Seuraa 
Viestejä45973

Aivot tylsistyvät
Virikkeettömyys ja liikunnan puute ovat tuhon tie aivoille, kertoo tiedelehti Cell. Chicagon yliopiston tutkimus osoittaa, että aivojen ahkera käyttö ja liikunta pitävät koe-eläinten aivot tip-top-kunnossa.

Kokeessa käytettiin hiirikantaa, jota käytetään ihmisen Alzheimerin taudin mallina. Niiden aivoihin kertyy herkästi beeta-amyloidia. Proteiinipaakut vaurioittavat ja tuhoavat hermosoluja ja johtavat dementiaan. Yhdysvaltalaistutkijat jakoivat hiiret kahteen ryhmään. Toiset pääsivät virikehäkkeihin, joissa oli paljon puuhattavaa mm. juoksupyöriä ja tunneleita. Loput saivat elellä ankeissa laboratorio-oloissa.

Eläimet lopetettiin viiden kuukauden kokeilun jälkeen ja niiden aivot avattiin. Ympäristön vaikutus osoittautui suureksi. Virikehäkkien asukkailla oli selvästi vähemmän amyloidiplakkeja. Yllättäen myös geenien toiminnassa havaittiin eroja. Touhukkaiden hiirien aivoissa syntyi runsaasti hermosoluja suojaavia ja oppimista edistäviä geenituotteita.

Samanlaista koetta ei voi järjestää ihmisille. Väestötutkimukset kuitenkin osoittavat, että koulutus ja aivojen aktiinen käyttö suojaavat dementialta.
http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=2073

Onkohan tiedefoorumilla notkuminen riittävän stimuloivaa aivokurkiaiselle?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (21)

[quote="Deus Ex"] Onkohan tiedefoorumilla notkuminen riittävän stimuloivaa aivokurkiaiselle?

On se, jos palstalla olevia - ristiriitaisia - mielipiteitä pohtii, muutoin ei. Esim. on ristiriitaista väittää, että hyvään elämään kuuluu rauha/sota ts. vain toinen eli rauha kuuluu ja mahdollistaa hyvän elämän ja toinen tie vie - helvetillisiin kokemuksiin - aina.

Juu/ei mielipiteet eivät ole mielipiteitä vaan ne ovat vasta mielipiteen aihioita tms.

Liikunnan puute -kohdan tunnen kyllä piikkinä lihassa. Pari kertaa viikossa ei ole tarpeeksi. Riittääköhän henkisiksi virikkeiksi moninaiset ajatukset, joita pyörittelee päässään, vai pitäsiköhän virikkeiden olla vuorovaikutusta muiden kanssa, erilaisia näköaistimuksia jne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itsellä tiedon jano on suuri ja opiskelen mielelläni uusia asiota. Varsinkin niitä joista todella on kiinnostunut. Pidän huolta myös kehostani puntti treenillä ja aerobisella liikunnalla 5 kertaa viikossa. Kehohan on mielen temppeli. Että aivojumppaa ja fyysistä treeniä ainakin pitäisi olla riittävästi.

dinoflagellat
Liikunnan puute -kohdan tunnen kyllä piikkinä lihassa. Pari kertaa viikossa ei ole tarpeeksi. Riittääköhän henkisiksi virikkeiksi moninaiset ajatukset, joita pyörittelee päässään, vai pitäsiköhän virikkeiden olla vuorovaikutusta muiden kanssa, erilaisia näköaistimuksia jne.

Mitenkäs tuo liikunta ja aivojen käyttökyky liittyvät yhteen?
Koulussa ainakin pääosa niistä, jotka eivät liiku sitten tippaakaan, pärjäävät keskimäärin paremmin koulussa kuin ne, jotka liikkuvat paljon.

Voisiko se olla niin, että se ei ole ihan sama asia ihmisellä kuin hiirellä. Esim. Elis Ask oli esimerkki siitä, kuinka joku harrasti liikuntaa hirveästi, mutta hän oli myös esimerkki siitä, kuinka joku ei muistanut juurikaan mitään. Elis joutui myös opettelemaan englannin kielen hyvin, mutta silti hän oli vanhuuden päivillään ja jo ennen niitä erittäin huonomuistinen.

Elis Askhan oli nyrkkeilijä. Hän oli saanut niin monta iskua päähänsä että aivojen toiminta heikkeni. Tällaista sanottiin joskus pugilistin dementiaksi, niin yleistä nyrkkeilijöillä.

En usko, että fyysinen aktiivisuus ja älykkyys liittyvät lineaarisesti yhteen, mutta liikkuvan suonisto ja sitä myöten aivojen toiminta pysyvät parempina.

Ehkä suunnistus on erityisesti aivoille mieleinen laji

Mummo

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Ainakin liikkuminen mitä suurimmalta määrin stimuloi liikeaivokuorta. Alzheimerin tautihan vaikuttaa MYÖS liikeratoihin, tietääkseni. Ellei liikeaivokuori jotenkin ole muka suojassa plakkikokkareilta. Joten luultavasti liikeratojen käyttö pitää liikeradat kunnossa (tell us something new...).

Anima sana in corpore sano. Eli jo muinaiset roomalaiset...

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Joskus Yo-aikoina vapaavalintaisena NLP:tä. Siinä puhuttiin mm. erilaisten liikeiden ja asentojen aivostimuloivista vaikutuksista. Esim. raajojen ristiin asettaminen stimuloi loogista päättelykykyä. Jotta kaipa se liikunta vaikuttaa muutenkin kuin endorfiineja tuottamalla.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Seksin aikana hengästyy ja näin siitä saa saman hyvän kuin muustakin liikkumisesta.

Orgasmi taas on extraa, koska liikunnasta ei voi saada tajunnan laajenemista niinkuin orgasmista saa.

Orgasmissa ihmisessä virtaava tila villiintyy ja sitä liikkuu aivojen hyvän olonkeskukseen ja takasin intiimeille alueille, jolloin havaitaan supistelua ja laajenemista fyysisesti intiimillä alueella.

Myös aivoissa tapahtuu tajunnan laajenemista.

Nussimalla siis viisastumme. Ja erilaisilla orgasmeilla enemmän.

;):)

[quote="JukriS"] Nussimalla siis viisastumme.

Ei viisastuta. Eivät lapset nussi ja he ovat aikuista viisaampia, aina. Ts. sisäinen lapsi meissä on viisas, vaikkemme koskaan nussisi.

lystikäs
JukriS
Nussimalla siis viisastumme.Ei viisastuta. Eivät lapset nussi ja he ovat aikuista viisaampia, aina. Ts. sisäinen lapsi meissä on viisas, vaikkemme koskaan nussisi.

Kyllä sinun kannattaisi joskus kokeilla, lystikäs. Ties vaikka tulisit vähän fiksumpana takaisin.

Ja sitten itse aiheeseen:
Täällä notkuminen tuntuu ainakin itseäni stimuloivan kovasti. Hyvin kirjoitettuja vastineita on aina todella miellyttävä lukea, ja ne herättävät uusia ajatuksia. Oma kielipää saa myös treenausta kun voi kirjoitella tänne muutakin kuin tiukan teknistä dokumenttia, jota työssäni suurilta osin teen.

lystikäs
JukriS
Nussimalla siis viisastumme.

Ei viisastuta. Eivät lapset nussi ja he ovat aikuista viisaampia, aina. Ts. sisäinen lapsi meissä on viisas, vaikkemme koskaan nussisi.

Tarkoitukseni ei ole loukata.

Olemmehan erilaisia ja kaikille seksi ei ole se juttu.

Ja varmasti viisautta löytyy ilman seksiäkin.

Mutta kaikkeus on tilaa, jossa tila eli energia virtaa suhteessa itseensä.

Tuo liike synnyttää kitkaa ja sitä kautta lämpöä, jolloin lämmennyt kaikkeus pakkautuu eli pääsee lähemmäksi itseään.

Näin intiimien alueiden yhteinen liike, kitka, lämpö ja siitä seuraava tilan eli energian virtaus on sitä itseään, sanan varsinaisessa merkityksessä.

Vaan kyllähän terveyttäkin arvostaa vasta sairastuttuaan ja näin myös kunnon selibaatti tai muista johtuva puute antaa hyvää taustaa myös emon iloille.

;):)

Ehkäpä korjaamme lauseen näin

NussimallaKIN viisastut ja rakastelemalla vielä enemmän.

;):)

[quote="JukriS"] Tarkoitukseni ei ole loukata.

> En sitä edes epäillyt. Minä en koskaan nussi, rakastelen mielummin, kun se on paljon antoisampaa, molemmille.

> Ehkäpä korjaamme lauseen näin NussimallaKIN viisastut ja
rakastelemalla vielä enemmän. ;):)

> Korjauksesta huolimatta sanon, että kun lapset eivät edes rakastele eli silti he ovat aikuisia viisaampia. Lasten vilpittömyys .... elämänilo yms. hyvä elämäntapa on kuin malli, josta aikuinen voi ottaa oppia ... kuinka elää hyvää elämää. Lapset rakastavat luonnostaan - koko - maailmaa.

Mummo

Ehkä suunnistus on erityisesti aivoille mieleinen laji
Mummo

Juu, tuo taitaa pitää paikkansa. Ihmettelin kerran, että miksi melkein puolet tuntemistani ydinfyysikoista ovat ainakin jossain vaiheessa harrastaneet innokkaasti suunnistusta..

Kyllä se kohtuullinen liikunta useiden tutkimusten mukaan (joita en laiskana ihmisenä teille etsi viitteeksi) ilmeisesti vaikuttaa aivotoimintaan myönteisesti. Täällä joku jo mainitsikin kai mm. verenkierron (myös aivoissa) paranemisesta liikunnan seurauksena. Liikunta myös taitaa vähentää joitain stressihormoneja ja myös auttaa istumatyön aiheuttamiin kipuihin mm. niskassa ja päässä, mikä helpottaa aivojen käyttöä johonkin järkevään. Lisäksi liikkuessa aivot saavat passiivisesti käsitellä niille syötettyä informaatiota. Lepo ja liikunta tulisi olla tasapainossa aivojen stimuloinnin kanssa. Liika on liikaa kaikessa.

lystikäs
> Korjauksesta huolimatta sanon, että kun lapset eivät edes rakastele eli silti he ovat aikuisia viisaampia. Lasten vilpittömyys .... elämänilo yms. hyvä elämäntapa on kuin malli, josta aikuinen voi ottaa oppia ... kuinka elää hyvää elämää. Lapset rakastavat luonnostaan - koko - maailmaa.

Ymmärrän kyllä, mitä lystikäs tällä hakee, mutta ei se nyt silti ihan noin mene. Lasten asenteesta voisi kyllä ottaa oppia, mutta jos lapset laitettaisiin tekemään aikuisten päätöksiä, todettaisiin nopeasti, että eivät ne taidakaan olla kovin viisaita (enkä nyt tarkoita mitään valtion budjettia, vaan tavallisia asioita, lapsilla kun ei ole tapana ajatella kovin kauaskantoisesti).

Lisäksi jokainen päiväkodissa tai pienten lasten kanssa aikaa viettänyt että myös lapsi on lapselle susi, eikä todellakaan varauksetta rakasta koko maailmaa.

Kyllä keskuudessamme on v a i n miljoonia lastenkaltaisesti eläviä, äärettömän luovia aikuisia ... he elävät kuten lapset. He eivät ole koskaan edes aikoneet aikuistua, koska se on tarpeetonta/tylsää. Monien olisi syytä oppia ottamaan päivä kerrallaan ja elämään rennosti, kyllä elämä eläjänsä kantaa. Ts. tuuleen voi nojata!

Ainoa rehellinen tapa on elää - spontaanisesti - kaikki muut tavat perustuvat johonkin roolinvetoon. Esitetään töissä sitä ja kumppanille tätä ... ja lapsille jotain kolmatta roolia ... jne.

Gideon

Mitenkäs tuo liikunta ja aivojen käyttökyky liittyvät yhteen?

Varmasti suuresti, sillä aivot ohjailevat kehoa (liikeaivokuori, pikkuaivot ja basaaligangoliot). Monipuoliset virikkeet -kuten tämä liikunta muiden joukossa- pitävät aivot kunnossa.

No voiko tylsistyneitä ja tyhmistyneitä aivoja sitten korjata? Esim minä tunnustan että en ole pitkään aikaan(kenties paljon koskaan)käyytänyt aivojani ja nyt lähivuosina liikuntakin on jäänyt erit vähälle, (olosuhteiden pakosta)...Olen kyllä ja etenkin lähiaikoina huomannut kuinka muistinikin on heikentynyt ja heikentynyt...paljon vanhemmalla äidillänikin on erit hyvä ä muisti minuun verrattna..
voinko pelastaa vielä aivoni samaan tasoon kuin mitä ne joskus vuosia sitten edes ovat olleet??????

lystikäs
Kyllä keskuudessamme on v a i n miljoonia lastenkaltaisesti eläviä, äärettömän luovia aikuisia ... he elävät kuten lapset. He eivät ole koskaan edes aikoneet aikuistua, koska se on tarpeetonta/tylsää. Monien olisi syytä oppia ottamaan päivä kerrallaan ja elämään rennosti, kyllä elämä eläjänsä kantaa. Ts. tuuleen voi nojata!

Ainoa rehellinen tapa on elää - spontaanisesti - kaikki muut tavat perustuvat johonkin roolinvetoon. Esitetään töissä sitä ja kumppanille tätä ... ja lapsille jotain kolmatta roolia ... jne.

Elävät kuin lapset=kiusaavat toisiaan, pilkkaavat erilaisia ym.

Aikuistumiseen vaaditaan ajattelukykyä, mitä useilta ihmisiltä puuttuu...
Elää päivä kerrallaan = olla edes vastuuton

JukriS
Orgasmi taas on extraa, koska liikunnasta ei voi saada tajunnan laajenemista niinkuin orgasmista saa.

Tästä täytyy liikkuvana ihmisenä olla eri mieltä. Liikunta aiheuttaa ehdottomasti tajunnan laajenemista - ei samanlaista lyhytkestoista nautinnon ryöppyä kuin orgasmi, vaan hitaamman, pitkäkestoisemman mielihyvän tilan, jonka aikana kaikki on ihanaa ja kaunista ja maailma täydellinen. Tämä tila liittyy ilmeisesti pitkäkestoisen fyysisen suorituksen aiheuttamaan endorfiinin eritykseen. Minulla se iskee yleensä 30-60 min liikkumisen aloittamisen jälkeen ja kestää ainakin jonkin aikaa ellei treenin loppuun saakka. Tässä tilassa saatan jopa nauraa ääneen pelkästä mielihyvästä (jos kukaan ei näe :P).

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat