Seuraa 
Viestejä41238

HS julkaisi tänään uutisen uudesta suomalaisesta innovaatiosta. Nyt on kehitetty liito-oraville liitopylväs. Eli kun liito-oraville soveltuva metsä on halkaistu moottoritiellä, tien molempiin reunoihin asennetaan korkea pylväs, jonka kautta liito-oravat voivat ylittää tien liitämällä pylväästä toiseen. Hehkutettiin, että jos ja kun tämä todella toimii, päästään rakentamaan monta sellaista kohdetta, jotka nyt on jouduttu jättämään rauhaan. Tolppien toimivuutta tutkitaan asentamalla tolppiin kamerat kuvamateriaalin toivossa. Jos valokuvaan tallentuu tolppaan liitänyt orava, tolppa toimii ja se siitä. Toimii kuin insinöörin järki.

Noh. Tämä keskustelu ei käsittele sitä, mitä liito-oraville kuuluu tehdä. Ammuttakoon vaikka haulikolla kaikki, se ei kuulu tähän. Tämä käsittelee täsmäsuojelun toimivuutta, ja liitopylväs on siitä erinomainen esimerkki.

Liitopylväs on nimittäin täydellinen keino hankkiutua kohtuullisella aikavälillä alueen liito-oravista eroon. Liito-orava kun ei ole mikään ohjelmoitu kone, joka optimaaliselle korkeudelle asettauduttuaan joka kerta osuu kymmenien metrien päässä odottavaan tolppaan. Sen suojamekanismeihin kuuluu myös tarvittaessa kyky leijailla maahan asti ja juosta sieltä takaisin puuhun, sen liito on pisimmillään n. 50 m. Eli mitä tapahtuu, kun liito-oravan liito ei kanna tolppaan asti, vaan se pudota mätkähtää asfaltille. Pari kertaa se ehtii juosta asfaltilta pois, ja sitten tulee kerta kun se ei ehdi. Entä mitä tapahtuu, kun rekka alittaa sen täyttä vauhtia kesken liidon. Onko varmaa, että kurre ei juuri sillä hetkellä ole sopivasti hollilla tuulilasin korkeudella, tai että ilmavirta ei vedä sitä mukaansa? Miten insinöörit varmistavat, että tolppien käyttö sujuu ongelmitta, ja etteivät suojeltavat eläimet yksi kerrallaan päädy penkkaan?

Tuossa siis laitetaan byrokratia kuntoon, että päästään rakentamaan. Liito-orava nähdään ongelmana, jolle täytyy tehdä jotain. Kun byrokratiaa miellyttävä keino on keksitty, oravasta ja todellisuudesta piittaamatta voidaan ryhtyä rakennuspuuhiin. Juuri tätä on ns. täsmäsuojelu kaikessa muussakin. Jos metsästä löytyy suojelemisen arvoinen pläntti, suojellaan se piittaamatta siitä, että käytännössä ne suojeltavat luontoarvot menetetään kun pläntin ympäristö tuhotaan, jolloin edellytykset sen luonnon toimivuudelle lakkaavat valaistuksen ja kosteustasapainon, lajiston leviämisen yms. häiriintymisen myötä. Mutta paperilla homma näyttää kauniilta ja päästään hakkaamaan. Voidaan esim. suojella jokin lain edellyttämä pähkinäpuulehto säästämällä se ja rakentamalla kerrostalolähiö rajaviivalle. Parissa vuodessa alue on kulutettu ja muutettu pois luonnontilasta, jolloin se voidaan lanata vaikka parkkipaikaksi. Mutta pääasia, että päästiin myymään tontteja ja rakentamaan.

Pointti varmaan selvisi jo.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Kommentit (3)

Miksei samantien tehdä ilmasiltaa niinkuin apinoille on eteläisimmissä maissa tehty? Kai liito-orava pystyy paksuhkoa köyttä pitkin kulkemaan mielummin kuin tähtää tien toisen laidan pylvääseen.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
barbababa
Miksei samantien tehdä ilmasiltaa niinkuin apinoille on eteläisimmissä maissa tehty? Kai liito-orava pystyy paksuhkoa köyttä pitkin kulkemaan mielummin kuin tähtää tien toisen laidan pylvääseen.Ei pysty. Se siirtyy paikasta toiseen liitämällä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä33555
Aweb

Tuossa siis laitetaan byrokratia kuntoon, että päästään rakentamaan.Sitähän se nykyajan "luonnonsuojelu" pitkälti on. Tehdään jotain tyhjänpäiväisiä toimia joilla ollaan ostavinaan hyvä omatunto. Tai vielä mieluummin pakotetaan muut tekemään niitä tyhjänpäiväisyyksiä ja kerätään isot rahat omaan taskuun, ja bonuksena voidaan päästä eroon suojelutarpeestakin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat