Seuraa 
Viestejä45973

Miten epäkeskoprässi toimii?

Työssä on monta epäkeskoprässiä vanhin jostain 40 luvulta, kiinnostaisi tietää miten epäkeskoprässi toimii, siis toimintaperiaate ei käyttö. Niissä on ainakin iso pyrä joka pyörii koko ajan vaikka ei polkaisisi.

Entä mikä on se sellainen kone, jossa on iso pöytä täynnä reikiä, jolla voidaan tehdä esim. prikkoja ja muita lävistystöitä laittamalla pöydälle tappeja pystyyn. "supra"ksi sitä jotkut kutsuvat, mutta mikä on oikea nimi?

Kommentit (9)

mika 69
Seuraa 
Viestejä136

Olisikohan samanlainen rakenne kuin levyleikkurissa johon olen törmännyt?
Kait se periaate on että se iso vaihtipyörä, joka tosiaan pyörii koko ajan antaa sen voiman.
Sitten sen isomman sisällä on pienempi pyörä joka kytketään jollakin käpälällä/ jarrukengällä kiinni isompaan. Pienessä pyörässä on sitten kiinni kiertokanki jonka toisessa päässä on jokin työkalu (prässi /levuleikkuri)
Ajalta ennen hydrauliikkaa.
Jotenkin näin luulisin sen menevän.

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1572
Sahrah
Miten epäkeskoprässi toimii?

Työssä on monta epäkeskoprässiä vanhin jostain 40 luvulta, kiinnostaisi tietää miten epäkeskoprässi toimii, siis toimintaperiaate ei käyttö. Niissä on ainakin iso pyrä joka pyörii koko ajan vaikka ei polkaisisi.


Periaate on todellakin yksinkertaisimmillaan juuri tuollainen kuin edellä on kerrottu, ks. kuva. Tämä on sama kuin polttomoottoreiden mäntä-kiertokanki-kampiakselisysteemi. Vauhtipyörään säilötään laitteen tarvitsema puristusenergia.

Jos vaaditaan esim. iskunpituuden säädettävyyttä, käytetään puristimen liikkeiden hallintaan hyvinkin mutkikkaita nivelmekanismeja. Lisäksi epäkeskopuristin ei ole mitään menneen maailman tekniikkaa,vaan niitä valmistetaan edelleenkin, ja kehittynyt ohjaustekniikka antaa puristimille yhä uusia ominaisuuksia.

Vanha jäärä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Vanha jäärä
Lisäksi epäkeskopuristin ei ole mitään menneen maailman tekniikkaa,vaan niitä valmistetaan edelleenkin, ja kehittynyt ohjaustekniikka antaa puristimille yhä uusia ominaisuuksia.Voisin jopa kuvitella, että epäkeskoprässi on esimerkiksi sarjavalmistuksessa aivan ylivertainen, siinä kun ei ole hydrauliikalle ominaisia häviöitä, ts. mekaaninen hyötysuhde lienee huomattavasti parempi.

Hurjia vehkeitä ovat, varsinkin jos muovataan jotain järeämpää plootua. Olen yhdellä asiakkaalla nähnyt - tuntuu että koko tehdas pomppaa, kun sillä täräyttää.

Voisin jopa kuvitella, että epäkeskoprässi on esimerkiksi sarjavalmistuksessa aivan ylivertainen
Jos sarjatuotantoa lävistysmenetelmällä tekee ja yksinkertaisia kappaleita valmistaa niin oiva pelihän se on. Nykyään osavalmistuksessa kuitenkin esim. hienosädeplasma tai laser on monipuolisempi käyttää.

Entä mikä on se sellainen kone, jossa on iso pöytä täynnä reikiä, jolla voidaan tehdä esim. prikkoja ja muita lävistystöitä laittamalla pöydälle tappeja pystyyn.
Luultavasti kyseessä on ihan tavallinen prässi johon on asennettu sarjatyökalu eli se reikäpöytä.
Pöytä polkaisee levystä esim. 100 prikkaa yhdellä lyönnillä. Prikkoja kun ei kannata yksitellen valmistaa.

Tehtaan suurin prässi 100t on jäännyt joskus aikoinaan jumiin niin, että se on pitänyt halkasta oliko peräti polttoleikkaamalla.

Miten kyseiseen tilanteeseen päädytään ja miksi?

Kyselen täältä, sillä suuressa epäsosiaalisuudessani en uskalla prässin käyttäjältä kysyä eivätkä he kovin mielellään edes keskustele maallikon kanssa niistä hommista.

Epäkeskoprässin toimintaperiaate on sellainen, että moottorin pyörittämään massaltaan suureen vauhtipyörään varataan energiaa, joka sitten tarvittaessa kytkimen välityksellä kytketään epäkeskoakseliin. Epäkeskoakseli pyörähtää yleensä vain kerran, jonka jälkeen se taas jarrutetaan yläkuolokohtaan. Kytkin ja jarru ovat rakenteeltaan auton jarrujen kaltaisia.

Epäkeskoakseli vastaa auton kampiakselia, eli sillä saadaan aikaan työliike, pystysuora isku. Tällä liikkeellä työstetään metallia monellakin tavalla.

Ohjauksissa on tapahtunut uuden teknologian myötä muutoksia, mutta toimintaperiaate on sama. Epäkeskon edeltäjä oli heittoprässi, jossa ruuvin päässä oli poikittaistanko massoilla varustettuna. Kun massan "heitti" liikkeelle, eli pyörimään, ruuvilla saatiin aikaan suuri voima, mutta hidashan tuollainen menetelmä oli. Piti kelata koko systeemi aina ylös ennen seuraavaa "iskua."

Epäkesko ei kerro kaikkea. Lisänä voi olla monimutkainenkin mekaaninen rakenne, jolla voima voidaan kohdistaa juuri iskun oikeaan vaiheeseen. Siihen liittyy epäkeskoakseliin yhdistettyjä vipuvarsia, joilla haluttu liikerata saadaan aikaan.

Prässillä on melkoinen voima ja siellä on takana liike-energiaa vielä lisää käyttötarkoitukseen nähden. Kun joskus sattuu niin, että työkalu pohjaa, eli on väärin säädetty, koko vauhtipyörän energia on pysäytetty mekaanisesti mahdottomaan tilanteeseen, umpikujaan. Lyöty jumiin yleensä aina siellä lähellä alakuolokohtaa, jolloin voima on suurimmillaan. On ylikuormasuojia, mutta aina ei sekään auta, vaan on poltettava varsi poikki, että jumin saa purettua.

Ketjussa mainittiin laserin tai plasman korvaavan prässin, mutta ei se niin ole. Ei laserilla voi muovata levyä. Ainoastaan leikata. Prässillä voi jonotyökalulla tehdä melko monimutkaisia muotoja, puhutaan siis rajoitetusti 3D:stä. Ei pelkkiä reikiä.

Pisto, leikkaus ja muovaus ovat prässillä mahdollisia. Taivutus mukaanlukien tietyin rajoituksin.

Ketjussa mainittiin laserin tai plasman korvaavan prässin, mutta ei se niin ole. Ei laserilla voi muovata levyä. Ainoastaan leikata. Prässillä voi jonotyökalulla tehdä melko monimutkaisia muotoja, puhutaan siis rajoitetusti 3D:stä. Ei pelkkiä reikiä.
En puhunutkaan (tarkoittanut...) muusta kuin siitä että lävistys korvataan/on korvattu laserilla tms. menetelmällä. Huomattavasti nopeampi lävistää satunnaiskappaleita kuin prässillä (johon täytyy "rakentaa" asetukset..).

Diam

Totta kai voi ja nimenomaan tehdäänkin monessa paikassa. Epäkesko on historiaa mutta koska koneet on toimivia, niitä käytetään vielä.
Särmäyspuristimiin saa tehtyä/ostettua mm. samanlaisia sarjatyökaluja kuin epäkeskopuristimiin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat