori Adam Rymättylä keksi ylivoimaisen orgaanisen akun. Öljyntuottajamaat pistivät asiamiehen asialle, tämä rapaleore laittoi aatamin kiertoradalle. Hukkaan meni hyvä aatami

Taitaa kuitenkin Nurmialla olla kokemusta ja kompetenssia, ihan tunnustettuakin.

BlackKnight
Seuraa 
Viestejä320

Eikös tuota tapahdu luonnossa ihan itsestään. Siis CO2 luikenee veteen ja maasälpä rapautuu syntyneen hiilihapon vaikutuksesta bikarbonaatiksi.

Ilmeisesti yksi mekanismi miten CO2 poistuu ilmakehästä.

Miksi sitä pitää tehdä ihmisen toimesta?

Et taida ymmärtää tästäkään asiasta hölökäsen pöläystä.

Prosessissa erottuu arvokkaita mineraaleja(mm.alumiiniyhdisteitä) ja alkuaineita. Niistä kyllä saa hyvän hyvän hinnan joten prosessointi saattaa olla taloudellisesti kannattavaa.

Teekkari
Tuppu L 2.0
Ihmiskunta alkaa pikku hiljaa hallitsemaan luontoa haluamallaan tavalla.
Mitä pirua...näkisin ennemmin, että alkaa pikkuhiljaa ymmärtää, että omia toimia pitäisi jotenkin pyrkiä hallitsemaan.

Uutinen todellakin kutkuttava.
Talouskasvuun keskittyminen ja ahnehtiminen ei asiaa auta.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
tietää
Englanniksi se on feldspar. Pitäisi olla runsaastikin, mutta suomessa ei enää taida toimia yhtään?Ei Suomesta maasälpä kovin pikaisesti lopu.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat