Seuraa 
Viestejä45973
Jo nyt kirjastoista saa lainata random tavaraa kuten kävelysauvoja, suksia, luistimia, energiankulutusmittareita jne. Kuitenkaan niin uudet kuin vanhatkaan kirjastorakennukset eivät ole tiloiltaan suunniteltu tuollaiseen toimintaan ja yleensä ei ole tiloja säilytellä kauheita määriä kaiken maailman esineistöä. Remontilla saisi tietysti kirjahyllyjen tilalle jotain välinetelineitä mutta sitten kärsii kirjakokoelmien laajuus. Joten kannattaisi kokonaan unohtaa näiden tavaroiden lainaaminen kirjastosta ja perustaa Lainaamo, joka enteilisi Venus-projektissa sitä paikkaa, josta tavaroita voi hakea käyttöönsä.
Kirjastoa vastaavan Lainaamon perustaminen ja toiminta ei vaadi resurssipohjaista taloutta, joten tämä voisi olla ensimmäisiä konkreettisia juttuja, jotka voivat tulla toteen. Lainaamon avulla kansalaiset pääsisivät harjoittelemaan omistamattomuutta laajemmin kuin mitä ovat kirjastojen kanssa voineet harjoitella.
Ymmärtääkseni kirjasto sellaisena kuin se meillä on ei ole niin yleinen maailmalla. Onhan noita Public Libraryjä mutta monessa maassa kirjasto on yksityinen ja maksullinen. Näin Lainaamo ei ole Suomessa/pohjoismaissa ollenkaan niin radikaali ja kaukainen idea kuin ehkä jossain muualla.

Rahoitus
Ihan ensimmäisenä tulee varmaan mieleen että ihan kiva idea mutta
a) kuinka paljon rahaa Lainaamon perustamiseen ja pyörittämiseen(palkat, vuokrat) tarvitaan?
b) kuka maksaa?

Ensimmäisenä pitäisi selvittää kuinka paljon rahaa menisi, jotta voitaisiin selvittää kenellä sellaisia summia on. Ensimmäisenä ajattelin, josko Lainaamo voisi olla kaupungin palvelu kuten kirjasto eikä se varmaankaan mahdotonta olisi mutta en olettaisi että näinä aikoina kaupunki noin vain lähtee rahoittamaan jotain täysin uutta palvelua ja toisaalta en ole vielä ollenkaan varma millaisesta summasta puhutaan. En myöskään tiedä onko kirjaston perustaminen aina 100% kaupungin rahoittama vai voiko siihen saada lisää rahaa valtion kassasta ja kiinnostaako paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä ja seuroja lahjoittaa.
Yksi mahdollinen skenaario voisi olla että starttiraha joudutaan hakemaan muualta mutta kaupunki rahoittaa pyörittämisen. Koska tarkoitus on kuitenkin olla voittoa tavoittelematon, kuten kirjastot niin itse en ainakaan keksi muita rahoitusvaihtoehtoja pyörittämiseen kuin kaupungin/valtion.

Organisaatiomuoto
Jos Lainaamosta tulee Kaupungin Lainaamo niin kaupungin alaisuudessa toimimisesta seuraa varmasti tietty määrä byrokratiaa ja virallisia vaatimuksia esim. työntekijöiden virallisesta osaamisesta. DIY-Lainaamo taas voisi toimia pyörittäjiensä ehdoilla.
Jos starttiraha saadaan muualta kuin valtiolta tai kaupungilta niin voisi olla neuvoteltavissa että perustajat voivat halutessaan työllistyä Lainaamoon päättäväksi tahoksi. Perustajilla lienee kuitenkin visioita Lainaamon varalle myös pitemmällä aikavälillä.
Toisaalta voisi kokeilla myös jonkinlaista horisontaalista johtamismuotoa, jossa kaikilla vakituisilla työntekijöillä on yhtä paljon sananvaltaa Lainaamon sisäisistä asioista. Millaisia työntekijöitä Lainaamossa muuten tarvitaan?

Henkilöstö
Koska Lainaamossa on lainattavia yksiköitä vähemmän kuin kirjastossa niin henkilöstöllä ei välttämättä ole jatkuvasti asiakkaita palveltavana. Ettei hommat mene ihan peukaloiden pyörittelyksi niin sama henkilö voisi esim. korjata ja huoltaa tavaravalikoimaa. Jos aukioloajat olisivat jokseenkin samanlaiset kuin kirjastoilla niin työtä pitäisi tehdä kahdessa vuorossa. Lainaamo voisi tarjota maksullista(kulut pois periaatteella) kotiinkuljetuspalvelua isommille tavaroille kuten ruohonleikkurille. Näin jokaisessa vuorossa pitäisi olla kaksi työntekijää niin että yksi jää paikalle kun toinen on kotipalvelureissulla. Jonkinlainen kanslisti voisi hoitaa talous- ja paperiasiat. Tähän hätään en keksi enempää henkilöstön tarvetta. Kaksi asiakaspalvelija/korjaajaa molemmissa vuoroissa + kanslisti yhdessä vuorossa = 5 henkilöä. Muutama lomittaja varmaan tarvitaan.
Olen miettinyt tätä tietysti kulujen takia mahdollisimman minimalistisesti mutta jos katsotaan pitemmälle tulevaisuuteen niin työpaikkoja voisi luoda useampiakin ihan sillä että hankitaan valikoimiin monen kirjavaa tavaraa, jolloin tarvitaan yhtä monimuotoista osaajaa huoltamaan valikoimaa.

Tilat ja vuokra
En usko että Lainaamon tilat tarvitsee olla ollenkaan niin hienot kuin kirjastoilla. Mikä vaan halli, johon saa juoksevan veden ja sähkön käy.
Mikä Lainaamo olisi kaupungin alainen, voisi löytyä jokin kaupungin kiinteistö, jolloin ei tarvitsisi maksaa vuokraa?
Mulla ei ole käsitystä paljon hallien vuokraaminen/ostaminen muuten maksaa.

Sijainti
Lainaammo tulisi sijoittaa palvelualueensa liikennekeskuksen läheisyyteen.

Kuinka suurta asiakasmäärää/aluetta on tarkoitus palvella
Jos on tarkoitus palvella koko kaupunkia on lainattavien esineiden määrä mitoitettava sen mukaan. Tavaraa tarvitsee tietysti suhteessa vähemmän jos palvellaan vain tiettyä kaupunginosaa tai hyvin pientä kaupunkia, kauppalaa, kylää, mitä näitä nyt on. Hankintoihin käytettävissä olevat varat tietysti sanelee kuinka paljon lainattavia tavaroita voi olla ja se taas säätelee sitä kuinka suurta asiakasmäärää voidaan palvella. Asiakasmäärän suhteesta asukasmäärään voisi saada hyvää osviittaa kirjastoilta. Läheskään kaikki eivät käytä kirjaston palveluja mutta toisaalta valikoiman erilaisuus vetää varmaan puoleensa myös erilaista asiakaskuntaa.

Mitä tavaraa olisi lainan
Parhaimpia tavaroita Lainaamoon on tietenkin sellaiset, joita yksittäisessä taloudessa tarvitaan harvoin mutta jotka ovat kalliita ja vaativat paljon materiaalia, kuten vaikkapa ruohonleikkuri. Ruohonleikkurin olisi edullista olla myös mahdollisimman paras sitä silmällä pitäen että asiakas punnitsee että ostanko itse tuon halvan ruohonleikkurin vai käynkö lainaamassa tuon parhaan ruohonleikkurin. Ketään tuskin kiinnostaa hakea lainaan huonoa ruohonleikkuria, jonka kanssa saa tapella. Marginaalisempia urheiluvälineitä esim. jousiammuntavälineistöä voisi olla mahdollista saada yksi kappale paikalliselta seuralta. Heidän motiivinsa lahjoitukseen voisi olla saada lisää harrastajia kun voi lainavälineellä käydä koittamassa lajia ennen suurempia hankintoja.
Musiikki-instrumentteja voisi olla vähän samassa hengessä. Osa tavaroista voi olla ns. sisäänvetotuotteita kuten kaupoissa. Kaupalle ei välttämättä tule sisäänvetäjästä merkittävää voittoa mutta se houkuttelee asiakkaat kauppaan. Esim. nuori hakee Lainaamosta kitaran ja kun isä kysyy mistä kitara on niin poika kertoo että Lainaamosta ja näin isäkin kiinnostuu lainaamosta ja päätyy lainaamaan sen ruohonleikkurin.

Muita ehdotuksia valikoimiin:
Aurinkopaneeleita tms. helposti asennettava ja purettava energiantuottoyksikkö. Toisia tuntuu vaivaavan epäusko omavaraisia energiantuotantomuotoja kohtaan eikä ehkä sen takia viitsi sijoittaa välineistöön. Jos niiden kokeileminen maksutta olisi helppoa niin se voisi lisätä niiden käyttöönottoa.

Peräkärry, esim. omatoimiseen isomman lainatavaran kuljettamiseen ja ylipäätään kaikkiin kuljetustarpeisiin.

Läppäri internetyhteydellä. Voisi kaventaa digitaalisen syrjäytymisen kuilua jos voisi toisinaan lainata tietokoneen netteineen ilman että täytyy ostaa omaa konetta ja hankkia liittymiä

Polkupyöriä. Kuten kaupunkipyörät mutta niitä voisi lainata pitemmäksi aikaa ja pidemmille reissuille. Polkupyöräilyn lisäämiseen ylipäätään.

Ompelukoneita. Kaikenlainen vaate- yms. kangastuoteomavaraisuuteen kannustaminen on plussaa.
Skanneri. Harvempi varmaan tarvitsee skanneria jatkuvasti mutta monella olisi varmaan satunnaista tarvetta. Mullakin on A4-kokoinen skanneri tuollaisessa monitoimimustesuihkulaitteessa enkä viitsi ostaa isoa skanneria sen takia että kerran vuodessa tarvii skannata joku kookkaampi juttu.

Tietokantaohjelma
Kirjastotietokantaohjelmistojen ja niiden toimittajien metkuilua suomessa seuranneena (ainakin Tamperelaiset nettikirjaston käyttäjät tuntevat aiheen) toivoisin että löytyisi jokin ilmainen ja vapaan lähdekoodin ratkaisu.
Tietokantaohjelman ei tarvitse olla niin monipuolinen kuin kirjastossa koska tavaroista ei välttämättä tarvitse luetteloida niin monipuolisia tietoja. Jonkinlainen varausjärjestelmä olisi hyvä olla mutta varauksista ilmoittaminen asiakkaille voitaisiin hoitaa vaikka niin että henkilöstö soittaa tai lähettää tekstiviestin. Tähän varmasti riittää työaikaa kunhan varauksia ei tule yhden päivän aikana niin tolkuttomasti.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja se voisi olla tämän ketjun tarkoitus. Koko homman suunnittelu ja organisointi tulisi varmasti olemaan työlästä mutta uskon että toteuttaminen olisi mahdollista hyvän kokoisella, moniosaavalla porukalla.


Sattumalta tuli netin ihmeellisestä maailmasta vastaan varsin kiintoisa idea, jolle ainakin minä näyttäisin vihreätä valoa. Eilen piti lähtä ajamaan toiselle puolelle Suomea maaseudulle joten piti ostaa 100e navigaattori vaikka tuskin tulen tarvitsemaan sitä kuin kerran vuodessa, olisi ollut kätevämpää käydä lainaamassa se ja palauttaa takaisin käyttökerran jälkeen, nyt se kerää pölyä hyllyllä vaan...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat