Seuraa 
Viestejä208

Täällä kun on aurinkokeräimistä kiinnostunutta porukkaa liikkeellä sopivan tieteellisellä asenteella, niin ajattelin, että joillakin saattaisi olla innostusta toimia testaajina ohjelmalle, joka laskeskelee auringon ja keräimen välisiä kulmia, tehoja ja kerättyjä energioita. Ohjelma laskee käppyrät (teho, kulma aurinkoon, kerätty energia ym.) halutulle päivälle.

Ohjelma löytyy (toistaiseksi) täältä:

http://sites.google.com/site/solarcollectorcalculator/Aurinkokerainlasku...

Kyseessä on windows-ohjelma, jonka pitäisi pyöriä windowseissa 95:sta eteenpäin. Todennäköisesti toimii myös linuxin alla winellä (en ole kokeillut, jos joku kokeilee, niin olisin kiinnostunut kuulemaan kokemuksista). Ohjelma ei tarvitse asennuksia, zip-paketin purkaminen riittää (zipissä vain exe-tiedosto, jonka voi ajaa suoraan).

Nyt olen kevään mittaan vertaillut ohjelman tuloksia oman ilmakeräimeni lämpötiloihin/tuottoihin ja arvot näyttäisivät pitävän suurinpiirtein yhtä.

Niin joo, sovitaan, että ohjelma on vaikka freewarea (eli saa kopioida ja käyttää vapaasti). Voi tulevaisuudessa muuttua open sourceksi, jos jaksan joskus siistiä koodia julkaisukelpoiseksi ja monikielistää ohjelman...

Jos tulee jotain vikoja vastaan tai parannusehdotuksia mieleen, niin heittäkää kommenttia tänne, yv:llä tai ohjelmassa mainittuun sähköpostiosoitteeseen.

Kommentit (10)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Nupo
Seuraa 
Viestejä208
boddah
Ennen saunaa nopeasti kokeiltuna vaikutti kyllä ihan pätevältä ohjelmalta.

Arvostan!

Millaisen hyötysuhteen olet saanut omalle keräimellesi? Missä suunnassa Suomea?
Kiitokset kommenteista. Keräimeni hyötysyhde on ollut parhaimmillaan noin 75%, mutta pitää huomioida, että tässä on kyseessä ilmakeräin, joka on kuivurin lämmönlähteenä ja lämpötilaero vain noin 10 astetta. Rakenne tyyliä valokate mustaksi maalatun tiilikaton päällä. Keski-Suomessa sijaitsee, suuntaus 60 astetta itään, 40 asteen kallistus.

boddah
Seuraa 
Viestejä77
Nupo

Kiitokset kommenteista. Keräimeni hyötysyhde on ollut parhaimmillaan noin 75%, mutta pitää huomioida, että tässä on kyseessä ilmakeräin, joka on kuivurin lämmönlähteenä ja lämpötilaero vain noin 10 astetta. Rakenne tyyliä valokate mustaksi maalatun tiilikaton päällä. Keski-Suomessa sijaitsee, suuntaus 60 astetta itään, 40 asteen kallistus.Eli miten ilmakeräin oikein toimii?

Ilma kiertää puhaltimen avulla lämpiämässä kennossa?

Nupo
Seuraa 
Viestejä208
boddah

Eli miten ilmakeräin oikein toimii?

Ilma kiertää puhaltimen avulla lämpiämässä kennossa?


Oma systeemini on sellainen, että räystäältä imetään ulkoilma sisään mustaksi maalatun tiilikaton ja sen päällä olevan valokatteen väliin ja harjalta otetaan lämmennyt ilma käyttöön. Noita on vaikka millaisia, täälläkin on ketju talon päätyyn rakennetusta versiosta:

Aurinkokeräin-ilmanvaihdon-esilämmitykseen

Googlaamalla löytyy vaikka millaisia viritelmiä. Toimivat englanninkieliset hakusanat voisivat olla vaikka "solar air heater".

Kaltsulle kiitokset testaamisesta. Keskiarvolaskentaan pitäisi ehkä rakennella oma ei-reaaliaikainen laskentasysteemi. Nykyisellään tuo laskee minuutin aikajaolla kaikki arvot ja vuosi/kuukausikohtainen laskenta voisi käydä nykysysteemillä raskaaksi.

Nupo
Seuraa 
Viestejä208
boddah
Miten määrität tuon hyötysuhteen?

Mittaatko valokatteen pintalämpötilaa?

Mielenkiintoinen systeemi, onko ollut kallis/työläs tehdä?


Käyttämäni hyötysuhteen "kaava:"

(Keräimestä lähtevän ilman lämpötila - keräimeen sisän menevän ilman lämpötila) * virtaus * ilman ominaislämpökapasiteetti / aurinkokeräinlaskurin ilmoittama teho.

Valokatteen pintalämpötilaa en mittaa, mutta keräimeen sisään menevän ja ulos lähtevän ilman ja tiilen pintalämpötilan kyllä. Kovin kallis pinta-alaansa nähden tuo ei ollut, koska valokate oli edukasta poistoerää. Kovin työläänäkään en pitäisi, käytännössä valokatteen "kattotuolien" asentelun lisäksi joutui latomaan tiilet uudelleen, koska nuo "kattotuolit" on asennettu tiilien ruoteisiin kiinni. Kattotuoli heittomerkeissä, koska kyseessä on laudoista tehty väärinpäin olevan T:n mallinen härpäke.

Sen verran tuli hifisteltyä systeemin kanssa, että valokatteen lämpöelämisen vuoksi tein valokatteen ruoteista liukuvat (jokaisesta valokatelevystä kiinteästi kiinni vain ylin, leveämpi ruode, alemmissa on vain estetty ruoteiden nouseminen myrskyn aikana). Saattoi olla turhaa, mutta laskin lämpöelämiseksi kuitenkin muistaakseni luokkaa 2 cm, joka tuntui kovasti isolta (-40...60°C).

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat