Seuraa 
Viestejä45973

Hei! Minulla on 1960-luvun alussa rakennettu pieni mökki. Kun teimme sen seinään reiän (tuuletusaukkoa varten) niin pöllähdys oli melkoinen ja mieleeni hiipi ajatus asbestista...
"Varman" huhun mukaan seinät ovat kipsoniittiä, joka ymmärtääkseni ei sisällä asbestia. Miten voisin saada varmuuden siitä, että sisältääkö tuo tavalliselta kipsilevyltä vaikuttava seinälevy asbestia?

Sivut

Kommentit (23)

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Naska
Hei! Minulla on 1960-luvun alussa rakennettu pieni mökki. Kun teimme sen seinään reiän (tuuletusaukkoa varten) niin pöllähdys oli melkoinen ja mieleeni hiipi ajatus asbestista...
"Varman" huhun mukaan seinät ovat kipsoniittiä, joka ymmärtääkseni ei sisällä asbestia. Miten voisin saada varmuuden siitä, että sisältääkö tuo tavalliselta kipsilevyltä vaikuttava seinälevy asbestia?Et sitä varmuutta mitenkään saa ilman näytepalaa ja kallista tutkimusta, mutta sitoumuksetta voin vakuuttaa, että kipsilevyssä on paperi/pahvi päällä ja sisältö on valkoista jauhoa, kun taas asbestilevy muistuttaa enemmän kuitusementtilevyä ja sitä käytetään lähinnä palonsuojana. Jos siis purat vanhan kiukaan päällä olevaa levyä niin silloin voisi huolestua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Biff Fib
Seuraa 
Viestejä138

Tuolla on esimerkkejä erilaisista materiaaleista jotka sisältävät asbestia:

http://www.webbisivu.com/powerpurkuoy/A ... 0kartoitus

Omat kokemukset rajoittuvat putkieristeiden ohella Minerit-levyyn jota käytettiin myös ulkoverhous levynä. Se on semmoinen hieman saippuapintaiselta tuntuva harmaa kuitulevy, yleensä aalto-muotoinen.
Asbestihan on periaatteessa hyvä materiaali, se kestää kuumuutta ja kosteutta ja siksi se levisikin niin laajaan käyttöön. Mutta sen huonot puolet päihittävät materiaalin hyvät puolet niin nyt se paitsi kielletty materiaali ja myös asbestin purku on tarkkaan säädeltyä.

Jos asbestikuituja päätyy kehkoihin niin ne eivät tule sieltä ulos koska kuidut ovat kuin pieniä ongenkoukkuja ja seurauksena voi olla kohtalokas keuhkotauti. Siksi asbestin pölyttäminen on niin vaarallista.

Olen kuullut että josain päin Itä-Suomea olisi käytetty asbestisia kunnan vesijohtoputkia...
Varhaisempaa keskustelua:
tekniikka-ja-energia-f1/asbestin-tunnistamisesta-t43659.html

Pals use Jesus' lap!?

Reiska
Käytä hengityssuojainta purkaessa, jos siis kovasti pölyää, nii ei pitäis olla mitään hätää.Normaalit hengityssuojaimet eivät suojaa riittävästi.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Vesijohtoputkia on asbestista ympäri Suomea. Tuotenimi on Himanit. Googleta se.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
fenomenologi
Reiska
Käytä hengityssuojainta purkaessa, jos siis kovasti pölyää, nii ei pitäis olla mitään hätää.Normaalit hengityssuojaimet eivät suojaa riittävästi.Jos on vähänkään syytä epäillä asbestia, kostuta materiaali kunnolla jotta se ei pölyäisi, ja huuhdo jäte runsaalla vedellä.

Käytän kesämökkisaunan lämpöeristeenä kipsoniittilevyä, eikä se tietääkseni sisällä asbestia lainkaan.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Ei se asbesti mitään hermomyrkkyä ole. Pieni pöläys ei vaikuta yhtään mihinkään. Tietysti parempi mitä vähemmän, mutta siitä on annettu turhan huono kuva.

Biff Fib
Seuraa 
Viestejä138
Paul M
Vesijohtoputkia on asbestista ympäri Suomea. Tuotenimi on Himanit. Googleta se.

Kiitos tästä vihjeestä.

Kaupallisia nimiä olivat Himanit ja Eternit.

Tieto löytyi tämmöisestä dokumentista:
Kekki et al.: Talousveden kanssa kosketuksissa olevat verkostomateriaalit Suomessa (2007)

http://www.prizz.fi/linkkitiedosto.aspx ... 43&sid=671

Kyseisen pdf:n sivulta 36:
Vuonna 1976 putkimateriaalien osuudet yli 200 asukkaan vesihuoltolaitoksilla
olivat: valurauta 8243 km (27 %), teräs 1960 km (7 %), muovi 18328 km (61 %) asbestisementti 1287 km (4 %) ja muut 424 km (1 %).

Tonteillakin asbestiputkia on käsittääkseni muutama prosentti tonttiputkien kokonaismäärästä. Putket sisälsivät ilmeisesti noin 15 % asbestia.

Sivulla 53 on yksityiskohtaisempaa raporttia asbestisementtiputkista:

---lainaus alkaa----
[size=110:39k9ou35]Vuorovaikutukset[/size:39k9ou35]

Korroosio ja liukeneminen

Korroosionkestävyys ja pitkä kestoikä neutraalilla vedenlaatualueella ovat asbestisementtiputkien hyviä ominaisuuksia. Myös vedenjohtokyky on hyvä ja se myös säilyy hyvänä (Suomen kaupunkiliitto 1980). Veden pH:n ollessa liian matala sementtiä liukenee ja samalla alumiinin sekä asbestikuitujen määrä vedessä kasvaa (Suomen kaupunkiliitto 1987). Asbestisementtiputkesta, kuten muistakin sementtipohjaisista materiaaleista voi liueta merkittäviä määriä kalsiumhydroksidia (Slaats ym. 2004). Liukenemisen voimakkuus riippuu lähinnä veden laadusta.

Asbestisementtiputkien ongelmaksi muodostui asennuksen ja valmistuksen työhygienia sekä osaltaan myös maine. Asbestia kuitenkin irtoaa putkista erittäin vähäisiä määriä ja hiukkasten tulisi päätyä ihmisten keuhkoihin, jotta voisi aiheutua terveydellisiä ongelmia. WHO (World Health Organization 2002) toteaa, että syytä ohjeiston tai raja-arvojen luomiseksi asbestille talousveden yhteydessä ei ole. Asbestin käyttö Suomessa rakennusmateriaaleissa lopetettiin 1988. Nykyään asbestin käyttö on kiellettyä ja sen käsittely rajoittuu lähinnä korjausrakentamiseen ja kiinteistöalan töihin (Työsuojelupiirit 2006). Asbestin valmistus, maahantuonti, myyminen ja käyttäminen on ollut kiellettyä vuodesta 1992, mutta voimassa oleva säädös on vuodelta 2004 (Valtioneuvosto 2004).

---lainaus loppuu---

Mutta ei kait tämä näin saisi olla että asbestivettä käytetään vuosikymmeniä siviilielämässä.

Ilmeisesti asbetiputket eivät huoleta WHO:ta koska asbestikuidut juotuina eivät ole niin haitallisia (miksei muuten?). Mutta vettähän käytetään satoihin muihinkin tarkoituksiin.

Esimerkiksi asbestivesihöyry ruoanlaitosta, kattiloista, melko varmasti kulkeutuu myös keuhkoihin. Samoin saunoessa asbestia kulkeutuu löylyvedestä melkoisella varmuudella myös keuhkoihin. Itseasiassa asbetilevyjä on purettu saunatiloista kiukaiden päältä jo vuosikymmenien ajan. Miksi näin tehtäisiin jollei asbestilevyjen katsottaisi muodostavan terveysuhkaa?

Nyt asbestivedestä ja -vesihöyryistä "nauttivat" kaikki vauvasta vaariin, sukupuoleen katsomatta.

Ilmeisesti aiheesta ei ole tehty yhtään tutkimusta, vai?
Syytä kyllä olisi.

Pals use Jesus' lap!?

Se on tuo asbestikuitu kuin ongenkoukku, kuten fenon kuvassa on nähtävissä. Keuhkoihin kun vetäset, niin siellä pysyy. Pitäisköhän tähän väittää, ettei se siellä mitään haittaa, eihän säteilykään ole nykyisin vaarallista
Vesijohtoja ja voimalaitoskattiloiden putkistoja sillä on paljon eristetty. Tuntuupi käteen kovalta verrattuna mineraalivilloihin, eikä palaudu muotoonsa vaan jää rutistellun näköisiksi.

Kun kerran haluat vertailla säteilyyn, niin muista samalla et ei säteilykään tapa pieninä annoksina. Ei se asbestoosikaan taida parista kuidusta syntyä, sama kuin et keuhkosyövän syylliseksi ilmoittaisi teininä vedetyt poskisauhut.

Tuppaa tuo elämänkokemus osoittamaan, että nuorena tehdyt töpeksinnät vaikuttavat sitten vanhempana etenkin terveydellisissä asioissa. Kehen vaikuttaa enemmän, kehen vähemmän. Joillekin se saattaa olla juuri se laukaiseva tekijä keuhkoissa, jo muutenkin alentuneessa terveystilassa. Huomasit kai tuon potentiaalin tuossa lauseessa? Se on lähinnä humoristinen kritiikki(jos tuosta säteilystä voi yhtään huumoria repiä) uutisointia kohtaan verrattuna asbestiin. Säteily sinällään ei kuulu tähän ketjuun, joten vedän sen pois.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Kuvastaa hyvin suomalaisen rakennusmaailman moraalia, että missään ei julkaista lukukelpoisia kuvia rakenteista, jotka sisältävät asbestia. Tällä pyritään tietysti siihen, että purkufirmat ja "kartoittajat" saisivat mahdollisimman paljon rahaa.
Luulisi olevan viranomaistenkin etujen mukaista, että ihmiset tietäisivät, minkä näköisiä voivat olla asbestia sisältävät rakenteet.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat